Jeti – Oguz (prevedeno oz. poznano kot »Sedem bikov«) predstavljajo eno najbolj priljubljenih naravnih znamenitosti v Kirgiziji. Jeti – Oguz je dom zbirke sedmih rdečih kamnin, ki so nekoliko podobne bikom, ki ležijo na zemlji. Jeti – Oguz je priljubljeno enodnevno (ali več dnevno) potovanje iz Karakola (oddaljeno 40 minut) kjer je možno spoznati vse glavne znamenitosti. Sprehodi po lepotah doline, bujnih poletnih pašnikih, okušanje lokalno pridelanega medu – vse to ponuja Jeti – Oguz.

Kaj početi v Jeti – Oguz?

 • Ogled »sedmih bikov«: Če želite obiskati te živahne rdeče kamnine se morate podati na pot po prašni cesti, ki se vije po pobočju za vasjo. Z vrha boste videli na eni strani kotališča, na drugi strani pa zasukani kanjon in impresivnih sedem bikov. Zgodaj zjutraj je najboljši čas za obisk, saj se do poznega popoldneva celotna formacija že skrije v senco. Do vrha zlahka pridete v manj kot 30 minutah in če se odpravite še na kakšno dodatno raziskovanje, je nekaj majhnih poti, ki cikcakajo po poti in nudijo osupljive razglede na gorovja. S te visoke razgledne točke boste videli tudi nekaj manjših poti, ki vodijo neposredno do bikov po vasi.

   

 • Obisk »zlomljenega srca«: Zlomljeno srce, ki ga tvori razcep na zadnjem delu bikov, je še ena ikonična znamenitost na tem območju in čeprav nenavadno, je tudi vir številnih tragičnih ljubezenskih zgodb. Poleti boste na poti srečali številne čebelarje, ki vam bodo pokazali svoje čebelnjake, narejene iz predelanega lesa. Čebelarji ob cesti prodajajo lonce z okusnim, lokalno pridelanim medom.

   

 • Trek do Doline cvetja: Lahkoten trek iz vasi po skalnati stezi, ki cikcaka po reki, vodi v zelo slikovito, Dolino cvetja. Med zelenimi polji, ki jih objemajo borovi gozdovi se boste morda počutili kot da ste zašli na idilično švicarsko podeželje in ne v oddaljeno dolino Kirgizije. Samo zaradi jurt in moških, ki v bližini pasejo svoje govedo boste vedeli, da ste še vedno med nomadi v Srednji Aziji. Bujni visokogorski pašniki so popolno mesto za piknik – to je priljubljena dejavnost med domačini. Kot pove že ime, spomladi velja, da je to območje okrašeno z divjimi cvetovi, tudi pozno poleti. Številne jurte postavljene v dolini, ponujajo nastanitev in hrano za obiskovalce.

 

 • Ogled slapa Devechi Kosy: Iz doline cvetja se vije ozka in prašna pot, ki vodi skozi alpske gozdove do hladnega, senčnega območja pod slapom Devechi Kosy. Do slapa lahko pridete peš v manj kot uri, čeprav se mnogi odločijo tja odpraviti s konji. Pot ni označena, a ko ste na njej, ne morete zgrešiti.

 

 • Sprostitev v Sanitorju: Sanitorij, ‘letovišče Jeti-Oguz’, center za dobro počutje in sprostitev. Prijeten kraj za obisk, ki ponuja razgibane vrtove, zasebne prostore in različne ter zanimive načine zdravljenja.

Obstaja kirgiška legenda o tem, kako so te kamnine oz. skale (»Sedem bikov«) nastale. Pred časom naj bi živela dva kana, od katerih je eden imel lepo ženo. Drugi kan se je zaljubil v to ženo in jo ukradel možu. S tem se je začela brutalna vojna in močno rivalstvo med kanama. Drugi kan je prosil za nasvet modreca; modrec se ni hotel zapletati v rivalstvo, ampak se je vdal in rekel drugemu kanu, naj ubije svojo ženo, tako da je prvi kan ne bi mogel nikoli vzeti nazaj. Drugi kan je organiziral velik festival in ukazal umoriti sedem bikov. Ko je bil ubit še zadnji bik, je drugi kan ubil ženo. Iz njenega srca je tekla kri, ki je sprala sedem bikov in ubila kana ter njegove hlapce. Ko so biki počivali, so se preoblikovali v formacijo rdečega kamna, ki jo lahko vidimo danes, imenovano Jeti – Oguz (sedem bikov).

Če si želite tudi vi ogledati to edinstveno gorsko pokrajino Kirgizije, se nam pridružite na našem treking Kirgizija!

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE