Treking Kilimanjaro 5895 m

KILIMANJARO 5895 M

januar 2025

Polnimo skupino! 🙂 78%

Zakaj z nami na treking odpravo na Kilimanjaro?

Edinstveno treking potovanje na najvišjo goro Afrike – vzpon na Kilimanjaro in vrh Uhuru 5895 m! Kilimanjaro bomo osvojili po najstarejši zasnovani poti imenovani Coca-Cola oz. Marangu. To je najudobnejša pot, saj je edina kjer je možno prenočevanje v planinskih kočah.

Vzpon na Kilimanjaro je namenjen planincem in rekreativcem, ki…

 • Se želijo povzpeti na 7summits in je nekje potrebno začeti,
 • Želijo uresničiti otroške sanje osvojiti pobeljeni najvišji vrh Afrike,
 • So v dobri psiho-fizični kondiciji za gibanje na visoki nadmorski višini,
 • Želijo stopiti z cone udobja in premaknit svoje meje,
 • Želijo spoznati eksotično in raznoliko Afriko skozi vse višinske pasove.

100% uspešnost 10-članske skupine januarja 2018!
100% uspešnost 15-članske skupine januarja 2019!
100% uspešnost 14-članske skupine januarja 2020!
100% uspešnost 9-članske skupine julija 2021!
100% uspešnost 10-članske skupine januarja 2022!

 

Potrebuješ še kakšen razlog zakaj z nami v 2024? 🙂

Program treking odprave na Kilimanjaro:

1. dan
Jutranji zbor na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, Brnik in polet preko vmesnega letališča v smeri Tanzanije.
2. dan
Pristanek na letališču Kilimanjaro JRO 894 m ob sončnem vzhodu in ureditev mejnih formalnosti – pridobitev tanzanijske vize. Jutranja kava v Moshiju in menjava denarja v tanzanijske šilinge. Transfer do vasice Marangu 1800 m na pobočju najvišje afriške gore. Namestitev. Odvisno od ure pristanka tudi prost čas za raziskovanje podeželske okolice. Nočitev.
3. dan
Zajtrk v namestitvi. Zelo kratek transfer do vstopa v nacionalni park Marangu Gate 1860 m, kjer srečamo našo številno spremljevalno osebje: vodniki, nosači, kuharji, natakarji ipd. Naš treking na Kilimanjaro bomo začeli skozi deževni pragozd do tabora Mandara 2715 m. Po poti nas bodo spremljale številne opice, ki domujejo med krošnjami orjaških dreves. Namestitev v planinski koči. Po želji in v kolikor nam bo čas dopuščal še aklimatizacijski vzpon na krater Maundi. Večerja. Nočitev. (4 ure hoje oz. 8 km)
4. dan
Zajtrk v taboru Mandara 2715 m. Planinsko potovanje nadaljujemo s hojo skozi deževni pragozd, ki ga kasneje zamenja nizko grmičevje. Tukaj bomo že zagledali najvišji vrh Afrike in malce nižji, a zahtevnejši Mawenzi 5148 m. Ta odsek je pogosto tudi deževen zato kakšen dežnik ali pelerina nista odveč. Namestitev v planinski koči v taboru Horombo 3705 m. Večerja. Nočitev. (6-7 ur hoje oz. 12 km)
5. dan
Zajtrk v taboru Horombo 3705 m. Prosti dan za aklimatizacijski izlet na greben Mawenzi do Zebra rocks, kjer so skale obarvane kakor zebre: črno-bele lise. Kosilo v taboru. Popoldanski počitek, čas za tuširanje s hladno vodo, druženje ob igrah in spoznavanje spremljevalnega osebja. Večerja. Nočitev. (do 1-2 ure hoje oz. 4 km)
6. dan
Zajtrk v taboru Horombo 3705 m. Planinska pot nas bo vodila preko sedla Kibo med vrhovoma Kibo in Mawenzi skozi visokogorsko puščavo do tabora Kibo 4730 m. Naš tempo bo kakor rečejo domačini: pole, pole (počasi, počasi). Namestitev v planinski koči. Zgodnja večerja. Nočitev. (6 ur hoje oz. 10 km)
7. dan
”Zajtrk” v taboru Kibo 4730 m malo pred polnočjo. S čelnimi svetilkami bomo pričeli naš vzpon na Kilimanjaro. Serpentinasta pot nas vodi do t.i. Gilman’s Point 5681 m. Razgledi na grebenu postajajo vse veličastnejši in že smo na strehi Afrike – Uhuru Peak 5895 m. Čestitke vsem pohodnikom! Sledi še spust do tabora Horombo hut 3705 m. Namestitev v planinski koči. Večerja. Nočitev. (12-14 ur hoje oz. 22 km)
8. dan
Zajtrk v taboru Horombo 3705 m. Sledi lahkotnejši spust do vhoda oz. izhoda iz nacionalnega parka Kilimanjaro – Marangu Gate 1860 m, kjer bomo zaključili treking del potovanja. Transfer do mesta Moshi 854 m. Namestitev v hotelu. Skupna zaslužena večerja v lokalni restavraciji afriškega stila. Podelitev posebnih diplom in praznovanje uspeha. Nočitev. (6 ur hoje oz. 20 km)
9. dan
Zajtrk v hotelu. Prost dan za samostojno raziskovanje afriškega mesta oz. bližnjih vasi ali safari izlet (doplačilo). Skupine se odločajo za enodnevni safari izlet – nam najbližji je Nacionalni park Arusha, kjer so dosedanje skupine že videle slone, žirafe, nilske konje, flaminge, številke antilope in opice ter nam bolj poznane živali. Večerni povratek v Moshi. Nočitev v hotelu.
10. dan
Lunch-paket namesto zajtrka. Transfer do letališča Kilimanjaro JRO in polet preko vmesnega letališča proti Sloveniji. Predviden prihod na letališče Brnik je v večernih urah.

*Program je odvisen od letalskih povezav. Odhod je lahko že ničti dan zvečer ali povratek 10. dan dopoldan. Potovanje traja efektivno 9 dni, če so idealne letalske povezave. Lahko pa traja 10 ali 11 dni, ker se pot do tja/ nazaj podaljša. 

**Namestitve so v vasici Marangu ali mestu Moshi ali okolici.

Cena treking potovanja

Cena treking potovanja na Kilimanjaro (odhod 8.1.2025) pri min. 10 potnikih znaša 2050 €/osebo + 900 USD* na licu mesta za NP Kilimanjaro za prijave s plačilom akontacije do 20.7.2024 

*za kasnejše prijave višja cena v kolikor se cena letalske karte poviša

Redna cena: 2450 € na osebo + 900 USD* na licu mesta za NP Kilimanjaro

Vključeno v ceno:
5/5
Možna doplačila/ni vključeno:

*Doplačila sporočite takoj ob prijavi.
Za kasnejše spremembe zaračunamo 10 € stroška

*Odpovednina in zdravstvena in nezgodna zaščita za potovanje v tujini – kaj je vključeno? 

+DARILO: pohodniška majica 😉 


A si želiš z nami?

Informacije in prijave

Informacije in prijave preko spodnjega obrazca do zapolnitve prostih mest (cca 12-16) ali do 3 mesece pred odhodom.

Ob prijavi je potrebno vplačati akontacijo 1000 €/ osebo oz. z odpovednino 1123 €/ osebo v roku 24 ur na transakcijski račun:

Izimanija d.o.o.,
Grajena 74,
2250 Ptuj

SI56 6100 0002 0237 748

Sklic/Referenca: SI 00 5895

Namen: KILI

BIC/SWIFT: HDELSI22

Koda namena: SCVE

Razlika se poravna najkasneje 60 dni pred odhodom.

S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje Izimanija d.o.o. in se z njimi strinjate.

DOKUMENTI: veljavni potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev po povratku; komercialno zdravstveno zavarovanje.  Nobeno cepljenje ni obvezno.

*V primeru nezadostnega števila prijavljenih do 3 mesece pred odhodom se potovanje odpove. Udeleženci dobijo vrnjen celotni vplačan znesek.

**Za treking na Kilimanjaro je potrebna psiho-fizična pripravljenost za večurno gibanje na visoki nadmorski višini. Glede svoje sposobnosti se posvetujte z zdravnikom in našo agencijo pred prijavo.

POSEBNA PONUDBA za zaključene skupine: Možnost prilagoditve programa vašim željam. Planinsko potovanje po Tanzaniji lahko nadgradimo z izletom po Afriki, vzponom na Mt Meru, podaljšek na Zanzibar ali večdnevni safari izlet.

Posredujte nam vašo rezervacijo trekinga na Kilimanjaro ali povpraševanje za vaše treking potovanje Tanzaniji v okviru planinskega društva (PZS) ali drugih interesnih skupin. 

Rezerviraj si svoje mesto sedaj s plačilom akontacije. Število mest je omejeno!

POGOSTO POSTAVLJENA VPRAŠANJA

Kako se prijavim? Svojo prijavo nam pošljite preko kontaktnega obrazca v katerem navedete:

 • ime in priimek (kot v potnem listu)
 • na katero destinacijo in termin se prijavljate
 • vašo telefonsko številko
 • želje glede morebitnih doplačil
 • posebnosti glede potovanja (zdravstvene ali prehranske posebnosti, želje glede spalnega reda ipd.)

V kolikor se prijavljate skupaj s partnerjem navedite podatke obeh. Za potrditev prijave je potrebno vplačilo akontacije v roku 24 ur. Podatki za nakazilo so navedeni zgoraj. Prav tako nam pošljite fotokopijo potnega lista na sedež podjetja ali skeniran na naš email.

Kakšna bo velikost skupine? V skupini bo približno 10-19 udeležencev, kar je najbolj optimalno za uspešno osvajanje Kilimanjara.

Kako je glede prtljage? Teža ter dimenzije oddane in ročne prtljage na letalu so odvisni od letalske družbe s katero letimo. Na omenjeni relaciji ne vozijo nizkocenovniki, tako da lahko ima vsak 1 večji kos (vsaj 20 kg) prtljage in en manjši kos prtljage (nahrbtnik cca 7 kg). Več podrobnosti prejmete pred odhodom.

Koliko prtljage nosim na trekingu? Na trekingu na Kilimanjaro nosimo samo dnevno prtljago – malica, tekočina, topla oblačila, prva pomoč in podobno. Ostalo nam nosijo nosači. Vseskozi je pomembno, da hodimo z lahkih nahrbtnikom.

Kako je glede nosačev? Vsak nosač nam nosi do 16 kg osebne prtljage po osebi. Zjutraj spakiramo svojo veliko torbo, ”prasico”, velik nahrbtnik in ga predamo nosačem. Ko prispemo v naslednji tabor nam nosač prinese našo torbo. Kljub temu, da so nosači pošteni, svetujemo uporabo ključavnice na torbah. Za skupino npr. 10 oseb je približno 25-30 nosačev, ki nosijo našo prtljago, hrano in ostalo potrebno za vzpon na Kilimanjaro.

Kakšen jezik govorijo v Tanzaniji? V Tanzaniji in pri vzponu na Kilimanjaro boste lahko uporabljali angleški jezik in swahili. Angleščina domačinov je preprosta. Znanje tujega jezika ni pogoj za udeležbo na trekingu. Slovenski predstavnik vam bo vse potrebno tudi prevajal. Zagotovo se boste marsikatero besedo v swahiliju naučili in pomnili dlje časa.  Svahilski slovarček

Kje bomo nameščeni? V mestu Moshi oz. okolici ali vasi Marangu bomo nameščeni v (za slovenske razmere) preprostem hotelu v dvoposteljnih in triposteljnih sobah. Vsaka soba ima svoj tuš. Na trekingu bomo prenočevali v planinskih postojankah, ki izgledajo podobno kakor naše planinske koče. Kjer bomo bivali je tudi vse čisto. Večino planinskih koč ima tudi tuš s hladno vodo (samo za pogumne).

Kaj bomo jedli? V hotelih imamo nočitev z zajtrkom. Ponavadi postrežejo: sladki krompir, palačinke, jajce, toast, namaze ipd… Ostali obroki v mestu so v individualni domeni, a se vseeno lahko odpravimo skupaj v lokalno restavracijo. Na trekingu imamo polni penzion (3 obroki na dan). Za zajtrk se dobijo hrenovke, umešana jajca, različni napitki, sadje, kaša, namazi ipd. Po večini imamo lunch-paket namesto kosila v katerem je sendvič ali burger, sadje, sok, jajce, piščanec, mafin ipd. Za večerjo nam ponavadi postrežejo z juho, rižem, krompirjem, testeninami, piščancem, zelenjavo, palačinkami, enolončnico ipd. Ob prostih popoldnevih so na voljo tudi piškoti ali sladke kokice. Vegeterjanska prehrana je možna v kolikor nas na to opozorite ob prijavi.

Ali je voda pitna? Voda v mestu ni pitna in je obvezno kupovanje vode v plastenkah. V gorskih predelih Kilimanjara je voda načeloma pitna, a naši skupini močno svetujemo pitje vode, ki nam jo priskrbijo kuharji. Obvezna je uporaba termovk oz. bidonov. Navadne plastenke so na gori prepovedane. Če ste občutljivi vzemite še tablete za razkuževanje vode.

Ali je res potrebno veliko piti? Za povečanje možnosti uspešnega vzpona na najvišjo goro črne celine je potrebno popiti zadostno količino tekočine – vsaj 5 litrov na dan. Pod tekočino se štejejo naši hladni napitki (voda, cedevita,…), topli napitki (čaj, kakav,…) ali juhe in enolončnice. Tekočina bo na voljo zjutraj in zvečer. Za čez dan si jo je potrebno predhodno zagotoviti pri kuharjih, zato potrebujete termovke in bidone za vsaj 3-4 litre tekočine.

Kdo je naš slovenski vodnik? Predviden vodnik je slovenski planinski vodnik in turistični vodnik z mednarodno licenco, ki je Kilimanjaro že osvojil. Spoznali ga boste na spoznavnem srečanju. Predviden vodnik je Izidor ali Jakob.

Kako bomo potovali do Tanzanije? Prevoz do bližnjega letališča je v lastni domeni – ponavadi Ljubljana. Vožnja z letalom s prestopanjem traja cca 14 ur; sama vožnja pa cca 10 ur. Predvidena letalska družba: Turkish Airlines, Air France, Ethiopian Airlines, Qatar ipd. 

Kako se bomo vozili po Tanzaniji? Po državi bomo potovali na različne načine: avtobus, minibus, džipi in podobno. Ceste so razgibane; vozila pa povprečno starejša kot pri nas. Vsi lokalni prevozi po programu so vključeni v ceno. Vozi se po levi strani ceste – kot Angleži.

Kakšno opremo potrebujem? Priporočamo planinsko – turistično opremo. Seznam potrebne opreme prejmete 2 meseca pred odhodom. Tehnična oprema načeloma ni potrebna, saj so poti lahke. Vseskozi je možna uporaba pohodnih palic (priporočamo).

Kakšno bo vreme? Potujemo v sušnem obdobju – po deževnem monsunu, kar pomeni da bo v nižinskih predelih vroče cca 30-35 °C in padavin ni za pričakovati. Vreme Moshi (klik) Višje kot bomo hodili hladneje bo in od vstopa v park so možne plohe. Na vrhu je pričakovana temperatura cca -10 °C. Vreme Kilimanjaro (klik)

Ali zmorem? Za vzpon na Kilimanjaro je potrebna psihična in fizična priprava. Predhodne izkušnje z visokih vrhov niso potrebne, ampak so zaželene. Predlagamo kondicijske priprave v slovenskih gorah, obisk višinske sobe in jemanje Edemox-a po predhodnem posvetu z zdravnikom. Treking hoja je počasna, korak po korak, stopalo pred stopalo – slednje pomeni večje možnosti za osvojitev vrha. Garancije za vrh ni.

Kako se pripravit na vzpon na Kilimanjaro? Gorniške izkušnje so zelo zaželene. Predlagamo, da se pred našim potovanjem podate na kakšno večdnevno planinarjenje po Sloveniji ali sosednjih državah npr. prečenje Velebita ali prečenje Julijskih Alp z 2000 metri vzpona v enem dnevu. Enodnevni tek na Triglav in nazaj ni merilo. Potrebna je vztrajna hoja gor in dol.

Kakšen je vpliv višine na človeka? Gibanje na visoki nadmorski višini je za vsakogar prvič rahlo presenečenje, saj je dihanje globlje; človek se zadiha že ob hitrih gibih. Slednje velja nad višino cca 4500 m. Doleti vas lahko kakšen hitro-minljiv glavobol ali nad 5000 m slabost. Upoštevamo načela postopne aklimatizacije, zato prespimo na koči Horombo 3700 m kar dva krat in koristimo dan za počitek. 6-dnevna pot Marangu ima visoko stopnjo uspešnosti, zato smo jo ubrali kot najbolj optimalno. Da smo pri vzponih na Kilimanjaro uspešni velevajo tudi dejstva: 100 % uspešnost vseh skupin!

Kako je glede denarja? Uradna valuta tanzanijski šiling TZS, ki jih bomo zamenjali v Moshi-ju. Približna menjava je 1 € = 2700 TZS. Za natančnejši podatek preveri na Banki Slovenije ali drugod. V glavnem se uporabljajo ameriški dolarji USD; manj evri EUR.  Za napitnine in safari izlet je obvezno plačevanje v ameriških dolarjih – serije, ki so mlajše od leta 2009. Skorajda povsod je možno plačevanje z USD, ampak po slabšem menjalnem tečaju.

Potni list ali osebna izkaznica? Za vstop v Tanzanijo je obvezen veljaven potni list, ki velja še najmanj 6 mesecev od predvidenega izstopa iz države. Potrebujete vsaj 4 prazne strane za vizo in žige mejnih oblasti.

Ali potrebujem vizum? Slovenski državljani pridobimo vizo na letališču ob prihodu. Strošek vize je bankovec za 50 USD. Potrebno je le izpolniti obrazec; fotografija ni potrebna.

Ali je Tanzanija varna? Obstajajo določeni zadržki v nekaterih delih države. Odsvetuje se samostojno gibanje ponoči po mestu in kazanje denarja v javnosti. Za domačine smo Evropejci kot bankomat, zato je obvezno skrivanje svojega denarja, dokumentov in vrednih stvari pod oblačili, na različnih (skritih) mestih v prtljagi ipd. Podrobnosti preverite na Ministrstvu za zunanje zadeve.

Kako je glede cepljenj? Svetujemo cepljenje proti rumeni mrzlici in jemanje tablet proti malariji, čeprav nobeno ni obvezno. Priporočamo predhoden obisk Potovalne ambulante na najbližjem ZZV, kjer vam bo zdravnik svetoval glede cepljenj in ostalih posebnosti. Preventiva je bolje kot kurativa.

Ali so napitnine obvezne? Napitnine na Kilimanjaro so obvezen del prispevka udeležencev. Odvisno od velikosti spremljevalnega osebja in števila potnikov se spreminja tudi napitnina. V januarju 2023 je napitnina znašala 200 USD/potnika in osebje je bilo z njo zadovoljno.

Kakšni so plačilni pogoji? Ob prijavi poravnate akontacijo na TRR. Razlika pa kot je navedeno v razpisu pred odhodom. Možno je plačevanje po obrokih, ali v enkratnem znesku. Ko se bo približeval rok plačila posameznega obroka vam bomo poslali opomnik. Zaradi lažje razporeditve vaših odhodkov priporočamo zgodnejše prijave.

Ali so kakšne lokalne posebnosti? Promet poteka po levi strani ceste – angleški stil. Odsvetujemo izzivalno oblačenje. Prav tako potrebujete adapter za angleške vtičnice.

Kako je glede komunikacije s svetom? V namestitvah je (počasi delujoče) brezžično internetno omrežje, drugod ne. Telefonski signal je omejen na poseljena območja in do višine 3700 m (koča Horombo). Stroški klicev iz Tanzanije v Slovenijo so cca 3-4 € na minuto; strošek SMS sporočila cca 0,6 €. Kadar bo mogoče bo vodnik objavil kakšno fotografijo na naši Facebook strani. Wifi točke so na voljo pri vseh kočah in na vrhu.

Ali bomo pred odhodom imeli srečanje? Srečanje vseh udeležencev je predvideno cca 2 meseca pred treking odpravo na Kilimanjaro oz. kakor je navedeno v ponudbi. Srečanje je planirano v osrednji Sloveniji čez teden v popoldanskih urah. Tam se bo predstavil sam potek trekinga, seznam potrebne opreme in odgovorili bomo na morebitna vaša vprašanja. 

A je še ostalo kakšno vprašanje neodgovorjeno? Zakaj bi čakali na jutri, ko pa lahko izkoristimo prednosti globalizacije še danes. Dosegljivi smo preko spodnjega kontaktnega obrazca.

OGLEJ SI NAŠE POTOPISNO PREDAVANJE O treking odpravi na kilimanjaro:

Izvedi več o destinaciji na našem blogu 🙂

A te že srbijo podplati?

Zagotovo si želiš avanturo, kajne? =)

Ali imaš še kakšno vprašanje?

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Kako vam lahko pomagamo?

  Sorodna potovanja

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE