Kirgizija se nahaja v osrčju osrednje Azije, obkrožena z razgibanimi pokrajinami. Nemogoče si je predstavljati zgodovino in kulturo Kirgizije brez gorovja Tien Shan in Pamir. Sedanje ozemlje Kirgizije je nekoč služilo kot glavni most na trgovski poti, ki povezuje vzhod in zahod. Nekatere poti se v državi še vedno uporabljajo kot avtoceste. V Kirgiziji so bili tradicionalno nomadski ljudje vse do druge četrtine 20. stoletja. Danes je Kirgizija ena redkih držav, kjer določen del prebivalstva še vedno izvaja nomadski način življenja. V Kirgiziji se lahko naučite kako zgraditi tradicionalno nomadsko hišo ter spoznate kako so kirgijski nomadi živeli v preteklosti ter kako živijo danes.

Najlepša jezera Kirgizije:
Song Kul: Song Kul je alpsko jezero na nadmorski višini 3016 metrov. Je drugo največje jezero v Kirgiziji, s površino 270 kvadratnih kilometrov. Po površini je trikrat večji od Züriškega jezera, njegova največja globina pa znaša le 22 metrov. Song Kul je eden od največjih znamenitosti Kirgizije. Jezero je obdano z osrednjimi gorami Tian Shan. Jezero ima več kot 20 rek, ena izmed njih se imenuje Kajyrty. Na njenih obalah gnezdi kar 66 vrst sezonskih ptic in okoli 10 vrst rib. Ribe so bile v šestdesetih letih umetno vnesene v jezero, iz ribogojnic v regiji Issyk Kul. Dolina nima nobenega drevesa, ima pa dobro hrano za živino. Na tej lokaciji ponujajo različne aktivnosti kot so jahanje, kolesarjenje, učenje gradnje jurt, nacionalne konjske igre, spoznavanje domačinov, kampiranje, gledanje sončnega zahoda, uživanje v tišini. Vreme je lahko precej nepredvidljivo; od jasnega sončnega vremena z modrim nebom se lahko kaj hitro spremeni v močan veter in dež. Zaradi vremenskih razmer se ogledi opravljajo le od junija do septembra. Najboljši čas za obisk sta julij in avgust.

Issyk Kul: Je drugo največje slano jezero na svetu. Razprostira se na 6000 kvadratnih kilometrih. Na najširši točki je Issyk Kul videti kot ocean, ki se razprostira mimo obzorja. Znano je da je severna obala prepuščena domačemu masovnemu turizmu, medtem ko na južni obali še vedno prevladuje kmetijstvo, z nekaj turizma. Kljub temu, da Issyk Kul pomeni toplo jezero, je voda v jezeru pravzaprav mrzla skozi vso leto. Tako plavalci v vodi ne ostanejo prav dolgo. Izredna raznolikost pokrajin okoli jezera Issyk Kul, ponuja idealne življenjske pogoje za veliko število rastlinskih in živalskih vrst. V sušnih nižjih predelih okoli jezera Issyk Kul najdemo puščave in polpuščave. Na južni obali je gorovje Tien-Shan z vrhovi, visokimi več kot 7000 metrov in najdaljšimi ledeniki sveta. Značilne so visoke planinske doline ter visokogorski predeli z bogatim cvetjem.

Ala Kul: Biser, ki je skrit visoko v gorah, je ledeniško jezero Ala Kul (prevedno kot “pisano jezero”). Nahaja se na nadmorski višini 3532 metrov v istoimenskem prelazu. Jezero je zelo majhno. Zavzema površino manj kot 1,5 kvadratnih kilometrov, vendar lahko v globino doseže več kot 70 metrov, nahaja pa se v zgornjem toku Kurgaktorja, desnega Karakolskega pritoka. Obstajata dva načina, kako priti do jezera: skozi prelaz ali pa pot iz doline Altyn-Arashan. Alpsko hladno, svetlo sonce in kamnite obale Ala Kul-skega jezera omogočajo popotniku, da se počuti kot nekje na robu sveta, v območju čistega miru. Jezero Ala Kul je ena najbolj priljubljenih destinacij v Kirgiziji saj je znano kot eno najbolj turkiznih jezer, ki ponuja pogled na snežne vrhove. Jezero Ala Kul je precej oddaljeno in je odlična destinacija.

Chatry Kul: Jezero se nahaja v dolini Ak-Sai, blizu meje s Kitajsko. Leži na nadmorski višini 3500 metrov in je obdano z visokimi gorami. To je eno največjih jezer v Kirgiziji. V jezero se izliva okoli 18 rek, vendar je le ena trajna – reka Kekaygyr. Chatyr Kul pomeni v prevodu »nebeško jezero«. Jezero je prebivališče večim pasem divjih ptic, in čeprav v jezeru ni rib, so tam sladkovodne kozice. V juliju in avgustu je temperatura vode med 6 in 16°C. Pozimi pa lahko temperatura zraka doseže celo -54°C. V bližini je nekaj vročih izvirov, naravni rezervat in mavzolej na zahodnem koncu jezera.

Merzbacher: Jezero Merzbacher se nahaja na severovzhodu Kirgizije, kjer se dva grebena Tian Shana zbližata, vrhovi pa se dvignejo na več kot 6000 metrov. Blizu se nahaja ledenik Inylchek, ki je eden izmed najbolj znanih ledenikov na svetu in se razteza na 60 kilometrih. Med severnimi in južnimi vejami ledenika Inylchek je Merzbacher, ki nastane vsako poletje, nato pa običajno v avgustu in včasih tudi pozimi izgine skozi ledene bregove ter se izliva v reko Inylchek. Tako je Merzbacher le nekaj mesecev na leto »jezero«.

Z obiskom Kirgizije, dežele nebeških gora imate možnost, da spoznate pravi nomadski način življenja ter odkrijete pravi duh svobode in sreče. Kirgizija nudi številne nedotaknjene doline, kristalno čista gorska jezera ter zmogljive gorske reke. Če smo vas prepričali, da je obisk Kirgizije odlična ideja, se nam pridružite na trekingu po Kirgiziji; ogledate pa si še lahko slovensko – kirgiški popotniški slovarček, da bo potovanje lažje.

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE