Treking Mt. Kenya 4985 m

mt. kenya 4985 M

januar 2025

ZBIRAMO PRIJAVE 53%

Zakaj z nami na treking odpravo na Mount Kenya?

Edinstveno treking potovanje na najvišjo goro Kenije – vzpon na Mt Kenya, ki je druga najvišja gora Afrike, za Kilimanjarom. Najvišji vrhovi Mt Kenya so Batian (5199 metrov), Nelion (5188 m) in Point Lenana (4985 m). Batian in Nelion sta plezalna vrhova primerna za alpiniste. Point Lenana 4985 m je izjemen pohodniški vrh, ki ga bomo mi osvojili.

Vzpon na Mt Kenya je namenjen planincem in rekreativcem, ki…

 • Si želijo povzpeti na višino skoraj 5000 m in preveriti svojo pripravljenost,
 • Želijo uresničiti otroške sanje osvojiti katerega izmed afriških vrhov,
 • So v dobri psiho-fizični kondiciji za gibanje na visoki nadmorski višini,
 • Želijo stopiti z cone udobja in premaknit svoje meje,
 • Želijo spoznati eksotično in raznoliko Afriko skozi vse višinske pasove.

Treking odpravo na Mt Kenya (Point Lenana 4985 m) čaka na nove pogumneže. Prijavi se 🙂 

Program treking odprave na Mt. Kenya:

1. dan
Jutranji zbor na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, Brnik in polet preko vmesnega letališča v smeri Kenije.
2. dan
Pristanek na letališču Jomo Kenyatta Nairobi NBO 1624 m in ureditev mejnih formalnosti ter menjava denarja v kenijske šilinge. Transfer do kenijske prestolnice. Namestitev v Nairobiju. Odvisno od ure pristanka tudi prost čas za raziskovanje mesta ali počitek. Nočitev.
3. dan
Zajtrk v namestitvi v Nairobi. Zapeljali se bomo v pogorje Aberdare do višine 3300 m in se povzpeli na najvišji vrh Mt Satima 4001 m. Večerni povratek v Nairobi. Nočitev. (6-7 ur hoje)
4. dan
Zajtrk v namestitvi v Nairobi ali Nyeri ali podobno. Vožnja skozi podeželje do mesta Chogoria in nadalje z džipi do roba bambusovega gozdu 2250 m. Vzpon do Mt Kenya Bandas 2900 m. Večerja. Nočitev v šotorih. (3 ure hoje; 10 km)
5. dan
Zajtrk v taboru Mt Kenya Bandas 2900 m. Planinarjenje s čudoviti pogledi na Mugi, Ithanguni in Orjaška bilardna miza. Popoldanski prihod v tabor blizu jezera Ellis 3600 m. Večerja. Nočitev v šotorih. (3 ure hoje; 9 km)
6. dan
Zajtrk v taboru Ellis 3600m. Vzpenjanje po Chogoria poti do tabora Mintos Hut 4200 m. Krajši sprehod do 150 m vertikalnih klifov – Tempelj. Popoldanski počitek. Večerja. Nočitev v šotorih. (4 ure hoje; 12 km)
7. dan
Zgodnje jutranji 3 urni vzpon na Point Lenana 4985 m, kjer bomo občudovali afriški sončni vzhod. Čestitke vsem udeležencem! Sestop po poti Sirimon do Shipton tabora, kjer nas čaka zajtrk in nadalje po dolini Mackinder do Old Moses tabora 3300 m. Večerja. Nočitev v šotorih. (11-12 ure hoje)
8. dan
Zajtrk v taboru Old Moses 3300 m. Sestop do Sirimon vhoda / izhoda, kjer začnemo proslavljati naš uspeh. Skupna zaslužena večerja v lokalni restavraciji afriškega stila. Podelitev posebnih diplom in praznovanje uspeha. Povratek in namestitev v Nairobiju. Nočitev. (3 ure hoje).
9. dan
Zajtrk v hotelu. Prost dan za samostojno raziskovanje afriškega mesta oz. bližnjih vasi ali safari izlet (doplačilo). Predlagamo ogled sirotišnice za slone; Žirafji center; NP Nairobi in ostale aktivnosti. Nočitev v hotelu v Nairobiju.
10. dan
Lunch-paket namesto zajtrka. Transfer do letališča Nairobi NBO in polet preko vmesnega letališča proti Sloveniji. Predviden prihod na letališče Brnik je v večernih urah.

*Program je odvisen od letalskih povezav. 

**Namestitve so v prestolnici Nairobi ali v vasici pod Mt Kenya

Cena treking potovanja

Cena treking potovanja na Mt. Kenya pri min. 10 potnikih znaša 2500 €/osebo* za prijave s plačilom akontacije do 30.4.2024 

*za kasnejše prijave višja cena v kolikor se cena letalske karte poviša

Redna cena: 3000 € na osebo 

Vključeno v ceno:
5/5
Možna doplačila/ni vključeno:

*Doplačila sporočite takoj ob prijavi.
Za kasnejše spremembe zaračunamo 10 € stroška

*Odpovednina in zdravstvena in nezgodna zaščita za potovanje v tujini – kaj je vključeno? 

+DARILO: pohodniška majica 😉 


A si želiš z nami?

Informacije in prijave

Informacije in prijave preko spodnjega obrazca do zapolnitve prostih mest (cca 10-15) ali do 3 mesece pred odhodom.

Ob prijavi je potrebno vplačati akontacijo 1000 € oz. z odpovednino 1147  v roku 24 ur na transakcijski račun:

Izimanija d.o.o.,
Grajena 74,
2250 Ptuj

SI56 6100 0002 0237 748

Sklic/Referenca: SI 00 4985

Namen: KENYA

BIC/SWIFT: HDELSI22

Koda namena: SCVE

Razlika se poravna najkasneje 60 dni pred odhodom.

S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje Izimanija d.o.o. in se z njimi strinjate.

DOKUMENTI: veljavni potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev po povratku; Kenijska e-viza; komercialno zdravstveno zavarovanje.  Nobeno cepljenje ni obvezno.

*V primeru nezadostnega števila prijavljenih do 3 mesece pred odhodom se potovanje odpove. Udeleženci dobijo vrnjen celotni vplačan znesek.

**Za treking na Mt. Kenya je potrebna psiho-fizična pripravljenost za večurno gibanje na visoki nadmorski višini. Glede svoje sposobnosti se posvetujte z zdravnikom in našo agencijo pred prijavo.

POSEBNA PONUDBA za zaključene skupine: Možnost prilagoditve programa vašim željam. Planinsko potovanje po Keniji lahko nadgradimo z izletom po Afriki, vzponom na Kilimanjaro, podaljšek na Mombaso – Diani plaža ali večdnevni safari izlet.

Posredujte nam vašo rezervacijo trekinga na Mt. Kenya ali povpraševanje za vaše treking potovanje Tanzaniji v okviru planinskega društva (PZS) ali drugih interesnih skupin. 

Rezerviraj si svoje mesto sedaj s plačilom akontacije. Število mest je omejeno!

POGOSTO POSTAVLJENA VPRAŠANJA

Kako se prijavim? Svojo prijavo nam pošljite preko kontaktnega obrazca v katerem navedete:

 • ime in priimek (kot v potnem listu)
 • na katero destinacijo in termin se prijavljate
 • vašo telefonsko številko
 • želje glede morebitnih doplačil
 • posebnosti glede potovanja (zdravstvene ali prehranske posebnosti, želje glede spalnega reda ipd.)

V kolikor se prijavljate skupaj s partnerjem navedite podatke obeh. Za potrditev prijave je potrebno vplačilo akontacije v roku 24 ur. Podatki za nakazilo so navedeni zgoraj. Prav tako nam pošljite fotokopijo potnega lista na sedež podjetja ali skeniran na naš email.

Kakšna bo velikost skupine? V skupini bo približno 10-19 udeležencev, kar je najbolj optimalno za uspešno osvajanje Mt. Kenya.

Kako je glede prtljage? Teža ter dimenzije oddane in ročne prtljage na letalu so odvisni od letalske družbe s katero letimo. Na omenjeni relaciji ne vozijo nizkocenovniki, tako da lahko ima vsak 1 večji kos (vsaj 20 kg) prtljage in en manjši kos prtljage (nahrbtnik cca 7 kg). Več podrobnosti prejmete pred odhodom.

Koliko prtljage nosim na trekingu? Na trekingu na Mt. Kenya nosimo samo dnevno prtljago – malica, tekočina, topla oblačila, prva pomoč in podobno. Ostalo nam nosijo nosači – teža omejena. Vseskozi je pomembno, da hodimo z lahkih nahrbtnikom.

Kako je glede nosačev? Vsak nosač nam nosi do 14 kg osebne prtljage po osebi oz. kakor je zapisano v enoti ”Vključeno” Zjutraj spakiramo svojo veliko torbo, ”prasico”, velik nahrbtnik in ga predamo nosačem. Ko prispemo v naslednji tabor nam nosač prinese našo torbo. Kljub temu, da so nosači pošteni, svetujemo uporabo ključavnice na torbah. Za skupino npr. 10 oseb je približno 25 nosačev, ki nosijo našo prtljago, hrano in ostalo potrebno za vzpon na Mt Kenya.

Kakšen jezik govorijo v Keniji? V Keniji in pri vzponu na Mt. Kenyo boste lahko uporabljali angleški jezik in swahili. Angleščina domačinov je preprosta. Znanje tujega jezika ni pogoj za udeležbo na trekingu. Slovenski predstavnik vam bo vse potrebno tudi prevajal. Zagotovo se boste marsikatero besedo v swahiliju naučili in pomnili dlje časa.  Svahilski slovarček

Kje bomo nameščeni? V mestu Nairobi ali vasici po Mt Kenya bomo nameščeni v (za slovenske razmere) preprostem hotelu v dvoposteljnih in triposteljnih sobah. Vsaka soba ima svoj tuš. Na trekingu bomo prenočevali v šotorih za dve osebi.

Kaj bomo jedli? V hotelih imamo nočitev z zajtrkom. Ponavadi postrežejo: sladki krompir, palačinke, jajce, toast, namaze ipd… Ostali obroki v mestu so v individualni domeni, a se vseeno lahko odpravimo skupaj v lokalno restavracijo. Na trekingu imamo polni penzion (3 obroki na dan). Za zajtrk se dobijo hrenovke, umešana jajca, različni napitki, sadje, kaša, namazi ipd. Po večini imamo lunch-paket namesto kosila v katerem je sendvič ali burger, sadje, sok, jajce, piščanec, mafin ipd. Za večerjo nam ponavadi postrežejo z juho, rižem, krompirjem, testeninami, piščancem, zelenjavo, palačinkami, enolončnico ipd. Vegeterjanska prehrana je možna v kolikor nas na to opozorite ob prijavi.

Ali je voda pitna? Voda v mestu ni pitna in je obvezno kupovanje vode v plastenkah. V gorskih predelih Mt Kenya je voda načeloma pitna, a naši skupini močno svetujemo pitje vode, ki nam jo priskrbijo kuharji. Priporočljiva je uporaba termovk oz. bidonov. Če ste občutljivi vzemite še tablete za razkuževanje vode.

Ali je res potrebno veliko piti? Za povečanje možnosti uspešnega vzpona na najvišjo goro Kenije je potrebno popiti zadostno količino tekočine – vsaj 3-4 litre na dan. Pod tekočino se štejejo naši hladni napitki (voda, cedevita,…), topli napitki (čaj, kakav,…) ali juhe in enolončnice. Tekočina bo na voljo zjutraj in zvečer. Za čez dan si jo je potrebno predhodno zagotoviti pri kuharjih, zato potrebujete termovke in bidone za vsaj 3-4 litre tekočine.

Kdo je naš slovenski vodnik? Predviden vodnik je slovenski planinski vodnik in turistični vodnik z mednarodno licenco, ki je Kilimanjaro že osvojil. Spoznali ga boste na spoznavnem srečanju. Predviden vodnik je Izidor .

Kako bomo potovali do Kenije ? Prevoz do bližnjega letališča je v lastni domeni – ponavadi Ljubljana. Vožnja z letalom s prestopanjem traja cca 14 ur; sama vožnja pa cca 10 ur. Predvidena letalska družba: Turkish Airlines, Air France, Ethiopian Airlines, Qatar ipd. 

Kako se bomo vozili po Keniji? Po državi bomo potovali na različne načine: avtobus, minibus, džipi in podobno. Ceste so razgibane; vozila pa povprečno starejša kot pri nas. Vsi lokalni prevozi po programu so vključeni v ceno. Vozi se po levi strani ceste – kot Angleži.

Kakšno opremo potrebujem? Priporočamo planinsko – turistično opremo. Seznam potrebne opreme prejmete 2 meseca pred odhodom. Tehnična oprema načeloma ni potrebna, saj so poti lahke. Vseskozi je možna uporaba pohodnih palic (priporočamo).

Kakšno bo vreme? Potujemo v sušnem obdobju – po deževnem monsunu, kar pomeni da bo v nižinskih predelih vroče cca 30-35 °C in padavin ni za pričakovati. Višje kot bomo hodili hladneje bo in od vstopa v park so možne plohe. Na vrhu je pričakovana temperatura cca -10 °C. Preverite vremensko napoved za Nairobi in Mt Kenya ob pakiranju oz. pred vzponom.

Ali zmorem? Za vzpon na Mt Kenya je potrebna psihična in fizična priprava. Predhodne izkušnje z visokih vrhov niso potrebne, ampak so zaželene. Predlagamo kondicijske priprave v slovenskih gorah, obisk višinske sobe in jemanje Edemox-a po predhodnem posvetu z zdravnikom. Treking hoja je počasna, korak po korak, stopalo pred stopalo – slednje pomeni večje možnosti za osvojitev vrha. Garancije za vrh ni.

Kako se pripravit na vzpon na Mt Kenya? Gorniške izkušnje so zelo zaželene. Predlagamo, da se pred našim potovanjem podate na kakšno večdnevno planinarjenje po Sloveniji ali sosednjih državah npr. prečenje Velebita ali prečenje Julijskih Alp z 2000 metri vzpona v enem dnevu. Enodnevni tek na Triglav in nazaj ni merilo. Potrebna je vztrajna hoja gor in dol.

Kakšen je vpliv višine na človeka? Gibanje na visoki nadmorski višini je za vsakogar prvič rahlo presenečenje, saj je dihanje globlje; človek se zadiha že ob hitrih gibih. Slednje velja nad višino cca 3500 m. Doleti vas lahko kakšen hitro-minljiv glavobol ali nad 4500 m slabost. Upoštevamo načela postopne aklimatizacije, zato gremo na prvi izlet na Mt Satima 4001 m in nato prespimo v dolini. Izbrali smo pot Chogoria, po kateri na se na vrh prispe kasneje in zato smo jo ubrali kot najbolj optimalno. 

Kako je glede denarja? Uradna valuta kenijski šiling KES, ki jih bomo zamenjali v Nairobiju. Približna menjava je 1 € = 162 KES. Za natančnejši podatek preveri na Banki Slovenije ali drugod. V glavnem se uporabljajo ameriški dolarji USD; manj evri EUR.  Za napitnine in safari izlet je obvezno plačevanje v ameriških dolarjih – serije, ki so mlajše od leta 2009. Skorajda povsod je možno plačevanje z USD, ampak po slabšem menjalnem tečaju.

Potni list ali osebna izkaznica? Za vstop v Kenijo je obvezen veljaven potni list, ki velja še najmanj 6 mesecev od predvidenega izstopa iz države. Potrebujete vsaj 4 prazne strane za vizo in žige mejnih oblasti.

Ali potrebujem vizum? Slovenski državljani pridobimo e-vizo preko spleta mesec dni pred odhodom. Strošek e-vize znaša 100 €. Vize ni mogoče dobiti ob pristanku in je pogoj za vkrcanje na letalo.

Ali je Kenija varna? Obstajajo določeni zadržki v nekaterih delih države. Odsvetuje se samostojno gibanje ponoči po mestu in kazanje denarja v javnosti. Za domačine smo Evropejci kot bankomat, zato je obvezno skrivanje svojega denarja, dokumentov in vrednih stvari pod oblačili, na različnih (skritih) mestih v prtljagi ipd. Podrobnosti preverite na Ministrstvu za zunanje zadeve.

Kako je glede cepljenj? Svetujemo cepljenje proti rumeni mrzlici in jemanje tablet proti malariji, čeprav nobeno ni obvezno. Priporočamo predhoden obisk Potovalne ambulante na najbližjem ZZV, kjer vam bo zdravnik svetoval glede cepljenj in ostalih posebnosti. Preventiva je bolje kot kurativa. Preverite portal Zdravi na pot

Ali so napitnine obvezne? Napitnine na Mt Kenya so obvezen del prispevka udeležencev. Odvisno od velikosti spremljevalnega osebja in števila potnikov se spreminja tudi napitnina. V januarju 2024 je napitnina znašala cca 150 USD/potnika in osebje je bilo z njo zadovoljno.

Kakšni so plačilni pogoji? Ob prijavi poravnate akontacijo na TRR. Razlika pa kot je navedeno v razpisu pred odhodom. Možno je plačevanje po obrokih, ali v enkratnem znesku. Ko se bo približeval rok plačila posameznega obroka vam bomo poslali opomnik. Zaradi lažje razporeditve vaših odhodkov priporočamo zgodnejše prijave.

Ali so kakšne lokalne posebnosti? Promet poteka po levi strani ceste – angleški stil. Odsvetujemo izzivalno oblačenje. Prav tako potrebujete adapter za angleške vtičnice.

Kako je glede komunikacije s svetom? V namestitvah je (počasi delujoče) brezžično internetno omrežje, drugod ne. Telefonski signal je omejen. Stroški klicev iz Kenije v Slovenijo so cca 3-4 € na minuto; strošek SMS sporočila cca 0,6 €. Kadar bo mogoče bo vodnik objavil kakšno fotografijo na naši Facebook strani. 

Ali bomo pred odhodom imeli srečanje? Srečanje vseh udeležencev je predvideno cca 2 meseca pred treking odpravo na Mt Kenya oz. kakor je navedeno v ponudbi. Srečanje je planirano v osrednji Sloveniji čez teden v popoldanskih urah. Tam se bo predstavil sam potek trekinga, seznam potrebne opreme in odgovorili bomo na morebitna vaša vprašanja. 

A je še ostalo kakšno vprašanje neodgovorjeno? Zakaj bi čakali na jutri, ko pa lahko izkoristimo prednosti globalizacije še danes. Dosegljivi smo preko spodnjega kontaktnega obrazca.

Izvedi več o destinaciji na našem blogu 🙂

A te že srbijo podplati?

Zagotovo si želiš avanturo, kajne? =)

Ali imaš še kakšno vprašanje?

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Kako vam lahko pomagamo?

  Sorodna potovanja

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE