Treking potovanje Kirgizija

TREKING KIRGIZIJA

poletje 2024

Zbiramo prijave 100%

Zakaj z nami na treking potovanje Kirgizija?

Pripravili smo čudoviti treking po Kirgiziji, ki je postala popularna destinacija v zadnjih letih. V primerjavi z drugimi agencijami, se bomo mi podali v gorate predele Kirgizije in osvajali vrhove nad 4000 m. Naša osnova so trekingi, zato je v programu vključen tudi en večdnevni treking po Kirgiziji za katerega bodo potrebni nosači, kuharji in vodniki. • Povzpeli se bomo na Peak Učitelj 4540 m – ”lahek” štiritisočak! • Imamo dober aklimatizacijski in potovalni plan, da se izognemo možni višinski bolezni • Prenočevali bomo na različne načine – najbolj pristno je spanje v tradicionalnih jurtah • Imamo priložnost jahanja konjev ob jezeru Song Kul na višini 3000 m • Kopali se bomo v toplih vrelcih Altyn Arashan – odlično po 3dnevnem trekingu • Ves čas nas bo spremljali tudi kirgiški lokalni vodnik, ki naše skupine zelo dobro pozna • V ceno so vključeni vsi prevozi (tudi letalska karta iz Ljubljane), vstopnine, potrebni nosači…

Program treking potovanja po Kirgiziji:

1. dan
Jutarnji zbor udeležencev na Brniku. Dopoldanski polet z letališča Jožeta Pučnika Brnik LJU proti novemu istanbulskemu letališču IST (Turčija) in naprej proti Kirgiziji z letalsko družbo Turkish Airlines. Po želji lahko izberete drugo letalsko družbo ali se nam pridružite v Biškeku.
2. dan
Jutranji prihod v Biškek, kirgiško prestolnico na letališče Manas FRU 637 m. Menjava denarja v kirgiške some. Transfer iz letališča do mesta cca 30 km. Voden ogled Biškeka s turističnim vodnikom: Oak park, trg Ala-too, Filharmonija, Manas spomenik, trg zmagovalcev in orientalska tržnica – Osh Bazar. Popoldanska namestitev v hotelu. Počitek ali prosti čas. Nočitev.
3. dan
Zajtrk v hotelu. Vožnja ob kazahstanski meji do mesta Tokmok in naprej do znamenitega stolpa Burana, ki je ostanek nekdanjega mesta Balasagun. Brez vzpona na omenjen stolp ne gre. Za kosilo se bomo ustavili v soteski Boom. Obiskali bomo družinski muzej in suvenirnico v naselju Kochkor. Še nakupi priboljškov za treking po Kirgiziji in vožnja do jezera Song-Kul na višini 3016 m. Slednje ima dimenzije kar 29 km x 18 km. Namestitev v jurtah. Večerja. Nočitev. (cca 290 km vožnje)
4. dan
Zajtrk v jurtah. Lahkoten treking po planoti in bližnjih hribih, ki so vsi 3000-čaki. Song-Kul je idilična pokrajina polna jurt, udomačenih konj ter pastirjev, ki živijo na tradicionalni način. Popoldan bo možna ježa konj ob jezeru ali skok v jezero ali degustacija tradicionalne pijače kimis oz. svežega kobiljega mleka. Večerja. Nočitev. (5 ur hoje)
5. dan
Zajtrk v jurtah. Jezeru Song-Kul bomo pomahali in našo avanturo nadaljevali do največjega kirgiškega jezera – Issyk-kul dolgo kar 180 km. Le jezero Titicaca v Peruju je večje gorsko jezeru v svetovnem merilu. Na južni obali jezera se bomo okopali in nadaljevali v kanjon Skazka (v prevodu pravljični kanjon), kjer bo naša domišljija poimenovala vse stvaritve narave. Transfer do naselja Karakol. Namestitev v penzionu. Nočitev. (1 ura hoje; cca 350 km vožnje)
6. dan
Zajtrk v guesthouse. Sprehodili se bomo skozi slikovito sotesko Jeti-Ögüz, kjer najdemo ‘zlomljeno srce’ in ‘sedem bikov’. Popoldanski krajši treking po pogorju Terskey Ala-Too. Povratek v mesto Karakol, ki je administrativno središče regije Issyk-Kul. Naselje se nahaja pod pogojem Tian Shan (pod nebeškimi gorami v prevodu). Voden ogled Karakola: mošeja Dungan in Ruska ortodoksna cerkev. Nočitev. (2-3 ure hoje; 60 km vožnje)
7. dan
Zajtrk v penzionu. Naš 3-dnevni treking po Kirgiziji. Vožnja z nekdanjimi vojaškimi terenskimi vozili v dolino Karakol. Nato se bomo peš ob reki vzpenjali do slikovitega smaragdnega jezera Ala-Kul, kjer bomo na višini 3500 m postavili tabor. Namestitev v šotorih. Večerja. Nočitev. (6 ur hoje; cca 30 km vožnje)
8. dan
Zajtrk v taboru. Povzpeli se bomo na sedlo Ala-Kul 3860 m, kjer so razgledi zares božanski. Sledi spust v sotesko Keldike po dolini pastirjev, domačinov, ki poletja preživljajo s pašo živine na visokih travnikih in živijo v jurtah. Popoldanski prihod v Altyn Arashan, kjer bo naš naslednji tabor na višini 2500 m. Možnost kopanja v vročih vrelcih. Namestitev v jurtah. Večerja. Nočitev. (7-8 ur hoje).
9. dan
Zajtrk v taboru. Spustili se bomo iz tabora Altyn-Arashan v smeri jezera Issyk-kul. Povratek v Karakol. Namestitev v penzionu. Popoldanski prosti čas za samostojno raziskovanje ”kirgiške Kranjske Gore” ali počitek. Nočitev. (4 ure hoje; 10 km vožnje)
10. dan
Zajtrk v penzionu v Karakolu. Zapeljali se bomo na severni del največjega jezera v Kirgiziji – Issyk-Kul in se ustavili v ”kirgiškem Portorožu” Cholpon Ata, ki se bomo sprehodili skozi kulturni center oz. muzej na prostem Rukh Ordo. Popoldan nadaljujemo potovanje proti kirgiški prestolnici. Namestitev v hotelu v Biškeku. Nočitev. (cca 400 km vožnje)
11. dan
Zajtrk v hotelu v Biškeku. Krajši transfer v dolino in nacionalni park Ala Arča v pogorju Tjenšan (Tian Shan). Treking bomo začeli na višini cca 2200 m in nadaljevali mimo Ak-Sai slapu na višini 2700 m v dolino ledenika Ak-Sai. Popoldanski prihod do planinskega zavetišča Ratzek 3330 m. Namestitev. Večerja. Nočitev. (4-5 ur hoje; 40 km vožnje)
12. dan
Zajtrk v planinskem zavetišču. Vzpon na Peak Učitelj 4540 m, ki bo najvišja točka trekinga po Kirgiziji. Pot je tehnično nezahtevna (običajno tudi brez snega), ampak je dolga. Sestop po isti poti do zavetišča. Večerja. Nočitev. (7 ur hoje)
13. dan
Zajtrk v planinskem zavetišču Ratzek 3330 m. Povratek v dolino Ala-Archa in transfer v prestolnico Biškek. Namestitev v hotelu. V popoldanskih urah še zadnji nakupi in individualni ogledi. Veseli zaključek trekinga po Kirgiziji. Nočitev. (3-4 ure hoje; 40 km vožnje)
14. dan
Zajtrk ali lunch paket (odvisno od urnika poletov). Transfer do letališča Manas FRU. Polet proti Istanbulu (IST) in po prestopu proti Sloveniji, kamor prispemo v poznih popoldanskih ali večernih urah.

Cena treking potovanja

Cena planinskega potovanja po Kirgiziji pri 12-17 potnikih znaša 1850 €/osebo za prijave s plačilom akontacije do 29.4.2024

Redna cena: 1990 € na osebo za kasnejše prijave

Dokumenti: Slovenski potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev po predvidenem izstopu iz države; komercialno zdravstveno zavarovanje za cel svet, ki vključuje tudi stroške morebitnega reševanja v Kirgiziji (do višine 4600 m) in krije koronavirus. Vize Slovenci in Hrvati ne potrebujemo. Korona test ali cepljenje (če bo potrebno). 

Zahtevnost: Vse poti so tehnično lahke – na poti ni potrebno plezanje in ni jeklenic ali vrvi. Najzahtevnejši je vzpon na Peak Učitelj zaradi ”razmetanega kamenja” in dolžine poti na visoki nadmorski višini. Potrebna je dobra kondicijska pripravljenost – časi efektivne hoje so zapisani v programu. 

Vključeno v ceno:
5/5
Možna doplačila:

*Doplačila sporočite takoj ob prijavi.
Kasnejše spremembe niso mogoče!

*Odpovednina in zdravstvena in nezgodna zaščita za potovanje v tujini – kaj je vključeno? 

*DARILO*za prvih 10 prijavljenih: planinska majica Izimanije 🙂

Informacije in prijave

Informacije in prijave preko spodnjega obrazca do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do enega meseca pred odhodom.

Ob prijavi je potrebno vplačati akontacijo 600 € po osebi oz. 698 € z vključeno odpovednino v roku 24 ur na transakcijski račun:

Izimanija d.o.o.,
Grajena 74,
2250 Ptuj

SI56 6100 0002 0237 748

Sklic/Referenca: SI 00 4530

Namen: KIRGIZIJA

BIC/SWIFT: HDELSI22

Koda namena: SCVE

Razlika se poravna najkasneje 30 dni pred odhodom.

S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje Izimanija d.o.o. in se z njimi strinjate.

*Za treking po Kirgiziji je potrebna psiho-fizična pripravljenost. Poti so tehnično nezahtevne, ampak je potrebna kondicija – glej čase hoje. Glede svoje sposobnosti se posvetujte z zdravnikom in našo agencijo pred prijavo.

Oprema za ‘treking Kirgizija’: Planinska in turistična – Seznam opreme prejmete naknadno na svoj email.

Rezerviraj si svoje mesto sedaj s plačilom akontacije. Število mest je omejeno!

POGOSTO POSTAVLJENA VPRAŠANJA

Kako se prijavim na treking po Kirgiziji? Svojo prijavo nam pošljite preko kontaktnega obrazca ali na elektronski naslov v katerem navedete:

 • ime in priimek (kot v potnem listu)
 • na katero destinacijo in termin se prijavljate
 • vašo telefonsko številko
 • želje glede morebitnih doplačil
 • posebnosti glede potovanja (prehranske ali zdravstvene posebnosti, želje glede spalnega reda ipd.)

V kolikor se prijavljate skupaj s partnerjem navedite podatke obeh. Za potrditev prijave je potrebno vplačilo akontacije. Podatki za nakazilo so navedeni zgoraj. Prav tako nam pošljite fotokopijo potnega lista na sedež podjetja ali skeniran na naš e-mail.

Kako velika bo skupina? V skupini nas bo med cca 13 do 17 udeležencev. Približno 1-2 meseca pred odhodom je načrtovano spoznavno srečanje v osrednji Sloveniji v popoldanskih urah čez teden, kjer boste lahko svoje sopotnike prvič spoznali.

Potujem sam/a in ne želim enoposteljne sobe? Dobrodošli. V kolikor želite deliti sobo z drugo sopotnico ali sopotnikom to sporočite ob prijavi in vam bomo ”cimro ali cimra” našli mi. Veliko ljudi potuje samih in verjamemo, da se bo našla druga potnica ali potnik za delitev sobe. V kolikor vam ”cimre ali cimra” ne uspemo najdit in ste ob prijavi bili pripravljeni deliti sobo z drugo osebo vam stroška enoposteljne sobe NE zaračunamo.

Kako je glede prtljage? Pri pakiranju zmeraj velja načelo racionalnosti. Predlagamo večji nahrbtnik / potovalno torbo / transportno vrečo za večje stvari in majhen nahrbtnik, ki bo na letalu kot ročna prtljaga in ga boste uporabljali za treking. Letalski prevoznik Turkish Airlines omogoča 20 kg oddane prtljage (1- 2 kosa), ki gre v prtljažnik letala – dimenzije niso opredeljene in 8 kg ročne prtljage (1 kos) dimenzij 55 x 40 x 23 cm. Del prtljage je možno za čas potovanja po Kirgiziji pustiti v namestitvi v Karakolu in v Bishkeku. Natančne informacije glede prtljage prejmete na spletni strani Turkish Airlines.

Ali potrebujem pohodne dereze? Kirgizija je država s povprečno višino skoraj 3000 m, tako da se bomo tudi mi gibali po višje ležečih planotah ali vrhovih. Včasih nas sredi poletja preseneti sneg, zato zaradi ugodja hoje in varnosti potrebujemo prave dereze na 12-zobcev. To niso Veriga Lesce, ketnice ali derezice, ampak prave gorniške dereze z dvema zobcema spredaj.

Kakšen jezik govorijo v Kirgiziji? Uradna jezika sta kirgiški in ruski jezik. Večina domačinov govori ruski jezik, ki je podoben slovenščini in je zato nam lažje razumljiv. Angleščina vam kot mednarodni jezik pride prav pri pogovoru z domačini. Slovenski predstavnik vam bo na trekingu potovanju po Kirgiziji, v kolikor bo potrebno, tudi prevajal. Znanje tujega jezika ni obvezno pri udeležbi na trekingu.
Kirgiški popotniški slovarček <klik

Kje bomo nameščeni? V Biškeku in Karakolu bomo nastanjeni v hotelu ali v t.i. guesthouse/ penzion (hiša za goste), kjer bodo normalne postelje, elektrika, možnost tuširanja in Wi-Fi. Ob jezeru Song-Kul bomo nastanjeni v tradicionalnih bivališčih – jurtah (brez tega se iz Kirgizije ne gre), kjer ni tušev in so sanitarije posebej. Na daljšem trekingu nad Karakolom bomo prenočevali v šotorih. Na krajšem trekingu v Ala-Archi pa v planinskem zavetišču.

Kaj bomo jedli? Kirgiška kulinarika je podobna kulinariki sosednjih držav, še najbolj kazahstanski. Večina hrane je pripravljena iz ovčetine, govedine, konjetine in množice mlečnih proizvodov. Zaradi prisotnosti manjšin: Ujgurji, Dungani, Uzbeki in Rusi je več okusnih jedi iz teh držav. Na trekingu nam bodo kuharji pripravljali obroke. Zajtrk in večerja sta v jurtah, šotorskem taboru ali v zavetišču. Kjer je to navedeno za treking prejmemo lunch-paket. Vedno je možnost vegeterjanske prehrane, če nas na to opozorite ob prijavi. V mestih Biškek in Karakol imamo v namestitvi zajtrk; ostali obroki so v lastni domeni, saj je ogromno dobrih in lokalnih restavracij v bližini.

Ali je voda pitna? Obvezno je kupovanje in pitje vode v plastenkah ali steklenicah. V gorskih predelih je možno pitje vode iz potokov, slapov ipd. (snežnica oz. deževnica), ampak slednjega ne priporočamo. Vodo prodajajo v dolini na vsakem koraku. Na trekingu nam bodo vodo prekuhavali. Lahko pa vzamete dezinfekcijske tabletke ali druge substance za razkuževanje.

Kako je glede alkohola? Čeprav je Kirgizija muslimanska država (80%, suniti) veliko domačinov redno pije alkohol – predvsem vodko, konjak ali pivo. Pitje na javnih mestih je prepovedano. Prosimo če uživate alkohol v zmernih količinah. 

Kdo je vodja poti? Predvideni vodja poti je slovenski planinski vodnik oz. turistični vodnik, ki je po Kirgiziji že potoval in vodil.  Zraven bo tudi naš dolgoletni lokalni vodnik, ki naše skupine dobro pozna in se je že naučil nekaj slovenskih stavkov. 

Kako bomo potovali do Biškeka? Z letalom podjetja Turkish Airlines bomo poleteli preko Istanbula (prestop) do letališča Manas Biškek FRU. Organiziran minibus nas na letališču pobere in se zapeljemo do namestitve v Biškeku, kjer bomo nastanjeni. Po želji lahko izberete drugo letalsko družbo ali pa se nam priključite prvi dan v namestitvi. V primeru, da ne potujete po izbranem itinerarju dodatne stroške krijete sami npr. prevoz letališče – hotel, letalska karta ali dodatna nočitev.

Kako se bomo vozili v Kirgiziji? Po Kirgiziji bomo potovali z minibusom in z lokalnim voznikom. V okviru trekinga nad Karakolom se bomo predvidoma peljali tudi z nekdanjim vojaškim vozilom Gas66. Ceste so razgibane; vozila pa povprečno starejša kot pri nas. Vsi prevozi po programu so vključeni v ceno.

Kakšno opremo potrebujem? Priporočamo turistično opremo za potovanje in mesto; ter planinsko opremo, kot jo imamo v slovenske hribe. Srednje topla spalna vreča je zaželena. Tehnična oprema ni potrebna. Seznam potrebne opreme prejmete naknadno najkasneje 1 mesec pred odhodom.

Ali bomo vso prtljago ves čas imeli s seboj? Naša prtljaga bo večino planinskega potovanja z nami, razen dva krat po 3 dni, ko si jo bomo shranili v hotelu oz. penzionu. Na 3-dnevnem trekingu Alakul bomo odvečno prtljago shranili v penzionu v Karakolu, ki nas bo počakala do povratka. Enako bomo naredili ob 3-dnevnem osvajanju gore Peak Učitelj, ko nas bo prtljaga počakala v hotelu v Bishkeku.

Kakšno vreme bomo imeli? Napovedovanje vremena je loterija. Kirgizija je topla država in lahko pričakujemo 35 °C ali več v Biškeku in nižinskih predelih. Vreme Biškek (klik) Na trekingu po Kirgiziji so temperature zmernejše ali sveže; možne so padavine v obliki babjega pšena, dežja ali snega. V višjih predelih se temperatura ponoči lahko spusti pod ledišče.

Ali so ob jezerih komarji? Hodili in bivali bomo v bližini več različnih jezer, ki se nahajajo dovolj visoko, da tam komarji niso prisotni. Dosedanje skupine težav s komarji tudi v nižje ležečih krajih niso imele. Če vas komarji imajo zelo zelo radi ali imate alergijo, vzemite kakšen repelent za vsak slučaj.

Ali imam dovolj kondicije za treking po Kirgiziji? Turistični del potovanja je primeren za vsakogar. Krajši sprehodi po soteskah tudi niso kondicijski podvig. Dnevno je največ hoje 7-8 ur (le dva dni po programu; ne zaporedoma); ostali dnevi so trekingi zmerne zahtevnosti. Vsak, ki zahaja v gore ne bi smel imeti težav. V skupini bo lokalni vodnik, slovenski vodnik in še dodatna pomoč glede na potrebe in velikost skupine, ki bodo skrbeli za varnost in ugodje.

Kako se pripravit na treking potovanje? Gorniške izkušnje so zelo zaželene. Predlagamo, da se pred našim potovanjem podate na kakšno večdnevno planinarjenje po Sloveniji ali sosednjih državah npr. prečenje Velebita ali prečenje Julijskih Alp. Enodnevni tek na Triglav in nazaj ni merilo. Potrebna je vztrajna hoja gor in dol.

Kaj pa višinska bolezen? Čeprav spimo tudi na višini 3500 m in hodimo do višine 4500 m doslej naši potniki niso imeli težav z višinsko boleznijo, saj imamo skrbno pripravljen aklimatizacijski program treking potovanja. V izjemnih primerih se lahko pojavi kakšen glavobol, ki se olajša s pitjem več tekočine ali tabletko aspirina oz. lekadola.

Ali je veliko prebavnih težav? Kirgizi so kot muslimani čisti narod. Vseeno pa lahko imamo Evropejci kakšne prebavne težave zaradi drugačne prehrane, začimb ipd. Predlagamo, da imate s seboj oglje, Linex, rehidracijski napitek ipd. za primer neprijetnega slučaja.

Kakšen denar potrebujem? Uradna valuta Kirgizije je kirgiški som KGS in jih bomo zamenjali ali na letališču ali prvi dan v Biškeku oz. drugje v civilizaciji po državi. Približna menjava je 1 € = 80 KGS. Za menjavo 100 € prejmete nekoliko več kot 8000 kirgiških somov. Menjalni tečaj lahko preverite na Banki Slovenije (klik). Za menjavo denarja vzemite evrske bankovce ali ameriške dolarje. Plačevanje s plačilnimi karticami je omejeno, zato predlagamo gotovino. Potniki so doslej povprečno zapravili cca 100 € žepnine. Priporočamo 200 € po osebi za morebitne dodatne izdatke.

Potni list ali osebna izkaznica? Za vstop v Kirgizijo je obvezen veljaven potni list EU, ki velja še najmanj 6 mesecev od predvidenega izstopa iz države. Osebna izkaznica ne zadošča za prestop meje.

Ali potrebujem vizum? Slovenski državljani ne potrebujemo vize za potovanje v Kirgizijo. Podatke lahko preverite na Ministrstvu za zunanje zadeve (klik).  

Ali je Kirgizija varna država? Domačini so odprti in prijazni. Kirgizija je varna država, kljub temu obstajajo določeni varnostni zadržki na jugu države, kamor ne bomo potovali. Velja splošna previdnost na bazarjih in ob večjih zgostitvah ljudi v mestih. Vrednejše stvari naj ostanejo doma, v kolikor niso potrebne za treking potovanje po Kirgiziji. Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve 

Kako je z napitninami? Napitnine manjših vrednosti so zaželene – sploh za nosače, kuharje, voznika in vodnike. Najbolje je, da se napitnina da v lokalni valuti. 

Kako je glede komunikacije s svetom? V namestitvah v mestih je brezžično internetno omrežje, drugod ne. Telefonski signal je omejen le na poseljena območja; drugod ga ni. Stroški klicev iz Kirgizije v Slovenijo so cca 3 € na minuto. Predlagamo nakup lokalne SIM kartice z njihovimi mobilnimi podatki v kolikor morate biti več časa dosegljivi.

Ali je možno plačevanje po obrokih? Seveda. Ob prijavi poravnate akontacijo kot je navedeno na razpisu. Razliko pa do 30 dni pred odhodom. Možno je plačevanje po obrokih, ali v enkratnem znesku. Ko se bo približeval rok plačila vam bomo poslali opomnik. Zaradi lažje razporeditve vaših odhodkov priporočamo zgodnejše prijave.

Kakšne so lokalne posebnosti? Brez večjih lokalnih posebnosti. V mislih moramo imeti, da potujemo v uradno muslimansko državo, kjer je pitje alkohola v javnosti prepovedano. Ženske so lahko normalno oblečene kot pri nas. Vozi se po desni strani. Uporabljajo se enake vtičnice kot v Sloveniji.

A je še ostalo kakšno vprašanje neodgovorjeno? Zakaj bi čakali na jutri, ko pa lahko izkoristimo prednosti globalizacije še danes. Dosegljivi smo preko spodnjega kontaktnega obrazca.

OGLEJ SI NAŠE POTOPISNO PREDAVANJE O treking potovanju v kirgiziji:

Izvedi več o destinaciji na našem blogu 🙂

Zagotovo si želiš avanturo, kajne? =)

Prijavi se sedaj!

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaša telefonska številka (obvezno)

  Izberi doplačila (po želji)

  Naloži sken osebnega dokumenta:

  Vaše sporočilo

  Sorodna potovanja

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE