Odprava na Elbrus©adventurealternative.com 

Na najvišjo goro Evrope s slovenskim in lokalnim vodnikom. Občuti utrip prave alpinistične odprave in gibanja na visoki nadmorski višini ob nizkih temperaturah. A je vzpon na Elbrus na listi tvojih želja?

Zakaj z nami na vrh Elbrusa West?

 • Ker je varnost na prvem mestu (8 potnikov in 5 vodnikov, od tega 3je lokalni na odpravi maja 2019) Eden izmed vodnikov je stal že 2 x na Everestu!
 • Ker spimo v ogrevanih in prenovljenih sodčkih opremljenih z elektriko
 • Ker sodelujemo z lokalno agencijo, ki nam nudi brezhibno logistično podporo in izredno udobje pri uresničevanju naših sanj
 • Ker se boste zaradi obilice okusne hrane skoraj zagotovo zredili na ekspediciji 😉
 • Ker nudimo možnost turnega smučanja z Elbrusa.

Termin 1:  Konec maja 2021 (9 dni) – gorski vzpon – ZBIRAMO PRIJAVE na info@izimanija.si

Termin 2: april – avgust za zaključene skupine

Program vzpona na Elbrus:

Prvi dan: Zbor udeležencev odprave na Elbrus na bližnjem letališču (predvidoma Dunaj) v večernih urah. Lahko se dogovorimo za skupen transfer do letališča (odvisno od števila potnikov).

Drugi dan: Predvidoma ob 00:30 uri polet z letalsko družbo Aeroflot na relaciji Dunaj VIE – Moskva Sheremetyevo SVO. Po prestopanju sledi let Moskva – Mineralnye Vody MRV. Transfer z minibusom (cca 3-4 ure vožnje) do doline Baksan pod Elbrusom. Namestitev v hotelu. Večerja. Nočitev.

Tretji dan: Zajtrk v hotelu. Vožnja s sedežnico do višine 2800 m. Aklimatizacijska tura na pobočje gore Cheget do višine cca 3100 m. Daljši počitek na vrhu zaradi boljšega privajanja na višino in spogledovanje z najvišjo goro Evrope. Povratek v dolino. Izposoja manjkajoče opreme v lokalnih izposojevalnicah. Večerja. Nočitev. (3 ure hoje)

Četrti dan: Zajtrk v hotelu. Vožnja z žičnico na pogorje Elbrusa do postaje Mir 3500 m. Sledi počasen vzpon do sodčkov (kontajnerjev) Garabashi 3680 m, ki bodo naš dom naslednjih nekaj dni. Za našo opremo bo ob zadostni količini snega poskrbelo snežno vozilo ali sedežnica. Popoldanska aklimatizacijska tura do koče Diesel 4100 m. Povratek. Večerja v sodčkih. Nočitev. (5 ur hoje)

Peti dan: Zajtrk v sodčkih. Aklimatizacijski vzpon do Pastuhovih skal 4700 m. Daljši počitek za malico, razgledovanje in privajanje na redkejši zrak. Povratek po z ratrakom utrjeni poti. Večerja v sodčkih. Nočitev. (5 ur hoje)

Šesti dan: Zajtrk v sodčkih. Prost dan za počitek. Po želji sprehod do postaje Mir 3500 m. Popoldanski počitek in pakiranje za vzpon na Elbrus. Večerja v sodčkih. Nočitev. [V primeru slabše napovedi naslednji dan se bomo ta dan povzpeli na Elbrus]

Sedmi dan: Zajtrk v sodčkih. Vzpon na Elbrus West 5642 m po t.i. južni smeri čez sedlo 5350 m. Predvideva se skrajšanja ture s snežnim vozilom (doplačilo). Čestitke vsem, ki so osvojili vrh 5642 m! Turno smučanje z Elbrusa ali peš po snežni pravljici. Večerja v sodčkih. Nočitev. (12-14 ur hoje)

Osmi  dan: Zajtrk v sodčkih. Spust od sodčkov Garabashi 3680 m do postaje Mir 3500 m in naprej z gondolo v dolino Baksan. Namestitev v hotelu. Večerja. Proslavljanje uspeha. Podelitev certifikatov za osvojitev Elbrusa. Nočitev. (1 ura hoje)

Deveti  dan: Lunch paket v primeru zgodnejšega poleta. Transfer do letališča Mineralnye Vody MRV. Polet preko Moskve SVO nazaj na bližnje letališče (predvidoma Dunaj VIE), kamor prispemo v popoldanskih urah. Zaključek odprave in ljubo doma, kdor ga ima.

*Program prvega in zadnjega dne je odvisen od urnika poletov in bo znan ob rezervaciji letalskih kart.

Oprema za gorski vzpon na Elbrus: Topla planinska oblačila (obvezna topla puhovka), obutev za visokogorje (dvojni čevelj ali drug višinski čevelj), topla spalna vreča, tehnična oprema (pohodne dereze, cepin, plezalni pas ipd.) in druga gorniška oprema –  podrobnejši seznam opreme prejmete naknadno.

Dokumenti: veljaven potni list EU, ki velja še vsaj 6 mesecev po predvidenem odhodu iz Rusije; komercialno zdravstveno zavarovanje za cel svet, ki vključuje tudi stroške morebitnega helikopterskega reševanja na Elbrusu (Rusija); veljavna viza za Rusijo (lahko se dogovorimo za skupno urejanje)

Cena odprave na Elbrus pri min 7 potnikih znaša 1888 €/ osebo 

Redna cena: 1999 € na osebo

Vključeno:  

 • Povratna letalska vozovnica bližnje letališče (Dunaj VIE,..) – Moskva Sheremetyevo SVO – Mineralnye Vody MRV,
 • Polni penzion v ”sodčkih” (kontejnerjih) Garabashi v času osvajanja Elbrusa (zajtrk in večerja v sodčkih; lunch-paket za na ture; hladna in topla voda za pitje),
 • Namestitev v hotelu 3*** v dvoposteljnih sobah v dolini Baksan (Cheget) na bazi okusnega in obilnega polpenziona (zajtrk in večerja),
 • 2 x povratna vozovnica za gondolo (Cheget / Elbrus),
 • Lokalni gorski vodnik za Elbrus (oz. več vodnikov glede na število potnikov),
 • Dovolilnica za Elbrus,
 • Vsi lokalni prevozi (minibus ipd.) po programu v Rusiji (od letališča do letališča) in tudi po dolini Baksan,
 • Slovenski predstavnik – planinski vodnik UIMLA / UIAA (predviden vodnik Matej),
 • Certifikat za osvojitev vrha Elbrus West oz. sedla pod vrhom,
 • Garantno pismo za pridobitev ruske vize na Ruskem vizumskem centru,
 • Priprava, organizacija in izvedba odprave na Elbrus.

Možna doplačila:

 • Enoposteljna soba 30€/ noč – možno samo v dolini v hotelu (sporočit ob prijavi),
 • Odpovednina znaša 92 € (sporočit ob prijavi), Kaj je vključeno?
 • Zdravstvena in nezgodna zaščita z asistenco v tujini 37 €/ osebo (sporočit ob prijavi), Kaj je vključeno?
 • Strošek pridobitve in izdelave ruske vize cca 60 €;
 • Najem snežnega vozila ob vzponu na vrh (cca 800 €/ vozilo/ smer do max 10 oseb)
 • Prevoz od doma do bližnjega letališča in nazaj (glede morebitnega skupnega prevoza se dogovorimo na spoznavnem srečanju),
 • Osebna poraba, stroški dodatne prehrane in pijače, izposoja manjkajoče opreme, nakupi lokalnih izdelkov, napitnine, podkupnine in aktivnosti izven programa ter vse kar ni navedeno pod ”vključeno”.

Informacije in prijave na: info@izimanija.si do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do 15.2.2020. Ob pisni potrditvi prijave je potrebno vplačati akontacijo 700 € na transakcijski račun Izimanija d.o.o., Grajena 74, 2250 Ptuj: SI56 6100 0002 0237 748. Sklic/Referenca: SI00 5642. Namen: Elbrus. BIC/SWIFT: HDELSI22. Koda namena: SCVE. S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje Izimanija d.o.o. in se z njimi strinjate. Razlika se poravna najkasneje do 30 dni do odhoda.

*Za vzpon na Elbrus je potrebna dobra psiho-fizična pripravljenost in odlično zdravstveno stanje. Pred prijavo se posvetujete s svojim zdravnikom glede vašega zdravja in gibanja na visoki nadmorski višini ob zelo nizkih temperaturah.

P.S. Pred samim odhodom na odpravo na Elbrus je planirano predstavitveno – spoznavno srečanje.

Preverite kako je bilo pred nekaj leti, ko smo osvojili Elbrus:  https://www.izimanija.si/odprava-elbrus-potopis/

 

 

Oglej si naše potopisno predavanje o vzponu na Elbrus:

 

Preberi si potopis o vzponu na Elbrus.

 

Svojo prijavo, povpraševanje ali vprašanja nam lahko posredujete preko spodnjega obrazca.

 

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

   

  Kako se prijavim? Svojo prijavo nam pošljite preko kontaktnega obrazca ali na elektronski naslov info@izimanija.si v katerem navedete:

  • ime in priimek (kot v potnem listu)
  • na katero destinacijo in termin se prijavljate
  • vašo telefonsko številko
  • želje glede morebitnih doplačil
  • posebnosti glede potovanja (vaše predhodne gorniške izkušnje, prehranske ali zdravstvene posebnosti, želje glede spalnega reda ipd.)

  V kolikor se prijavljate skupaj s partnerjem navedite podatke obeh. Za potrditev prijave je potrebno vplačilo akontacije. Podatki za nakazilo so navedeni zgoraj. Prav tako nam pošljite fotokopijo potnega lista na sedež podjetja ali skeniran na naš e-mail.

  Kako velika bo skupina? V skupini nas bo med 6 do 9 planincev, gornikov, avanturistov, ki imajo en skupen cilj = povzpeti se na Elbrus.

  Potujem sam/-a in ne želim enoposteljne sobe? Dobrodošli. V kolikor želite deliti sobo z drugo sopotnico ali sopotnikom to sporočite ob prijavi in vam bomo ”cimro ali cimra” našli mi. Veliko ljudi potuje samih in verjamemo, da se bo našla druga potnica ali potnik za delitev sobe. V kolikor vam ”cimre ali cimra” ne uspemo najdit in ste ob prijavi bili pripravljeni deliti sobo z drugo osebo vam stroška enoposteljne sobe NE zaračunamo.

  Prtljaga? Pri pakiranju zmeraj velja načelo racionalnosti. Predlagamo večji nahrbtnik / potovalno torbo / transportno vrečo za večje stvari in manjši nahrbtnik, ki bo na letalu kot ročna prtljaga in ga boste uporabljali za ture. Letalski prevoznik Aeroflot omogoča do 23 kg prtljage (1 kos), ki gre v prtljažnik letala in do 10 kg ročne prtljage (1 kos) dimenzij 55x40x20 cm oz. seštevek vseh dimenzij ne sme presegati 115 cm. Del odvečne prtljage je možno za čas odprave na Elbrus pustiti tudi v hotelu.

  Kakšen jezik tam govorijo? Uradni jezik je ruski jezik in je za nas Slovence lahko razumljiv. Angleščina vam kot mednarodni jezik pride prav. Znanje tujega jezika ni obvezno za udeležbo na odpravi na Elbrus. Zraven bo slovenski predstavnik, ki bo v kolikor bo potrebno prevajal.

  Kje bomo nameščeni? V dolini Baksan bomo nastanjeni v preprostem hotelu v dvoposteljnih sobah. Ob doplačilu je opcija tudi enoposteljna soba. V času vzpona na Elbrus smo nastanjeni v sodčkih oz. kontajnerjih v katerih je ponavadi 6 postelj (pogradi). En kontajner je namenjen druženju, čajankam in za uživanje obrokov. Sanitarije so zunaj in so skupne. Tuša ni; prav tako ni tekoče vode. Sodčki, kjer spimo so praviloma ogrevani in imajo elektriko (vtičnice).

  Kako je glede WC-ja? V hotelu ima vsaka soba svoj WC z ”našo” školjko. Na Gara Bashi so sanitarije zunaj cca 20 m proč od spalnih sodčkov in so t.i. ”čučalice”.

  Prehrana? Večinoma bomo uživali rusko hrano (boršt, kaša ipd). V času odprave na Elbrus nam bodo kuharji pripravljali obroke. Zajtrk in večerja sta v sodčkih. Za hojo prejmemo lunch-paket ali kakšen priboljšek od doma (pašteta, klobasa, doručak, ribje konzerve ipd.).  Vegeterjanski obroki so možni ob predhodni najavi ob prijavi. V hotelu imamo vključen zajtrk in večerjo. V bližini se nahajajo restavracije in gostilne, kamor se lahko odpravimo skupaj za večerno druženje.

  Ali je voda pitna? Domačini zagotavljajo, da je v hotelu voda iz pipe pitna, a vseeno svetujemo nakup flaširane. Manjše trgovine za nakupe pijač so v bližini hotela. Na gori nam zagotovijo flaširano vodo za pitje ali prekuhajo vodo za tople napitke npr. čaj, kava…

  Kdo bo vodnik? Predviden vodnik je slovenski planinski vodnik. Zraven bo tudi lokalni gorski vodnik oz. več vodnikov glede na velikost skupine.

  Prevoz do doline Baksan? Prevoz do bližnjega letališča je v lastni domeni oz. se lahko na spoznavnem srečanju dogovorimo za skupnega (ob doplačilu). Z letalom podjetja Aeroflot bomo poleteli preko Moskve (prestop) do letališča Mineralnye Vody. Organiziran minibus nas na letališču pobere in se zapeljemo do doline Baksan, kjer se namestimo v hotelu.  

  Prevozi v Rusiji? V Rusiji se bomo vozili z minibusom. Ceste so razgibane; vozila pa povprečno starejša kot pri nas. Vsi cestni prevozi po programu so vključeni v ceno.

  Kakšno opremo potrebujem? Priporočamo planinsko – turistično opremo. Seznam potrebne opreme prejmete naknadno najkasneje 1 mesec pred odhodom oz. ga lahko zahtevate prej v kolikor želite kupovati planinsko opremo v akciji.

  Kakšne čevlje potrebujem? Za odpravo na Elbrus priporočamo zelo topel čevelj v cenovnem rangu 450 €+. Lokalni vodniki priporočajo t.i. dvojni čevelj z notranjim vložkom. Zelo prikladni čevlji so Millet Everest Summit GTX, La Sportiva G2 SM, Scarpa – Phantom 8000, Lowa – Expedition 8000 EVO RD Boot in podobni. Zadostujejo že malenkost ”slabši” od prej navedenih.

  Kakšno bo vreme? Elbrus se nahaja v pogorju Kavkaz in je kljub svoji višini precej mrzla gora. Temperature se na višini 5000 m pogosto spustijo tudi do -30 °C ali z občutkom vetra še nižje. Za vršni greben je značilen močan veter. Na območju sodčkov je temperatura v času vzpona čez dan -5 °C do +5 °C in z občutkom sonca še višja. V dolini so temperature zmerne cca +20 °C.

  Ali zmorem? Vzpon na Elbrus 5642 m ni lahek in ni za vsakogar. Četudi morda še niste bili na takšni višini, so gorniške izkušnje z zimskih vzponov po Alpah obvezne. Potrebna je dobra kondicijska pripravljenost in osnovno znanje uporabe tehnične opreme (dereze, cepin, vozli,…). V času aklimatizacije bomo hodili cca 5 ur na dan. Dan D oz. vzpon na vrh s povratkom pa navadno traja 12 do 15 ur. Preverite pri svojem zdravniku ali imate kakšne zdravstvene zadržke glede gibanja na visoki nadmorski višini oz. pri večjih naporih.

  Ali je vzpon na Elbrus tehnično zahteven? Za pristop na najvišjo goro Evrope potrebujete pohodne dereze, cepin, čelado in plezalni pas. Omenjeno potrebujemo le zadnji dan. Z derezami hodimo ves čas; od sedla naprej pa uporabimo tudi cepin (namesto pohodnih palic). Za še večjo varnost je pred vrhom napeljana fiksna vrv v dolžini cca 300 m za katero se pripnete.

  Kako se naj pripravim na odpravo na Elbrus? Univerzalnega pravila ni, ker je vsak človek drugačen. V vsakem primeru je teden ali dva pred vzponom zaželen vzpon na 3000 m ali 4000 m, ki bo dobra podlaga proti višinski bolezni. Kondicijsko pripravljenost najbolj utrdimo s tekom, kolesarjenjem in z daljšimi gorniškimi turami (12 urh hoje dnevno) s čim več višinske razlike. Nobena priprava ni garancija za vrh.

  Kakšen denar potrebujem? Uradna valuta je ruski rubelj (RUB), ki si ga zamenjajte že v Sloveniji ob predhodni najavi v banki. Svetujemo zamenjavo cca 50 € v ruske rublje. Možnosti menjave denarja v Rusiji so zelo omejene. Plačevanje s plačilnimi karticami praviloma ni možno, zato predlagamo gotovino, ki si jo shranite na več različnih varnih mest. Vsota potrebne gotovine je odvisna od navad posameznika. Približni tečaj je 1€ = 68 RUB; podrobnejšega najdete v bankah.

  Potni list ali osebna izkaznica? Za vstop v Rusko federacijo je obvezen veljaven potni list EU, ki velja še najmanj 6 mesecev od predvidenega izstopa iz države in ima vsaj 4 proste strani. Osebna izkaznica ne zadošča za prestop meje. Pred treking odpravo si naredite kopijo in fotografijo potnega lista ter varno shranite na skrito mesto v prtljagi.

  Ali potrebujem vizum? Slovenski državljani potrebujemo veljaven vizum za Rusko federacijo. Za rusko vizo se zaprosi na Ruskem vizumskem centru v Ljubljani, Šmartinska cesta 106. Garantno pismo je že vključeno v ceno aranžmaja. Strošek ruske vize krije vsak sam. Več o pridobitvi ruske vize kliknite tukaj.

  Kako je glede varnosti v regiji? Naši potniki so se ob osvajanju Elbrusa počutili varne. Obstajajo določeni zadržki v nekaterih delih države, kjer se mi ne bomo gibali. Več lahko preverite na Ministrstvu za zunanje zadeve. Priporočamo uporabo skrite torbice ‘money-belt’ in razporeditev dokumentov ter denarja po različnih lokacijah v prtljagi. Zaželena je tudi fotokopija in fotografija potovalnega dokumenta.

  Napitnine? Napitnine kot takšne niso obvezne, ampak so zaželene. Domačini jih bodo vsekakor veseli, tako da  jih lahko na tak način nagradimo za njihov trud. V ta namen predlagam manjše bankovce. Napitnin bodo najbolj veseli naši gorski vodniki, kuhar ipd, ki bodo najbolj skrbeli za nas.

  Plačevanje? Ob prijavi poravnate akontacijo na TRR. Razliko pa do 30 dni pred odhodom. Možno je plačevanje po obrokih, ali v enkratnem znesku. Ko se bo približeval rok plačila vam bomo poslali opomnik. Zaradi lažje razporeditve vaših odhodkov priporočamo zgodnejše prijave.

  Lokalne posebnosti? Čeprav so lokalni prebivalci večinsko muslimani je alkohol dostopen na vsakem koraku in pokrivanje žensk je izredna redkost.

  Dodatna vprašanja? V kolikor je ostalo kakšno vprašanje neodgovorjeno, vam ga z veseljem odgovorimo – le pošljite vprašanje preko spodnjega obrazca. Če hitro ne odgovorimo, pomeni da osvajamo enega izmed visokih vrhov in vam odgovorimo takoj ko bo mogoče.

   Vaše ime (obvezno)

   Vaša e-pošta (obvezno)

   Vaše sporočilo

   Comments are closed.
   CLOSE
   CLOSE