Vzpon na Elbrus 5642 m

Vzpon na Elbrus 5642 m

junij 2026

Polnimo skupino! 🙂 57%

Zakaj z nami na Elbrus?

Edinstvena mini odprava na najvišjo goro Evrope– vzpon na Elbrus. Ubrali smo najudobnejšo pot, saj prenočujemo v planinskem zavetišču (sodčkih) in imamo svojo ekipo, ki skrbi za prehrano, opremo in vodenje.

Vzpon na Elbrus je namenjen planincem in rekreativcem, ki…

 

 • Se želijo povzpeti na 7summits in je nekje potrebno začeti,
 • Želijo uresničiti otroške sanje osvojiti pobeljeni najvišji vrh Evrope,
 • So v dobri psiho-fizični kondiciji za gibanje na visoki nadmorski višini,
 • Želijo stopiti z cone udobja in premaknit svoje meje,
 • Želijo občutiti pridih prave visokogorske odprave zaradi nizkih temperatur.

 

Na najvišjo goro Evrope s slovenskim in lokalnim vodnikom. Občuti utrip prave alpinistične odprave in gibanja na visoki nadmorski višini ob nizkih temperaturah. A je vzpon na Elbrus na listi tvojih želja? 

Zakaj z nami na vrh Elbrusa West? 

 • Ker je varnost na prvem mestu (8 potnikov in 5 vodnikov, od tega 3je lokalni na odpravi maja 2019) Eden izmed vodnikov je stal že 2 x na Everestu! 
 • Ker spimo v ogrevanih in prenovljenih sodčkih opremljenih z elektriko 
 • Ker sodelujemo z lokalno agencijo, ki nam nudi brezhibno logistično podporo in izredno udobje pri uresničevanju naših sanj 
 • Ker se boste zaradi obilice okusne hrane skoraj zagotovo zredili na ekspediciji 
 • Ker nudimo možnost turnega smučanja z Elbrusa.

Program treking odprave na Elbrus 5642 m

Preudarno na najvišjo goro Evrope s preizkušenim programom in lokalnimi vodniki

1. dan
Zbor udeležencev odprave na Elbrus na bližnjem letališču (predvidoma Dunaj) v večernih urah. Lahko se dogovorimo za skupen transfer do letališča (odvisno od števila potnikov).
2. dan
Predvidoma ob 00:30 uri polet z letalsko družbo Aeroflot na relaciji Dunaj VIE – Moskva Sheremetyevo SVO. Po prestopanju sledi let Moskva – Mineralnye Vody MRV. Transfer z minibusom (cca 3-4 ure vožnje) do doline Baksan pod Elbrusom. Namestitev v hotelu. Večerja. Nočitev.
3. dan
Zajtrk v hotelu. Vožnja s sedežnico do višine 2800 m. Aklimatizacijska tura na pobočje gore Cheget do višine cca 3100 m. Daljši počitek na vrhu zaradi boljšega privajanja na višino in spogledovanje z najvišjo goro Evrope. Povratek v dolino. Izposoja manjkajoče opreme v lokalnih izposojevalnicah. Večerja. Nočitev. (3 ure hoje)
4. dan
Zajtrk v hotelu. Vožnja z žičnico na pogorje Elbrusa do postaje Mir 3500 m. Sledi počasen vzpon do sodčkov (kontajnerjev) Garabashi 3680 m, ki bodo naš dom naslednjih nekaj dni. Za našo opremo bo ob zadostni količini snega poskrbelo snežno vozilo ali sedežnica. Popoldanska aklimatizacijska tura do koče Diesel 4100 m. Povratek. Večerja v sodčkih. Nočitev. (5 ur hoje)
5. dan
Zajtrk v sodčkih. Aklimatizacijski vzpon do Pastuhovih skal 4700 m. Daljši počitek za malico, razgledovanje in privajanje na redkejši zrak. Povratek po z ratrakom utrjeni poti. Večerja v sodčkih. Nočitev. (5 ur hoje)
6. dan
Zajtrk v sodčkih. Prost dan za počitek. Po želji sprehod do postaje Mir 3500 m. Popoldanski počitek in pakiranje za vzpon na Elbrus. Večerja v sodčkih. Nočitev. [V primeru slabše napovedi naslednji dan se bomo ta dan povzpeli na Elbrus]
7. dan
Zajtrk v sodčkih. Vzpon na Elbrus West 5642 m po t.i. južni smeri čez sedlo 5350 m. Predvideva se skrajšanja ture s snežnim vozilom (doplačilo). Čestitke vsem, ki so osvojili vrh 5642 m! Turno smučanje z Elbrusa ali peš po snežni pravljici. Večerja v sodčkih. Nočitev. (12-14 ur hoje)
8. dan
Zajtrk v sodčkih. Spust od sodčkov Garabashi 3680 m do postaje Mir 3500 m in naprej z gondolo v dolino Baksan. Namestitev v hotelu. Večerja. Proslavljanje uspeha. Podelitev certifikatov za osvojitev Elbrusa. Nočitev. (1 ura hoje)
9. dan
Lunch paket v primeru zgodnejšega poleta. Transfer do letališča Mineralnye Vody MRV. Polet preko Moskve SVO nazaj na bližnje letališče (predvidoma Dunaj VIE), kamor prispemo v popoldanskih urah. Zaključek odprave in ljubo doma, kdor ga ima.

Program je odvisen od urnika letalskih povezav; sam vzpon se bo prilagodil glede na objektivne in subjektivne okoliščine na terenu. Varnost je na prvem mestu.

Cena odprave na Elbrus

Cena treking odprave na Elbrus pri min. 7 potnikih znaša   €/osebo za prijave do  

Redna cena:  € na osebo za kasnejše prijave

Dokumenti: veljaven potni list EU, ki velja še vsaj 6 mesecev po predvidenem odhodu iz Rusije; komercialno zdravstveno zavarovanje za cel svet, ki vključuje tudi stroške morebitnega helikopterskega reševanja na Elbrusu (Rusija); veljavna viza za Rusijo (lahko se dogovorimo za skupno urejanje)

Oprema: za gorski vzpon na Elbrus: Topla planinska oblačila (obvezna topla puhovka), obutev za visokogorje (dvojni čevelj ali drug višinski čevelj), topla spalna vreča, tehnična oprema (pohodne dereze, cepin, plezalni pas ipd.) in druga gorniška oprema – podrobnejši seznam opreme prejmete naknadno.

Vključeno v ceno:
5/5
Možna doplačila/ni vključeno:

*Doplačila sporočite takoj ob prijavi.
Kasnejše spremembe niso mogoče!

*Odpovednina in zdravstvena in nezgodna zaščita za potovanje v tujini – kaj je vključeno? 

Informacije in prijave

Informacije in prijave preko spodnjega obrazca ali na: info@izimanija.si do zapolnitve prostih mest (max 12).

Ob prijavi je potrebno vplačati akontacijo  € oz.    v roku 24 ur na transakcijski račun:

Izimanija d.o.o.,
Grajena 74,
2250 Ptuj

SI56 6100 0002 0237 748

Sklic/Referenca: SI 00 5642

Namen: ELBRUS

BIC/SWIFT: HDELSI22

Koda namena: SCVE

Razlika se poravna najkasneje 30 dni pred odhodom.

S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje Izimanija d.o.o. in se z njimi strinjate.

*V primeru nezadostnega števila prijavljenih do 30 dni pred odhodom se potovanje odpove. Udeleženci dobijo vrnjen celotni vplačan znesek.

**Za treking na Elbrus je potrebna psiho-fizična pripravljenost za večurno gibanje na visoki nadmorski višini. Glede svoje sposobnosti se posvetujte z zdravnikom in našo agencijo pred prijavo.

POSEBNA PONUDBA za zaključene skupine: Možnost prilagoditve programa vašim željam. Planinsko potovanje po Kavkazu lahko nadgradimo z izletom po Rusiji. 

Posredujte nam vašo rezervacijo trekinga na Elbrus ali povpraševanje za vaše treking potovanje Kavkaz v okviru planinskega društva (PZS) ali drugih interesnih skupin. 

Rezerviraj si svoje mesto sedaj s plačilom akontacije. Število mest je omejeno!

POGOSTO POSTAVLJENA VPRAŠANJA

Kako se prijavim? Svojo prijavo nam pošljite preko kontaktnega obrazca ali na elektronski naslov info@izimanija.si v katerem navedete:

 • ime in priimek (kot v potnem listu)
 • na katero destinacijo in termin se prijavljate
 • vašo telefonsko številko
 • želje glede morebitnih doplačil
 • posebnosti glede potovanja (zdravstvene ali prehranske posebnosti, želje glede spalnega reda ipd.)

V kolikor se prijavljate skupaj s partnerjem navedite podatke obeh. Za potrditev prijave je potrebno vplačilo akontacije v roku 24 ur. Podatki za nakazilo so navedeni zgoraj. Prav tako nam pošljite fotokopijo potnega lista na sedež podjetja ali skeniran na naš email.

Kako velika bo skupina? V skupini nas bo med 6 do 9 planincev, gornikov, avanturistov, ki imajo en skupen cilj = povzpeti se na Elbrus.

Potujem sam/-a in ne želim enoposteljne sobe? Dobrodošli. V kolikor želite deliti sobo z drugo sopotnico ali sopotnikom to sporočite ob prijavi in vam bomo ”cimro ali cimra” našli mi. Veliko ljudi potuje samih in verjamemo, da se bo našla druga potnica ali potnik za delitev sobe. V kolikor vam ”cimre ali cimra” ne uspemo najdit in ste ob prijavi bili pripravljeni deliti sobo z drugo osebo vam stroška enoposteljne sobe NE zaračunamo.

Prtljaga? Pri pakiranju zmeraj velja načelo racionalnosti. Predlagamo večji nahrbtnik / potovalno torbo / transportno vrečo za večje stvari in manjši nahrbtnik, ki bo na letalu kot ročna prtljaga in ga boste uporabljali za ture. Letalski prevoznik Aeroflot omogoča do 23 kg prtljage (1 kos), ki gre v prtljažnik letala in do 10 kg ročne prtljage (1 kos) dimenzij 55x40x20 cm oz. seštevek vseh dimenzij ne sme presegati 115 cm. Del odvečne prtljage je možno za čas odprave na Elbrus pustiti tudi v hotelu.

Kakšen jezik tam govorijo? Uradni jezik je ruski jezik in je za nas Slovence lahko razumljiv. Angleščina vam kot mednarodni jezik pride prav. Znanje tujega jezika ni obvezno za udeležbo na odpravi na Elbrus. Zraven bo slovenski predstavnik, ki bo v kolikor bo potrebno prevajal.

Kje bomo nameščeni? V dolini Baksan bomo nastanjeni v preprostem hotelu v dvoposteljnih sobah. Ob doplačilu je opcija tudi enoposteljna soba. V času vzpona na Elbrus smo nastanjeni v sodčkih oz. kontajnerjih v katerih je ponavadi 6 postelj (pogradi). En kontajner je namenjen druženju, čajankam in za uživanje obrokov. Sanitarije so zunaj in so skupne. Tuša ni; prav tako ni tekoče vode. Sodčki, kjer spimo so praviloma ogrevani in imajo elektriko (vtičnice).

Kako je glede WC-ja? V hotelu ima vsaka soba svoj WC z ”našo” školjko. Na Gara Bashi so sanitarije zunaj cca 20 m proč od spalnih sodčkov in so t.i. ”čučalice”.

Prehrana? Večinoma bomo uživali rusko hrano (boršt, kaša ipd). V času odprave na Elbrus nam bodo kuharji pripravljali obroke. Zajtrk in večerja sta v sodčkih. Za hojo prejmemo lunch-paket ali kakšen priboljšek od doma (pašteta, klobasa, doručak, ribje konzerve ipd.).  Vegeterjanski obroki so možni ob predhodni najavi ob prijavi. V hotelu imamo vključen zajtrk in večerjo. V bližini se nahajajo restavracije in gostilne, kamor se lahko odpravimo skupaj za večerno druženje.

Ali je voda pitna? Domačini zagotavljajo, da je v hotelu voda iz pipe pitna, a vseeno svetujemo nakup flaširane. Manjše trgovine za nakupe pijač so v bližini hotela. Na gori nam zagotovijo flaširano vodo za pitje ali prekuhajo vodo za tople napitke npr. čaj, kava…

Kdo bo vodnik? Predviden vodnik je slovenski planinski vodnik. Zraven bo tudi lokalni gorski vodnik oz. več vodnikov glede na velikost skupine.

Prevoz do doline Baksan? Prevoz do bližnjega letališča je v lastni domeni oz. se lahko na spoznavnem srečanju dogovorimo za skupnega (ob doplačilu). Z letalom podjetja Aeroflot bomo poleteli preko Moskve (prestop) do letališča Mineralnye Vody. Organiziran minibus nas na letališču pobere in se zapeljemo do doline Baksan, kjer se namestimo v hotelu.

Prevozi v Rusiji? V Rusiji se bomo vozili z minibusom. Ceste so razgibane; vozila pa povprečno starejša kot pri nas. Vsi cestni prevozi po programu so vključeni v ceno.

Kakšno opremo potrebujem? Priporočamo planinsko – turistično opremo. Seznam potrebne opreme prejmete naknadno najkasneje 1 mesec pred odhodom oz. ga lahko zahtevate prej v kolikor želite kupovati planinsko opremo v akciji. Kakšne čevlje potrebujem? Za odpravo na Elbrus priporočamo zelo topel čevelj v cenovnem rangu 450 €+. Lokalni vodniki priporočajo t.i. dvojni čevelj z notranjim vložkom. Zelo prikladni čevlji so Millet Everest Summit GTX, La Sportiva G2 SM, Scarpa – Phantom 8000, Lowa – Expedition 8000 EVO RD Boot in podobni. Zadostujejo že malenkost ”slabši” od prej navedenih.

Kakšno bo vreme? Elbrus se nahaja v pogorju Kavkaz in je kljub svoji višini precej mrzla gora. Temperature se na višini 5000 m pogosto spustijo tudi do -30 °C ali z občutkom vetra še nižje. Za vršni greben je značilen močan veter. Na območju sodčkov je temperatura v času vzpona čez dan -5 °C do +5 °C in z občutkom sonca še višja. V dolini so temperature zmerne cca +20 °C.

Ali zmorem? Vzpon na Elbrus 5642 m ni lahek in ni za vsakogar. Četudi morda še niste bili na takšni višini, so gorniške izkušnje z zimskih vzponov po Alpah obvezne. Potrebna je dobra kondicijska pripravljenost in osnovno znanje uporabe tehnične opreme (dereze, cepin, vozli,…). V času aklimatizacije bomo hodili cca 5 ur na dan. Dan D oz. vzpon na vrh s povratkom pa navadno traja 12 do 15 ur. Preverite pri svojem zdravniku ali imate kakšne zdravstvene zadržke glede gibanja na visoki nadmorski višini oz. pri večjih naporih.

Ali je vzpon na Elbrus tehnično zahteven? Za pristop na najvišjo goro Evrope potrebujete pohodne dereze, cepin, čelado in plezalni pas. Omenjeno potrebujemo le zadnji dan. Z derezami hodimo ves čas; od sedla naprej pa uporabimo tudi cepin (namesto pohodnih palic). Za še večjo varnost je pred vrhom napeljana fiksna vrv v dolžini cca 300 m za katero se pripnete.

Kako se naj pripravim na odpravo na Elbrus? Univerzalnega pravila ni, ker je vsak človek drugačen. V vsakem primeru je teden ali dva pred vzponom zaželen vzpon na 3000 m ali 4000 m, ki bo dobra podlaga proti višinski bolezni. Kondicijsko pripravljenost najbolj utrdimo s tekom, kolesarjenjem in z daljšimi gorniškimi turami (12 urh hoje dnevno) s čim več višinske razlike. Nobena priprava ni garancija za vrh.

Kakšen denar potrebujem? Uradna valuta je ruski rubelj (RUB), ki si ga zamenjajte že v Sloveniji ob predhodni najavi v banki. Svetujemo zamenjavo cca 50 € v ruske rublje. Možnosti menjave denarja v Rusiji so zelo omejene. Plačevanje s plačilnimi karticami praviloma ni možno, zato predlagamo gotovino, ki si jo shranite na več različnih varnih mest. Vsota potrebne gotovine je odvisna od navad posameznika. Približni tečaj je 1€ = 86 RUB; podrobnejšega najdete v bankah.

Potni list ali osebna izkaznica? Za vstop v Rusko federacijo je obvezen veljaven potni list EU, ki velja še najmanj 6 mesecev od predvidenega izstopa iz države in ima vsaj 4 proste strani. Osebna izkaznica ne zadošča za prestop meje. Pred treking odpravo si naredite kopijo in fotografijo potnega lista ter varno shranite na skrito mesto v prtljagi.

Ali potrebujem vizum? Slovenski državljani potrebujemo veljaven vizum za Rusko federacijo. Za rusko vizo se zaprosi na Ruskem vizumskem centru v Ljubljani, Šmartinska cesta 106. Garantno pismo je že vključeno v ceno aranžmaja. Strošek ruske vize krije vsak sam. 

Kako je glede varnosti v regiji? Naši potniki so se ob osvajanju Elbrusa počutili varne. Obstajajo določeni zadržki v nekaterih delih države, kjer se mi ne bomo gibali. Več lahko preverite na Ministrstvu za zunanje zadeve. Priporočamo uporabo skrite torbice ‘money-belt’ in razporeditev dokumentov ter denarja po različnih lokacijah v prtljagi. Zaželena je tudi fotokopija in fotografija potovalnega dokumenta.

Napitnine? Napitnine kot takšne niso obvezne, ampak so zaželene. Domačini jih bodo vsekakor veseli, tako da  jih lahko na tak način nagradimo za njihov trud. V ta namen predlagam manjše bankovce. Napitnin bodo najbolj veseli naši gorski vodniki, kuhar ipd, ki bodo najbolj skrbeli za nas.

Plačevanje? Ob prijavi poravnate akontacijo na TRR. Razliko pa do 30 dni pred odhodom. Možno je plačevanje po obrokih, ali v enkratnem znesku. Ko se bo približeval rok plačila vam bomo poslali opomnik. Zaradi lažje razporeditve vaših odhodkov priporočamo zgodnejše prijave.

Lokalne posebnosti? Čeprav so lokalni prebivalci večinsko muslimani je alkohol dostopen na vsakem koraku in pokrivanje žensk je izredna redkost.

A je še ostalo kakšno vprašanje neodgovorjeno? Zakaj bi čakali na jutri, ko pa lahko izkoristimo prednosti globalizacije še danes. Če hitro ne odgovorimo, pomeni da osvajamo enega izmed visokih vrhov in vam odgovorimo takoj ko bo mogoče. Dosegljivi smo na +386 70 614 784 ali na info@izimanija.si ali preko spodnjega kontaktnega obrazca.

 

OGLEJ SI NAŠE POTOPISNO PREDAVANJE O odpravi na Elbrus 5642 m

Izvedi več o destinaciji na našem blogu 🙂

Zagotovo si želiš avanturo, kajne? =)

Prijavi se sedaj!

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaša telefonska številka (obvezno)

  Izberi termin (obvezno)

  Izberi doplačila

  Vaše sporočilo

  Sorodna potovanja

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE