Kumis je stara turška beseda za fermentirano mleko narejeno iz kobilinega mleka s posebnim zakisljevanjem. Najbolj pomembna stvar pri kumisu je to, da je narejena iz kobilinega mleka. Kirgizi nikoli ne delajo kumis iz kravjega ali kateregakoli drugega mleka. Druga pomembna stvari pri kumisu je to, da ta fermentirana mlečna pijača nastane z umetno fermentacijo. Kirgizi jo pijejo sveže, nefermentirano kobilino mleko, tako imenovano »Saumal«, kultura pitja te pijače je drugačna.

Kumis in konji sta dve stvari, ki sta neločljivi. En ne more obstajati brez drugega. Kirgizi so eni izmed manj številnih nomadov, ki so skozi vso zgodovino bili tako močno povezani s konji. Njihovi predniki so se rodili, živeli in umirali na konju. Nekje v stepah Srednje Azije so ljudje udomačili konja. Konj je za njihove prednike bil skoraj vse: pravi prijatelj, dom, prevoz, hrana, oblačilo, pijača. Zato se je kumis kot pijača pojavila naravno v procesu medsebojnega sobivanja človeka in konja.

Nekateri v Evropi in v tujini pa imajo napačne stereotipe o tej starodavni pijači saj ne morejo razumeti, kako je mogoče piti konjsko mleko. Turki že več tisoč let pijejo ta zdrav napitek in v njem vidijo le dobre stvari za svoje zdravje. Na splošno je okus kobilinega mleka in kumisa stvar kulture in navad. Pravzaprav gre le za drugačen okus, drugačen od običajnega okusa. Kot da bi primerjali na primer jabolko in hruško. Vsako sadje je na svoj način dobro in koristno za človekovo zdravje.

Kobilino mleko je organski in naraven proizvod. Kirgizi ne proizvajajo suhega koncentrata iz kumisa, pijejo ga namreč le naravnega in svežega. V Kirgiziji še ni razvite industrijske proizvodnje kumisa, niti zdaj v 21. stoletju.

Drug predsodek, ki ga imajo tujci do te pijače je tudi dejstvo, da se ne pije le konjsko mleko, temveč kobilino mleko. Mnogi si tega sploh ne morejo predstavljati. Kako se lahko pije konjsko mleko? Konj je pač človekov najboljši prijatelj – lahko ga le jezdiš in občuduješ. Toda to je stereotip sodobnega mestnega človeka. Konj je za človeka domača žival kot na primer krava ali ovca. Sodobni ljudje jedo različno eksotično hrano: plavuti morskega psa, morske ostrige, žuželke, kače, žabe in druga bitja. In kumis, proizveden iz kobilinega mleka, ni najbolj eksotičen in najbolj presenetljiv, če ga primerjamo s prej naštetimi stvarmi. Za turške prebivalce je bil konj vedno sveta žival. Konj je simbol svobode in čistosti. Konj potrebuje ogromno prostorov, čist zrak in čisto vodo, ni ga mogoče povezati z nečim umazanim. Zato je kumis čisti izdelek čiste živali.

Kirgizi pravijo, da je kumis tako kot hrana vir energije, med boleznijo pa služi tudi kot zdravilo. Skozi vso zgodovino je kumis bila edina in nenadomestljiva pijača za nomade. Če govorimo o njegovih zdravilnih lastnostih, lahko povemo veliko. V resnici vseh zdravilnih lastnosti kumisa in na splošno kobilinega mleka znanost ne proučuje v celoti. In to je pravzaprav razumljivo. Sodobna znanost ni nikoli resno preučila tega edinstvenega pojava. Le nomadski ljudje, ki so vzgajali konje, so poznali vse njegove edinstvene lastnosti. Nihče razen nomadov tega znanja ni potreboval. Tako lahko v prihodnosti pričakujemo veliko odkritij in presenečenj glede kobilinega mleka in kumisa. Si želiš kumis poizkusiti tudi ti? To lahko storiš na našem trekingu Kirgizija!

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE