Madeira – tradicionalne pijače otoka

Madeira je otok, ki nam ponuja vrsto pijač, ki so postale del tradicije Madeire. Pijače, kot so “Poncha”, “Nikita”, “Coral” in svetovno znana “Madeira Wine”. Te alkoholne pijače tradicionalno strežejo v barih, restavracijah ter na lokalnih in prazničnih prireditvah.

Nekaj predlogov za tradicionalne pijače, ki jih morate poskusiti na Madeiri med vašim bivanjem na otoku:
Vino Madeira: To je najbolj znano vino na Madeiri. Proizvaja se v različnih stilih, od suhih do srednje suhih, do sladkih vin. Lahko jo zaužijete s sladico ali kot samostojni aperitiv. Na Madeiri so na svoje vino zelo ponosni. Mnoge velike osebnosti in mitične osebnosti je to vino očaralo, primer le-teh so npr. George Washington ter Winston Churchill, ki sta imela priložnost spoznati in uživati v tem vinu na njunem obisku na otoku.

→ »Poncha«: Je tradicionalna alkoholna pijača z otoka Madeira, ki je narejena iz 5 sestavin: destiliran alkohol iz soka sladkornega trsa, medu, limoninega soka ter po želji tudi sladkorja. Meša se z orodjem, ki je uradno za ta namen imenovano »mexelote«. Na Madeiri obstaja rek, da če se te loteva prehlad, moraš popiti poncho, saj te  ozdravi! To je zelo priljubljena pijača v številnih lokalnih barih po otoku, še posebej v starem mestu Funchal. Danes jih izdelujejo tudi z različnimi sadnimi sokovi (pasijonka, mandarina itd.).

→ “Pé de cabra”: To je pijača, značilna za Câmara de Lobos. Narejena je iz črnega piva, suhega vina Madeira, sladkorja, limone, čokolade in ledu. Ime pijače v portugalščini pomeni “odpirač” ali dobesedno prevedeno “kozino stopalo”.

→ »Nikita«: To je kremna pijača, narejena z vanilijevim sladoledom, mešanim najprej z ananasovim sokom, nato sladkorjem in pivom. Obstaja brezalkoholna različica, narejena z vsemi naštetimi sestavinami, razen piva. Čeprav je “Nikita” je tipična pijača iz Câmara de Lobos, je priljubljena po vsem otoku in njeno ustvarjanje sega v leto 1985 z uspehom iste pesmi Eltona Johna – “Nikita”.

→ “Laranjada”: Laranjada izvira iz portugalske besede laranja („pomaranča“). To je gazirana brezalkoholna pijača z okusom pomaranče. Začela se je leta 1872 kot prva brezalkoholna pijača, ki se je proizvajala na Portugalskem. Še vedno je zelo priljubljena  predvsem na lokalnih poletnih festivalih Arraiais, kjer jo pijejo mešano z lokalnim suhim vinom.

→ »Sidra«: Ta pijača je značilna za Santo da Serra. Je alkoholna pijača nizke kakovosti, ki je narejena iz fermentiranega jabolčnega soka.

→ »Garoto«, »Bica«, »Chinesa«, »Cortadinho«: Na Madeiri obstaja ogromna kultura kave. Priljubljene pijače na osnovi kave vključujejo »Garoto« (prihaja iz brazilske besede, ki pomeni malček) (majhna) ali »kitajska« (velika): črna kava s kapljico mleka. „Cortadinho“; alkoholna kava, ki je narejena iz majhne črne kave z vsebnostjo alkohola (Brandy ali Aguardente), “Bica”: majhna črna kava.

→ »Ginja«: Tipična pijača iz doline Nun Curral das Freiras. Ta liker sestavljajo češnje, žganje in sladkor. Ta pijača je zelo cenjena posebej v božičnem času, skupaj s sladkornim trsnim medom in piškoti. Ta liker je eden izmed najbolj priljubljenih številnih pijač med prebivalci otoka in tipična pijača v dolini Nuna, ta regija proizvaja »Ginjo« z zaščitenim imenom porekla (Ginja do Curral das Freiras). Ginja se postreže v majhnih kozarčkih in če imate srečo, jo boste morda našli postrezeno tudi v čokoladnem kozarčku.

→ Brisa in Brisol: »Brisa«, gazirana pijača, je blagovna znamka, ki je tudi zelo priljubljena in prihaja v različnih okusih: pasijonka, jabolko, limona in pomaranča. »Brisol« je ne-gazirana različica te pijače.

→ Pivo “Coral”: Pivo, imenovano Coral, proizvaja pivovarna Madeira že vse od leta 1872. Izdelana je iz najboljših sladov češkega porekla, fermentirana in dozorela pri nizkih temperaturah. Ima bledo zlato barvo, čist, aromatičen okus in prijetno aromo. To je pivo, ki ga naročite na Madeiri! Na voljo je več vrst Coral, vključno z brezalkoholnim pivom.

Pijače na Madeiri, sonce, skok v morje in lokalna hrana je le nekaj od razlogov, zaradi katerih je Madeira tako priljubljena počitniška destinacija. Si želiš Madeiro izkusiti tudi ti? Potem se na pridruži na trekingu Madeira!

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE