Aconcagua, ki meri 6962 metra, je najvišja gora v Ameriki in na južni polobli ter najvišja gora v Argentini v gorovju Andi. Nahaja se v Mendozi. Je del nacionalnega parka Aconcagua. Na gori je mnogo ledenikov, med najpomembnejše sodita severno-vzhodni ali Poljski ledenik in vzhodni ali angleški ledenik. Ime je dobila po Araucanski besedi Aconca-Hue, kar pomeni kamniti stražar.

Sam vzpon na vrh tehnično ni zahteven, je pa potrebno dosledno upoštevati aklimatizacijo in nasvete vodnika.

Poti, ki vodijo na vrh Aconcague so:

  • Normal route ali običajna pot – pot je znana kot najlažja smer, ki se začne v Plaza de mulas na višini 4.260 metrov in poteka do prve postaje Portezuelo del Manso na 5.200 metrov. Na 6.000 metrih so tri planinske koče (Plantamura, Libertad in Berlin), kjer pohodniki ostajajo nekaj dni, da se aklimatizirajo. Od tu pa do vrha sta možni dve poti, prva gre neposredno na vrh, druga pa gre mimo koče Independencia na višini 6.500 metrov. Severne poti ne predstavljajo večjih tehničnih težav. Pot običajno traja 18 dni.
  • Polish Glacier (direct) Route ali poljska ledeniška pot – je najtežja od treh priljubljenih poti. V nasprotju z ostalimi potmi, ta zahteva tehnično znanje o plezanju. Pot običajno traja 18 do 20 dni, odvisno od vremena. Pot je primerna le za izkušene plezalce, saj zahteva plezanje čez ledenik. Pot se začne v Penitentesu.
  • The Polish Traverse Route ali poljska prečna pot – je druga najbolj priljubljena pot na vrh Pot traja približno 18 dni, odvisno od vremena. Začne se na vzhodni strani gore. Pot prečka ledenik in se združi z običajno potjo pri taboru Indepencia. Pot je nekoliko težja in zahteva malo tehničnega plezanja. To je zaradi kratkega in precej strmega snežnega odseka, s katerim se morajo plezalci spopasti pred vstopom na običajno pot. Potrebne so dereze. Pot se začne v Penetentesu. Običajno traja tri dni, da dosežete prvi bazni tabor, do tja pa boste prečkali 5 rek. Zadnjo od rek je težko prečkati ob močnem dežju.

Naša turistična agencija organizira treking odprave in potovanja po Evropi, Afriki in Aziji. Odločili pa smo se razširiti našo ponudbo tudi na dodaten kontinent – Južno Ameriko. Zato dodajamo v ponudbo Treking odpravo v Aconcaguo, ki je najvišji vrh Južne Amerike, prav tako pa tudi najvišji vrh Argentine. V kolikor smo z opisi poti vzbudili v vas zanimanje, vas vabimo, da se nam pridružite. Za vsa dodatna vprašanja, pa smo vam dosegljivi na spodnjem obrazcu. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času. Veselimo se druženja ob vzponu na vrh Aconcague.

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

 

 

Comments are closed.
CLOSE
CLOSE