Enodnevni izlet v Osijek ©en.wikipedia.org

Termin:  1 dan po želji zaključenih skupin

Program enodnevnega izleta v Osijek: Odhod v jutranjih urah iz dogovorjenega mesta. Vožnja mimo Zagreba, Slavonskega Broda do Osijeka. Ime mesta izhaja iz besede oseka. Je četrto največje mesto na Hrvaškem in hkrati najuspešnejša destinacija kontinentalne Hrvaške, ki leži na obali Drave. Najprej se bomo skupaj sprehodili skozi mestno obzidje čez dvižna vrata v grad Tvrđa, ki ima obliko velike nepravilne zvezde. Znotraj obzidja so bile stavbe zgrajene izključno v baročnem slogu. Trg znotraj gradu se imenuje trg Svete Trojice po istoimenskem kipu, ki je bil postavljen zato, da se kuga ne bi nikoli več vrnila v mesto. Na tem trgu stoji tudi vojašnica, ki je upodobljena na bankovcu za 200 kun, v njej pa ima danes prostore Hrvaška akademija za znanost in umetnost. Mi si bomo na tej točki ogledali muzej Slavonije, ki je najstarejša kulturna ustanova v Osijeku. Muzej je eden najstarejših in največjih muzejev splošnega tipa na Hrvaškem. Na razstavi je na ogled okoli 500.000 predmetov, ki so razdeljeni v muzejske zbirke zgodovinskega, tehničnega, etnološkega, arheološkega pomena ter druge. V muzeju se v času adventa v mesecu decembru odvijajo tudi lectarske delavnice, kjer si lahko izdelate svoje lectovo srce. V Osijeku je lectovo srce vpisano tudi na seznam Unescove nematerialne kulturne dediščine. Sledila bo vožnja s tramvajem na drugo stran mesta do glavnega trga dr. Ante Starčevića. Najstarejši tramvaj je iz leta 1926. Zanimivo pa je tudi to, da je bil prvi tramvaj iz leta 1884 rdeče barve, najverjetneje zaradi želje cesarja Franca Jožefa, da bi imel izgled kot dunajski tramvaj. Danes pa so tramvaji v mestnih barvah (belo-modri). Na trgu bomo videli kip “skupine državljanov”, ki predstavljajo državljane Osijeka ter katedralo Svetega Petra in Pavla, ki je zaradi svojega 90 metrskega zvonika druga najvišja katedrala na Hrvaškem in v jugovzhodni Evropi. Na tem trgu se vsako leto odvija več festivalov (Osječke ljetne noči, advent…). Sledil bo prosti čas za samostojno raziskovanje mesta, nakupe ali pokušino originalnih osiječkih knedlov. Naš izlet bomo nadaljevali z vožnjo do nacionalnega parka Kopački rit, ki se nahaja na izlivu Drave v Donavo in je eno največjih rečnih močvirnatih nižin v Evropi. Park si bomo najprej ogledali skozi predstavitveni film, nato pa se z ladjico popeljali po rečnih kanalih. V parku so številne živali: jeleni, srne, divje svinje, divje mačke, lisice, kune, vidre in več kot 290 vrst ptic. Naše druženje pa bomo nadaljevali še do ene izmed okoliških vinskih kleti, kjer bomo imeli degustacijo treh vrst vin. V pozno popoldanskih urah povratek proti domu, kamor je predviden prihod v večernih urah. 

Cena enodnevnega izleta v Osijek: 65€/osebo pri min 40 prijavljenih oz. 79€/osebo pri min 30 prijavljenih in velja za odhod iz Maribora (Cena je odvisna od lokacije in termina odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi)

Vključeno:

  • Organiziran prevoz s turističnim avtobusom na omenjeni relaciji z vključenimi cestninami, parkirninami, ddv po Sloveniji in Hrvaški ter dnevnicami voznika,
  • Vstopnine in ogledi po programu: muzej Slavonije, vožnja s tramvajem, vstopnina v nacionalni park Kopački rit in vožnja z ladjico,
  • Degustacija 3 vrst vin pri lokalnem ponudniku,
  • Priprava, organizacija in izvedba ekskurzije v Osijek s turističnim vodnikom ter ddv.

Doplačila po želji:

  • Sporočite ob prijavi: turistično zavarovanje, odpovednina,
  • Osebna poraba in aktivnosti izven programa.

POSEBNA PONUDBA za zaključene skupine (sindikalni izleti, kolektivni izleti, upokojenski izleti): Možnost prilagoditve programa vašim željam. Enodnevni izlet v Osijek lahko nadgradimo z izletom na z vožnjo z kompo (ladjico) po Dravi iz levega na desni breg do ZOO parka; z ogledom ZOO parka; z najemom tramvaja za ogled mesta; z Tramvaj party-em (disko na tramvaju z DJ in pijačo – 2 do 3 uri vožnje); z udeležitvijo kakšnega od festivalov (dnevi vina v maju, craft beer festival 4. in 5. maj, Osiječke ljetne noči – 29.6., 27.7. in 31.8.); z sprehodom po naravnem parku Papuka; z okusnim kosilom ob poti; z obiskom okoliških krajev (Erdut, Vukovar, Ilok, Đakovo) in ogledom njihovih znamenitosti; z ogledom kulturnozgodovinske ali naravnogeografske znamenitosti po želji.

Povpraševanje za vaš izlet v Osijek lahko podate preko spodnjega obrazca. Ugodno ponudbo vam bomo posredovali v najkrajšem možnem času:

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

Comments are closed.
CLOSE
CLOSE