Madeira je otok, ki leži tisoč kilometrov od Lizbone, sredi oceana, na poti proti Ameriki in skupaj z manjšim otokom Porto Santo ter še nekaj drugimi nenaseljenimi otočki meri 741 km2. Z Madeire izhaja znano sladko vino »madeira«.

Madeira ima približno 260.000 prebivalcev, polovica jih živi v glavnem mestu Funchal. Leži med 30 ° in 33 ° severne zemljepisne širine in je 978 km jugozahodno od Lizbone ter 500 km severno od Kanarskega otočja. Je del Makaronezije.

Danes je glavni vir zaslužka na otoku turizem. Za gospodarstvo je turizem zelo pomemben, zato se na Madeiri veliko dogaja, med drugim karneval in festival cvetja.

Na Madeiri najdemo veliko znamenitosti, vrednih ogleda:
Pečina Cabo Girão: Po cesti, ki zapušča Funchal in pelje skozi Câmara de Lobos ter se nadaljuje v gore, dosežemo Cabo Girão, ki z nadmorsko višino 580m velja za eno od najvišjih pečin v Evropi. Biti na razgledni točki je precejšnja pustolovščina. Razgled ponuja osupljive poglede na fajãs Rancho in Cabo Girão – majhna območja zemljišč, ki se obdelujejo ob vznožju pečine in veličasten panoramski pogled na ocean. Na razgledni točki je bila zgrajena viseča steklena platforma tako imenovana »skywalk«.

→ Slap Risco: »25 izvirov« je najbolj obiskana pot na otoku. Pot se začne pri zatočišču Rabaçal, do katerega pridemo, ko prečkamo edino ravno mesto na otoku Madeira, Paul de la Serra. Iz Rabaçala lahko obiščemo laguno vetra (Lagoa do Vento) in Risco, od koder lahko vidimo impresiven slap, ki izhaja iz jezera. »Levada do Risco« je 6,3 kilometrov dolga pot, ki se uporablja predvsem za pohodništvo, sprehode in izlete v naravo in je dostopna celo leto.

→ Rt Ponta de São Lourenç: Ponta de São Lourenço je eno zadnjih nedotaknjenih krajev na Madeiri. Nahaja se v najbolj vzhodnemu polotoku otoka Madeira. Ta polotok je vulkanskega izvora, večinoma iz bazalta, čeprav obstajajo tudi nekatere apnenčaste usedline. Na koncu rta sta dva otočka. Ponuja nam odlične razglede na severno in južno stran otoka, in če vremenske razmere to dopuščajo, si lahko ogledamo tudi otok Porto Santo. Ob poti lahko pogosto vidimo več vrst ptic ter Madeirskega kuščarja, ki je edini plazilec na otoku.

→ Tržnica Mercado dos Lavradores: Pristna tržnica je ena najbolj priljubljenih točk turistov, saj bomo tukaj našli značilne in tradicionalne arome, prisotne v najbolj eksotičnem svežem sadju, zelenjavi in cvetju Madeire. Tržnico je zasnoval Edmundo Tavares. Svoja vrata je odprla novembra 1940. Vse od tedaj ima vlogo glavnega dobavitelja blaga v mestu. Ogromne ploščice pobarvane z regionalnimi temami krasijo fasado, glavni vhod in ribjo tržnico. V notranjosti je prostor organiziran v majhne »trge«, »ulice« in »majhna stopnišča«, kjer se prodajajo vse vrste izdelkov.

→ Camacha: Camacha je čudovita majhna vasica nekaj kilometrov v hribih vzhodno od Funchala. Znana je po »festivalu jabolk« in zelo aktivnih folklornih plesnih skupinah. Camacha je znana tudi pod imenom „vas proizvajalcev košaric“, čeprav je veliko več kot to, saj predstavlja središče Madeirske obrtne industrije iz vrbe. Danes izdelujejo pohištvo, klobuke, okraske, kuhinjske pripomočke, vino in seveda … košare vseh velikosti in oblik. Na razstavi je na voljo več kot 1000 različnih izdelkov, kar je zanimivo doživetje za vsakega turista. Mnogi tudi menijo, da je vas Camacha »prestolnica kulture otoka Madeira« saj, če pogledamo okrog, najdemo zelo nadarjene ljudi in veliko kulturnih, družabnih in zabavnih dogodkov. Eden najboljših primerov le-tega je ena izmed lokalnih folklornih skupin, ki je ena najbolj znanih portugalskih folklornih skupin, znanih po vsem svetu.

→ Vrh Pico de Arieiro: Pico do Arieiro, z nadmorsko višino 1818 metrov, je tretji najvišji vrh na otoku. Od tukaj so razgledi spektakularni in ko je vreme lepo, je mogoče videti tudi sosednji otok Porto Santo, ki se nahaja 48 kilometrov proti severu. Odlično zgrajena pot vodi do najvišjega vrha Pico Ruivo, do katerega potrebujemo 2 -3 ure hoje. Med to potjo se sprehodimo tudi mimo Pico das Torres, drugega najvišjega v vrhega z 1851m nadmorske višine, ki pa je odličen za plezanje. Vsi večji vrhovi so dostopni iz Pico do Arieiro.

→ Razgledišče Balcões: Ko pridemo do razgledišča Balcões, bomo naleteli na čudovito prizorišče, ki ga popolnoma zasedajo zelene doline. V dneh, ko je vidljivost dobra, je možnost videti osrednjo gorsko verigo otoka, z najvišjimi vrhovi in sicer so to vrhovi Pico do Arieiro(1818 m), Pico do Gato, Pico das Torres in Pico Ruivo (1861 m).

→ Levada 25 izvirov: Poznamo jo tudi pod imenom “Levada Nova«, le-ta nastane z vodami, ki se spuščajo iz Paula da Serra, doline z navpičnimi stenami, kjer vulkanska kamnina omogoča, da se voda pojavi v obliki vodnjakov ob stenah gore (skupaj je 25 vodnjakov). Septembra 1855 je voda prvič stekla skozi levado, od severa proti jugu in s tem omogočila izkoriščanje veliko zemljišč.

Na tem čudovitem otoku pa lahko zraven vseh znamenitosti okusite tudi njihovo nadvse priljubljeno tradicionalno pijačo Poncha. Če si tudi vi želite od pobližje ogledati vse znamenitosti tega otoka, se nam pridružite na trekingu Madeira!

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE