Madagaskar ali afriški biser leži v Indijskem oceanu in ga od vzhodne afriške obale loči 400 kilometrov širok Mozambiški preliv. Je četrti največji otok na svetu. Rečejo mu tudi osmi kontinent. Njegova površina meri 578.041 kvadratnih kilometrov. Glavno mesto otoka je Antananarivo.

V malgaški kulinariki  se čuti vpliv priseljevanja različnih ljudstev. V vsej državi se riž šteje za vrhunsko hrano in predstavlja glavno osnovo prehrane v vseh, razen najbolj sušnih regijah na jugu in zahodu. Spremljevalne jedi z rižem se razlikujejo glede na razpoložljivost sestavin in lokalnih kulturnih norm. Zunaj doma se domače kuhinje strežejo na preprostih cestnih stojnicah. Nadstandardne restavracije ponujajo večje število tujih jedi in malagaških jedi, ki imajo francoske in druge zunanje vplive pri načinu priprave, sestavinah in predstavitvi.

Tipične sestavine malgaške kuhinje:

 • Ulična hrana – V kioskih in na uličnih stojnicah so na voljo številne torte in fritterji, znani kot mofo, kar pomeni kruh. Najpogostejši je malagaški kruh, ki je narejen iz sladkane riževe moke, vlite v namazane krožne kalupe in pečene na oglju. Na obalnih območjih je mofo izdelan s kokosovim mlekom in je znan kot mokar. Na tržnicah in na bencinskih črpalkah je mogoče najti prodajalce, ki prodajajo domači jogurt ter različne oreščke in sadje. Na podeželju jedo sladki krompir, občasno s svežim ali sladkanim kondenziranim mlekom.
 • Riž – Riž je temelj malagaške prehrane in se navadno uporabi za vsak obrok. Glagol jesti obrok ​​v malgaščini mihinam-bari, pomeni dobesedno jesti riž. Riž lahko pripravimo z različnimi količinami vode, da dobimo puhast suh riž, ki ga jedo s kakšno omako. Prav tako se lahko pripravi z dodatno vodo za proizvodnjo soupy riževke, imenovane sosoa, ki ga navadno jedo za zajtrk ali se pripravi kot dietna hrana za bolne. Priljubljena amin’anana, je tradicionalna kaša narejena z rižem, mesom in sesekljano zelenjavo.
 • Sladice – Slaščic je na Madagaskarju vedno dovolj na voljo, vse od preprostega, a okusnega bananinega kruha do čokoladnih moussov. Po obroku se lahko tradicionalno sveže sadje poje kot sladica. Kot nekakšno zdravilo žvečijo svež sladkorni trs. Veliko različnih tropskih sadežev se goji lokalno in se lahko uživajo sveži ali posuti s sladkorjem. Med mnogimi tropskimi sadeži, ki jih pogosto jedo na Madagaskarju, so kokos, mango, ananas, avokado. Pogosti so tudi guava, liči, persimmon. Madagaskar je znan po visokokakovostnem kakavu in vanilji, ki ju večina izvozijo. Na obalnih območjih Madagaskarja ali v nadstandardnih restavracijah v notranjosti se vanilja uporablja za pripravo slanih omak za perutnino. Koban-dravina ali koba je madagaskarska specialiteta, ki jo naredijo z mletjem arašidov in rjavega sladkorja. Kokosov bonbon je priljubljena sladkarija, izdelana iz kokosa, kuhanega s karameliziranim sladkorjem in oblikovanega v žvečljive kroglice. Priljubljena sladica je tudi čokoladni puding iz kokosovega mleka, znan kot godro-godro.
 • Pijača – Ranon’ampango in ranovola sta najpogostejši in tradicionalni pijači na Madagaskarju ter sta alternativi za sladko vodo. Kava se goji v vzhodnem delu otoka in je postala standardna pijača za zajtrk, ki se pije kot črna kava ali pa v kombinaciji s sladkanim kondenziranim mlekom. Poznana in priljubljena sta zeliščni in črni čaj, ki je občasno aromatiziran z vaniljo. Sokovi so narejeni iz guave, ananasa in drugega sadja. Sveže mleko pa je razkošje. Lokalni jogurti, sladoledi ali sladkano kondenzirano mleko, mešano z vročo vodo, so najpogostejši mlečni viri kalcija. Cola in oranžne brezalkoholne pijače se proizvajajo lokalno, tako kot Bonbon Anglais, lokalna sladka limonina soda. Coca-Cola izdelki pa so priljubljeni po celotnem otoku. Med alkoholnimi pijačami prevladuje lokalno pivo Trije konji, ob obalah pa je veliko različnih vrst ruma.

Dežela velja za kotiček na zemlji, kjer vas ljudje še vedno sprejemajo s širokim nasmehom. V kolikor si želite poskusiti delček malgaške kuhinje, se skupaj z nami odpravite na treking potovanje na Madagaskar, ki je planirano v mesecu maju 2019. Več o trekingu pa spremljajte na naši spletni strani www.izimanija.si, mi pa vas bomo prav tako o vseh novostih pravočasno obvestili. Za vsa vprašanja, povpraševanje ali prijavo za vaše potovanje lahko podate preko spodnjega obrazca. Ugodno ponudbo vam bomo posredovali v najkrajšem možnem času:

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  Paste your AdWords Remarketing code here
  CLOSE
  CLOSE