Država Kirgizistan, nekoč poznana pod imenom Kirgizija, je celinska država v Srednji Aziji. Glavno mesto je Bishek. Poznana je po svojih gorah in bogati nomadski tradiciji. Uradni jezik je kirgizijščina, ki je povezana z turškimi jeziki, še vedno pa se pri jeziku čuti kulturni vpliv Rusije.

Znamenitosti Kirgizije so:

 • Mesto Bishek – glavno mesto Kirgizije, ki leži na skrajnem severnem robu gore Ala Too. V mestu je moč videti preplet vpliva Sovjetske zveze in azijske kulture. Najbolj obiskan je nacionalni muzej zgodovine, Dordov bazar in trg Ala Too, kjer lahko opazujemo menjavo častne straže.
 • Nacionalni park Ala-Archa – je dolina, ki se nahaja blizu glavnega mesta in obsega sotesko reke Ala-Archa in sega v pogorje Tien Shan. Pohodniki, izletniki, smučarji in kolesarji iz celega sveta jo redno obiskujejo. Park je odprt vse leto, čeprav je najbolj priljubljen poleti in zgodaj jeseni.
 • Sulejmanova sveta gora – gora nad Fergansko dolino. Na njej naj bi molil tudi Mohamed. Že od 10. stoletja dalje goro obiskujejo romarji. Prvotno naj bi se imenovala Sulejmanova krona, kasneje tudi Lepa gora. Gora je bila pomembna za potnike na Svilni cesti kot svetišče. Je gora petih vrhov in vsebuje številne starodavne obredne jame s petroglifi. Potniki so verjeli, da si z obiskom teh krajev lahko zagotovijo ozdravitev glavobola, bolečin v hrbtu ter pridobijo blagoslov za dolgo življenje.
 • Jezero Issyk-Kul – je drugo največje slano in gorsko jezero na svetu. Pravijo mu tudi Vroče jezero. Jezero je centralna točka Evrazije. Leži na nadmorski višini 1600 metrov in pokriva kar 6200 km2 površine. Jezero nikoli ne zamrzne, čeprav je obdano z visokimi gorami.
 • Tash Rabat – je najlepše ohranjen karavanseraj vzdolž nekdanje Svilne ceste. Zgrajen je bil v 10. stoletju in je, tako kot vsi karavanseraji, služil počitku trgovskih karavan ter nudil zatočišče pred divjimi živalmi in roparji.
 • Mesto Osh – je drugo največje mesto v državi in je staro vsaj 3000 let. Kraj ima zelo mešano prebivalstvo, saj v njem prebivajo Rusi, Tadjikiji, Uzbekistanci ter druge manjše etnične skupine.

Če so vam zgoraj opisane znamenitosti in kraji Kirgizije vzbudili zanimanje za obisk in doživetje, vas vabimo, da si ogledate program Treking v Kirgiziji. Povpraševanje ali prijavo za vaše potovanje lahko podate preko spodnjega obrazca. Ugodno ponudbo vam bomo posredovali v najkrajšem možnem času:

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE