Armenija, uradno Republika Armenija je država v Evraziji. Nahaja se v zahodni Aziji na armenskem visokogorju, meji pa na Turčijo na zahodu, Gruzijo na severu, Azerbajdžan na vzhodu, Iran na jugu ter na azerbajdžansko eksklavo Nahičevan na jugozahodu. Armenija leži v višavju kjer jo obdajajo vrhovi Ararata. Glavno mesto Armenije je Yerevan, država pa šteje skoraj 3 milijone prebivalcev.

Narava Armenije je zelo raznolika. Snežni vrhovi so visoko nad globokimi soteskami, zelenimi gozdovi, burnimi rekami in osupljivimi slapovi. Vsestranskost Armenije, njena bogata zgodovina in arhitektura, privablja ljubitelje avanturističnega turizma, eko turizma in ljudi, ki želijo doživeti deželo prvih kristjanov.

Armenija je precej alpska država, znana po svojem gorskem svetu. Znana je po svojih vodotokih, skalnatih soteskah in neverjetnih vrhovih. Ljudje pripotujejo iz celega sveta, da bi se odpravili na pohod in si ogledali to čudovito deželo. V vsakdanjem življenju so poudarjeni naravni elementi življenja. Domačini tako uporabljajo naravno izvirsko vodo, ki prosto teče, in uživajo v  pogledu na svetopisemsko goro Ararat, ki strmi v nebo.

Nekaj največjih znamenitostih Armenije:
→ Ararat: Ararat stoji na desnem bregu reke Aras blizu meje s Turčijo. »Sestavljen« je iz dveh stožcev s skupno bazo – zahodni ali veliki Ararat (5165 metrov) ter vzhodni ali mali Ararat (3925 metrov). Geološka starost velikega Ararata je približno 3,5 milijona let, mali Ararat pa je star približno 150 tisoč let. Obe gori sta mirujoča vulkana. Armenci te vrhove ljubeče imenujejo »dva brata« – Sis in Masis. Vrhovi teh gora so vidni praktično povsod.

→ Echmiadzin: Gre za armensko apostolsko cerkev. Armenija je zelo ponosna, da je prvi narod, ki je sprejel krščanstvo kot državno vero. Danes je več kot 90% prebivalcev krščanov. Echmiadzin, imenovan tudi Vagharšapat, je središče religije. Duhovniki prihajajo sem na študij. Glavna cerkev vsebuje zakladnico, v kateri so najdragocenejše relikvije v lasti armenske cerkve. Na ogled imajo kar nekaj zgodovinskih predmetov iz Biblije. Na območju Echmiadzina je še nekaj drugih cerkva, vključno z dvema cerkvama in uničeno katedralo Zvartnots.

→ Mesto Shushi: Shushi je mesto na vrhu hriba, ki je zelo majhno, vendar je dom nekaterih zanimivih znamenitosti, kot je džamija Yukhari Govhar Agha, ki je trenutno v obnovi in lepo obnovljena katedrala Ghazanchetsots. Shushi je mesto, ki je najbolj gosto poseljeno z muzeji, saj se v tem majhnem mestu najde muzej denarja, muzej umetnosti, muzej preprog, muzej zgodovine in geološki muzej.

→ Lori: Biser Armenije, Lori, je zeleni raj in še en priljubljen kraj za pohodništvo v Armeniji. Osupljive pokrajine gore Lori so prekrite z borovim gozdom, deviškimi jezeri in skrivnostnimi starodavnimi samostani.

→ Samostan Tatev: Približno 280 kilometrov od glavnega mesta Yerevana, je Tatev,  ena največjih turističnih destinacij v Armeniji. Tatev je v jugovzhodni provinci Syunik, majhna vasica z zelo dolgo zgodovino. Znan je kot eno najstarejših arhaičnih duhovnih centrov v armenski zgodovini. Na velikem vrhu planine najdemo tudi starodavni Tatevski samostan.

→ Jezero Sevan: Priljubljenost jezera Sevan je deloma posledica enostavne dostopnosti jezera iz glavnega mesta Yerevana. Medtem ko imajo številni drugi bolj oddaljeni kraji Armenije zelo malo turistične infrastrukture, je jezero Sevan dobro opremljeno za turiste. Najbolj pogost razlog, da turisti pridejo na jezero Sevan, je, da pobegnejo od poletne vročine v drugih delih države. Jezero Sevan je veliko bolj hladno kot je Yerevan in zato zagotavlja zelo osvežujoč umik iz glavnega mesta.

→ Vas Khndzoresk: Vas je znana po starih jamskih domovih, ki so se uporabljala vse do petdesetih let. V teh skalnih gričih so od nekdaj živeli ljudje, gradili so umetna zavetišča in prostore za shranjevanje hrane. Dolžina te jamske vasice je 3 km. Večina hiš v vasi je vkopanih v skalo.

Zakaj je treking po Armeniji tako poseben? Ker je Armenija polna lepih znamenitosti, zgodovinskih znamenitosti in sledi antične civilizacije, ki bo pritegnila vsakega popotnika.

Če ste ljubitelj narave, je najboljši način za raziskovanje Armenije pohodništvo. Dnevi, ki jih boste preživeli na poti po najlepših kotičkih države na čudovitih pohodniških poteh, bodo najlepši spomini na vašo potovanje v Armeniji, zato se nam pridružite na trekingu na Ararat.

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE