Velika planina je največja planota v Kamniško-Savinjskih Alpah in že zelo dolgo velja za sinonim tradicionalnega slovenskega pašništva. Kraška planota na nadmorski višini med 1200 in 1668 metri je največja visokogorska pašna planina v Sloveniji.

Za vas smo pripravili nekaj opisov znamenitosti Velike planine, ki so zagotovo vredne svojega ogleda.

 • Pastirsko naselje –imenuje se Veliki Stan. Tukaj ima pašno pravico za živino kar 167 pastirjev. Pastirska bajta ima značilno ovalno obliko s skoraj do tal segajočo streho, krito s smrekovimi skodlami. V isti stavbi je na eni strani bivalni prostor za pastirja, na drugi strani pa za živino. V poletnih mesecih pa lahko pri pastirjih poskusite tudi pravo pastirsko malico (kislo mleko in žgance).
 • Kapelica Marije Snežne – je prostor, kjer se vsako nedeljo v času pastirske sezone odvijajo maše. Zgrajena je že pred 2. svetovno vojno po načrtih arihtekta Jožeta Plečnika. Poleg vseh planšarskih hiš na planini, je bila požgana tudi kapelica. Posvečena je Mariji Snežni, ki pa goduje 5. avgusta.
 • Preskarjeva bajta – je bajta znotraj pastirskega naselja Veliki Stan. Danes je v njej istoimenski muzej, ki predstavlja delo in življenje na planini. Bajto se že na daleč prepozna po tem, da je edina, ki je brez oken.
 • Jama Veternica – je kraška udornica, ki se ji je porušil strop. V jami se je nekoč skozi vse leto zadrževal led, pastirji pa so jo uporabljali kot hladilnico oziroma prostor za shranjevanje mesa.
 • Spomenik letalske nesreče – med Malo in Veliko planino je 29.5.1944 strmoglavil ameriški bombnik B-17
 • Trnič – lepo okrašena kepa sira, ki je narejena iz posnetega mleka in je prepoznavna oblika pastirjev Velike planine

To je le nekaj znamenitosti Velike planine. Še več pa si jih boste lahko ogledali, če se z nami odpravite na enodnevni izlet. Več informacij o programu izleta si lahko preberete s klikom na Izlet Velika planina. Prav tako pa smo vam za vsa vprašanja in vaše povpraševanje dosegljivi preko spodnjega kontaktnega obrazca.

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  CLOSE
  CLOSE