Treking Damavand 5671 m

vzpon na DAMAVAND 5671 M

junij/julij 2024

Zbiramo prijave 68%

Zakaj na treking odpravo Damavand?

Odprava na Damavand je odlična opcija za osvojitev lahko dostopnega pettisočaka. Čeprav je sam vzpon nezahteven, je potrebna kondicijska pripravljenost.
Vzpon na vrh Damavanda je želja številnih profesionalnih plezalcev in pohodnikov po vsem svetu.
Je eden najlepših vulkanov na svetu. Vrh je resnično čaroben in ima poseben pomen za iranske prebivalce, tako mitski kot geografski. Nahaja se v osrednjem delu gorskega območja Alborz na jugu Kaspijskega morja.
Na 5610 metrih je najvišja iranska gora in zaradi tega pogosto poznana kot “streha Irana”. Tudi najvišji vrh na Bližnjem vzhodu in hkrati najvišji vulkan v Aziji. Spada v skupino najvišjih vulkanov na svetu. V Iranu je tako ikoničnen, da ga lahko celo vidite na hrbtni strani iranskega 10.000 bankovca.
Planinarili boste nad oblaki, opazovali sončne zahode in se resnično počutili, kot da ste na vrhu sveta ali vsaj na vrhu Irana.

Program treking odprave na Damavand:

1. dan
Zbor udeležencev v Ljubljani v dopoldanskih urah. Popoldanski polet proti Iranu z izbrano letalsko družbo z vmesnim prestopanjem. Po želji lahko izberete drugo letalsko družbo ali se nam pridružite v Iranu.
2. dan
Jutranji prihod v Teheran, iransko prestolnico na letališče Imam Khomeini IKA. Menjava denarja, da postanemo iranski milijonarji. Transfer iz letališča do hotela. Namestitev v hotelu okoli 13. ure. Počitek. Individualni sprehodi po okolici ali z metrojem v mesto in priprave (še zadnji nakupi) na odpravo na Damavand. Logistični sestanek z lokalnim vodnikom. Nočitev.
3. dan
Zajtrk v hotelu. Transfer od hotela najprej z minibusom do vstopa na območje Damavanda, kjer bomo poravnali dovolilnico. Nadaljevali bomo z džipi 4×4 do baznega tabora na višini cca 3020 m oz. do vznožja Damavanda. Namestitev v planinskem zavetišču, ki je del mošeje Saheb al Zaman. Popoldanska aklimatizacijska tura cca 200 m višje in povratek. Večerja. Nočitev. (1-2 uri hoje)
4. dan
Zajtrk v planinskem zavetišču. Treking na Damavand bomo začeli do zavetišča Bargah Sevom na višini 4200 m. Najprej bomo hodili po travnatih planjavah, ki jih kasneje zamenjajo skale in kamenje. Za našo opremo bodo poskrbele mule oz. nosači. Namestitev v planinskem zavetišču. Krajši aklimatizacijski vzpon 100-200 m višje in povratek. Večerja. Nočitev. (6 ur hoje)
5. dan
Zajtrk v planinskem zavetišču Bargah Sevom. Aklimatizacijski vzpon na višino 4700 m, od koder vidimo občasni ledni slap Ābshār Yakhī. Ta dan bomo že težje dihali, hoja bo počasnejša, a bodo razgledi veličastnejši. Na višini cca 4700 m se bomo okrepčali z lunch-paketom in privajali na višino. Sestop po drugi poti do Bargah Sevom na višini 4200 m. Večerja. Nočitev. (4-5 ur hoje)
6. dan
Zajtrk v planinskem zavetišču Bargah Sevom. Zelo zgodnji začetek vzpona na Damavand 5671 m s čelnimi svetilkami. Ko se bo sonce dvigalo bomo že videli senco stratovulkana. Malce pod vrhom nas bodo pričakali žvepleni izbruhi in kmalu bomo na roku kraterja, kjer se nahaja najvišja točka. Do vrha bomo potrebovali cca 7-8 ur hoje in še 4-5 ur za sestop. Pot je treking hoja – priporočamo pohodne palice; plezanje ni potrebno. Sestop do Bargah Sevom na višini 4200 m. Večerja. Nočitev. (11-13 ur hoje)
7. dan
Zajtrk v planinskem zavetišču Bargah Sevom. Lahkoten sestop čez travnate planjave do baznega tabora, kjer si bomo lahko kupili še spominsko majico. Sledi vožnja z džipi 4×4 do doline, kjer nas bo čakal minibus, ki nas zapeljal do Teherana. Namestitev v hotelu. Zaključna večerja in družabni večer. Nočitev v Teheranu. (3-4 ure hoje)
8. dan
Zajtrk v hotelu. Celodnevni ogled Teherana in nekaterih izbranih turističnih znamenitosti z lokalnim turističnim vodnikom. Obisk bazarja v Teheranu. Še zadnji nakupi in pakiranje. Nočitev v hotelu v Teheranu.
9. dan
Zelo zgodnji odhod iz hotela ter transfer do letališča Imam Khomeini Teheran (IKA). Jutranji polet proti Evropi in po prestopu proti Sloveniji, kamor prispemo v popoldanskih urah.

Cena treking potovanja

Cena treking odprave na Damavand pri min. 10 potnikih znaša  €/osebo za prijave s plačilom akontacije do  

Redna cena:  € na osebo za kasnejše prijave

Vključeno v ceno:
5/5
Možna doplačila:

*Doplačila sporočite takoj ob prijavi.
Kasnejše spremembe niso mogoče!

*Odpovednina  – kaj je vključeno? 

*Zdravstvena in nezgodna zaščita za potovanje v tujini, kritje 100.000 eur in doplačilo treking  – kaj je vključeno? 

A si želiš z nami?

Informacije in prijave

Informacije in prijave preko spodnjega obrazca do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do 2 meseca pred odhodom.

Ob prijavi je potrebno vplačati akontacijo  € oz. z odpovednino  € po osebi v roku 24 ur na transakcijski račun:

Izimanija d.o.o.,
Grajena 74,
2250 Ptuj

SI56 6100 0002 0237 748

Sklic/Referenca: SI 00 5671

Namen: DAMAVAND

BIC/SWIFT: HDELSI22

Koda namena: SCVE

Razlika se poravna najkasneje 30 dni pred odhodom.

S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje Izimanija d.o.o. in se z njimi strinjate.

 

Oprema za treking odpravo na Damavand (klik): Planinska in turistična oprema – seznam opreme prejmete naknadno.

Dokumenti: Potni list EU, ki velja še vsaj 6 mesecev po predvidenem izstopu iz države; komercialno zdravstveno zavarovanje za cel svet, ki vključuje tudi stroške morebitnega reševanja v Iranu na višini do 6000 m; veljavna viza za Iran (pridobi se v Ljubljani).

 

Pred odhodom na odpravo na Damavand je planirano spoznavno srečanje v osrednji Sloveniji.

**Za treking Damavand je potrebna psiho-fizična pripravljenost. Gibamo se tudi na visoki nadmorski višini. Glede svojih sposobnosti se posvetujte z zdravnikom in z agencijo pred prijavo.

 

 

POGOSTO POSTAVLJENA VPRAŠANJA

Kako se prijavim? Svojo prijavo nam pošljite preko kontaktnega obrazca v katerem navedete:

 • ime in priimek (kot v potnem listu)
 • na katero destinacijo in termin se prijavljate
 • vašo telefonsko številko
 • želje glede morebitnih doplačil
 • posebnosti glede potovanja (prehranske ali zdravstvene posebnosti, želje glede spalnega reda ipd.)

V kolikor se prijavljate skupaj s partnerjem navedite podatke obeh. Za potrditev prijave je potrebno vplačilo akontacije. Podatki za nakazilo so navedeni zgoraj. Prav tako nam pošljite fotokopijo potnega lista na sedež podjetja ali skeniran na naš e-mail.

Kako velika bo skupina? V skupini nas bo predvidoma med 10 do 15 udeležencev. Dodatni del ekipa bodo še vodniki, kuhar in ostalo spremljevalno osebje. 

Potujem sam/-a in ne želim enoposteljne sobe? Dobrodošli. V kolikor želite deliti sobo z drugo sopotnico ali sopotnikom to sporočite ob prijavi in vam bomo ”cimro ali cimra” našli mi. Veliko ljudi potuje samih in verjamemo, da se bo našla druga potnica ali potnik za delitev sobe. V kolikor vam ”cimre ali cimra” ne uspemo najdit in ste ob prijavi bili pripravljeni deliti sobo z drugo osebo vam stroška enoposteljne sobe NE zaračunamo.

Prtljaga? Pri pakiranju zmeraj velja načelo racionalnosti. Predlagamo večji nahrbtnik/ potovalno torbo/ transportno vrečo za večje stvari in majhen nahrbtnik, ki bo na letalu kot ročna prtljaga in ga boste uporabljali za treking. Letalski prevoznik omogoča 20 kg oddane prtljage, ki gre v prtljažnik letala in 8 kg ročne prtljage dimenzij 55x40x23 cm. Del prtljage je možno za čas odprave pustiti tudi v hotelu v Teheranu. Natančne podrobnosti glede prtljage prejmete 1 mesec pred odhodom.

Kakšen jezik bomo uporabljali? Uradni jezik je perzijski jezik. Angleščina vam kot mednarodni jezik pride prav pri pogovoru z domačini. Slovenski predstavnik vam bo na poti, v kolikor bo potrebno, tudi prevajal. Znanje tujega jezika ni obvezno pri udeležbi na trekingu.  Perzijski slovarček <klik

Kje bomo nameščeni? V Teheranu bomo nastanjeni v dobrem hotelu 3* v dvoposteljnih klimatiziranih sobah. Hotel ima brezplačen Wi-Fi in bazen. Na trekingu smo nastanjeni v planinskih zavetiščih, kjer so sanitarije skupne. Tuša ni, čeprav je na voljo hladna tekoča voda. Nastanjeni smo v več-posteljnih sobah oz. skupnih ležiščih, kjer so nadstropne postelje – podobno kakor skupna ležišča v slovenskih planinskih zavetiščih.

Kaj bomo jedli? Perzijska kulinarika je okusna. Na trekingu nam bodo kuharji pripravljali obroke. Zajtrk in večerja sta v zavetišču. Za hojo prejmemo lunch-paket. Vedno je možnost vegeterjanske prehrane, če nas na to opozorite ob prijavi. V Teheranu v hotelu je samopostrežni zajtrk; ostali obroki v mestu so v lastni domeni. Možnost naročila kosila ali večerje v hotelu (doplačilo). Vsekakor pa priporočamo obisk tradicionalne iranske restavracije.

Ali je voda pitna? Obvezno je kupovanje in pitje vode v plastenkah ali steklenicah. Priporočamo uporabo bidonov in termovk za natakanje prekuhane vode ob vzponu na Damavand. 

Kako je glede alkohola? V Iranu je alkohol strogo prepovedan, zato je vnašanje le-tega nedovoljeno. Med samim potovanjem ne bomo imeli stika z alkoholom in prosimo, če to upoštevate.

Kdo je vodja poti? Vodja poti je slovenski planinski vodnik oz. turistični vodnik z mednarodno licenco. Zraven bodo tudi lokalni gorski vodniki na Damavandu in turistični vodnik v Teheranu.

Kako bomo potovali do Teherana? Z letalom izbranega podjetja bomo poleteli preko vmesnega letališča (prestop) do Teherana – letališča Imam Khomeini. Organiziran minibus nas na letališču pobere in se zapeljemo do hotela v Teheranu, kjer bomo nastanjeni. Po želji lahko izberete drugo letalsko družbo ali pa se nam priključite prvi dan v hotelu v Teheranu. V primeru, da ne potujete po izbranem itinerariju dodatne stroške krijete sami npr. prevoz letališče – hotel ali dodatna nočitev.

Kako se bomo vozili v Iranu? Po Iranu in Teheranu bomo potovali z minibusom. Do baznega tabora pa se bomo zapeljali z džipi 4×4. Ceste so razgibane; vozila pa povprečno starejša kot pri nas. Vsi prevozi po programu so vključeni v ceno.

Kakšno opremo potrebujem? Priporočamo turistično opremo za potovanje in mesto ter planinsko opremo, kot jo imamo v slovenske hribe. Od tehnične opreme bomo za vsak slučaj vzeli pohodne dereze. Za vzpon na vrh je priporočljiva topla puhovka ali bunda. Seznam potrebne opreme prejmete naknadno najkasneje 1 mesec pred odhodom.

Kakšno vreme bomo imeli? Napovedovanje vremena je loterija. Iran je topla država in lahko pričakujemo 30 °C ali več v Teheranu, kjer poleti sploh ni padavin. Vreme Teheran (klik) Na trekingu so temperature zmernejše ali sveže; možne so padavine v obliki babjega pšena, dežja ali snega. Pri vzponu na Damavand so lahko temperature do -10 °C in veter. Vreme vrh Damavand (klik)

Ali imam dovolj kondicije? Turistični del potovanja je primeren za vsakogar. Od baznega tabora naprej je potrebna kondicijska pripravljenost. Vsak dan bomo hodili po 5 ali več ur. Za osvojitev Damavanda bomo potrebovali 7 ur in dodatnih 4-5 ur za povratek. V skupini bo lokalni gorski vodnik, slovenski vodnik in še dodatni vodniki glede na potrebe in velikost skupine, ki bodo skrbeli za varnost in ugodje.

Kakšen denar potrebujem? Uradna valuta je iranski rial (IRR) in jih bomo zamenjali na letališču v Teheranu. Približna menjava je 1€ = 45.000 IRR, kar pomeni da se pri menjavi 23 € iranski milijonarji. Menjalni tečaj lahko preverite na Banki Slovenije. Za menjavo denarja vzemite evrske bankovce ali ameriške dolarje. Plačevanje s plačilnimi karticami praviloma ni možno, zato predlagamo gotovino. Predhodne skupine so porabile za osebno porabo (kosilo, večerja, pijača, vstopnine, napitnine ipd.) 60-80€ žepnine. V kolikor želite kupovat veličastne perzijske artikle (npr. preproge) je možno plačevanje tudi v dolarjih ali evrih. 

Potni list ali osebna izkaznica? Za vstop v Iran je obvezen veljaven potni list, ki velja še najmanj 6 mesecev od predvidenega izstopa iz države. Osebna izkaznica ne zadošča za prestop meje.

Ali potrebujem vizum? Slovenski državljani potrebujemo veljaven vizum za Iran. Predlagamo skupno ali individualno urejanje iranske vize v Sloveniji – na veleposlaništvu Islamske republike Iran v Ljubljani.

Ali je Iran varna država? Naši potniki so se v Iranu počutili varne. Obstajajo določeni zadržki v nekaterih delih države (obmejni pas z Irakom, Pakistanom in Afganistanom) kjer se mi ne bomo gibali. Območje Teherana in bližnjega Damavanda velja za varen predel Irana. Vedno pa velja previdnost na bazarjih in ob večjih zgostitvah ljudi v mestih. Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve

Kako je z napitninami? Domačini so vsakih napitnin veseli. Za nosače oz. ”mulo-terce” ni prakse plačevanja napitnin. Priporočljiv znesek napitnin za glavnega lokalnega vodnika je cca 35 € po osebi.

Ali je možno plačevanje po obrokih? Seveda. Ob prijavi poravnate akontacijo kot je navedeno na razpisu. Razliko pa do 30 dni pred odhodom. Možno je plačevanje po obrokih, ali v enkratnem znesku. Ko se bo približeval rok plačila vam bomo poslali opomnik. Zaradi lažje razporeditve vaših odhodkov priporočamo zgodnejše prijave.

Lokalne posebnosti? Ruta in ohlapna oblačila z dolgimi rokavi, dolgimi hlačnicami in daljša tunika so obvezna oprema za ženske; dolge hlače in kratki rokavi za moške. Majice brez rokavov ali kratke hlače tudi moškim niso dovoljene. Omenjeno je zelo strogo v mestih; na trekingu je nekoliko drugače. Alkohol je strogo prepovedan.

Ali bomo pred odhodom imeli srečanje? Srečanje vseh udeležencev je predvideno več kot mesec dni pred odhodom, ko se zaključijo prijave in si lahko začnemo urejat vizo. Srečanje je planirano v osrednji Sloveniji čez teden v popoldanskih urah. Tam se bo predstavil sam potek trekinga, seznam potrebne opreme in izpolnili bomo formular za vizo.

A je še ostalo kakšno vprašanje neodgovorjeno? Zakaj bi čakali na jutri, ko pa lahko izkoristimo prednosti globalizacije še danes. Dosegljivi smo preko spodnjega kontaktnega obrazca.

OGLEJ SI NAŠE POTOPISNO PREDAVANJE O treking odpravi NA damavand:

Izvedi več o destinaciji na našem blogu 🙂

Te že srbijo podplati?

Zagotovo si želiš avanturo, kajne? =)

Ali imaš še kakšno vprašanje?

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Kako vam lahko pomagamo?

  Sorodna potovanja

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE