Znamenitosti Ptuj

Ptuj, mesto kurentov, je eno naših najstarejših mest. Mesto stoji na starih vinskih kleteh, kjer hranijo najstarejši vinski letnik v Sloveniji.  Leži ob zgodovinsko pomembnem prehodu čez Dravo, kjer je že v prazgodovini potekala trgovska pot med Baltskim in Jadranskim morjem. Ravno zaradi bogate zgodovine ima Ptuj številne znamenitostmi. Mi so za vas izpostavili in pripravili nekaj opisov znamenitosti Ptuja, ki si jih lahko ogledate:

  • Minoritski samostan – Samostan sv. Petra in Pavla na Ptuju je rimokatoliški samostan, ki stoji na koncu starega mestnega jedra, ob Dravskem mostu, na Minoritskem trgu. Samostan je najpomembnejša zgradba starega mestnega jedra. Začetki samostana po zgodovinskih virih segajo v leto 1239, ko bi ga naj ustanovili gospodje Ptujski. Takrat se je vanj naselil red manjših bratov konventualcev sv. Frančiška, navadno imenovan minoritski red. Izrednega pomena je tudi samostanska biblioteka oziroma knjižnica, ki ima prostor v drugem nadstropju samostana. Nastanek knjižnice glede na knjižni fond sega v začetek 16. stoletja in hrani skoraj 5.000 starih knjig, večinoma iz 16., 17. in 18. stoletja. Za izposojo pa ima na voljo kar 15.000 knjig.
  • Grad Ptuj – ali Ptujski grad stoji na grajskem griču nad mestnim jedrom. Pogled z gradu nam nudi razgled na Ptuj z okolico in Ptujsko jezero. Sedanji grad je rezultat številnih gradbenih faz, končno podobo pa je dobil konec 17. stoletja. S Ptujskim gradom upravlja Pokrajinski muzej Ptuj. Na gradu so naslednje zbirke: glasbila, orožje, fevdalna stanovanjska kultura, pustne maske in slike na steklu. Tukaj je še grajska galerija, grafični kabinet Franceta Miheliča in zbirka Marka Sluge.
  • Orfejev spomenik – je ena od znamenitosti Ptuja, ki stoji na kraju najdbe pred mestnim stolpom na Slovenskem trgu. Marmorni nagrobnik so postavili v 2. stoletju mestnemu županu Marku Avreliju Veru v takratni rimski provinci Gornji Panoniji. Visok je 5 metrov in širok 1,8 metra ter je največji iz enega kosa izklesan rimski spomenik, kar jih je znanih v srednji Evropi. Ime je dobil po reliefu s prizori iz mita o Orfeju. V srednjem veku so ga uporabljali kot sramotilni steber ali pranger.
  • Cerkev svetega Jurija – je najpomembnejša stavba na Slovenskem trgu. Ponaša se z najstarejšo dokumentirano gradbeno zgodovino. Danes je župnijska cerkev Župnije Ptuj – Sv. Jurij. Domneva se, da je na tem mestu že v 4. stoletju stala starokrščanska bazilika. Obstoječa cerkev je bila postavljena v 12. stoletju. Cerkev so večkrat prezidali in dozidali, kar se danes vidi v njeni notranjosti in zunanjosti. Cerkev ima več stranskih oltarjev. Na freskah so upodobljeni takratni sloji družbe, a ne tudi meščani, čeprav je Ptuj od nekdaj veljal za meščansko naselbino.
  • Dominikanski samostan Ptuj – Samostan in cerkev je ustanovila vdova Friderika III. Ptujskega, pri tem pa ji je pomagal salzburški nadškof Eberhard II. V njem naj bi bili pokopani tudi gospodje Ptujski. Samostan je pogorel, bil večkrat obnovljen, baročni videz pa je dobil v 18. stoletju. Ukinjen je bil leta 1786 z jožefinskimi reformami. V opuščenih stavbah je bila vojašnica. Leta 1926 pa ga je kupila občina in v njem uredila muzej, čemur služi še danes.
  • Vinska klet Ptuj – mesto že od nekdaj slovi po odlični in raznovrstni kulinariki ter predvsem po odličnih vinih. V svojih kleteh ima že sedem stoletij tradicije pridelovanja in negovanja vin. Ugodna sestava tal in vremenski pogoji omogočajo v Halozah in Slovenskih goricah rast številnih žlahtnih sort vinske trte. O začetkih ptujske vinske kleti lahko govorimo od leta 1239. Stara klasična klet s stalno temperaturo in vlago nudi najboljše pogoje za zorenje vina, zelo bogata pa je ptujska vinska vinoteka izbranih letnikov.

To je le del znamenitosti, ki si jih morate ogledati ob obisku najstarejšega mesta v Sloveniji. Vse to in še marsikaj drugega pa lahko doživite, če se skupaj z nami odpravite na enodnevni izlet po Ptuju in njegovi okolici. Za vas smo pripravili dve ideji za izlet. Več informacij o programu izleta, pa si lahko preberete s klikom na Ptuj in Ptujska gora ali s klikom na Ptuj in okolica. Prav tako pa smo vam za vsa vprašanja in vaše povpraševanje dosegljivi preko spodnjega kontaktnega obrazca.

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

CLOSE
CLOSE