Treking odprava na Damavand 5671m

Treking odprava na Damavand©jahandar.ir

Termin: JULIJ 2018 –  info@izimanija.si  – zbiramo informativne prijave – se vidimo v 2018!

Program treking odprave na Damavand:

Prvi dan: Pozno-popoldanski zbor udeležencev na Brniku. Večerni polet iz letališča Jožeta Pučnika Brnik LJU proti Istanbulu IST (Turčija) in naprej proti Iranu z letalsko družbo Turkish Airlines. Po želji lahko izberete drugo letalsko družbo ali se nam pridružite v Iranu.

Drugi dan: Dopoldanski prihod v Teheran, iransko prestolnico na letališče Imam Khomeini IKA. Menjava denarja, da postanemo iranski milijonarji. Transfer iz letališča do hotela. Namestitev v hotelu okoli 13. ure. Počitek. Individualni sprehodi po okolici ali z metrojem v mesto in priprave (še zadnji nakupi) na odpravo na Damavand. Nočitev.

Tretji dan: Zajtrk v hotelu. Transfer od hotela najprej z minibusom do vstopa na območje Damavanda, kjer bomo poravnali dovolilnico. Nadaljevali bomo z džipi 4×4 do baznega tabora na višini cca 3100 m oz. do vznožja Damavanda. Namestitev v planinskem zavetišču. Popoldanska aklimatizacijska tura cca 200 m višje. Večerja. Nočitev. (1-2 uri hoje)

Četrti dan: Zajtrk v planinskem zavetišču. Treking na Damavand bomo začeli do zavetišča Bargah Sevom na višini 4200 m. Najprej bomo hodili po travnatih planjavah, ki jih kasneje zamenjajo skale in kamenje. Za našo opremo bodo poskrbele mule oz. nosači. Namestitev v planinskem zavetišču. Krajši aklimatizacijski vzpon 100-200 m višje in povratek. Večerja. Nočitev. (6 ur hoje)

Peti dan: Zajtrk. Aklimatizacijski vzpon na višino 5000 m pod občasnim lednim slapom. Ta dan bomo že težje dihali, hoja bo počasnejša, a bodo razgledi veličastnejši. Čestitke vsem, ki bodo premagali magično mejo 5000 m, kjer se bomo okrepčali z lunch-paketom. Sestop po drugi poti do Bargah Sevom na višini 4200 m. Večerja. Nočitev. (6 ur hoje)

Šesti dan: Zajtrk. Zelo zgodnji začetek vzpona na Damavand 5671 m s čelnimi svetilkami. Ko se bo sonce dvigalo bomo že videli senco stratovulkana. Malce pod vrhom nas bodo pričakali žvepleni izbruhi in kmalu bomo na roku kraterja, kjer se nahaja najvišja točka. Do vrha bomo potrebovali cca 7 ur hoje in še 4-5 ur za sestop. Pot je treking hoja; plezanje ni potrebno.  Sestop do Bargah Sevom na višini 4200 m. Večerja. Nočitev. (11 ur hoje)

Sedmi dan: Zajtrk v zavetišču Bargah Sevom. Lahkoten sestop čez travnate planjave do baznega tabora, kjer si bomo lahko kupili še spominsko majico. Sledi divja vožnja z džipi 4×4 do doline, kjer nas bo čakal minibus, ki nas bo zapeljal do Teherana. Po želji in ob doplačilu še postanek v toplih vrelcih. Namestitev v hotelu. Nočitev v Teheranu. (4 ure hoje)

Osmi  dan: Zajtrk v hotelu. Celodnevni ogled Teherana in nekaterih izbranih turističnih znamenitosti z lokalnim turističnim vodnikom. Obisk bazarja v Teheranu. Še zadnji nakupi in pakiranje. Nočitev v hotelu v Teheranu.

Deveti  dan: Zelo zgodnji odhod iz hotela ter transfer do letališča Imam Khomeini Teheran (IKA). Jutranji polet proti Istanbulu (IST) in po prestopu proti Sloveniji, kamor prispemo v dopoldanskih urah. 

Oprema za treking odpravo na Damavand (klik)

Dokumenti: Potni list EU, ki velja še vsaj 6 mesecev po predvidenem izstopu iz države; komercialno zdravstveno zavarovanje za cel svet, ki vključuje tudi stroške morebitnega reševanja v Iranu; veljavna viza za Iran (lahko se dogovorimo za skupno urejanje)

Cena treking odprave na Damavand je le 1099€! (999€ za prijave do 1.3.2017)

Vključeno:

 • Nočitve v hotelu*** nacionalne kategorije v Teheranu z buffet zajtrkom v dvoposteljnih sobah,
 • V času trekinga: nosači oz. mule do višine 4200 m; v planinskih zavetiščih: nočitev na skupnih ležiščih, zajtrk, večerja, lunch-paketi za čez dan in neomejena tekočina (voda, kava, čaj),
 • Vsi prevozi po Iranu po programu (minibus ali džipi),
 • Slovenski predstavnik v Iranu,
 • Lokalni gorski vodnik za Damavand,
 • Celodnevni izlet po Teheranu z lokalnim turističnim vodnikom,
 • Posebna diploma za osvojitev vrha Damavand,
 • Priprava, organizacija in izvedba treking potovanja ter ddv.

Možna doplačila oz. ni vključeno:

 • Povratna letalska vozovnica Brnik LJU – Istanbul IST – Teheran IKA (trenutna cena cca 420€)
 • Enoposteljna soba, ko smo v Teheranu 30€/noč, (sporočit ob prijavi)
 • Odpovednina 46€ za ceno aranžmaja do 1000€, (sporočit ob prijavi)
 • Dovolilnica za Damavand 50$/osebo,
 • Strošek izdelave iranske vize v individualni domeni 50€; v kolikor jo uredimo mi 100€,
 • Prevoz od doma do letališča Brnik in nazaj; hrana in pijača, ko nismo na trekingu na Damavandu; osebna poraba; morebitne napitnine; vstopnine in aktivnosti izven programa,

Informacije in prijave na: info@izimanija.si do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do 1.5.2017. Ob prijavi je potrebno vplačati akontacijo 200€ v roku 4 delovnih dni na transakcijski račun Agencije Izimanija, turistična agencija, Izidor Furjan s.p., Grajena 74, 2250 Ptuj: SI56 6100 0001 2778 351 . Sklic/Referenca: SI 00 5671. Namen: Damavand. BIC/SWIFT: HDELSI22. Koda namena: SCVE. S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje Agencije Izimanija in se z njimi strinjate. Razlika se poravna najkasneje 30 dni pred odhodom.

Pred odhodom na odpravo na Damavand je planirano spoznavno srečanje.

Svojo prijavo, povpraševanje ali vprašanja nam lahko posredujete preko spodnjega obrazca:

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

Please leave this field empty.

Kako se prijavim? Svojo prijavo nam pošljite preko kontaktnega obrazca ali na elektronski naslov info@izimanija.si v katerem navedete:

 • ime in priimek (kot v potnem listu)
 • na katero destinacijo in termin se prijavljate
 • vašo telefonsko številko
 • želje glede morebitnih doplačil
 • posebnosti glede potovanja (prehranske ali zdravstvene posebnosti, želje glede spalnega reda ipd.)

V kolikor se prijavljate skupaj s partnerjem navedite podatke obeh. Za potrditev prijave je potrebno vplačilo akontacije. Podatki za nakazilo so navedeni zgoraj. Prav tako nam pošljite fotokopijo potnega lista na sedež podjetja ali skeniran na naš e-mail.

Kako velika bo skupina? V skupini nas bo med 10 do 15 udeležencev.

Prtljaga? Pri pakiranju zmeraj velja načelo racionalnosti. Predlagamo večji nahrbtnik / potovalno torbo / transportno vrečo za večje stvari in majhen nahrbtnik, ki bo na letalu kot ročna prtljaga in ga boste uporabljali za treking. Letalski prevoznik Turskih Airlines omogoča 20 kg prtljage ali več, ki gre v prtljažnik letala in 8kg ročne prtljage dimenzij 55x40x23 cm. Del prtljage je možno za čas odprave pustiti tudi v hotelu v Teheranu.

Kakšen jezik bomo uporabljali? Uradni jezik je perzijski jezik. Angleščina vam kot mednarodni jezik pride prav pri pogovoru z domačini. Slovenski predstavnik vam bo na poti, v kolikor bo potrebno, tudi prevajal. Znanje tujega jezika ni obvezno pri udeležbi na trekingu.

Kje bomo nameščeni? V Teheranu bomo nastanjeni v dobrem hotelu 3* v dvoposteljnih klimatiziranih sobah. Hotel ima brezplačen Wi-Fi in bazen. Na trekingu smo nastanjeni v planinskih zavetiščih, kjer so sanitarije skupne. Tuša ni, čeprav je na voljo hladna tekoča voda. Nastanjeni smo v sobah, kjer so nadstropne postelje – podobno kakor skupna ležišča v slovenskih planinskih zavetiščih.

Kaj bomo jedli? Perzijska kulinarika je okusna. Na trekingu nam bodo kuharji pripravljali obroke. Zajtrk in večerja sta v zavetišču. Za hojo prejmemo lunch-paket. Vedno je možnost vegeterjanske prehrane, če nas na to opozorite ob prijavi. V Teheranu v hotelu je samopostrežni zajtrk; ostali obroki v mestu so v lastni domeni. Možnost naročila kosila ali večerje v hotelu (doplačilo). Vsekakor pa priporočamo obisk tradicionalne iranske restavracije.

Ali je voda pitna? Svetujemo kupovanje in pitje vode v plastenkah.

Kako je glede alkohola? V Iranu je alkohol strogo prepovedan, zato je vnašanje le-tega nedovoljeno. Med samim potovanjem ne bomo imeli stika z alkoholom, razen morda kakšne skrite ”zobne paste”.

Kdo je vodnik? Vodnik je slovenski planinski vodnik in turistični vodnik z mednarodno licenco, ki je Damavand že osvojil.   Predviden vodnik: Izidor Furjan   Zraven bodo tudi lokalni gorski vodniki na Damavandu in turistični vodnik v Teheranu.

Kako bomo potovali do Teherana? Z letalom podjetja Turkish Airlines bomo poleteli preko Istanbula (prestop) do Teherana – letališča Imam Khomeini. Organiziran minibus nas na letališču pobere in se zapeljemo do hotela v Teheranu, kjer bomo nastanjeni. Po želji lahko izberete drugo letalsko družbo ali pa se nam priključite prvi dan v hotelu v Teheranu. V primeru, da ne potujete po izbranem itinerariju dodatne stroške krijete sami npr. prevoz letališče – hotel.

Kako se bomo vozili v Iranu? Po Iranu in Teheranu bomo potovali z minibusom. Do baznega tabora pa se bomo zapeljali z džipi 4×4. Ceste so razgibane; vozila pa povprečno starejša kot pri nas. Vsi prevozi po programu so vključeni v ceno.

Kakšno opremo potrebujem? Priporočamo turistično opremo za potovanje in mesto ter planinsko opremo, kot jo imamo v slovenske hribe. Od tehnične opreme bomo za vsak slučaj vzeli pohodne dereze. Za vzpon na vrh je priporočljiva topla puhovka ali bunda. Seznam potrebne opreme prejmete naknadno najkasneje 1 mesec pred odhodom.

Kakšno vreme bomo imeli? Napovedovanje vremena je loterija. Iran je topla država in lahko pričakujemo 30°C ali več v Teheranu, kjer poleti sploh ni padavin. Vreme Teheran (klik) Na trekingu so temperature zmernejše ali sveže; možne so padavine v obliki babjega pšena, dežja ali snega. Pri vzponu na Damavand so lahko temperature do -10°C in veter. Vreme vrh Damavand (klik)

Ali imam dovolj kondicije? Turistični del potovanja je primeren za vsakogar. Od baznega tabora naprej je potrebna kondicijska pripravljenost. Vsak dan bomo hodili po 5 ali več ur. Za osvojitev Damavanda bomo potrebovali 7 ur in nekaj dodatnih ur za povratek. V skupini bo lokalni gorski vodnik, slovenski vodnik in še dodatni vodniki glede na potrebe in velikost skupine, ki bodo skrbeli za varnost in ugodje.

Kakšen denar potrebujem? Uradna valuta je iranski rial (IRR) in jih bomo zamenjali na letališču v Teheranu. Približna menjava je 1€ = 35.000IRR, kar pomeni da se pri menjavi 30€ iranski milijonarji. Menjalni tečaj lahko preverite na Banki Slovenije (klik). Za menjavo denarja vzemite evrske bankovce ali ameriške dolarje. Plačevanje s plačilnimi karticami praviloma ni možno, zato predlagamo gotovino. Predhodne skupine so porabile za osebno porabo (kosilo, večerja, pijača, vstopnine ipd.) 50-70€ žepnine. V kolikor želite kupovat veličastne perzijske artikle je možno plačevanje tudi v dolarjih ali evrih. 

Potni list ali osebna izkaznica? Za vstop v Iran je obvezen veljaven potni list, ki velja še najmanj 6 mesecev od predvidenega izstopa iz države. Osebna izkaznica ne zadošča za prestop meje.

Ali potrebujem vizum? Slovenski državljani potrebujemo veljaven vizum za Iran. Čeprav si ga je možno urediti na letališču v Teheranu; predlagamo skupno ali individualno urejanje v Sloveniji – na veleposlaništvu Islamske republike Iran v Ljubljani.

Ali je Iran varna država? Naši potniki so se v Iranu počutili varne. Obstajajo določeni zadržki v nekaterih delih države (obmejni pas z Irakom, Pakistanom in Afganistanom) kjer se mi ne bomo gibali. Območje Teherana in bližnjega Damavanda velja za varen predel Irana. Vedno pa velja previdnost na bazarjih in ob večjih zgostitvah ljudi v mestih. Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve

Kako je z napitninami? Domačini si radi napitnine kar vračunajo v ceno storitve. Vsekakor pa bodo lokalni vodniki ali domačini vsakega denarja veseli.

Ali je možno plačevanje po obrokih? Seveda. Ob prijavi poravnate akontacijo kot je navedeno na razpisu. Razliko pa do 30 dni pred odhodom. Možno je plačevanje po obrokih, ali v enkratnem znesku. Ko se bo približeval rok plačila vam bomo poslali opomnik. Zaradi lažje razporeditve vaših odhodkov priporočamo zgodnejše prijave.

Lokalne posebnosti? Ruta in ohlapna oblačila z dolgimi rokavi in dolgimi hlačnicami so obvezna oprema za ženske; dolge hlače in kratki rokavi za moške. Majice brez rokavov ali kratke hlače tudi moškim niso dovoljene. Omenjeno je zelo strogo v mestih; na trekingu je nekoliko drugače. Alkohol je strogo prepovedan.

Ali bomo pred odhodom imeli srečanje? Srečanje vseh udeležencev je predvideno dober mesec pred odhodom, ko se zaključijo prijave in si lahko začnemo urejat vizo. Srečanje je planirano v osrednji Sloveniji čez teden v popoldanskih urah. Tam se bo predstavil sam potek trekinga, seznam potrebne opreme in izpolnili bomo formular za vizo.

A je še ostalo kakšno vprašanje neodgovorjeno? Zakaj bi čakali na jutri, ko pa lahko izkoristimo prednosti globalizacije še danes. Dosegljivi smo na   +386 70 614 784    ali na   info@izimanija.si   ali preko spodnjega kontaktnega obrazca:

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

Please leave this field empty.

Vrh Damavanda Vrh Damavanda

Vzpon na Damavand Vzpon na Damavand 

Treking na Damavand Treking poti na Damavandu

Aklimatizacijski vzpon na Damavand Aklimatizacija na Damavandu

MEsto Teheran v Iranu Ogled Teherana z lokalno vodnico

Svojo prijavo, povpraševanje ali vprašanja nam lahko posredujete preko spodnjega obrazca.

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

Please leave this field empty.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

CLOSE
CLOSE