Svetovne nomadske igre

Kirgiška republika se nahaja v severovzhodnem delu Srednje Azije, v „srcu“ evrazijske celine. Približno 90% površine Kirgizije se nahaja na nadmorski višini višji od 1500 metrov.

Svetovne nomadske igre so največji mednarodni projekt (tekmovanje) v Kirgiziji. Ta projekt je vlada leta 2012 sprožila z namenom oživitve in ohranjanja kulture nomadske civilizacije.

Prve svetovne nomadske igre so potekale od 9. do 14. septembra 2014 v mestu Cholpon-Ata v provinci Issyk-Kul v Kirgiziji. Na tekmovanjih je v desetih vrstah športa  sodelovalo 583 športnikov iz devetnajstih držav in dodatnih 1200 udeležencev kulturnega programa. Preko televizije si je igre ogledalo 230 milijonov ljudi.

Druge svetovne nomadske igre so potekale od 3. do 8. septembra 2016, tudi te so potekale v mestu Cholpon-Ata, v pokrajini Issyk-Kul v Kirgiziji. Na tekmovanjih je sodelovalo 1200 športnikov iz 62 držav v 26 vrstah etnošportov, ki si jih je ogledalo kar 500 milijonov ljudi.

Leta 2018 so se odvile še tretje svetovne nomadske igre. 

Namen svetovnih nomadskih iger je razviti etnošportno in etnokulturno gibanje po svetu, saj je to dediščina človeške civilizacije. Poslanstvo svetovnih nomadskih iger zajema oživljanje, razvoj in ohranjanje etnokulture, raznolikosti in izvirnosti ljudi na svetu, da bi tako spodbudili bolj strpen in odprt odnos med ljudmi. Slogan nomadskih iger je »Združeni v moči! Združeni v duhu! ”.

Cilji nomadskih iger so:
• ohranjanje kulturne in zgodovinske dediščine ter raznolikosti narodov z vsega sveta v današnjem času globalizacije,
• razvoj svetovnega etnošportnega gibanja,
• prilagajanje, razvoj in promocija etnošportov na svetovni ravni, vključno s tradicionalnimi igrami in tekmovanji z vsega sveta,
• podpora znanstvenim in metodološkim temeljem etnošportnega gibanja, vključno z etnošporti, tradicionalnimi igrami in tradicionalnimi tekmovanji,
• krepitev in nadaljnji razvoj medverskega in medkulturnega dialoga, razumevanja, prijateljstva, harmonije in sodelovanja med ljudmi po svetu ter prikazovanje kulturne raznolikosti sveta.

Svetovne nomadske igre imajo tri glavne dele:
• Etnokultura

(Etnokulturni program vključuje dva dela: prvi del zajema mednarodni kulturni festival nomadskega univerzuma, drugi del etnokulturnega programa nomadskih iger pa je etnopolje).
• Etnošport
(Program etnošporta je sestavljen iz tekmovanj v 37 vrstah športa med katerimi se le-ti delijo v različne kategorije in sicer v tradicionalne igre, konjske dirke, konjske igre, tekmovanja v tradicionalnih vrstah rokoborbe, predstavitvene igre, tekmovanja v tradicionalnem lovu, tekmovanja v lokostrelstvu s tradicionalnimi loki, tradicionalne intelektualne igre, tekmovanja v različnih vrstah borilnih veščin).
• Znanost
(Znanstveni forum se navezuje na zgodovinsko dediščino ter na prihodnost).

Najbolj priljubljene nomadske igre so:
• Er Enish: Dva moška se bojujeta na konjih. Cilj je potegniti nasprotnika s konja, tako da se del njegovega telesa dotakne tal. Pravila dovoljujejo nevarna dejanja, na primer močno držanje bokov, rok in sklepov. Pri tej vrsti rokoborbe je konjska spretnost prav tako pomembna kot jahačeva. Konji morajo biti težki, močni in zdržljivi.
• Kok-boru: Kozi odrežejo glavo. V bistvu sta dve ekipi moških na konjih, ki poskušajo kozo spraviti v gol druge ekipe. To je precej fizična igra, tekmovalci postanejo krvavi in konji popadajo na tla.
• Kurash: Tekmovalci z brisačami držijo nasprotnika, njihov cilj pa je, da svoje nasprotnike vržejo na tla.
• Alysh: Je pokončen stil rokoborbe. Tekmovalci nosijo hlače, suknjiče in pasove ter morajo ves čas držati pasove nasprotnika. Njihov cilj je vreči nasprotnika na preprogo.

Posebna pozornost na svetovnih nomadskih igrah je namenjena ekologiji. Uradna maskota svetovnih nomadskih iger je snežni leopard. Organizatorji iger upajo, da bodo tako ljudje po svetu posebno pozornost namenili trpljenju snežnega leoparda in reševanju habitata te edinstvene živali. Če se tudi tebi zdi Kirgizija nadvse zanimiva, se nam pridruži na treking Kirgizija!

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE