»Riad« je najbolj tradicionalna maroška nastanitev v Maroku. Veliko tradicionalnih raidov je preurejenih v svetla in zračna  gostišča, ki obiskovalcem omogočajo, da živijo kot domačini v Maroku.

Kaj je riad? »Riad« je poimenovan po arabski besedi za vrt. Osrednja značilnost riada je notranji vrt, ki je običajno obdan z drevesi in vodnjakom. Riad ima na splošno dve ali več nivojev, zgrajenih okoli tega osrednjega vrta. Pogoste so tudi strešne terase z visokimi stenami.

Kako je riad oblikovan? Spodnje nadstropje ima običajno tri dolge in ozke sobe, ki se odpirajo na vrt. Sobe imajo lahko vrata ali zavese, čeprav je običajno, da je vsaj ena soba odprta, kar zagotavlja razširjeno območje za sprostitev in zabavo obiskovalcev. Zgornja nadstropja imajo več prostorov, ki vodijo na notranje balkone. Nekatere sobe imajo notranja okna z roletami in okrasnimi kovinskimi izdelki, čeprav imajo nekatere samo vrata ali zavese, ki vodijo v sobe. Visoki stropi ustvarjajo občutek prostornosti. V spodnjih nadstropjih ni zunanjih oken. Vsa okna so le v zgornjih nadstropnjih, pogosto pa so majhna in visoka. Zunanjih oken v salonih običajno ni. V notranjih stenah riada so pogosto barvite ploščice in okrasni omet. Dokaj standardno je, da vključujejo kurinsko kaligrafijo, geometrijske vzorce in cvetne slike.

Na vrhu so tradicionalni riadi odprti, saj tako omogočajo vstop svežega zraka, sončne svetlobe, petja ptic in občasno dežja. Nagnjeni robovi strehe preprečujejo, da bi voda sedela in stagnirala; voda teče navzdol v notranje vrtove. Drevesa segajo visoko v zrak. Odprtino obdaja obzidana strešna terasa. Danes imajo nekateri riadi steklo, ki pokriva odprtino.

Kuhinje in kopalnice so po navadi v pritličju, diskretno odmaknjeni od glavnega vhodnega prehoda, v nasprotju z bližino vrta. Dimniki v kuhinjah pustijo, da se toplota in kuharski vonji dvignejo in razpršijo, ne da bi to vplivalo na preostali del hiše. Kopalnice imajo navadno stranišče v WC-ju. Pomivalna korita so lahko znotraj kopalnic ali samo zunaj. V preteklih časih zasebni domovi niso imeli tušev; ljudje so obiskovali lokalne hamame za čiščenje in kopanje.

Kakšna je razlika med riad in dar? Čeprav se mnogi tradicionalni maroški domovi danes imenujejo riad, obstaja ena velika razlika med riad in dar; medtem ko ima riad notranji vrt ima dar notranje dvorišče. Splošna postavitev in zasnova vsakega pa sta sicer zelo podobna. Manjše stanovanjske namestitve se imenujejo dourije.

Kakšna je zgodovina riada? Riad najdemo le v medinah (starih obzidanih središčih) maroškega mesta. Praktično je gradnja navzgor in ne navzven družinam omogočala več življenjskega prostora na območjih, kjer je zemljišče malo ali pa je zelo drago. Dejstvo, da na riadih nimajo zunanjih oken, je pomenilo, da se lahko gradijo sosednje na največ treh straneh. To je velik razlog, da so medine pogosto splet medsebojno povezanih zgradb in ozkih prehodov. Arhitekturno zasnovo riadov lahko zasledimo že v rimski dobi. Menijo, da je riad prilagoditev tipične rimske vile. Obrtniki iz Andaluzije so dali navdih za oblikovanje vrtov in okrasnih lastnosti. Zgodovinsko gledano so bili riadi mestna baza za premožnejše družine, kot so dvorjani in trgovci. Ostali prebivalci medine so živeli v darsu ali douriji.

Pridruži se nam na našem treking Maroko in izkusi nočitev v riadu tudi ti!

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE