Hribovski Gardaland

Kakšne misli ti pridejo na plano ob besedi Gardaland? Je to tisti zabaviščni park poln adrenalina? Ali je to edino vznemirjenje, ki ga lahko doživiš ob največjem italijanskem jezeru? Gardsko jezero ponuja mnogo več kot le zabaviščne parke, safari parke in aqualandije. Na severu dobrih 51 km dolgega jezeru se nahajajo zanimiva in živa mesta kot sta Arco in Riva del Garda. V slednjem se nahaja tudi čudovit hostel Benacus v ambientu vršacev Gruppo del Baldo.

V starem mestnem jedru mesta Riva del Garda se nahaja hostel Benacus, v katerem ste deležni popusta s svojo HI člansko izkaznico. V 27 sobah je na voljo 120 postelj; ves hostel pa je bil nedavno tudi prenovljen in nudi privatno zavarovano parkirišče. Ob prihodu v Riva del Garda z avtomobilom si je potrebno na recepciji hostla urediti prepustnico t.i. permesso di transito, ki ti omogoča, da se lahko pripelješ do hostla. Brezplačen WI-FI dostop je na voljo po celotnem hostlu, kakor tudi internetni kotiček z njihovim računalnikom, pralni stroj, dva skupna prostora za druženje in restavracijo. V slednji si lahko po naročilu privoščite italijansko večerjo in zajtrk, ki je vključen v ceno nočitve. Dolgoletni lastnik hostla Antonio s svojo ekipo, ki govorijo angleško so odlični gostitelji za tvoj oddih ob Gardskem jezeru. 

Največje italijansko jezero, ki se nahaja na višini 65m je v neposredni bližini mesta Verona. Iz Slovenije se zapelješ mimo Benetk, Vicenze do Verone, kjer najdeš odcepe desno za Lago di Garda. Ob dobrih 51 km dolgem jezeru se na obeh straneh nizajo čudovita turistična in zgodovinska naselja, ki ponekod prehajajo kar ena v drugo. Urejene plaže ti omogočajo vsakodnevno kopanje v sladki vodi. Za lačne želodčke in žejna grla pa poskrbijo številne restavracije, picerije in bari. Pet jezerskih otokov razbije monotonost jezera, največji med njimi je Isola del Garda.

Slikovito mesto – Riva del Garda – na severu Gardskega jezera daje vtis mediteranskega mesta ob Jadranski obali. Približno 15. 000 prebivalcev skrbi za gostoljubje raznovrstnih turistov praktično celo leto, saj ima jezero zaradi geografskih pogojev zelo milo podnebje. Dve mestni marini skrbita za jadralce in kajterje; okoliški razgiban relief pa ne pusti ravnodušne gorske kolesarje, športne plezalce, planince in feratarje. Iz Rive se vije ena najbolj slikovitih ferat imenovana Via dell’ Amicizia (pot prijateljstva), ki te po premaganih osmih relativno (ne)stabilnih kovinskih lestvah pripelje na vrh Cima SAT. Za manj ambiciozne popotnike je markanten biotop Mt. Brione primeren izletniški cilj. Urejena mestna plaža, slikovito mestno jedro in bogata gostinska ponudba vas bo navdušila, da se boste ob Gardsko jezero radi vračali.

Arco – idilično mestece se nahaja pod apnenčastim klifom nad katerim kraljuje srednjeveški grad. Naselje je prostor za specifične turiste; sem najpogosteje zahajajo športni plezalci, alpinisti, gorski kolesarji in drugi. Preštevilne agencije ponujajo adrenalinske športe, od kanjoninga do plezanja, ob njih pa športne trgovine številnih svetovnih znamk. Bližnja stena Colodri je raj za športne plezalce in alpiniste, v zadnjem času pa tudi za ljubitelje ferat. Čez steno je speljana lahka zavarovana plezalna pot imenovana Via Ferrata del Colodri, ki je primerna ob spremstvu tudi za začetnike.

 Slap Varone oz. Cascate del Varone v bližini naselja Tenno, le 3 km od Riva del Garda je odlična točka za krajši izlet s kolesi ali peš. Omenjena geološka redkost je nastala v času kvartarja ob izginjanju super ledenika. 98 m visok slap v soteski je možno opazovati iz dveh točk; na vhodu pa je potrebno plačati zasoljeno vstopnino. Med pomembnejšimi obiskovalci slapu so bili Franz Kafka, Thomas Mann, Franc Jožef I. Habsburško-Lotarinški in zadnji italijanski kralj Umberto II.

Nedaleč od Riva del Garda se nahaja dolina (Valle di Ledro) in pripadajoče jezero Ledro. Pol urna pot skozi številne tunele navkreber nas nagradi s popolnoma drugim svetom ”tam preko”. Najbolj čisto jezero daleč naokoli obdajajo idilične plaže, restavracije, različni namestitveni objekti in paleontološki muzej, saj je jezero pomembno arheološko najdišče.

Dovolj argumentov za tvojo destinacijo 2017? Te je članek navdušil za obisk manj poznanega italijanskega bisera? Jezero tisočerih priložnosti in možnosti je pisano na kožo vsem, od aktivnih športnikov do popotnikov, ki ob jezeru iščete sprostitev. Dobimo se v Rivi!

Objavljeno: Revija Globetrotter

Avtor: Izidor Furjan 

Organizator izletov, potovanj, feratanj v okolici Gardskega jezera je tudi turistična agencija Izimanija.

CLOSE
CLOSE