Marakeš znamenitosti©hookedoneverything.com

Marakeš (tudi Marrakesh ali francosko Marrakech) je četrto največje mesto Maroka (za mesti Casablanca, Fez in Tangier). Najbližje letališče Menara je od medine oddaljeno le 20 minut vožnje. Izvor imena je berberski in pomeni Zemlja od boga oz. božja zemlja. V zimskem času je povprečna temperatura 12°C; v poletnem času pa temperature sežejo do kar 45°C. Čeprav iz prakse povedano je tudi v ”zimskem” času tukaj temperatura pogosto 25-30°C. Mesto Marakeš na pragu pogorja Atlas ponuja mnogo znamenitosti, tako da vam nikoli ne bo dolgčas. V nadaljevanju so predstavljene nekatere znamenitosti Marakeša, ki vam bodo gotovo popestrile dan:

 • Živahni trg Djemaa El Fna je glavni trg mesta in se nahaja v medini (starem delu mesta znotraj obzidja). Dogajanje na trgu je zelo pestro od zore do mraka. Čez dan se boste lahko osvežili na stojnicah s sveže stisnjenim pomarančnim sokom. V večernih urah pa na plan pridejo akrobati, krotilci kač, plesalci in berberski glasbeniki z Atlasa ter mnoge stojnice s ”street food” katero prav tako moramo poizkusit.
 • Koranska šola Ali Ben Youssef Madrasa je islamska šola v katero si je mogoče občasno tudi ogledati od znotraj. Lokalni vodnik vam lahko razloži odnose znotraj šole, njihovo delo ter življenje. Šola je tudi arhitekturni in umetniški presežek.
 • Subtropski vrt Jardin Majorelle je fotogenična točka Marakeša, kjer domuje ducat ptic in kjer najdemo veliko različnih primerkov kaktusov. V modro obarvanem objektu lahko obiščemo Muzej islamske umetnosti v katerem se nahaja zbirka preprog, zaves, rokopisov, keramiko in poročni nakit.
 • Koutoubia je največja mošeja v Marakešu in pogosto tudi turistična ikona mesta. Nahaja se v medini, le streljaj od glavnega trga Djemaa El Fna. Mošeja s 77-metrskim minaretom je polna ornamentov in umetniških elementov. Žal pa je vstop za nemuslimane prepovedan.
 • Palača Bahia (v prevodu briljantna) je palača s pripadajočim vrtom v medini. Zgrajena je bila v 19. stoletju z namenom, da je največja in najpomembnejša palača tistega časa. Lokalni vodnik vam bo z veseljem povedal kakšno ”prepovedano” zgodbo z življenja vezirja ter njegovega harema.
 • Botanični vrtovi Menara se nahajajo na zahodu mesta v bližini istoimenskega letališča. Znotraj velikega parka oljk najdemo več paviljonov z zeleno streho, katere so poimenovali svetilnik (arabsko ‘manaara’), čeprav pravega svetilnika tukaj ni bilo.

Zgoraj so navedene le nekatere izmed kulturnih znamenitosti Marakeša, čeprav ste lahko v mestu tudi aktivni in na primer jahate kamele. Po želji udeležencev si v okviru potovanja v Maroko ogledamo nekatere znamenitosti, čeprav vedno na koncu ”pristanemo” na živahnem bazarju. V kolikor vas potovanje v Maroko zanima ali so vas znamenitosti Marakeša pritegnile, nam lahko pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca:

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaša telefonska številka (obvezno)

  Izberi doplačila:

  Naloži sken osebnega dokumenta:

  Vaše sporočilo

   

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE