Načrtujete izlet v Seul ali potovanje v Južno Korejo? Reportaža vam razkriva znamenitosti Seula, ki jih ne smete zamuditi. Se vidimo v Koreji

V južnokorejski prestolnici sem zaradi študija na eni izmed tamkajšnjih univerz preživela kar nekaj časa (vsega skupaj nekaj manj kot  leto dni), tako, da mi je v vsem tem času uspelo kar dobro spoznati mesto. V tem sestavku bom skušala predstaviti nekaj najpomembnejših destinacij, ki bi jih sama priporočila vsakemu, ki se odloča za potovanje tja. Gre za megalomansko mesto, z nekaj manj kot 10 milijon prebivalci, polno visokih stolpnic in moderne arhitekture prepletene s starimi, tradicionalnimi zgradbami, budističnimi templji, urejenimi parki in vrtovi. Seul je namenjen turistom, ki iščejo zabavo, ki jih pritegne moderna tehnologija in obenem zanimiva in slikovita korejska zgodovina, znamenitosti, nakupovalni centri, ki jim ni konca, raznolika kulinarika in najrazličnejše restavracije, živahno življenje, skratka, Seul je mesto, ki nikoli ne spi.

Znamenitosti Seula, ki jih ne smete zamuditi:

 1. Bukchon Hanok; vas, ki prikazuje zadnjih 600 let korejske zgodovine, več kot sto ohranjenih tradicionalnih korejskih hiš, kakršne so gradili v času dinastije Joseon, preurejenih v kulturna središča, čajnice, restavracije in gostišča. Veliko trgovinic s spominki. Nahaja se v neposredni bližini palače Gyeongbokgung in Changdeokgung ter svetišča Jongmyo.
 2. Palača Gyeongbokgung; menjava straže, ki se odvije vsako uro med 10- 16:00. Ogled palače in možnost pomerjanja vratarjeve oprave.
 3. Myeongdong; nakupovalna nebesa. Na stotine butikov, trgovin z oblačili, čevlji in kozmetiko, stojnice, kavarne, trgovinice s K-pop materialom (k- pop= korejska pop glasba, izredno priljubljena med mladimi tako v Koreji, kot tudi drugod po svetu in velik razlog za prepoznavnost in priljubljenost Koreje). Predvsem zanimivi so trgovci, ki se za potencialne stranke zelo trudijo in jih nagovarjajo v najrazličnejših jezikih, pri vsakem nakupu pa skoraj vedno dodajo še kakšno stvar »gratis«, ali pa ponudijo popust. Tako je v Myeongdongu možno dobiti izredno kvalitetne stvari po precej razumnih in ugodnih cenah. Barantanje je seveda dovoljeno, predvsem na stojnicah.
 4. Namsan Seoul Tower; stolp, ki se nahaja na gori Namsan. Gre za najbolj obiskano atrakcijo v Seulu. Na vrh gore je možno priti peš ali pa se peljati z žičnico. Sama pot na goro je izredno lepo urejena, markirana in obdana z naravo. Na vrhu stolpa je terasa, s katere je možno uživati v razgledu na mesto. Doživetje je zares neopisljivo; sama sem šla na stolp podnevi in enkrat proti večeru, tako da sem lahko uživala v nočnem razgledu, ki mi je še toliko bolj ostal v spominu. V samem stolpu se nahajajo klubi, razne okrepčevalnice in trgovinice s spominki. Stolp je precej priljubljen med mladimi korejskimi pari, saj na vrhu na ograjo natikajo podpisane ključavnice, kot simbol ljubezni in naklonjenosti drug drugemu.
 5. Insadong; za vse, ki iščejo tradicionalne korejske izdelke in ročno izdelane spominke ter želijo uživati v avtentični korejski hrani in pijači. Tukaj se nahaja ogromno galerij raznih korejskih umetnikov in velika večina ogledov in razstav je na voljo zastonj.
 6. Namdaemun; največja seulska tržnica z neštetimi stojnicami in grosističnimi trgovinami, ki ponujajo oblačila, čevlje, torbice, tekstil, gospodinjske pripomočke, igrače, hrano, zelišča, začimbe itd. Pogajanje za ceno je obvezno!
 7. Dongdaemun; seulska modna prestolnica. Na tem območju se nahajo nakupovalna središča z najbolj prestižnimi modnimi znamkami; precej obiska pa velja pripisati dokaj »svežemu« kompleksu, DDP-ju (Dongdaemun Design Plaza), ki so ga uradno odprli marca 2014. Gre za neo-futuristično zgradbo, katere zunanjost je izredno posebna in kompleksna; v notranjosti pa se nahajajo razne trgovine, ki imajo prav tako futuristično prezentacijo in izgled. Tukaj se odvijajo tudi razne modne revije, tedni mode in koncerti.
 8. Cheonggyecheon; reka, ki teče nedaleč od DDP-ja, ob kateri je možno posedeti, se sprostiti in si oddahniti od mestnega vrveža. Struga reke je izredno lepo urejena, obdana z rastlinjem in raznimi dodatki iz kamenja. Voda je čista.
 9. Yeouido Park; se nahaja na »otoku« Yeouido v samem centru Seula. Nahaja se na reki Han. Gre za kompleks, katerega rekonstrukcija se je začela leta 1997, ko so namesto asfalta začeli na površino saditi drevesa in ostalo rastlinje. Sem prihajajo ljudje uživat v naravi ali pa se sprehajajo, kolesarijo in uporabljajo fitnes naprave, ki jih je tam zares ogromno. (fitnes v naravi).
 10. Gangnam; okrožje, ki je zaradi pesmi Gangnam style postalo prava senzacija. Gre za eno izmed najbolj poseljenih okrožij v Seulu, ki je znano po izredno močnem gospodarstvu in visokem življenjskem standardu. Tukaj imate največ možnosti, da srečate kakšnega znanega korejskega igralca ali pevca.
 11. Itaewon; ena izmed najbolj priljubljenih destinacij med turisti. Na tem območju je zbranih največji restavracij z različno kulinariko (mehiška, pakistanska, indijska, tajska, španska, italijanska, ruska, tudi srbska,itd…). Tu se nahajajo tudi skoraj vse ambasade, klubi, orgnizacije in dogodki, namenjeni »tujcem«, kar predstavlja velik pretok ljudi iz celega sveta. Itaewon je odlično mesto za spoznavanje novih ljudi, uživanje v dobri hrani, glasbi in pijači.
 12. Hongdae; predel za mlade. Območje s pestrim nočnim življenjem, moderno kulturo in predvsem »mladimi ljudmi«.
 13. COEX Artium SM town; omenjam predvsem, ker je zaradi mladih, ki poznajo korejsko moderno glasbo, to postala ena izmed najbolj popularnih točk v Seulu; sama je nikoli nisem obiskala. Gre za »malo mesto« največje korejske glasbene agencije, ki imajo pod okriljem največje korejske glasbene skupine in pevce posameznike. V SM Town lahko oboževalci le-teh kupijo razne predmete, fan material, uživajo v raznih predstavah, slikah ,tematsko opremljenih kavarnah,…
 14. Seulski gozd; gre za ogromen park, z več kot 400 000 posajenimi drevesi. Odprli so ga junija 2005 in je predvsem priljubljen ob vikendi, ko se tam zbirajo družine in starejši ljudje, ki uživajo v svežem zraku.
 15. Jamsil; če bi radi videli največji megamarket Lotte ali pa obiskali bejzbolski stadion.

Poudariti moram, da ima skoraj vsak predel Seula svoje posebnosti in je tako raznolik, da navduši še tako zahtevne turiste, saj lahko ponudi skoraj vse, kar komu pade na pamet. Omeniti moram, da je skozi vse mesto speljana podzemna železnica, ki je ključnega pomena pri odkrivanju in raziskovanju Seula, saj promet po cesti, kljub ugodnim cenam taksijev, skorajda nima smisla, vsaj kar se tiče s časovnega vidika. Vožnje s podzemno so ugodne, udobne, hitre, sistem pa hitro usvojljiv, pregleden in razumljiv. Ljudje vam bodo na vsakem koraku z veseljem pomagali, četudi bodo morali zato del poti prehoditi poleg vas. V Južni Koreji ima čisto vsak pametni telefon (od dedkov in babic pa do čisto majhnih otrok), ljudje so precej razgledani in velika večina celo pozna, oz. je že slišala za Slovenijo. Znanje angleščine je boljše pri mladih. Korejci veliko časa in pozornosti namenijo izobrazbi, dobri karieri, urejenosti in zunanji lepoti; se pa poleg tega tudi izredno radi zabavajo, na kar kažejo nabito polne restavracije, karaoke, klubi, kjer alkohol (tradicionalni korejski alkohol izredno poceni!!!) teče v potokih.

Vsak, ki se odpravi na izlet v Seul, mora vsaj enkrat v korejske karaoke, poskusiti avtentične korejske jedi in spiti kakšno korejsko pivo »Mekju«  (v Seulu obstaja precej restavracij s pasjim mesom in jedmi, ki vsebujejo še žive morske živali). Izredno dobro hrano ponujajo tudi stojnice na ulicah. Privoščite si lahko tudi nočni »shopping«, obiščete kakšno mačjo ali pasjo kavarno, ali pa v kateri izmed mnogih hiš sladic naročite odličen korejski sladoled »Sol-bing«.

Avtorica: Karolina

Priporočamo tudi obisk nacionalnih parkov Južne Koreje. V kolikor vas zanima potovanje v Južno Korejo oz. izlet v Seul se lahko obrnete na nas.

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

 

 

Comments are closed.
CLOSE
CLOSE