Enodnevni izlet v Pivko ©pivskajezera.si

Termin:  1 dan po želji zaključenih skupin

Program enodnevnega izleta v Pivko: Odhod v dopoldanskih urah iz dogovorjenega mesta in vožnja v smeri Pivke. Najprej se bomo ustavili v Slovenski vasi ter si ogledali Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, kjer bomo spoznali zgodbo o vodi na kraškem svetu Zgornje Pivke. Občina Pivka je leta 2014 na območju 17 presihajočih jezer ustanovila Krajinski park Pivška presihajoča jezera, ki pokrivajo kar 140 km2 površine. Muzej je razdeljen na spodnji in zgornji del. Spodnji ali pritlični del prikazuje geološke in hidrološke značilnostih doline Pivke, vključno s prilagoditvijo človeka (nekoč in danes) na občasno preobilje vode in sušna obdobja. V zgornjem delu pa je poudarek na pestrosti živega sveta v dolini Pivke v različnih ekosistemih: v jamah, gozdu, grmičevju ter suhih in mokrotnih kraških travnikih. Po ogledu muzeja pa se bomo še sprehodili do Petelinjskega jezera, enega od 17 presihajočih jezer. Z  dnom na 532 metrih nadmorske višine je najnižje ležeče jezero, zato se v njem voda zadrži najdlje, tudi do 6 mesecev. Voda privre na površje v južnem delu, ponikne pa na južnem in severnem koncu. Ko se posuši jezero, presahnejo tudi izviri. Globina jezera doseže povprečno 12 metrov, zajema pa 0,74 km2 površine, kar ga uvršča na drugo mesto po velikosti med Pivškimi presihajočimi jezeri. Nadaljevanje izleta v Pivko do Parka vojaške zgodovine. Park je muzejsko turistično središče, ki je umeščeno v kompleks starih pivških vojašnic. Ogledali si bomo notranjost muzeja, kjer bomo spoznali različne zbirke. Dve med njimi sta tudi zbirka vojaških vozil (dve letali, dva tanka) in razstava partizanskih tankovskih enot. Za konec ogleda muzeja pa si bomo še ogledali  notranjost podmornice P-913 Zeta, ki je dolžine 19 metrov in tehta 76 ton. V parku je na razstavi šele od leta 2011, ko so jo kot darilo prejeli od Republike Črne gore. Sledila bo še vožnja do Šobčeve domačije v Kalu. Ogledalisi bomo domačijo, zeliščni vrt, etnološko zbirko in promocijski film o tradicionalni brkinski žganjekuhi, če pa bomo imeli srečo, pa bomo spoznali tudi Martina Krpana. Po ogledu pa bo še sledila manjša degustacija domačih izdelkov. V popoldanskih urah povratek proti domu, kamor je predviden prihod v večernih urah. 

Cena enodnevnega izleta v Pivko: 30€/osebo pri min 40 prijavljenih oz. 35€/osebo pri min 30 prijavljenih in velja za vodenje v slovenščini (Cena je odvisna od lokacije in termina odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi)

Vključeno:

  • Najem lokalnega turističnega vodnika z licenco, strokovno vodenje in spremljanje,
  • Vstopnine in ogledi po programu: ogled Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer, ogled Parka vojaške zgodovine z ogledom notranjosti podmornice, ogled Šobčeve domačije z degustacijo domačih izdelkov,
  • Priprava, organizacija in izvedba ekskurzije v Pivko ter ddv.

Doplačila po želji:

  • Sporočite ob prijavi: odpovednina, turistično zavarovanje,
  • Organiziran prevoz s turističnim avtobusom na omenjeni relaciji z vključenimi cestninami, parkirninami, ddv po Sloveniji in dnevnicami voznika – po dogovoru vam ga lahko organiziramo tudi mi,
  • Osebna poraba in aktivnosti izven programa.

POSEBNA PONUDBA za zaključene skupine (sindikalni izleti, kolektivni izleti, upokojenski izleti): Možnost prilagoditve programa vašim željam. Enodnevni izlet v Pivko lahko nadgradimo z ogledom Postojnske jame; z ogledom Predjamskega gradu; z ogledom muzeja Cerkniškega jezera; s pohodom na Nanos ali na Snežnik; z okusnim kosilom ob poti; z ogledom kulturnozgodovinske ali naravnogeografske znamenitosti po želji.

Povpraševanje za vaš izlet v Pivko lahko podate preko spodnjega obrazca. Ugodno ponudbo vam bomo posredovali v najkrajšem možnem času:

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

Comments are closed.
CLOSE
CLOSE