Treking Kreta in Psiloritis 2456 m

pohodniška KRETA

oktober 2024

Zbiramo prijave 72%

Kaj bomo doživeli na treking potovanju po Kreti?

 • Osvojili bomo najvišji vrh otoka, ki se dviga krepkih 2000 m nad morjem in izvedeli kje se je rodil Zeus, 
 • Prehodili bomo dve soteski, ki nas bosta pripeljali do morje – najbolj znana je Samaria; druga soteska je pravi palmin raj, 
 • Možnost kopanja več krat tekom potovanja – a vrhunec je gotovo idilična plaža Balos,
 • Ker bomo sredi morja se spodobi, da se kar dva krat zapeljemo z ladjico – najprej s katamaranom ob zaključku Samarije; nato še iz lagune Balos na otok Gramvousa,
 • Prost dan, si boste lahko kreirali po svoje – se odpeljali na Santorini, ali v Heraklion in Knossos, ali na kopanje na roza plažo Elafonisi ali le hedonistično uživanje v našem mestu,
 • Grški otoki so znani po okusni kulinariki, zato bomo imeli popoldan oz. zvečer čas za degutacijo različnih dobrot – zakaj ne bi vsak dan v drugi restavraciji? 
 • Se spomniš filma Grk Zorba? Mi se bomo na prizorišču filma okopali ali popili kaj osvežilnega, 
 • Ali veš kdo je Yannis Anastasakis? Kaj pa El Greco? Ali pa Nikos Kazantzakis?  Vse izveš na Kreti… 

Pohodniška Kreta – jesensko planinsko potovanje na Kreto 🙂  Prijavi se čim prej, da ne ostaneš brez mesta v skupini. 

Program treking potovanja po Kreti:

1. dan
Transfer do bližnjega letališča (Benetke, Dunaj…). Direktni polet na grški otok Kreta. Transfer do mesta Rethymno, kjer bomo ves čas nastanjeni. Namestitev v hotelu. Nočitev. [odvisno od urnika poletov]
2. dan
Zajtrk v hotelu. Ker je Kreta polna sotesk, se bomo podali po eni izmed sotesk. Ali veš kje najdemo Benetke na Kreti? Nadalje se bomo s pogledi na palmino plažo spustili do obale. Užitek bo skok v morje. Povratek v hotel. Nočitev. (4 ure hoje)
3. dan
Lunch paket namesto zajtrka. Podali se bomo po najbolj znani in mogočni soteski Krete – Samaria. Planinsko pot začnemo v vasici Xyloskalo 1227 m in se spustimo po 16 km dolgi utrjeni poti do Agia Roumeli. Ob povratku bo nas prišla iskati ladjica, ki nas bo zapeljala v civilizacijo. Povratek v hotel. Nočitev. (6 ur hoje – samo sestop)
4. dan
Zajtrk v hotelu. Uživaški dan s planinarjenjem do idilične plaže z razglednic imenovana Balos. Prosti čas za kopanje in hedonizem. V laguni nas bo pobrala ladjica in nas zapeljala na otok Gramvuosa in do Kissamosa. Povratek v hotel. Nočitev. (2 uri hoje) *če ladjica ne bo vozila, se vrnemo po isti poti nazaj (4 ure hoje)
5. dan
Lunch paket namesto zajtrka. Planinski izlet na najvišji vrh Krete – Timios Stavros 2456 m v pogorju Psiloritis, Mount Ida. Pot poteka po odprtem terenu in je kamnita ter neobljudena. Povratek v hotel. Nočitev. (5-6 ur hoje)
6. dan
Zajtrk v hotelu. Izlet po poteh menihov po skritih kanjončkih in samostanih. Vmes bo tudi priložnost za skok v morje. Obiskali bomo prizorišče starejšega filma Grk Zorba. Popoldanski postanek v Chaniji, ki je drugo največje mesto na otoku. Povratek v hotel. Nočitev. (4-5 ur hoje)
7. dan
Zajtrk v hotelu. Prost dan za samostojne aktivnosti. Dan za kulturno-zgodovinsko raziskovanje Krete: Heraklion, Knossos ipd. Ali zgolj uživanje na plaži v letovišču, kjer smo nastanjeni. Še zadnji nakupi in pakiranje. Nočitev.
8. dan
Zajtrk ali lunch-paket v primeru zgodnjega odhoda. Zapustili bomo 5. največji otok Mediterana. Vkrcanje na letalo, direktni polet Kreta – bližnje letališče in transfer do Slovenije, kamor predvidoma prispemo v večernih urah. [odvisno od urnika poletov]

*potek prvega in zadnjega dne je odvisen od urnika poletov.

**pridružijemo si pravico do zamika termina odhoda za 1 dan +/- o čemer bodo potniki obveščeni vsaj 3 mesece pred odhodom.

Cena treking potovanja

Cena treking potovanja na Kreto pri min. 20 potnikih znaša 1185 €/osebo za prijave s plačilom akontacije do 31.5.2024

Redna cena: 1299 €/ osebo za kasnejše prijave

Vključeno v ceno:
5/5
Možna doplačila:

*Doplačila sporočite takoj ob prijavi.
Kasnejše spremembe niso mogoče!

*Odpovednina in zdravstvena in nezgodna zaščita za potovanje v tujini – kaj je vključeno? 

*DARILO*za prvih 5 prijavljenih, ki prejmejo planinsko majico Izimanija 😉

A si želiš z nami?

Informacije in prijave

Informacije in prijave preko spodnjega obrazca do zapolnitve prostih mest oz. do 100 dni pred odhodom.

Ob prijavi je potrebno vplačati akontacijo 450 € oz. 524 € po osebi v roku 24 ur na transakcijski račun:

Izimanija d.o.o.,
Grajena 74,
2250 Ptuj

SI56 6100 0002 0237 748

Sklic/Referenca: SI 00 2456

Namen: KRETA

BIC/SWIFT: HDELSI22

Koda namena: SCVE

Razlika se poravna najkasneje 30 dni pred odhodom.

S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje Izimanija d.o.o. in se z njimi strinjate.

Dokumenti: veljavna slovenska osebna izkaznica ali potni list; komercialno zdravstveno zavarovanje in evropska kartica zdravstvenega zavarovanja; korona test (če bo potrebno). 

*V primeru nezadostnega števila prijavljenih do 4 mesecev pred odhodom se potovanje odpove. Udeleženci dobijo vrnjen celotni vplačan znesek.

 

PONUDBA za zaključene skupine: Program prilagodimo vašim željam. Planinsko potovanje po Kreti lahko nadgradimo s podaljšanim izletom na kak drug grški otok. Posredujte nam vašo rezervacijo planinarjenja po Kretiali povpraševanje za vaš planinski izlet v okviru planinskega društva (PZS). Pripravimo vam ponudbo in program popolnoma prilagodimo vašim željam.

POGOSTO POSTAVLJENA VPRAŠANJA

Kako se prijavim? Svojo prijavo nam pošljite preko kontaktnega obrazca ali na elektronski naslov v katerem navedete:

 • ime in priimek (kot v potnem listu)
 • na katero destinacijo se prijavljate
 • vašo telefonsko številko
 • želje glede morebitnih doplačil
 • posebnosti glede potovanja (zdravstvene ali prehranske posebnosti, želje glede spalnega reda, …)

V kolikor se prijavljate skupaj s partnerjem navedite podatke obeh. Za potrditev prijave je potrebno vplačilo akontacije. Podatki za nakazilo so navedeni zgoraj. Prav tako nam pošljite fotokopijo potnega lista na sedež podjetja ali skeniran na naš email.

Potujem sam/-a in ne želim enoposteljne sobe? Dobrodošli. V kolikor želite deliti sobo z drugo sopotnico ali sopotnikom to sporočite ob prijavi in vam bomo ”cimro ali cimra” našli mi. Veliko ljudi potuje samih in verjamemo, da se bo našla druga potnica ali potnik za delitev sobe. V kolikor vam ”cimre ali cimra” ne uspemo najdit in ste ob prijavi bili pripravljeni deliti sobo z drugo osebo vam stroška enoposteljne sobe NE zaračunamo oz. vas namestimo v triposteljno sobo.

Velikost skupine? Skupaj z vodnikom so dosedanje skupine štele cca 20 – 25 potnikov.   

Prtljaga? V osnovno ceno je vključena oddana prtljaga do 20 kg (1 kos) in 1 kos ročne prtljage omejenih mer. Podrobnosti prejmete naknadno. 

Jezik? Na Kreti govorijo grški jezik, zato je najbolj idealno če ga obvladate. Zaradi razmaha turizma sta zelo uporabni angleščina in nemščina.

Kje bomo nameščeni? Ves čas bomo nastanjeni v hotelu v centru mesta / turističnega letovišča, ki se nahaja cca 1 uro vožnje od letališča. Mesto Rethymno je mesto z dušo in je ob večerih precej živahno – tako da najdete umirjene kotičke v labiritskih uličicah, kakor modernejše stile glasbe v lokalih ob obali.

Kaj bomo jedli? Dosedanje skupine so bile s prehrano zelo zadovoljne. Kulinarika je evropska oz. grška zaradi razmaha turizma. Zajtrk je samopostrežni v restavraciji hotela. Hrano za čez dan in ture si lahko nakupite v bližnji trgovini ali kjer je možnost v lokalni restavraciji. Za večerjo priporočamo obisk lokalnih restavracij. 

Kdo je naš vodja poti? Predviden vodja poti je vodnik, ki je Kreto že večkrat obiskal, tako individualno kot s skupinami.

Kako se bomo peljali do Krete? Imamo organiziran transfer (kombiji) iz Slovenije (MB, CE, LJ) do bližnjega letališča in nazaj. Z letalom se bomo vozili cca 2 uri in pol. Podrobnejše informacije prejmete naknadno.

Kako se bomo vozili po Kreti? Po otoku se vozimo z lokalnim avtobusem in lokalnim voznikom. Ponavadi smo imeli ves čas isti avtobus in istega voznika, ki naše skupine in izlete dobro pozna. 

Kakšno opremo potrebujem? Priporočamo planinsko – turistično opremo. Tehnična oprema ni potrebna. Seznam potrebne opreme prejmete naknadno najkasneje 1 mesec pred odhodom.

Kakšno bo vreme? Kreta je mediteranski otok, ki ima v tem času standardno temperaturo cca 25 °C. V začetku oktobra smo že imeli tudi višje temperature, pa tudi nižje. Obilnejše padavine in sneg v gorah so redkost. V nekaterih predelih je vetrovno. Pred odhodom preverite vremensko napoved. 

Ali zmorem? Na aktivnem potovanju po Kreti imamo nekaj planinskih tur, katere je mogoče izpustiti. Ostali izleti so lažji, lahki pohodniški ali turistični. Pred prijavo se o svoji sposobnosti posvetuj z zdravnikom in agencijo. Najtežji del trekinga po Kreti je vzpon na najvišji vrh Psiloritis.

Kakšen denar potrebujem? Uradna valuta je evro €. Plačevanje s plačilnimi karticami je v večini mogoče; vseeno pa predlagamo gotovino. Odvisno od vaših potreb in želja predlagamo, da imate s seboj cca 150 € žepnine ali več v primeru če želite nakupovat.

Potni list ali osebna izkaznica? Kreta je grški otok (država EU) zato za prestop meje potrebujemo veljavno osebno izkaznico ali potni list.

Ali potrebujem vizum? Ker potujemo znotraj EU slovenski državljani vizuma ne potrebujemo. 

Varnost? Kreta je varno območje. Obstajajo določeni zadržki v bolj turističnih predelih. Potrebna previdnost kakor drugod po svetu. Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve

Napitnine? Napitnine so v gostinskih lokalih vračunane v ceno ali pa se pričakujejo simbolične napitnine. Prav tako voznik avtobusa in lokalni vodniki pričakujejo manjšo napitnino. 

Plačevanje? Ob prijavi poravnate akontacijo na TRR. Razliko pa do 30 dni pred odhodom. Možno je plačevanje po obrokih, ali v enkratnem znesku. Ko se bo približeval rok plačila vam bomo poslali opomnik. Zaradi lažje razporeditve vaših odhodkov priporočamo zgodnejše prijave.

Kaj lahko počnem, ko je prost dan? Lokalne agenciej ponujajo različne enodnevne izlete po ugodnih cenah – npr plaža Elafonisi; mesto Knosos in Heraklion; ter ostale manj znane lokacije. Možnost je enodnevnega izleta na Santorini, ki pa je relativno drag cca 150 € na osebo. 

Ali bomo pred odhodom imeli srečanje? Srečanje udeležencev za to potovanje ni predvideno. Pred odhodom prejmete obvestilo pred odhodom s podrobnostmi na cca 4 straneh. Če bodo potem še kakšna vprašanja, nas lahko kontaktirate. 

Dodatna vprašanja? Ali je ostalo kakšno vprašanje neodgovorjeno? Prosim napišite nam vprašanje, pomislek ali idejo preko spodnjega kontaktnega obrazca. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

A te že srbijo podplati?

Zagotovo si želiš avanturo, kajne? =)

Ali imaš še kakšno vprašanje?

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Kako vam lahko pomagamo?

  Sorodna potovanja

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE