Enodnevni izlet v Zasavje ©nova24tv.si

Termin:  1 dan po želji zaključenih skupin

Program enodnevnega izleta v Zasavje: Odhod v dopoldanskih urah iz dogovorjenega mesta in vožnja v Zasavje, ki obsega hribovit svet ob reki Savi. Najprej se bomo zapeljali do Hrastnika, kjer bomo obiskali steklarno Hrastnik. Ogledali si bomo tovarno z najmodernejšo tehnologijo za izdelavo steklenic raznoraznih oblik iz najčistejšega stekla. Seznanili pa se bomo tudi s postopkom izdelave stekla. Po ogledu bo nekaj časa za možnost nakupa izdelkov v njihovi industrijski prodajalni. Zapeljali se še bomo do muzeja Hrastnik, kjer si bomo ogledali 13 različnih zbirk, ki pričajo o zgodovini Hrastnika – rimske izkopanine, rudarstvo, kemična in steklarska industrija, kmetijstvo, fotografija, šolstvo, NOB, lutke marionete ter zbirka otroških igrač. Nadaljevanje izleta z vožnjo do Termoelektrarne Trbovlje, kjer si bomo ogledali najvišjo zgradbo v Sloveniji ter najvišji dimnik v Evropi, ki meri v višino kar 360 metrov. Zanimivo je, da je dimnik narejen tako, da naj bi prenesel potres do 10. stopnje po Merkaliju, ob močnem vetru pa se konica dimnika lahko premika za en meter, in da ima ob svojem vznožju polmer 27,5 metra, polmer vrha betonskega plašča pa je 7,7 metra. Sledila bo vožnja do Zagorja ob Savi, kjer si bomo ogledali Oleo – raziskovalno izobraževalno bivalno enoto. Celotna stavba se ogreva z rudniško vodo, ki jo črpajo iz vrtine pod zadnjim rudniškim horizontom, njena temperatura pa je 32°C. Celotni ovoj stavbe je v standardu pasivne gradnje, stavba pa ima tudi sprejemnike sončne energije, ki služijo za segrevanje sanitarne vode in ogrevanje stavbe. Ker pa je celotno Zasavje poznano po industriji ter rudarstvu, je prav, da obiščemo tudi enega izmed rudnikov, zato se bomo zapeljali v Loke pri Zagorju oziroma natančneje do rudarskega muzeja Kisovec. V muzeju so zaradi zaprtja in zasutja vseh jam izdelali simulacijo rudniških podzemnih prostorov, kjer bomo spoznali jamski transport, križišče jamskih prog… Ogledali pa si bomo tudi 20 – minutno multimedijsko projekcijo, kjer so predstavljeni začetki rudarjenja, vpliv železnice, rudarjeva oprema, delovni dan rudarja ter druge teme. Sledila bo še vožnja do Trbovelj, kjer si bomo ogledali najstarejšo hišo imenovano Gradič. Prvotno je bila to gosposka hiša, kasneje pa so jo drugi lastniki uredili kot gostilno in mesnico. Skozi vsa ta leta je Gradič ohranil svojo edinstveno podobo, tudi v osemdesetih letih, ko je občina prenovila propadajočo hišo. Okrog Gradiča se razprostira lepo urejen vrt, v hiši pa se danes nahaja protokolarna občinska soba, galerija in trgovinica s spominki. Po ogledu možnost nakupa spominkov. V popoldanskih urah povratek proti domu, kamor je predviden prihod v večernih urah. 

Cena enodnevnega izleta v Zasavje: 16€/osebo pri min 40 prijavljenih oz. 20€/osebo pri min 30 prijavljenih in velja za vodenje v slovenščini (Cena je odvisna od lokacije in termina odhoda, števila udeležencev ter vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi)

Vključeno:

  • Najem lokalnega turističnega vodnika z licenco, strokovno vodenje in spremljanje,
  • Vstopnine in ogledi po programu: steklarna Hrastnik, muzej Hrastnik, rudarski muzej Kisovec, Olea, dimnik Termoelektrarne Trbovlje, Gradič Trbovlje,   
  • Priprava, organizacija in izvedba ekskurzije v Zasavje ter ddv.

Doplačila po želji:

  • Sporočite ob prijavi: odpovednina, turistično zavarovanje,
  • Organiziran prevoz s turističnim avtobusom na omenjeni relaciji z vključenimi cestninami, parkirninami, ddv po Sloveniji in dnevnicami voznika – po dogovoru vam ga lahko organiziramo tudi mi,
  • Osebna poraba in aktivnosti izven programa.

POSEBNA PONUDBA za zaključene skupine (sindikalni izleti, kolektivni izleti, upokojenski izleti): Možnost prilagoditve programa vašim željam. Enodnevni izlet v Zasavje lahko nadgradimo z ogledom GEOSS-a; z ogledom rudnika Sitarjevec v Litiji; z nakupom krofov v Trojanah; s splavarjenjem po reki Savi; s pohodom na Kum ali Mrzlico; z okusnim kosilom ob poti; z ogledom kulturnozgodovinske ali naravnogeografske znamenitosti po želji.

Povpraševanje za vaš izlet v Zasavje lahko podate preko spodnjega obrazca. Ugodno ponudbo vam bomo posredovali v najkrajšem možnem času:

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

Comments are closed.
CLOSE
CLOSE