Če se odpravljate v Kirgizijo, ne morete mimo tamkajšnjih tradicionalnih jurt, ki vam ponujajo spoznavanje njihove kulture ter vam dajejo občutek kako življenje v Kirgiziji resnično poteka. Jurta je eden od najstarejših in največjih izumov evroazijskih nomadov. Ta namestitev je bila od nekdaj zelo praktična, priročna in enostavne montažne konstrukcije, ki omogoča enostavno sestavljanje ali razstavljanje. Ravno iz teh razlogov so jurte tradicionalni dom nomadov.

Ta izvirni dom nomadov, tradicionalni pojav prenosnih kirgiških prebivališč, se je stoletja razvijal do popolnosti. Raziskovalci so ga prepoznali kot “najbolj dovršeno vrsto prenosnih hiš«. Navdušili so popotnike in trgovce, ambasadorje tujih držav in srednjeveške zgodovinarje.

Kako poteka gradnja jurte? Jurta je prefinjena konstrukcija okrogle oblike s kupolo. Če poenostavimo, jurta je sestavljena iz treh glavnih delov in mnogih drugih, manjših delov. Trije glavni deli vključujejo Shanyrak (vrt jurte), Kerege (trup stene) in Uwyk (trup). Trup stene je običajno prekrit s koščki klobučevine iz zunanje strani, znotraj pa je okrašen s preprogami. Shanyrak velja za izjemno dragocen del jurte in je sveti simbol družinske blaginje. Jurta nima veliko prostorov, običajno pa so ločeni kot spalnica, kuhinja ipd.

Kje najdemo jurte? V nekaterih kirgiških mestih obstajajo restavracije jurt, ki turistom ponujajo široko paleto obrokov iz tradicionalne kirgiške kuhinje. Več jurt je mogoče najti na podeželju (pastirji običajno živijo v jurtah) ali v posebej zgrajenih etno-vaseh, npr. v Burabayu (Borovoe), regija Almaty itd. Poleg tega so med številnimi ogledi udobne jurte ponujene za nočitev za krajše bivanje turistov ali kot hotel za daljše bivanje.

Kirgiška jurta slovi po trajnostni in udobni gradnji. Je proizvod tradicionalne kirgiške kulture, ki temelji na ekološkem ravnovesju in trajnosti, produktu kulture, ki si ne prizadeva za prevlado in spreminjanje narave, temveč se skuša naučiti njenih zakonov in jim slediti v vsakdanjem življenju. Naravo zaznavajo kot naravno zavetišče, nomadi so svojo hišo pravzaprav ustvarili po zakonih narave. Jurta  v vročih poletnih dneh ohranja hladen zrak, pozimi pa ščiti pred mrzlimi vetrovi ter se ne zmoči med jesenskimi nalivi dežja.

Ko govorimo o kirgiški jurti, lahko rečemo, da prebivališče ni bilo le temeljito premišljeno zato, da bi zadovoljilo potrebe nomadskega načina življenja, ampak je načelo gradnje in urejanja jurte tudi odraz stališč nomadov na svet okoli njih. Jurta prinaša premišljen in prilagojen princip sodelovanja z naravo, z ravnimi stepami in visokimi gorami, alpskimi travniki in neskončnim modrim nebom.

Če boste imeli priložnost, si privoščite ostanek v jurtah za prenočitev ali pa vsaj za nekaj ur. Privoščite si skodelico vročega čaja in poglejte skozi na pol odprt shanyrak, svetloba daljnih zvezd na nebu se bo dotaknila vašega srca in občutili boste zanimiv, nerazložljiv občutek udobnosti, varnosti doma in hkrati občutek neskončne odprtosti vesolja. Ta nenavaden način življenja so verjetno narekovali predniki Kirgizov, ne le zaradi posebnosti nomadske ekonomije, temveč tudi zaradi potrebe, da se počutijo kot del celote, da živijo v sobivanju z ritmom vesolja. Če si želiš ta občutek izkusiti tudi ti, se nam pridruži na trekingu Kirgizija!

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE