Oprema Damavand in informacije glede vzpona na Damavand.

Kakšna oprema je potrebna za vzpon na Damavand je najbolj odvisno od termina v katerem se na treking odpravljate. V hladni polovici leta je gora polna turnih smučarjev in temperature ter razmere so bistveno drugačne. Temperature padejo na -20°C oz. -30°C ali celo nižje z močnim vetrom. Samo odpravo na Damavand pa začini sneg, ki ga v zimskih mesecih tukaj ne manjka. V kolikor ujamemo ugodno vreme je gora odlična turnosmučarska odprava. Naša agencija se na najvišjo goro Irana večinoma odpravlja v poletnih mesecih (julij oz. avgust) in takrat so razmere bistveno drugačne. Praviloma med hojo naletimo le na osamljene zaplate snega in temperature se na vrhu ne spustijo pod -15°C. Ali vam je všeč zimska ali letna varianta presodite sami, a ne pozabite na ustrezno opremo. V nadaljevanju vam bo predstavljena oprema za poletni vzpon na Damavand.

>>>PRIDRUŽITE SE NAM NA VZPONU NA DAMAVAND 5671 m>>>

Kakšno tehnično opremo potrebujem?

Kot že rečeno praviloma v poletnem času na poti ni snega ali se pojavlja le v zaplatah, a ker je vreme nepredvidljivo velja s seboj vzeti pohodne dereze na 12 zobcev, ki si jih doma namestite na vaše planinske čevlje. Načeloma so vzponi možni brez tehnične opreme, ampak se lahko pripeti popoldanska ploha s (snežnimi) padavinami, ki pot naredi sneženo oz. poledenelo, ter brez ustrezne opreme neprehodno. Čeprav k derezam sodi tudi pohodni cepin, le-ta ni potreben saj je naklonina poti majhna. Priporoča pa se uporaba planinskih palic.

Kakšno osebno opremo potrebujem?

V okviru našega trekinga na Damavand bomo prenočevali v planinskih zavetiščih, saj je bolj udobno prenočevat v stavbi kakor v šotorih. V zavetišču so skupna ležišča po 20 ali več ležišč v eni sobi, tako da se čez noč zaradi dihanja prostor precej zagreje. Vsekakor potrebujemo srednje-toplo spalno vrečo (priporočamo nekoliko boljšo kakor kilogramsko spalko) in udobno podlogo za spanje, saj v sobah ni vzmetnic ali pene.

Vzpon na Damavand bo lažji, če bomo obuli dobro uhojene visoke planinske čevlje z narebričenim podplatom, saj je teren v vršnem delu peščen oz. kamnit kakor neugodno melišče. Dober planinski čevelj nam bo olajšal predvsem sestop. Za turistični in potovalni del programa priporočamo druge lažje čevlje in sandale.

Vreme je na Damavandu sicer v poletnem času precej stalno – sončno in skoraj brez oblaka, a prihaja tudi do izjem, zato je potrebno imeti topla oblačila za temperature do -15°C. Priporočamo nekaj toplega za zgornji del telesa (termo-flis, bunda, soft-shell ipd.), tople pohodne hlače in termo spodnje perilo v primeru mraza ter zaščito za okončine: rokavice (dvoje), tople nogavice in kapa.

Višinsko sonce je zmeraj problematično. Čeprav ga morda zaradi mraza ali vetra ne čutimo se je potrebno pred soncem zaščiti s sončno kremo, zaščito za ustnice (labela), s sončnimi očali ter kapo ali klobuk, ki pokriva tudi vrat.

Vse potrebno predlagamo, da zložite v en manjši in en večji nahrbtnik. Večji nahrbtnik lahko nadomestimo s potovalno (transportno) vrečo (t.i. prasico). Manjši nahrbtnik je namenjen enodnevnim turam na območju gore. V njem naj bo dovolj prostora za hrano in pijačo za en dan, za topla oblačila, prvo pomoč in ostale stvari, ki sodijo v nahrbtnik.

Katero opremo še potrebujem?

Stvari za osebno higieno, manjšo brisačo za na goro, WC papir in osvežilne robčke za umivanje. Žepni nožek je zmeraj dobrodošla oprema. Prva pomoč sodi v vsak planinski nahrbtnik v katero vključite tudi osnovne tablete (aspirin, oglje ipd.). V čutaro ali flaško si boste lahko vsako jutri vlili topel čaj, ki ga boste pili po poti. Glede na okus in preference so zaželeni tudi razni dodatki kot so Cedevita ali šumeče tablete magnezija ali kalija. Ker je okus po domu zmeraj najboljši priporočamo, da s seboj vzamete priljubljene energijske dodatke, domačo hrano (npr. pršut) in ostale priboljške. Navigacijska naprava GPS ni potreben, a ga lahko vzamete s seboj v kolikor želite. Da boste ob vrnitvi kazali svoje najlepše fotografije ne pozabite na fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico in rezervno baterijo. V kolikor boste fotografirali z mobilnim telefonom morate obvezno imeti tudi dodatni prenosni ali fotovoltaični polnilec. Na t.i. ”summit day” bomo vzpon na Damavand začeli v temi, zato je obvezna dobra čelna svetilka z novimi baterijami (zamenjane tik pred odhodom).

Kako naj se oblečem v muslimanskem svetu?

Islamska republika Iran je ogromna država, ki spoštuje religijo in prav, da jo tudi mi kot turisti. V državi veljajo pravila oblačenja tako za ženske, kakor tudi za moške. Moški ima lahko oblečene dolge hlače do gležnjev in majico s kratkimi rokavi. Majice brez rokavov, ¾ hlače ali kratke hlače so prepovedane. Ženska ne sme kazati svoje postave in gole kože. Obvezna je uporaba rute za lase. Zaželjeno je nositi tuniko, ki prekrije žensko postavo. Ženske lahko imajo dolgo krilo ali hlače do gležnjev in obute tudi odprte čevlje npr. sandale. Zgornji del telesa mora biti v celoti prekrit vključno z dolgimi rokavi do zapestja. Omenjena pravila zelo strogo veljajo na letališču, v mestu in kjer je večja frekvenca ljudi. Ob vzponu na Damavand so omenjena pravila oblačenja blažja. Načeloma je bila naša planinska oprema (kakor se opremimo v slovenske gore) dobro sprejeta in hoja z ruto ali tuniko ni bila obvezna.

Katere dokumente potrebujem s seboj?

 • Potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od predvidenega povratka iz Irana in ne vsebuje Izraelskega žiga!,
 • Veljavno turistično vizo za Iran, ki se lahko predhodno uredi na ambasadi ali na letališču ob prihodu,
 • V primeru A članarine pri Planinski zvezi Slovenije tudi planinsko izkaznico UIAA s plačano članarino za tekoče leto (saj vključuje tudi stroške morebitnega reševanja),
 • Kartica zdravstvenega zavarovanja za celi svet z vključenim morebitnim helikopterskim reševanjem na višini Damavanda,
 • Poročni list (v kolikor ste poročeni in potujete s partnerjem),
 • Fotokopija prve strani potnega lista in strani z vizo (zaželeno),
 • Money belt (skrita torbica za denar in dokumente) je priporočljiv.

>>>PREVERI NASLEDNJI TERMIN VZPONA NA DAMAVAND 5671 m>>>

Upamo, da smo s prispevkom razrešili marsikatero uganko glede opreme za Damavand. V kolikor so glede vzpona na iranski pettisočak ostala odprta vprašanja, nam jih lahko posredujete preko spodnjega kontaktnega obrazca:

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE