Tbilisi, glavno mesto Gruzije, je mesto kontrastov, kjer tako sodobna kot stara arhitektura odlično sobivata druga ob drugi. Mesto je skozi svoj obstoj doživelo številne invazije in je bilo nekajkrat pogorelo in obnovljeno, vendar kljub temu še vedno uspe prikazati svojo burno zgodovino in bogato kulturo.

Tbilisi leži v dolini, obkrožen s hribi in gorami. Mesto ponuja veliko lepih razgledov in krajev, kot so trdnjava Narikala, gora Mtatsminda ali cerkev Metekh. Z žičnico ali peš se lahko odpravite na raziskovanje mesta, nagrajeni pa boste s fantastično panoramsko sliko mesta. V mestu je veliko znamenitosti in za vas smo jih zbrali nekaj, vrednih ogleda.

Najboljše znamenitosti, ki jih lahko obiščete na potovanju v prestolnico Gruzije:

Žičnica: Odprta od leta 2012, žičnica povezuje park Rike na levem bregu reke Mtkvari s trdnjavo Narikala. Vožnja z žičnico vam ponuja fantastičen pogled na mesto in obenem enostavno vožnjo do vrha hriba. Vožnja mine hitro, saj traja le nekaj minut. Ko izstopite na postaji na vrhu hriba, lahko zavijte desno proti kipu Kartlis Deda ali pa zavijete levo do trdnjave Narikala.

Most miru: Eden prvih modernih arhitekturnih dodatkov mesta je steklena in jeklena konstrukcija znanega mosta »miru«. Michele De Lucchi, italijanski arhitekt, je zasnoval most za pešce čez reko Mtkvari; za javnost se je most odprl leta 2010.

→ Trdnjava Narikala: Narikala je starodavni simbol obrambe Tbilisija. Trdnjava je bila ustanovljena v 4. stoletju, približno v času ustanovitve samega mesta. Ime Narikala naj bi izhajalo iz perzijske besede za citadelo, toda druga teorija pravi, da je bilo to ime, ki so ga uporabljali Mongoli in pomeni „majhna trdnjava“. Narikala vam ponuja nekaj najboljših panoram mesta.

→ Kartlis Deda: Tik ob trdnjavi Narikala stoji velik kip ženske, ki ima meč in skodelico. To je mati Gruzije (Kartlis Deda v gruzijščini). Kip meri v višino več kot 20 metrov in je simbol ne le Tbilisija, ampak tudi države. Meč je za tiste, ki pridejo kot sovražniki, skodelica vina pa za tiste, ki pridejo kot prijatelji.

Termalno zdravilišče Gulo: To je čudovita in popolnoma prenovljena kopalna hiša z notranjostjo, ki je večinoma iz marmorja. Njen gostitelj – Gulo – je cenjeni varuh tradicije žveplanja v Tbilisiju.

Bazar: Ta izjemna tržnica vas bo zabavala več ur. V prodaji je na voljo očarljiv izbor starin, nakita in drugih stvari. Vse je položeno na tleh, pogosto skrbno razporejeno. Ponujeno vam bo prav vse. Ena oseba bi vam morda poskušala prodati dvajsetletne baterije, medtem ko bo njihov sosed poskušal prodati star nakit iz jantarja in srebra. Med vikendi je običajno več prodajalcev, a tudi več turistov.

Staro mestno jedro: V vznožju hriba, ki ga omejuje trdnjava je staro mestno jedro Tbilisija, labirint ozkih ulic, kjer leseni balkoni gledajo s starih zidanic. Vrata vodijo na skrita dvorišča, na nebo se vzpenjajo starodavne trte. Ulice so razgibane, razpokane in razpadajoče, a prijetne, očarljive, slikovite in pristne. Slog je kombinacija dveh vplivov, tesne vijugaste ulice azijskega ali arabskega mesteca, prepletene z evropsko, klasično rusko arhitekturo »Art Nouveau«. Na zahodu se staro mestno jedro nadaljuje v predel Sololaki, prijeten in očarljiv kraj za sprehod, fotografiranje in raziskovanje Tbilisija.

Vidimo lahko, da Tbilisi poleg priljubljenih turističnih destinacij skriva edinstvene dragulje v svojih ulicah. Če jih tudi ti želiš raziskovati, ne zamudi priložnosti in se nam pridruži na treking Gruzija!

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE