Treking Maroko in Toubkal 4167 m

TREKING MAROKO IN TOUBKAL 4167 M

november 2023

Zbiramo prijave 22%

Kaj bomo doživeli na treking potovanju po Maroku?

Na našem potovanju po Maroku bomo osvojili najvišji vrh Maroka in Severne Afrike, Toubkal 4167 m (brez težav za redne pohodnike). Planinarili bomo po dolini berberskih naselj. Plavali in jadrali bomo do 110 metrov visokega slapa. Sprehajali se bomo po parku opic in si ogledovali kanjone. Ob sončnem zahodu bomo jahali kamele v puščavi. Raziskovali bomo čaroben Marakeš in njegove znamenite tržnice. Družili se bomo z domačini ob zvokih glasbe in plesa. Spali bomo v tradicionalni maroški hiši imenovani riad, ter v berberskih šotorih v puščavi.

Občutite čarobnost Maroka, pokrajine in ljudi!

Program treking potovanja po Maroku:

1. dan
Zgodnji jutranji odhod na bližnje letališče oz. v večernih urah predhodnega dneva (odvisno od ure poleta). Direktni polet v Marrakech (Maroko). Transfer do mesta. Namestitev v tradicionalni maroški hiši imenovani riad. Prost dan za samostojno raziskovanje in oglede Marrakecha. Priporočamo ogled trga Jemaa El Fnaa, mošeje Koutobia ali sprehode po Medini z bogato tržnico. Nočitev.
2. dan
Zajtrk v riadu. Lahkoten planinski izlet do kaskad D’Ouzoud, kjer se bomo sprehodili vzdolž reke, se okopali in z ladjico zapeljali pod 110 m visok slap ter si ob njem privoščili kosilo (doplačilo). Nadaljevali bomo skozi opičji park, kjer se boste z navihanimi živalmi lahko fotografirali. Povratek v Marrakech. Nočitev. (2 uri hoje; 300 km vožnje)
3. dan
Zajtrk v riadu. Transfer do vznožja Atlasa do naselja Imlil 1740 m. Povzpeli se bomo po dolini berberskih naselij do planinskega zavetišča Neltner 3207 m. Ob poti nas bodo spremljale številne postojanke s sveže-stisnjenim pomarančnim sokom in drugimi dobrotami. Namestitev v planinskem zavetišču. Nahrbtnike nam lahko olajšajo mule. Večerja. Nočitev. (6-7 ur hoje; 90 km vožnje)
4. dan
Zelo zgodnji zajtrk v planinskem zavetišču. Nočno-jutranji vzpon na vrh Jbel Toubkal 4167 m, najvišjo goro Maroka, Visokega Atlasa in Severne Afrike. Sestop po smeri pristopa v dolino Imlil. Povratek v Marrakech. Namestitev v riadu. Nočitev. (9 ur hoje; 90 km vožnje)
5. dan
Zajtrk v riadu. Zapeljali se bomo čez pomembno atlaško sedlo Tizi n’Tichka 2260 m. Ogledali si bomo Aït Benhaddou, nekdaj pomembno utrdbo na karavanski poti med Saharo in Marakešem. Nadaljujemo skozi filmsko mesto Ouarzazate in dolino vrtnic v smeri doline Dades. Namestitev v penzionu. Večerja. Nočitev. (300 km vožnje)
6. dan
Zajtrk v penzionu. Zapeljali se bomo skozi kanjon Todra, naprej skozi oazo-mesto Erfoud v smeri Merzouge. Jahanje kamel ob sončnem zahodu po sipinah Erg Chebbi vse do barberskega tabora v puščavi. Namestitev v berberskih šotorih v puščavi. Berberska večerja. Družabni večer s prijaznimi domačini ob zvokih glasbe in plesa. Nočitev. (250 km vožnje)
7. dan
Ob sončnem vzhodu povratek v civilizacijo, kjer si privoščimo zajtrk. S krajšimi in daljšimi postanki se vrnemo skozi filmsko mesto Ouarzazate, čez Visoki Atlas v smeri Marakeša, kamor prispemo zvečer. Namestitev v riadu. Nočitev.
8. dan
Zajtrk v riadu. Celodnevni izlet v Essaouiro, mesto ob atlantskem oceanu – tudi pod zaščito UNESCa. Ustavili se bomo pri arganovih drevesih, morda v objektiv ujeli kakšno kozico na drevesu in izvedeli kako izdelujejo arganovo olje. Obiskali bomo medino, ribjo tržnico v pristanišču in številne obrtnike. Možnost kopanja v Atlantskem oceanu. Nočitev v riadu. (380 km vožnje)
9. dan
Lunch-paket ali zajtrk v riadu. Odhod na letališče. Direktni polet Marrakech – bližnje letališče. Transfer do Slovenije, kamor prispemo v večernih urah.

Cena treking potovanja

Cena treking potovanja po Maroku pri min. 10 potnikih znaša 1270 €/osebo za prijave s plačilom akontacije do 28.3.2023

*po tem datumu se bo cena dvigovala glede na rast cen letalskih kart

Redna cena: 1450 eur na osebo za kasnejše prijave

Dokumenti: veljaven potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev po povratku; evropska zdravstvena kartica; komercialno zdravstveno zavarovanje za ves svet s kritjem za pohodništvo; planinska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto (sicer doplačilo na koči); Covid19 potrdilo, če bo potrebno

Vključeno v ceno:
5/5
Možna doplačila:

*Doplačila sporočite takoj ob prijavi.
Kasnejše spremembe niso mogoče!

*Odpovednina in zdravstvena in nezgodna zaščita za potovanje v tujini – kaj je vključeno? 

*DARILO*za prva 2 prijavljena, ki prejmeta aluminijasto skodelico in za naslednje 4 prijavljene, ki prejmejo copate za planinsko kočo.

Informacije in prijave

Informacije in prijave preko spodnjega obrazca ali na: info@izimanija.si do zapolnitve prostih mest (max 15).

Ob prijavi je potrebno vplačati akontacijo 500 € oz. 574 € v roku 24 ur na transakcijski račun:

Izimanija d.o.o.,
Grajena 74,
2250 Ptuj

SI56 6100 0002 0237 748

Sklic/Referenca: SI 00 4167

Namen: MAROKO

BIC/SWIFT: HDELSI22

Koda namena: SCVE

Razlika se poravna najkasneje 30 dni pred odhodom.

S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje Izimanija d.o.o. in se z njimi strinjate.

*V primeru nezadostnega števila prijavljenih do 3 mesecev pred odhodom se potovanje odpove. Udeleženci dobijo vrnjen celotni vplačan znesek.

***Za vzpon na Toubkal je potrebna psiho-fizična pripravljenost za večurno gibanje na visoki nadmorski višini. Glede svoje sposobnosti se posvetujte z zdravnikom in našo agencijo pred prijavo. Možnost je počakati na planinskem domu.

PONUDBA za zaključene skupine: Program prilagodimo vašim željam. Planinsko potovanje po Maroku lahko nadgradimo z izletom po Maroku: kraljeva mesta, modro mesto, biseri juga ali planinarjenje po drugih poteh Visokega Atlasa. Posredujte nam vašo rezervacijo planinarjenja po Maroku ali povpraševanje za vaš planinski izlet v okviru planinskega društva (PZS). Pripravimo vam ponudbo in program popolnoma prilagodimo vašim željam.

Rezerviraj si svoje mesto sedaj s plačilom akontacije. Število mest je omejeno!

POGOSTO POSTAVLJENA VPRAŠANJA

Kako se prijavim? Svojo prijavo nam pošljite preko kontaktnega obrazca ali na elektronski naslov info@izimanija.si v katerem navedete:

 • ime in priimek (kot v potnem listu)
 • na katero destinacijo se prijavljate
 • vašo telefonsko številko
 • želje glede morebitnih doplačil
 • posebnosti glede potovanja (zdravstvene ali prehranske posebnosti, želje glede spalnega reda, …)

V kolikor se prijavljate skupaj s partnerjem navedite podatke obeh. Za potrditev prijave je potrebno vplačilo akontacije. Podatki za nakazilo so navedeni zgoraj. Prav tako nam pošljite fotokopijo potnega lista na sedež podjetja ali skeniran na naš e-mail.

Kako velika bo skupina? V skupini nas bo med 10 do 15 udeležencev. Skupaj z vodnikom bo skupina štela maksimalno 16 avanture željnih.

Kako je glede prtljage? V ceno je vključena oddana prtljaga do 20 kg in ročna prtljaga – oboje omejenih dimenzij. Za ročno prtljago priporočamo manjši nahrbtnik. Za morebitno dodatno prtljago priporočamo večji nahrbtnik/ potovalno torbo/ potovalko ali kovček.

Ali vozimo prtljago vedno s seboj? Naša baza je riad v Marakešu, kjer bomo bivali večino časa. Spakirali se bomo za enodnevne, dvodnevne in tridnevne izlete, ter se vrnili nazaj v isti riad. Ostale stvari je možno shraniti v shrambo riada.

Kako se bomo pogovarjali z domačini? V Maroku govorijo francoščino pa tudi angleščino. V kolikor slednje obvladate se boste lahko z domačini vse dogovorili. Ker potujemo kot skupina, bo potrebne stvari vodnik na poti prevajal v slovenščino.    Maroški slovarček

Kje bomo nameščeni? V večini bomo nastanjeni v tradicionalni maroški hiši ali riad po izgledu spominja na simpatično manjšo vilo sredi mesta. Naš riad ima na strehi veliko teraso s pogledom na Marrakech. V riadu je velik skupni prostor za druženje in imajo brezplačen Wi-Fi. Sobe so dvoposteljne ali triposteljne; približno dve sobi si delita wc in tuš. Riad ima možnost brezplačnega skladiščenja opreme medtem, ko bomo na terenu. Kaj je riad?  V puščavi bomo nastanjeni v postavljenih večjih šotorih. V pogorju Atlas bomo nastanjeni v planinskem zavetišču, kjer so sanitarije skupne.

Kaj bomo jedli? Maroška kulinarika je okusna. Najbolj pogosto bosta na naših mizah ”tajin” in ”kuskus” v številnih različicah (mesni, ribji, zelenjavni…). Za kosilo ali večerjo boste odšteli cca 10 €. V Marrakechu predlagamo, da vsakič obiščete drugo restavracijo in poskusite ”street food” na glavnem trgu. Na voljo so tudi vegeterjanski meniji.

Ali je voda pitna? Zaradi preventivnih razlogov za pitje svetujemo nakup vode v plastenkah, čeprav je le-ta speljana iz pogorja Atlas. Domačini pravijo, da če si dobrega srca ne boš imel problemov z vodo, ker bo Alah že tako poskrbel. Plastenka 1,5 l vode stane cca 0,5-1 €.

Kako je glede alkohola? Alkohol je v muslimanskem svetu prepovedan in ker so prepovedane stvari najslajše, je tudi z alkoholom v Maroku tako. V riadu in v nakupovalnem centru izven medine je moč kupiti alkohol, a so cene dvojne napram slovenskim. Odsvetujemo pitje ali kazanje alkoholnih pijač na javnih mestih.

Kdo je vodnik? Predviden vodnik je slovenski planinski vodnik in turistični vodnik z mednarodno licenco, ki je Maroko že prepotoval.

Kako bomo potovali do Maroka? Imamo organiziran transfer (predvidoma kombiji) iz Slovenije (MB, CE, LJ) do bližnjega letališča in nazaj. Z letalom se bomo vozili cca 3,5 ure. Podrobnejše informacije prejmete naknadno. Predvidena letalska družba je Ryanair.

Kako se bomo vozili v Maroku? Po državi bomo potovali v večini z minibusom z najetim lokalnim voznikom. Ceste so razgibane, a v boljšem stanju kot v vzhodni Sloveniji; vozila pa povprečno starejša kot pri nas. Vsi prevozi po programu so vključeni v ceno.

Kakšno opremo potrebujem? Priporočamo planinsko in turistično opremo. Seznam potrebne opreme prejmete naknadno cca 1 mesec pred odhodom.

Kakšno spalno vrečo potrebujem? Preprosta 1 kg spalna vreča bo zadostovala za prenočevanje v planinskem zavetišču (1 noč) in v šotoru v puščavi (1 kg). V planinskem zavetišču ni nobenih pregrinjal, vendar ni mrzlo – zato je potrebna lahka spalna vreča.

Kakšno vreme bomo imeli? Napovedovati vreme je loterija, pa vendar je Maroko topla država in lahko pričakujemo cca 25 °C v mestih. Preverite vreme Marrakech (klik). V puščavi je čez dan prav tako vroče, a se temperature lahko čez noč spustijo do ničle. Preverite vreme puščava Zagora (klik). V pogorju Atlas bodo temperature okoli ničle in lahko pričakujemo sneg. Na vrhu Toubkal bodo temperature pod ničlo cca -10 °C. Preverite vreme Toubkal (klik).

Ali bomo veliko hodili? Na aktivnem potovanju po Maroko bomo imeli eno daljšo planinsko turo – dvodnevni vzpon na Toubkal 4167 m, ki ga lahko tudi izpustite in ostanete v Marrakechu oz. se odpravite le do koče Nelter 3207 m. Ostali izleti so lažji, lahki pohodniški ali turistični.

Ali potrebujem pohodne palice? V kolikor jih sicer uporabljate ali ste v dvomih če bi jih vzeli, jih vsekakor vzemite s seboj. Med vzponom na Toubkal in pri slapovih Ouzoud vam bodo v pomoč. Če sicer pohodnih palic ne uporabljate, jih ni potrebe jemati s seboj.

Kakšen denar potrebujem? Uradna valuta je maroški dirham (MAD) in jih bomo zamenjali v Marrakechu, kjer so menjalnice na vsakem koraku. V mestu vse menjalnice ponujajo približno enak menjalni tečaj; na letališču nekoliko višjega. Za menjavo denarja vzemite evrske bankovce ali ameriške dolarje. Večinoma je možno plačevanje tudi v evrih, saj je približni menjalni tečaj 1 € = 10,5 MAD, zato ni potrebno menjat večjega zneska. Plačevanje s plačilnimi karticami je redkost, zato predlagamo gotovino. Odvisno od vaših potreb in želja predlagamo, da imate s seboj cca 150 – 200 € žepnine ali več v primeru če želite nakupovat. Obvezna je uporaba skrite torbice ”money-belt”.

Potni list ali osebna izkaznica? Za vstop v Maroko je obvezen veljaven potni list Republike Slovenije, ki velja še najmanj 6 mesecev od predvidenega izstopa iz države in ima dovolj strani za žige.

Ali potrebujem vizum? Slovenski državljani kakor tudi državljani EU ne potrebujemo vizuma za vstopa v Maroko. Za vstop in izstop iz države bomo izpolnili obrazec Fiche d’embarquement / debarquement, ki vam ga bo priskrbel vodnik.

Ali je Maroko varna država? Maroko je varna severnoafriška država. Obstajajo določeni zadržki v nekaterih delih države v katerih se mi ne bomo gibali. Maročani so (preveč) prijazen in trgovski narod, zato lahko pričakujemo, da nas bomo v mestih kmalu dobronamerno ogovorili. Večja previdnost velja na bazarju, kjer nam v gneči nepridipravi hitro izmaknejo kakšno vredno stvar.

Kako je z napitninami? Domačini radi turiste povprašajo po napitninah, zato so lokalnim vodnikom in spremljevalcem pri jahanju kamel manjše napitnine zaželene.

Ali je možno plačevanje na več obrokov? Seveda. Ob prijavi poravnate akontacijo na TRR v znesku, ki je naveden na razpisu. Razlika se poravna do 30 dni pred odhodom. Možno je plačevanje po obrokih, ali v enkratnem znesku. Ko se bo približeval rok plačila vam bomo poslali opomnik. Zaradi lažje razporeditve vaših odhodkov priporočamo zgodnejše prijave.

Kakšne so lokalne posebnosti? Čeprav je Maroko muslimanska država, nošenje rut ali drugih pokrival ni obvezno. Preveč izzivalna oblačila pa vseeno niso zaželena. Barantanje za ceno je del vsakdanjika. Domačini in tudi otroci ne neradi pustijo fotografirat, razen če jim namenite kakšno napitnino. Vtičnice so enake kot v Sloveniji in tudi vozijo po desni kakor pri nas.  

A je še ostalo kakšno vprašanje neodgovorjeno? Zakaj bi čakali na jutri, ko pa lahko izkoristimo prednosti globalizacije še danes. Dosegljivi smo preko spodnjega kontaktnega obrazca:

Izvedi več o destinaciji na našem blogu 🙂

Zagotovo si želiš avanturo, kajne? =)

Prijavi se sedaj!

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaša telefonska številka (obvezno)

  Izberi doplačila:

  Vaše sporočilo

  Sorodna potovanja

  Comments are closed.
  Paste your AdWords Remarketing code here
  CLOSE
  CLOSE