Treking odprava na Damavand©jahandar.ir 

Termin: 2021 (9 dni; sobota – nedelja) – info@izimanija.sise vidimo junija 2021

Program treking odprave na Damavand:

Prvi dan: Zbor udeležencev v Ljubljani v dopoldanskih urah. Popoldanski polet proti Iranu z izbrano letalsko družbo z vmesnim prestopanjem. Po želji lahko izberete drugo letalsko družbo ali se nam pridružite v Iranu.

Drugi dan: Jutranji prihod v Teheran, iransko prestolnico na letališče Imam Khomeini IKA. Menjava denarja, da postanemo iranski milijonarji. Transfer iz letališča do hotela. Namestitev v hotelu okoli 13. ure. Počitek. Individualni sprehodi po okolici ali z metrojem v mesto in priprave (še zadnji nakupi) na odpravo na Damavand. Logistični sestanek z lokalnim vodnikom. Nočitev.

Tretji dan: Zajtrk v hotelu. Transfer od hotela najprej z minibusom do vstopa na območje Damavanda, kjer bomo poravnali dovolilnico. Nadaljevali bomo z džipi 4×4 do baznega tabora na višini cca 3020 m oz. do vznožja Damavanda. Namestitev v planinskem zavetišču, ki je del mošeje Saheb al Zaman. Popoldanska aklimatizacijska tura cca 200 m višje in povratek. Večerja. Nočitev. (1-2 uri hoje)

Četrti dan: Zajtrk v planinskem zavetišču. Treking na Damavand bomo začeli do zavetišča Bargah Sevom na višini 4200 m. Najprej bomo hodili po travnatih planjavah, ki jih kasneje zamenjajo skale in kamenje. Za našo opremo bodo poskrbele mule oz. nosači. Namestitev v planinskem zavetišču. Krajši aklimatizacijski vzpon 100-200 m višje in povratek. Večerja. Nočitev. (6 ur hoje)

Peti dan: Zajtrk v planinskem zavetišču Bargah Sevom. Aklimatizacijski vzpon na višino 4700 m, od koder vidimo občasni ledni slap Ābshār Yakhī. Ta dan bomo že težje dihali, hoja bo počasnejša, a bodo razgledi veličastnejši. Na višini cca 4700 m se bomo okrepčali z lunch-paketom in privajali na višino. Sestop po drugi poti do Bargah Sevom na višini 4200 m. Večerja. Nočitev. (4-5 ur hoje)

Šesti dan: Zajtrk v planinskem zavetišču Bargah Sevom. Zelo zgodnji začetek vzpona na Damavand 5671 m s čelnimi svetilkami. Ko se bo sonce dvigalo bomo že videli senco stratovulkana. Malce pod vrhom nas bodo pričakali žvepleni izbruhi in kmalu bomo na roku kraterja, kjer se nahaja najvišja točka. Do vrha bomo potrebovali cca 7-8 ur hoje in še 4-5 ur za sestop. Pot je treking hoja – priporočamo pohodne palice; plezanje ni potrebno. Sestop do Bargah Sevom na višini 4200 m. Večerja. Nočitev. (11-13 ur hoje)

Sedmi dan: Zajtrk v planinskem zavetišču Bargah Sevom. Lahkoten sestop čez travnate planjave do baznega tabora, kjer si bomo lahko kupili še spominsko majico. Sledi vožnja z džipi 4×4 do doline, kjer nas bo čakal minibus, ki nas zapeljal do Teherana. Namestitev v hotelu. Zaključna večerja in družabni večer. Nočitev v Teheranu. (3-4 ure hoje)

Osmi  dan: Zajtrk v hotelu. Celodnevni ogled Teherana in nekaterih izbranih turističnih znamenitosti z lokalnim turističnim vodnikom. Obisk bazarja v Teheranu. Še zadnji nakupi in pakiranje. Nočitev v hotelu v Teheranu.

Deveti  dan: Zelo zgodnji odhod iz hotela ter transfer do letališča Imam Khomeini Teheran (IKA). Jutranji polet proti Evropi in po prestopu proti Sloveniji, kamor prispemo v popoldanskih urah. 

Oprema za treking odpravo na Damavand (klik): Planinska in turistična oprema – seznam opreme prejmete naknadno.

Dokumenti: Potni list EU, ki velja še vsaj 6 mesecev po predvidenem izstopu iz države; komercialno zdravstveno zavarovanje za cel svet, ki vključuje tudi stroške morebitnega reševanja v Iranu na višini do 6000 m; veljavna viza za Iran (pridobi se v Ljubljani).

Cena treking odprave na Damavand pri min 10 potnikih znaša  na osebo za prijave s plačilom akontacije do 30.1.2020 

Redna cena:  €/ osebo

Vključeno:

 • Povratna letalska vozovnica do Teherana IKA z vključeno do 20 kg oddane prtljage in do 8 kg ročne prtljage,
 • Organiziran povratni letališki transfer iz Ljubljane v primeru odhoda iz bližnjega letališča (npr. Dunaj..),
 • Nočitve v hotelu*** nacionalne kategorije v Teheranu s samopostrežnim zajtrkom v dvoposteljnih sobah in vključeno turistično takso,
 • V času trekinga: nosači oz. mule do višine 4200 m; v planinskih zavetiščih: nočitev na skupnih ležiščih; zajtrk in večerja v zavetišču; lunch-paketi za čez dan in neomejena tekočina (voda, kava, pravi čaj),
 • 2 x večerja v lokalni restavraciji v Teheranu z vključeno pijačo (all-you-can-drink),
 • Vsi prevozi po Iranu po programu (minibus ali džipi),
 • Slovenski predstavnik v Iranu – predvidoma planinski vodnik,
 • Lokalni gorski vodnik za Damavand oz. več njih glede na velikost skupine,
 • Celodnevni izlet po Teheranu z lokalno turistično vodnico – predvidoma Bahare,
 • Posebna diploma za osvojitev vrha Damavand in spominska razglednica,
 • Priprava, organizacija in izvedba treking potovanja ter ddv.

Možna doplačila oz. ni vključeno:  *kasnejše spremembe niso mogoče!

 • Enoposteljna soba, ko smo v Teheranu  € za tri noči (sporočit ob prijavi)
 • Odpovednina znaša  €, (sporočit ob prijavi) Kaj je vključeno?
 • Zdravstvena in nezgodna zaščita z asistenco za potovanje v tujini znaša  €/ osebo za čas potovanja, (sporočit ob prijavi) Kaj je vključeno?
 • Dovolilnica za Damavand 50 $/osebo – se plača na licu mesta,
 • Strošek izdelave iranske vize v individualni domeni cca 50 €;
 • Prevoz od doma do odhodnega mesta in nazaj; hrana in pijača, ko nismo na trekingu na Damavandu; osebna poraba; napitnine za lokalnega vodnika cca 15-20€/osebo; morebitne podkupnine; vstopnine in aktivnosti izven programa,

Informacije in prijave na: info@izimanija.si do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do 2 meseca pred odhodom. Ob prijavi je potrebno vplačati akontacijo  € v roku 3 delovnih dni na transakcijski račun Izimanija d.o.o., Grajena 74, 2250 Ptuj: SI56 6100 0002 0237 748. Sklic/Referenca: SI 00 5671. Namen: Damavand. BIC/SWIFT: HDELSI22. Koda namena: SCVE. S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje Izimanija d.o.o. in se z njimi strinjate. Razlika se poravna najkasneje 30 dni pred odhodom.

Pred odhodom na odpravo na Damavand je planirano spoznavno srečanje v osrednji Sloveniji.

**Za treking Damavand je potrebna psiho-fizična pripravljenost. Gibamo se tudi na visoki nadmorski višini. Glede svojih sposobnosti se posvetujte z zdravnikom in z agencijo pred prijavo.

Svojo prijavo, povpraševanje ali vprašanja nam lahko posredujete preko spodnjega obrazca:

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaša telefonska številka (obvezno)

  Naloži sken potnega lista:

  Vaše sporočilo

  Kako se prijavim? Svojo prijavo nam pošljite preko kontaktnega obrazca ali na elektronski naslov info@izimanija.si v katerem navedete:

  • ime in priimek (kot v potnem listu)
  • na katero destinacijo in termin se prijavljate
  • vašo telefonsko številko
  • želje glede morebitnih doplačil
  • posebnosti glede potovanja (prehranske ali zdravstvene posebnosti, želje glede spalnega reda ipd.)

  V kolikor se prijavljate skupaj s partnerjem navedite podatke obeh. Za potrditev prijave je potrebno vplačilo akontacije. Podatki za nakazilo so navedeni zgoraj. Prav tako nam pošljite fotokopijo potnega lista na sedež podjetja ali skeniran na naš e-mail.

  Kako velika bo skupina? V skupini nas bo predvidoma med 10 do 15 udeležencev.

  Potujem sam/-a in ne želim enoposteljne sobe? Dobrodošli. V kolikor želite deliti sobo z drugo sopotnico ali sopotnikom to sporočite ob prijavi in vam bomo ”cimro ali cimra” našli mi. Veliko ljudi potuje samih in verjamemo, da se bo našla druga potnica ali potnik za delitev sobe. V kolikor vam ”cimre ali cimra” ne uspemo najdit in ste ob prijavi bili pripravljeni deliti sobo z drugo osebo vam stroška enoposteljne sobe NE zaračunamo.

  Prtljaga? Pri pakiranju zmeraj velja načelo racionalnosti. Predlagamo večji nahrbtnik/ potovalno torbo/ transportno vrečo za večje stvari in majhen nahrbtnik, ki bo na letalu kot ročna prtljaga in ga boste uporabljali za treking. Letalski prevoznik omogoča 20 kg oddane prtljage, ki gre v prtljažnik letala in 8 kg ročne prtljage dimenzij 55x40x23 cm. Del prtljage je možno za čas odprave pustiti tudi v hotelu v Teheranu. Natančne podrobnosti glede prtljage prejmete 1 mesec pred odhodom.

  Kakšen jezik bomo uporabljali? Uradni jezik je perzijski jezik. Angleščina vam kot mednarodni jezik pride prav pri pogovoru z domačini. Slovenski predstavnik vam bo na poti, v kolikor bo potrebno, tudi prevajal. Znanje tujega jezika ni obvezno pri udeležbi na trekingu.  Perzijski slovarček <klik

  Kje bomo nameščeni? V Teheranu bomo nastanjeni v dobrem hotelu 3* v dvoposteljnih klimatiziranih sobah. Hotel ima brezplačen Wi-Fi in bazen. Na trekingu smo nastanjeni v planinskih zavetiščih, kjer so sanitarije skupne. Tuša ni, čeprav je na voljo hladna tekoča voda. Nastanjeni smo v več-posteljnih sobah oz. skupnih ležiščih, kjer so nadstropne postelje – podobno kakor skupna ležišča v slovenskih planinskih zavetiščih.

  Kaj bomo jedli? Perzijska kulinarika je okusna. Na trekingu nam bodo kuharji pripravljali obroke. Zajtrk in večerja sta v zavetišču. Za hojo prejmemo lunch-paket. Vedno je možnost vegeterjanske prehrane, če nas na to opozorite ob prijavi. V Teheranu v hotelu je samopostrežni zajtrk; ostali obroki v mestu so v lastni domeni. Možnost naročila kosila ali večerje v hotelu (doplačilo). Vsekakor pa priporočamo obisk tradicionalne iranske restavracije.

  Ali je voda pitna? Obvezno je kupovanje in pitje vode v plastenkah ali steklenicah.

  Kako je glede alkohola? V Iranu je alkohol strogo prepovedan, zato je vnašanje le-tega nedovoljeno. Med samim potovanjem ne bomo imeli stika z alkoholom.

  Kdo je vodnik? Vodnik je slovenski planinski vodnik in turistični vodnik z mednarodno licenco, ki je Damavand že osvojil.   Predviden vodnik: Izidor Furjan   Zraven bodo tudi lokalni gorski vodniki na Damavandu in turistični vodnik v Teheranu.

  Kako bomo potovali do Teherana? Z letalom izbranega podjetja bomo poleteli preko vmesnega letališča (prestop) do Teherana – letališča Imam Khomeini. Organiziran minibus nas na letališču pobere in se zapeljemo do hotela v Teheranu, kjer bomo nastanjeni. Po želji lahko izberete drugo letalsko družbo ali pa se nam priključite prvi dan v hotelu v Teheranu. V primeru, da ne potujete po izbranem itinerariju dodatne stroške krijete sami npr. prevoz letališče – hotel ali dodatna nočitev.

  Kako se bomo vozili v Iranu? Po Iranu in Teheranu bomo potovali z minibusom. Do baznega tabora pa se bomo zapeljali z džipi 4×4. Ceste so razgibane; vozila pa povprečno starejša kot pri nas. Vsi prevozi po programu so vključeni v ceno.

  Kakšno opremo potrebujem? Priporočamo turistično opremo za potovanje in mesto ter planinsko opremo, kot jo imamo v slovenske hribe. Od tehnične opreme bomo za vsak slučaj vzeli pohodne dereze. Za vzpon na vrh je priporočljiva topla puhovka ali bunda. Seznam potrebne opreme prejmete naknadno najkasneje 1 mesec pred odhodom.

  Kakšno vreme bomo imeli? Napovedovanje vremena je loterija. Iran je topla država in lahko pričakujemo 30 °C ali več v Teheranu, kjer poleti sploh ni padavin. Vreme Teheran (klik) Na trekingu so temperature zmernejše ali sveže; možne so padavine v obliki babjega pšena, dežja ali snega. Pri vzponu na Damavand so lahko temperature do -10 °C in veter. Vreme vrh Damavand (klik)

  Ali imam dovolj kondicije? Turistični del potovanja je primeren za vsakogar. Od baznega tabora naprej je potrebna kondicijska pripravljenost. Vsak dan bomo hodili po 5 ali več ur. Za osvojitev Damavanda bomo potrebovali 7 ur in dodatnih 4-5 ur za povratek. V skupini bo lokalni gorski vodnik, slovenski vodnik in še dodatni vodniki glede na potrebe in velikost skupine, ki bodo skrbeli za varnost in ugodje.

  Kakšen denar potrebujem? Uradna valuta je iranski rial (IRR) in jih bomo zamenjali na letališču v Teheranu. Približna menjava je 1€ = 47.000 IRR, kar pomeni da se pri menjavi 22 € iranski milijonarji. Menjalni tečaj lahko preverite na Banki Slovenije. Za menjavo denarja vzemite evrske bankovce ali ameriške dolarje. Plačevanje s plačilnimi karticami praviloma ni možno, zato predlagamo gotovino. Predhodne skupine so porabile za osebno porabo (kosilo, večerja, pijača, vstopnine, napitnine ipd.) 60-80€ žepnine. V kolikor želite kupovat veličastne perzijske artikle (npr. preproge) je možno plačevanje tudi v dolarjih ali evrih. 

  Potni list ali osebna izkaznica? Za vstop v Iran je obvezen veljaven potni list, ki velja še najmanj 6 mesecev od predvidenega izstopa iz države. Osebna izkaznica ne zadošča za prestop meje.

  Ali potrebujem vizum? Slovenski državljani potrebujemo veljaven vizum za Iran. Čeprav si ga je možno urediti na letališču v Teheranu; predlagamo skupno ali individualno urejanje v Sloveniji – na veleposlaništvu Islamske republike Iran v Ljubljani.

  Ali je Iran varna država? Naši potniki so se v Iranu počutili varne. Obstajajo določeni zadržki v nekaterih delih države (obmejni pas z Irakom, Pakistanom in Afganistanom) kjer se mi ne bomo gibali. Območje Teherana in bližnjega Damavanda velja za varen predel Irana. Vedno pa velja previdnost na bazarjih in ob večjih zgostitvah ljudi v mestih. Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve

  Kako je z napitninami? Domačini so vsakih napitnin veseli. Za nosače ni prakse plačevanja napitnin. Priporočljiv znesek napitnin za glavnega lokalnega vodnika je cca 15-20€ po osebi.

  Ali je možno plačevanje po obrokih? Seveda. Ob prijavi poravnate akontacijo kot je navedeno na razpisu. Razliko pa do 30 dni pred odhodom. Možno je plačevanje po obrokih, ali v enkratnem znesku. Ko se bo približeval rok plačila vam bomo poslali opomnik. Zaradi lažje razporeditve vaših odhodkov priporočamo zgodnejše prijave.

  Lokalne posebnosti? Ruta in ohlapna oblačila z dolgimi rokavi, dolgimi hlačnicami in daljša tunika so obvezna oprema za ženske; dolge hlače in kratki rokavi za moške. Majice brez rokavov ali kratke hlače tudi moškim niso dovoljene. Omenjeno je zelo strogo v mestih; na trekingu je nekoliko drugače. Alkohol je strogo prepovedan.

  Ali bomo pred odhodom imeli srečanje? Srečanje vseh udeležencev je predvideno več kot mesec dni pred odhodom, ko se zaključijo prijave in si lahko začnemo urejat vizo. Srečanje je planirano v osrednji Sloveniji čez teden v popoldanskih urah. Tam se bo predstavil sam potek trekinga, seznam potrebne opreme in izpolnili bomo formular za vizo.

  A je še ostalo kakšno vprašanje neodgovorjeno? Zakaj bi čakali na jutri, ko pa lahko izkoristimo prednosti globalizacije še danes. Dosegljivi smo na   +386 70 614 784    ali na   info@izimanija.si   ali preko spodnjega kontaktnega obrazca:

   Vaše ime (obvezno)

   Vaša e-pošta (obvezno)

   Vaša telefonska številka (obvezno)

   Naloži sken potnega lista:

   Vaše sporočilo

   Comments are closed.
   Paste your AdWords Remarketing code here
   CLOSE
   CLOSE