Odprava Elbrus 5642 m

Odprava na Elbrus©adventurealternative.com 

Termin 1: 24. maj – 1. junij 2019 (9 dni; petek – sobota)  – gorski vzpon – POLNO – čakalna lista  (polet iz Dunaja) na info@izimanija.si

Termin 2: april/ maj/ junij 2019 za zaključene skupine

Program vzpona na Elbrus:

Prvi dan: Zbor udeležencev odprave na Elbrus na bližnjem letališču Dunaj VIE v večernih urah. Lahko se dogovorimo za skupen transfer do letališča (odvisno od števila potnikov).

Drugi dan: Predvidoma ob 00:30 uri polet z letalsko družbo Aeroflot na relaciji Dunaj VIE – Moskva Sheremetyevo SVO. Po prestopanju sledi let Moskva – Mineralnye Vody MRV, kamor predvidoma prispemo ob 10.00 uri. Transfer z minibusom (cca 4 ure vožnje) do doline Baksan pod Elbrusom. Namestitev v hotelu. Večerja. Nočitev.

Tretji dan: Zajtrk v hotelu. Vožnja z gondolo do višine 2800 m. Aklimatizacijska tura na Cheget 3460 m. Daljši počitek na vrhu zaradi boljšega privajanja na višino in spogledovanje z najvišjo goro Evrope. Povratek v dolino. Večerja. Nočitev. (3 ure hoje)

Četrti dan: Zajtrk v hotelu. Vožnja z žičnico na pogorje Elbrusa do postaje Mir 3500 m. Sledi počasen vzpon do sodčkov (kontajnerjev) Garabashi 3680 m, ki bodo naš dom naslednjih nekaj dni. Za našo opremo bo ob zadostni količini snega poskrbelo snežno vozilo. Popoldanska aklimatizacijska tura do koče Diesel 4100 m. Povratek. Večerja v sodčkih. Nočitev. (5 ur hoje)

Peti dan: Zajtrk v sodčkih. Aklimatizacijski vzpon do Pastuhovih skal 4700 m. Daljši počitek za malico, razgledovanje in privajanje na redkejši zrak. Povratek peš ali s smučmi. Večerja v sodčkih. Nočitev. (5 ur hoje)

Šesti dan: Zajtrk v sodčkih. Prost dan za počitek. Po želji sprehod do postaje Mir 3500 m. Popoldanski počitek in pakiranje za vzpon na Elbrus. Večerja v sodčkih. Nočitev. [V primeru slabše napovedi naslednji dan se bomo ta dan povzpeli na Elbrus]

Sedmi dan: Zajtrk v sodčkih. Vzpon na Elbrus 5642 m po t.i. južni smeri čez sedlo 5350 m. Možnost skrajšanja ture s snežnim vozilom (doplačilo). Čestitke vsem, ki so osvojili vrh! Turno smučanje z Elbrusa ali peš po snežni pravljici. Večerja v sodčkih. Nočitev. (12-14 ur hoje)

Osmi  dan: Zajtrk v sodčkih. Spust od sodčkov Garabashi 3680 m do postaje Mir 3500 m in naprej z gondolo v dolino Baksan. Namestitev v hotelu. Večerja. Nočitev. (1 ura hoje)

Deveti  dan: Lunch paket v primeru zgodnejšega poleta. Transfer do letališča Mineralnye Vody MRV. Ob 7:15 uri polet preko Moskve SVO nazaj na bližnje letališče Dunaj VIE, kamor prispemo v popoldanskih urah (predvidoma ob 14:05 uri).

Oprema za odpravo na Elbrus: Topla planinska oblačila, obutev za visokogorje, topla (puhasta) spalna vreča, tehnična oprema (pohodne dereze, cepin ipd.) in druga gorniška oprema –  podrobnejši seznam opreme prejmete naknadno.

Dokumenti: veljaven potni list EU, ki velja še vsaj 6 mesecev po predvidenem odhodu iz Rusije; komercialno zdravstveno zavarovanje za cel svet, ki vključuje tudi stroške morebitnega helikopterskega reševanja na Elbrusu (Rusija); veljavna viza za Rusijo (lahko se dogovorimo za skupno urejanje)

Cena odprave na Elbrus je pri min 7 potnikih 1750 €/ osebo 

Vključeno:  

 • Povratna letalska vozovnica bližnje letališče (Dunaj VIE,..) – Moskva Sheremetyevo SVO – Mineralnye Vody MRV,
 • Polni penzion v ”sodčkih” (kontejnerjih) Garabashi v času osvajanja Elbrusa (zajtrk in večerja v sodčkih; lunch-paket za na ture),
 • Namestitev v hotelu (brez lokalne kategorizacije) v 1/2 oz. 1/3 sobah v dolini Baksan na bazi polpenziona (zajtrk in večerja),
 • 2 x povratna vozovnica za gondolo (Cheget / Elbrus),
 • Lokalni gorski vodnik za Elbrus in Cheget (oz. več vodnikov glede na število potnikov),
 • Dovolilnica za Elbrus,
 • Vsi lokalni prevozi (minibus ipd.) po programu v Rusiji (od letališča do letališča) in tudi po dolini Baksan,
 • Slovenski predstavnik – planinski vodnik UIMLA / UIAA (predviden vodnik Matej),
 • Diploma za osvojitev vrha,
 • Garantno pismo za pridobitev ruske vize,
 • Priprava, organizacija in izvedba odprave na Elbrus.

Možna doplačila:

 • Enoposteljna soba 30€/ noč – možno samo v dolini v hotelu (sporočit ob prijavi),
 • Odpovednina do vrednosti aranžmaja 2000 € znaša 92 € (sporočit ob prijavi), Kaj je vključeno?
 • Zdravstvena in nezgodna zaščita z asistenco v tujini 37€/ osebo (sporočit ob prijavi), Kaj je vključeno?
 • Strošek pridobitve in izdelave ruske vize cca 50 €;
 • Najem snežnega vozila ob vzponu na vrh (cca 700 €/ vozilo/ smer do max 10 oseb)
 • Prevoz od doma do bližnjega letališča in nazaj (glede morebitnega skupnega prevoza se dogovorimo na spoznavnem srečanju),
 • Osebna poraba, stroški dodatne prehrane in pijače, izposoja opreme, nakupi lokalnih izdelkov, morebitne napitnine, podkupnine in aktivnosti izven programa.

Informacije in prijave na: info@izimanija.si do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do 15.2.2019. Ob pisni potrditvi prijave je potrebno vplačati akontacijo 700 € na transakcijski račun Izimanija d.o.o., Grajena 74, 2250 Ptuj: SI56 6100 0002 0237 748. Sklic/Referenca: SI00 5642. Namen: Elbrus. BIC/SWIFT: HDELSI22. Koda namena: SCVE. S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje Izimanija d.o.o. in se z njimi strinjate. Razlika se poravna najkasneje do 30 dni do odhoda.

*Za vzpon na Elbrus je potrebna dobra psiho-fizična pripravljenost in odlično zdravstveno stanje. Pred prijavo se posvetujete s svojim zdravnikom glede vašega zdravja in gibanja na visoki nadmorski višini ob zelo nizkih temperaturah.

P.S. Pred samim odhodom je planirano spoznavno srečanje ali planinski izlet.

Preverite kako je bilo pred nekaj leti, ko smo osvojili Elbrus:  https://www.izimanija.si/odprava-elbrus-potopis/

Svojo prijavo, povpraševanje ali vprašanja nam lahko posredujete preko spodnjega obrazca. 

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

Kako se prijavim? Svojo prijavo nam pošljite preko kontaktnega obrazca ali na elektronski naslov info@izimanija.si v katerem navedete:

 • ime in priimek (kot v potnem listu)
 • na katero destinacijo in termin se prijavljate
 • vašo telefonsko številko
 • želje glede morebitnih doplačil
 • posebnosti glede potovanja (vaše predhodne gorniške izkušnje, prehranske ali zdravstvene posebnosti, želje glede spalnega reda ipd.)

V kolikor se prijavljate skupaj s partnerjem navedite podatke obeh. Za potrditev prijave je potrebno vplačilo akontacije. Podatki za nakazilo so navedeni zgoraj. Prav tako nam pošljite fotokopijo potnega lista na sedež podjetja ali skeniran na naš email.

Velikost skupine? V skupini nas bo med 8 do 15 udeležencev.

Prtljaga? Pri pakiranju zmeraj velja načelo racionalnosti. Predlagamo večji nahrbtnik / potovalno torbo / transportno vrečo za večje stvari in manjši nahrbtnik, ki bo na letalu kot ročna prtljaga in ga boste uporabljali za ture. Letalski prevoznik Aeroflot omogoča do 23 kg prtljage (1 kos), ki gre v prtljažnik letala in do 10 kg ročne prtljage (1 kos) dimenzij 55x40x20 cm oz. seštevek vseh dimenzij ne sme presegati 115 cm. Del odvečne prtljage je možno za čas odprave na Elbrus pustiti tudi v hotelu.

Jezik? Uradni jezik je ruski jezik in je za nas Slovence lahko razumljiv. Angleščina vam kot mednarodni jezik pride prav. Znanje tujega jezika ni obvezno za udeležbo na odpravi na Elbrus. Zraven bo slovenski predstavnik, ki bo v kolikor bo potrebno prevajal.

Namestitev? V dolini Baksan bomo nastanjeni v preprostem hotelu v dvoposteljnih oz. triposteljnih sobah. Ob doplačilu je opcija tudi enoposteljna soba. V času vzpona na Elbrus smo nastanjeni v sodčkih oz. kontajnerjih v katerih je ponavadi 8 postelj (pogradi). En kontajner je namenjen druženju, čajankam in za uživanje obrokov. Sanitarije so zunaj in so skupne. Tuša ni; prav tako ni tekoče vode.

Prehrana? Večinoma bomo uživali rusko hrano (boršt, kaša ipd). V času odprave na Elbrus nam bodo kuharji pripravljali obroke. Zajtrk in večerja sta v kontajnerjih. Za hojo prejmemo lunch-paket ali kakšen priboljšek od doma (pašteta, klobasa, doručak, ribje konzerve ipd.).  Vegeterjanski obroki so možni ob predhodni najavi. V hotelu imamo vključen zajtrk in večerjo. V bližini se nahajajo restavracije in gostilne, kamor se lahko odpravimo skupaj za večerno druženje.

Vodnik? Vodnik je slovenski planinski vodnik in turistični vodnik z mednarodno licenco UIAA, ki je Elbrus že osvojil. Zraven bo tudi lokalni gorski vodnik oz. več glede na velikost skupine. 

Prevoz do doline Baksan? Prevoz do bližnjega letališča je v lastni domeni oz. se lahko na spoznavnem srečanju dogovorimo za skupnega (ob doplačilu). Z letalom podjetja Aeroflot bomo poleteli preko Moskve (prestop) do letališča Mineralnye Vody. Organiziran minibus nas na letališču pobere in se zapeljemo do doline Baksan, kjer se namestimo v hotelu.  

Prevozi v Rusiji? V Rusiji se bomo vozili z minibusom. Ceste so razgibane; vozila pa povprečno starejša kot pri nas. Vsi prevozi po programu so vključeni v ceno.

Kakšno opremo potrebujem? Priporočamo planinsko – turistično opremo. Seznam potrebne opreme prejmete naknadno najkasneje 1 mesec pred odhodom oz. ga lahko zahtevate prej v kolikor želite kupovati planinsko opremo v akciji.

Kakšno bo vreme? Elbrus se nahaja v pogorju Kavkaz in je kljub svoji višini precej mrzla gora. Temperature se na višini 5000 m pogosto spustijo tudi do -30°C ali z občutkom vetra še nižje. Za vršni greben je značilen močan veter. Na območju sodčkov je temperatura v času vzpona čez dan -5°C do +5°C in z občutkom sonca še višja. V dolini so temperature zmerne cca +20°C.

Ali zmorem? Vzpon na Elbrus 5642 m ni lahek in ni za vsakogar. Četudi morda še niste bili na takšni višini, so gorniške izkušnje z zimskih vzponov po Alpah obvezne. Potrebna je dobra kondicijska pripravljenost in osnovno znanje uporabe tehnične opreme (dereze, cepin, vozli,…). V času aklimatizacije bomo hodili cca 5 ur na dan. Dan D oz. vzpon na vrh s povratkom pa navadno traja 12 do 15 ur. Preverite pri svojem zdravniku ali imate kakšne zdravstvene zadržke glede gibanja na visoki nadmorski višini oz. pri večjih naporih.

Kako se naj pripravim na odpravo na Elbrus? Univerzalnega pravila ni, ker je vsak človek drugačen. V vsakem primeru je teden ali dva pred vzponom zaželen vzpon na 3000m ali 4000m, ki bo dobra podlaga proti višinski bolezni. Kondicijsko pripravljenost najbolj utrdimo s tekom, kolesarjenje in z daljšimi gorniškimi turami (12 urh hoje) s čim več višinske razlike. Nobena priprava ni garancija za vrh.

Denar? Uradna valuta je ruski rubelj (RUB) in jih bomo zamenjali na letališču ali na poti do doline Baksan. Za menjavo denarja vzemite evrske bankovce ali ameriške dolarje. Plačevanje s plačilnimi karticami praviloma ni možno, zato predlagamo gotovino, ki si jo shranite na več različnih varnih mest. Vsota potrebne gotovine je odvisna od navad posameznika. Približni tečaj je 1€ = 68 RUB; podrobnejšega najdete na Banki Slovenije (klik).

Potni list ali osebna izkaznica? Za vstop v Rusko federacijo je obvezen veljaven potni list EU, ki velja še najmanj 6 mesecev od predvidenega izstopa iz države in ima vsaj 4 proste strani. Osebna izkaznica ne zadošča za prestop meje.

Ali potrebujem vizum? Slovenski državljani potrebujemo veljaven vizum za Rusko federacijo. Za rusko vizo se zaprosi na Konzularnem oddelku Ruske federacije v Ljubljani. Garantno pismo je že vključeno v ceno aranžmaja. Strošek ruske vize krije vsak sam.

Kaj krije ‘Zdravstvena in nezgodna zaščita z asistenco v tujini’? Ambulantna oskrba do 100%; transport v najbližjo bolnišnico (prevoz, premestitev) do 100%; transport zdravil do 100%; prevoz domov v primeru zdravstvene nuje (vključeno reševalno letalo) do 100%; bolnišnična oskrba do 100.000€; in stroški za iskanje in reševanje zavarovanca zaradi nezgode, življenjske nevarnosti v gorah ali na morju do 10.000€. Več podrobnosti najdete pri partnerski zavarovalnici (klik).

V katerih primerih je upravičena povrnitev stroškov odpovedi potovanja ob vplačani odpovednini?

Povrnitev stroškov odpovedi potovanje je možna v primeru: nenadne težke bolezni, težkih zdravstvenih posledic nezgode, slabega prenašanja cepljenja ali smrti (že obstoječe bolezni so zavarovane samo, če nenadoma postanejo akutne); kritje ne velja za kronične bolezni; nenadne bolezni, težjih zdravstvenih posledic nezgode ali smrti družinskega člana, ki ni skupaj z vami rezerviral potovanje, če je s tem nujno potrebna vaša prisotnost v domačem kraju; težjih zapletov pri nosečnosti; večje materialne škode na vaši lastnini v kraju bivanja zaradi elementarnih nesreč (npr. požar) ali kaznivega dejanje tretje osebe, če je s tem nujno potrebna vaša prisotnost. Več podrobnosti najdete pri partnerski zavarovalnici (klik).

Varnost? Naši potniki so se v Rusiji počutili varne. Obstajajo določeni zadržki v nekaterih delih države, kjer se mi ne bomo gibali. Več lahko preverite na Ministrstvu za zunanje zadeve.

Napitnine? Napitnine kot takšne niso obvezne, ampak so zaželene. Domačini jih bodo vsekakor veseli, tako da  jih lahko na tak način nagradimo za njihov trud. V ta namen predlagam manjše bankovce.

Plačevanje? Ob prijavi poravnate akontacijo na TRR. Razliko pa do 30 dni pred odhodom. Možno je plačevanje po obrokih, ali v enkratnem znesku. Ko se bo približeval rok plačila vam bomo poslali opomnik. Zaradi lažje razporeditve vaših odhodkov priporočamo zgodnejše prijave.

Lokalne posebnosti? Zaenkrat brez lokalnih posebnosti.  

Dodatna vprašanja? V kolikor je ostalo kakšno vprašanje neodgovorjeno, vam ga z veseljem odgovorimo – le pošljite vprašanje preko spodnjega obrazca:

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

 

CLOSE
CLOSE