Elbrus, Damavand, Ararat, Kilimanjaro, Kazbek in Aconcagua so le nekatere priljubljene odprave oz. trekingi, ki jih Slovenci pogosto obiskujemo. Mnogi planinci bi se mi pridružili na kateri izmed avantur, a so vedno previdni saj ne vedo točno če so za omenjen vzpon pripravljeni in kako bi se na odpravo oz. treking pripravili. V nadaljevanju sem opisal (po mojem mnenju) tri ključne stvari, ki so pomembne kot priprava za visokogorske podvige:

 • Urejeno ”podstrešje”,
 • Kondicijska pripravljenost,
 • Hribovske izkušnje.

Kako si uredit ”podstrešje”?

Vsak izziv se začne z idejo o kateri začnemo razmišljat npr. v življenju si želim vsaj enkrat povzpeti na pettisočaka (preden bom prestar). Takšnih in podobnih idej je v naših glavah veliko. Marsikaj bi; marsikaj bi naredili, marsikam bi šli in marsikaj bi dosegli. Za omenjeno je potrebna tudi (močna) želja in trdna odločitev, da si tovrstno treking odpravo želite, in da se prav zares želite povzpeti na želen vrh. Ko se enkrat odpravimo na pot je že prepozno za omahovanje, ampak soočenje z izzivom. Osebno menim, da je zmeraj pomembno urejeno ”podstrešje” posameznika. Slednje se odraža na različne načine, a najbolj v odnosu do sebe in sopotnikov oz. skupine. V hribih smo vsi enaki, s tem da je vodnik tisti, ki skupino usmerja. Ni pomembno ali ste doktor znanosti, čistilka, direktor ali učiteljica – na odpravi na goro smo vsi enaki. Večkrat opažam, da ljudem med vzponom zmanjkuje volje. Večinoma se zaradi nekoliko počasnejšega tempa hoje nekateri vdajo v usodo. Ampak tako ne bi smelo biti. Se dogaja, da je nekdo fizično dobro pripravljen, a ker nima urejenega ”podstrešja” konča svojo odpravarsko pot pred vrhom. Vodniki smo zraven, da udeležence trekingov oz. vzponov motiviramo, a moramo biti tudi nekoliko taktni, saj v večini potnikov ne poznamo dovolj dobro, da bi garantirali za njih. Če povzamem: ob vzponu na goro je pomembna predhodna psihična pripravljenost in zaverovanost v izziv ter močna ”železna” volja na trekingu.

Kako se dovolj dobro kondicijsko pripravit na treking odpravo?

Kondicijska pripravljenost je osnova vsakega planinskega vzpona, ture, trekinga ali odprave. V odvisnosti od cilja je odvisno koliko energije je potrebno vložit v fizične priprave. V osnovi sta kolesarjenje in tek odlična za pridobivanje tako kondicije kot trme. Ni potrebno kolesarit po 100 km po hribovitem terenu; zadošča že npr 50 km par krat na teden en mesec pred odhodom. Predhodna aktivnost pa je vsekakor zaželena. Osebno kondicijo za odprave in trekinge nabiram s tekom po hribovitem terenu v težjih planinskih čevljih v zadnjem mesecu pred odpravo 2 krat tedensko po 30 -40 minut. Pomembno pri tem je, da med tekom ne hodite, ampak zmeraj tečete. Četudi tečete, da prestavljate stopalo pred stopalo je dobra vaja. S tekom se boste tudi navadili na dlje časa trajajočo hitrejše dihanje in povečano delovanje srca. V kolikor načrtujete težji vzpon, kjer boste veliko nosili in potrebovali dodatno moč npr. za napredovanje na ledeniku ali pri plezanju priporočam obisk fitnesa. Fitnes trener vam bo svetoval pri izbiri vaj, ki so pomembne za vas. Mišice na visoki nadmorski višini niso dobrodošle; kakšen kilogram več pa je.

Koliko izkušenj potrebujem za vzpon na pettisočaka?

Odgovor je odvisen od cilja, ki ste si ga zadali. Za odpravo na Damavand boste v osnovi potrebovali manj izkušenj kot za vzpon na Elbrus. Slednji je ledeniška tura z zelo nizkimi temperaturami in potrebne so zimske gorniške izkušnje. Morda se vam ”posreči” povzpeti na goro (skoraj) brez izkušenj in z veliko pomočjo gorskega vodnika, ampak osebno sem pristaš, da si človek mora sam zaslužiti vzpon in vrh. Za treking na Damavand izkušnje iz zimskega hribolazenja niso obvezne, saj je poletni vzpon na goro praktično brez snega. Planinske izkušnje s slovenskih in tujih gora pa so vsekakor obvezne. Vsak mora vedet kakšen je planinski korak, kako se v gorah obnašati, kaj sodi v nahrbtnik in ostale ”malenkosti”, ki naredijo človeka planinca z izkušnjami. V kolikor ste v dvomih priporočam, da se pred odločitvijo za treking ali odpravo posvetujete z vodnikom, ki bo spremljal skupino. Ne pozabite tudi na investicije v znanje in se udeležite seminarjev in tečajev s področja gorništva.

V kolikor ste se med branjem prispevka našli in menite, da je sedaj pa res čas za nekaj večjega, ste dobrodošli, da se nam pridružite na kateri izmed naših odprav ali trekingov. EMŠO hitro raste in čas neprestano beži, tako da je vedno dobro, da se odločite takoj ali v kratkem času, da ne bo ponovno leto šlo okrog vi pa ne boste odšli nikamor.

>>>PRIDRUŽITE SE NAM NA ODPRAVI ALI TREKINGU>>>

V kolikor so glede priprav na (alpinistične) odprave ali treking potovanja ostala odprta vprašanja, nam jih lahko posredujete preko spodnjega kontaktnega obrazca:

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE