Karakol ni le vmesna točka na poti do jezera Issyk-Kul in gorovja Tian Shan temveč se tudi nahaja med vzhodom in zahodom. Njegova pisana preteklost je polna živahne kulture in neustrašnih ljudstev, ki so skozi stoletja pustili v tem mestu svoj pečat. Sprehoditi se po Karakolu pomeni sprehoditi se skozi njegovo zgodovino.

Znamenitosti, ki jih najdemo v Karakolu:

 • Smučišče: Smučarska baza Karakol se nahaja 400 km od glavnega mesta Kirgizije in leži na nadmorski višini 3040 m, na pobočju gorovja Tien Shan. To je najvišje smučišče v Srednji Aziji. Od mesta Karakol se nahaja približno 7 km, kar je približno 30 minut. Povprečna temperatura je približno -5 C. Smučarska sezona je odprta od decembra do marca. S panoramskega vrha je ponujen pogled na okoliško pokrajino in najbližje gore ter visokogorsko jezero Issyk Kul.

 • Katedrala Sveta Trojica: To je ena od približno štiridesetih pravoslavnih cerkva v državi. Je lep primer arhitekture in njene zanimive zgodovine, ki je priča zavezanosti in predanosti skupnosti vernikov. Zgodba o tej cerkvi sega v julij leta 1869, ko je bil Karakol v bistvu garnizonsko mesto, ustanovljeno kot obhod na robu carskega ruskega cesarstva. V središču mesta je bila postavljena kapela, ki je služila kozakom in drugim četam poslanim sem, postavljena je bila kot majhna opečna zgradba na kamnitih temeljih.

 • Zoo Bugu-Ene: Živalski vrt v Karakolu je bil ustanovljen leta 1987 na pobudo vlade republike. To je edinstven živalski vrt v državi. Živalski vrt zavzema razmeroma majhno območje, nahaja se skoraj v središču mesta. Prvo leto so tam bili antilopa, tiger (prinesli so jih iz Kaliningrada), lama (Chymkent), fazan in zlati orel. Danes pa so glavni predstavniki živalskega vrta (jih je več kot 23): medvedi, volkovi, lisica, trot, lama, jak, orel, kamela, poni in drugi. To je prijeten kraj za preživljanje časa v Karakolu. Služi tudi kot pomembna ustanova za spodbujanje varstva narave in okoljske vzgoje, zlasti za mlajšo generacijo.

 • Pravljični kanjon: V ruščini beseda Skazka pomeni “Pravljica” in ta kanjon je zagotovo čaroben kraj, poln skrivnosti in mističnosti. Legende pravijo, da ponikalnica Issyk Kul nekoč ni bila napolnjena z jezerom, ampak je bila dom številnih bogatih in velikih mest. Verjetno je v tem nekaj resnice, ker so pod jezerom arheologi odkrili ruševine več naselij. Po eni od legend je v enem od mest živelo lepo dekle in sedem glavi zmaj se je zaljubil vanjo ter jo zasledoval in jo prosil, naj se poroči z njim. Vendar ga je zavrnila z izjavo, da ljubi drugega. Zmaj je razburjen preklinjal dolino, rekoč, da se bo nekega dne ob polni luni voda v enem izmed vodnjakov dvignila in preplavila dolino. Nato je zmaj padel v globok spanec. Meščani so se zato odločili, da vodnjak prekrijejo z zlatim pokrovom kadar koli se je približala polna luna.

 • Mošeja Dungan: Zelo lepa mošeja, ki so jo kitajski obrtniki zgradili za lokalne. Dokončana leta 1910 je bila mošeja zgrajena tako, da služi Karakolovi skupnosti Dungans (kitajski muslimani). Poslikave mošeje odražajo predislamsko, budistično preteklost Dunganov. Kljub temu, da ga je vlada zaprla med letoma 1933 in 1943, se mošeja še naprej uporablja kot bogoslužni prostor. Vse barve predstavljajo različne dunganske kulturne koncepte, rdeča – ščiti pred zli duhovi, rumena – prispeva k kopičenju bogastva in prinaša blaginjo, zelena pa simbolizira srečo.

 • Muzej Przevalski: Ta muzej predstavlja življenjsko zgodbo enega največjih svetovnih raziskovalcev. Nikolaj Mihajlovič Przevalski je eden prvih ruskih znanstvenikov-geografov, ki je začel podrobno preučevati geografijo, rastlinstvo in živalstvo ter odkril več kot 200 rastlinskih vrst srednjeazijskih držav. To je pravo pričevanje o ruski kolonizaciji Srednje Azije. Danes se v muzeju hranijo osebne stvari, fotografije dokumentov in članki Przevalskega. Nedaleč od muzeja sta popotnikov grob in spomenik. Przvalski je zbral tudi ogromno zoološko zbirko, ki je obsegala več tisoč vrst rastlin, živali, ptic, rib in žuželk. Od leta 1870 je organiziral štiri velike odprave v Mongolijo, Kitajsko in Tibet. Umrl je leta 1888 od tifusa, kmalu pred začetkom pete poti, pokopan pa je bil na obali jezera Issyk-Kul, blizu Karakola.

Ne glede na to, ali se v ta kotiček Kirgizije odpravljate na treking, smučanje ali plezanje, je Karakol prijeten kraj, dobro povezan z vsemi okoliškimi atraktivnostmi od koder lahko pridete od ledenikov, vrhov pa vse do turkiznih alpskih jezer. Pridruži se nam na treking Kirgizija tudi ti!

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE