Znamenitosti Maribor©maribor-pohorje.si

Maribor je mesto najstarejše trte na svetu in drugo največje mesto Slovenije z več kot 95.000 prebivalci. Zaradi lege ob reki Dravi, v objemu gozdov Pohorja in vinorodnih gričev je izlet v Maribor čedalje bolj priljubljen med Slovenci in tujci. Slovi po izjemni vinski tradiciji, bogati kulinariki ter po številnih znamenitostih in atrakcijah. Maribor je bil leta 2012 Evropska prestolnica kulture in rezultati tega so še danes vidni v mestu. Destinacija Maribor Pohorje ponuja raznolika doživetja za ljubitelje vina in kulinarike, velnesa, športa, eko turizma, romanj in drugih dejavnosti. Mesto je prepoznavno tudi po festivalu Lent, ki se odvija vsako leto; tam pa si lahko ogledamo razne predstave in koncerte. V nadaljevanju vam predstavljamo le nekaj znamenitosti Maribora, ki si jih lahko ogledate:

  • Stara trta – je najstarejša trta na svetu, ki še vedno rodi žlahtne sadove, bila je vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov s potrjeno starostjo več kot 400 let. Nahaja se na Lentu ob reki Dravi, ki je najstarejši del mesta Maribor. Stara trta je edina, ki ima lasten muzej, v katerem je možno tudi kupiti pridelano vino. V čast trte imamo tudi nekaj festivalov kot so Rez Stare trte, Martinovanje in Festival Stare trte.
  • Glavni trg – je največji mariborski trg. Na sredi trga stoji Marijino ali kužno znamenje, ki so ga postavili v spomin na kugo, ki je terjala mnoga življenja. Na Glavnem trgu se nahajajo pomembne zgodovinske stavbe kot so mestna hiša Rotovž, stavba bivšega kazinoja in prve mariborske pivovarne.
  • Stolna cerkev Maribor – je ena izmed glavnih znamenitosti Slomškovega trga, ki je bila zgrajena v 12. stoletju in je sedež mariborske nadškofije. Največjo prepoznavnost ji je dal Anton Martin Slomšek, prvi slovenski svetnik, katerega grob se nahaja v cerkvi.
  • Pohorje – se dviga nad mestom Maribor in je kot štajerska ”Šmarna gora”. Krasijo ga jezera, zeleni pragozdovi, slapovi in številne kolesarske in peš poti ter adrenalinska doživetja. V zimskem času velja Pohorje za enega največjih smučarskih središč pri nas. Tukaj se odvija tudi Zlata lisica, tekmovanje za svetovni pokal v smučanju za ženske.
  • Vinagova klet – nahaja se v središču mesta, pod Trgom svobode in je ena najstarejših in največjih klasičnih vinskih kleti v Evropi. Dolga je kar 2500 metrov. V njej najdemo tudi vinski arhiv, kjer hranijo več kot 250.000 steklenic najboljših letnikov. Turistom najbolj zanimiva pa je degustacijska soba, kjer lahko uživate v poskušanju dobrih lokalnih vin.
  • Pokrajinski muzej Maribor – se nahaja v Mariborskem gradu, veličastnem arhitektonskem spomeniku v središču starega mestnega jedra. Dejavnost muzeja je zbiranje in ohranjanje premične kulturne dediščine mariborskega območja. V gradu se odvijajo tudi razne prireditve, koncerti ter delavnice.
  • Mestni park – je mestno sprehajališče in velja za zeleno oazo sredi mesta ter s tem pomemben element mesta. Kar pet hektarjev zelenih površin je na voljo Mariborčanom za rekreacijo med griči Piramide in Kalvarije. Cvetlični nasadi, fontane in raznoliko drevje vas bo spremljalo ob poti do treh ribnikov. Več kot 100 vrst plazilcev in 120 vrst rib pa so na ogled v akvariju – terariju v parku.

Več kot očitno je, da znamenitosti Maribora ne bodo pustile ravnodušnega nikogar. V prispevku smo jih navedli le nekaj, za več pa je potrebno Maribor obiskati in se skozenj sprehoditi s turističnim vodnikom. V kolikor v okviru vaše skupine razmišljate o (sindikalnem) izletu v Maribor, nam pošljite povpraševanje preko spodnjega obrazca:

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

Comments are closed.
CLOSE
CLOSE