Kilimanjaro je s 5895 metri nadmorske višine najvišja gora v Afriki in je ena od sedmih vrhov. Kilimanjaro (Kilimandžaro) se nahaja v severnem delu Tanzanije, v narodnem parku Kilimanjaro. Pokriva 100 kilometrov dolgo in 65 kilometrov široko območje. Je zelo priljubljena gora tako za izkušene pohodnike kot za »novopečene« pustolovce, saj se šteje za najlažjega od sedmih vrhov. Za pot na goro ni potrebnih nobenih tehničnih veščin ali opreme, kot so vrv, pas ipd. Gre za pohodniško pot, ne alpinizem.

10 zanimivih dejstev o gori Kilimanjaro:

 1. • Kilimanjaro leži le 329 kilometrov od ekvatorja, v državi Tanzaniji. Ekvator je namišljena linija, ki deli severno poloblo in južno poloblo. Ko so zgodnji raziskovalci poročali o videnju ledenikov na vrhu Kilimanjara, jim ljudje niso verjeli, saj so mislili, da se led ne more oblikovati tako blizu vročemu, ekvatorialnemu soncu. Znanstveniki zdaj verjamejo, da se ledeniki skrčijo in nato med ledeno dobo ponovno zrastejo.
 2. • Kako je gora dobila svojo ime je še danes skrivnost. Splošno prepričanje je, da je “Kilimanjaro” ime, ki so mu ga dali avtohtoni prebivalci tega območja, kar lahko pomeni “gora veličanstva”.
 3. • Na Kilimanjaro se vsako leto povzpne približno 30.000 ljudi. Na žalost okrog 50% plezalcem ne uspe, večinoma zaradi višinske bolezni. Najboljši način za vzpon je, da uporabite daljšo pot za pomoč pri aklimatizaciji.
 4. • Najhitrejši vzpon in spust na Kilimanjaro je opravil Švicar Karl Egloff v samo 6 urah in 42 minutah, leta 2014. Pot na Kilimanjaro običajno namreč traja od pet do devet dni.
 5. • Najstarejša oseba, ki se je uspešno povzpela na Kilimanjaro, je 88-letni dr. Fred Distelhorst, ki je leta 2017 postavil svetovni rekord. Najstarejša ženska, ki se je povzpela na Kilimanjaro, pa je 86-letna Angela Vorobyova, to je dosegla leta 2015. Najnižja predpisana starost za plezanje na Kilimanjaro je 10 let, vendar parkski organ odobri določene izjeme za otroke, ki imajo dobre izkušnje s trekingom. Najmlajša oseba, ki se je povzpela na Kilimanjaro, je deček iz Amerike, ki je leta 2018 osvojil Kilimanjaro pri samo šestih letih.
 6. • Med vzponom na Kilimanjaro, trekingi na poti do vrha doživijo pet različnih ekoloških območij. Vsaka cona postane hladnejša in bolj suha. Tudi rastlinsko in živalsko življenje izgine. Vrh je v arktičnem območju, za katerega so značilni led in kamen. Na tej nadmorski višini, ki je kategorizirana kot »ekstremna«, ni trajnega človeškega bivališča, saj je telo v stanju poslabšanja (kratke izpostavljenosti so v redu).
 7. • Na Kilimanjari sta dve deževni sezoni in sicer v aprilu-maju in novembru. Najbolj obremenjena sezona je junij-september. December-marec ni slab čas za vzpon, vendar pa je vreme zvečer in na vrhu bolj hladno kot sicer. Sneg na vrhu je v tem obdobju najverjetnejši.
 8. • Povprečna temperatura na vrhu te gore je -7°C.
 9. • Precej verjetno je, da se boste v določenem trenutku srečali s člani plemena Chagga. Pleme Chaggo, ki šteje okrog 1.000.000 ljudi, so tretja največja etnična skupina v Tanzaniji in ena najbogatejših zaradi tesnega odnosa z goro in njeno rodovitno zemljo.
 10. • Čeprav je Kilimanjaro čudovit in veličasten, pa mu učinki globalnega segrevanja vseeno niso prizanesli.

Kilimanjaro, kot eno največjih naravnih čudes na svetu navdihuje mnoge ljudi. Ko se povzpnemo na Kilimanjaro in stojimo na vrhu Afrike, vidimo svet na drugačen način. Težave, ki so se v našem življenju zdele nemogoče, zbledijo v primerjavi z vzponom na Kilimanjaro. Vrh Kilimanjaro je resnično vznemirljiv kraj za vsakogar, zato ga izkusi tudi ti in pridi z nami na treking Kilimanjaro!

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE