Izlet Idrija

Enodnevni izlet v Idrijo in okolico ©ride-around.com

Termin:  1 dan po želji zaključenih skupin

Program enodnevnega izleta v Idrijo in okolico: V jutranjih urah odhod iz dogovorjenega mesta in vožnja v smeri doline reke Idrijce. Najprej se bomo zapeljali do Krajinskega parka Zgornja Idrijca, natančneje do Putrihovih klavž na reki Belci, ki si jih bomo tudi ogledali. Reko Belco so nekoč uporabljali za plavljenje lesa do Idrije za idrijski rudnik. Ker so imeli vodotoki poleti premajhen pretok, so na njih zgradili klavže ali dolinske zapornice. S tem, ko so zajezili reko, se je nivo vode dvignil, prav tako pa tudi les, ki je bil pripravljen za transport. Ob odprtju zapornic pa je zaradi velike količine vode reka omogočila hitrejši transport lesa do rudnika. V okolici Idrije je bilo nekoč kar pet klavž. Putrihove klavže so debeline 8,5 metra in višine 7,2 metra. Sledila bo vožnja do Divjega jezera. Skrivnostno kraško jezero spada med bisere slovenske naravne dediščine in je zavarovano kot naravni spomenik. Od leta 1972 je urejeno za obisk javnosti kot prvi slovenski muzej v naravi. Samo jezero je skrito pod 100 metrov visokimi in navpičnimi stenami. Ob obilnem deževju iz jezera bruhajo velike količine vode. Iz jezera se po 55 metrih toka izliva v Idrijco Jezernica, ki je najkrajša slovenska reka. Naše druženje bomo nadaljevali v center Idrije do gradu Gewerkenegg, ki v nemškem jeziku pomeni rudniški grad. Zgrajen je bil za potrebe rudnika, saj so v njem shranjevali žito in živo srebro. V njem so pa bili tudi prostori rudniške uprave. Danes je grad namenjen muzejski dejavnosti, glasbeni šoli ter drugim manjšim dejavnostim. Mi si bomo ogledali muzejski del, v katerem ima danes prostore Mestni muzej Idrija. V njem so na ogled razne razstave. Ogledali si bomo razstavo Pet stoletij rudnika živega srebra, kjer bomo spoznali originalne predmete iz rudnika, rudniške karte, zemljevide, risbe in fotografije. Razvoj čipke, klekljanje, čipkarsko šolo in festival čipk pa bomo spoznali na razstavi Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina. Nato se bomo vrnili v center mesta in se spustili v podzemne rove, saj bomo obiskali Antonijev rov v rudniku Idrija, ki je eden najstarejših ohranjenih vhodov v rudnik v Evropi. Je drugi največji rudnik živega srebra na svetu. Prehodili bomo 1200 metrov podzemnih rovov. Najnižja točka na katero se bomo spustili je 96 metrov pod površjem oziroma 22 metrov pod nivojem Antonijevega rova. Pred obiskom rova si še bomo ogledali promocijski film o rudniku. Med obiskom podzemlja pa bomo lahko spoznali tudi jamskega škrata Perkmandlca, ki je rudarjem zelo rad nagajal, pokazal pa jim je tudi poti do bogate rude. V popoldanskih urah povratek proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

Cena enodnevnega izleta v Idrijo in okolico: 29€/osebo pri min 40 prijavljenih oz. 33€/osebo pri min 30 prijavljenih in velja za vodenje v slovenščini (Cena je odvisna od lokacije in termina odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi)

Vključeno:

  • Najem turističnega vodnika z licenco, strokovno vodenje in spremljanje,
  • Vstopnine in ogledi po programu: grad Gewerkenegg, ogled Antonijevega rova in promocijski film,
  • Priprava, organizacija in izvedba ekskurzije v Idrijo in okolico ter ddv.

Doplačila po želji:

  • Sporočite ob prijavi: odpovednina, turistično zavarovanje,
  • Organiziran prevoz s turističnim avtobusom na omenjeni relaciji z vključenimi cestninami, parkirninami, ddv po Sloveniji in dnevnicami voznika – po dogovoru vam ga lahko organiziramo tudi mi,
  • Osebna poraba in aktivnosti izven programa.

POSEBNA PONUDBA za zaključene skupine (sindikalni izleti, kolektivni izleti, upokojenski izleti): Možnost prilagoditve programa vašim željam. Enodnevni izlet v Idrijo in okolico lahko nadgradimo z ogledom Tehničnega muzeja v Bistri; z ogledom partizanske bolnice Franja v Dolenjih Novakih; z ogledom spominske hiše pisatelja Ivana Cankarja v Vrhniki; z degustacijo lokalnih dobrot (idrijski žlikrofi); z obiskom arheološkega parka Divje babe; z okusnim kosilom ob poti; z ogledom kulturnozgodovinske ali naravnogeografske znamenitosti po želji.

Povpraševanje za vaš izlet v Idrijo in okolico lahko podate preko spodnjega obrazca. Ugodno ponudbo vam bomo posredovali v najkrajšem možnem času:

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

CLOSE
CLOSE