Madagaskar ali afriški biser leži v Indijskem oceanu in ga od vzhodne afriške obale loči 400 kilometrov širok Mozambiški preliv. Je četrti največji otok na svetu. Rečejo mu tudi osmi kontinent. Njegova površina meri 578.041 kvadratnih kilometrov. Glavno mesto otoka je Antananarivo. Na otoku prebivajo Azijci, Afričani, Arabci in Evropejci, ki se pod skupnim imenom imenujejo Malgaši in jih je približno 20 milijonov. Imajo skupno kulturo, ki jim daje otoško identiteto in jih s tem ločuje od drugih držav. Denarna enota je ariari. Govorijo malgaški jezik, ki je tudi njihov uradni jezik ter uporabljajo latinico. Jezik pripada Malajsko-polinezijski jezikovni družini. Poleg malgaščine pa  govorijo tudi francosko. V svoji pojavnosti združujejo Malgaši edinstveno mešanico med Afriko in Azijo, ki se je ne da najti nikjer drugje na svetu. Svoj jezik so obogatili tudi z nekaterimi bantujskimi prvinami, zaradi bližine afriške celine.

Površje na otoku Madagaskar oziroma relief se deli na področje visokih planot ter obalni del, ki ga še delijo na vzhodni in zahodni del. Najvišji vrh Madagaskarja je Maromokotro (2.876 metrov). Obalni pas je v povprečju širok 20 do 50 kilometrov ter je ponekod zamočvirjen. Nekoč je bil otok poraščen z bogatim tropskim gozdom, na kar sedaj spominjajo le še male zaplate deževnega gozda. Gozd so posekali in požgali, da so razširili riževa polja, les pa uporabili za gorivo in gradnje. Danes pa je 7/8 otoka spremenjenih v travnate stepe in planjave poraščene z nizkim grmičevjem.

Madagaskar ima zelo raznoliko podnebje. Sezone se delijo le na mokro in suho, saj štirih letnih časov ne poznajo, zato se bomo na potovanje po Madagaskarju podali v suhem obdobju. Vroča deževna doba traja od novembra do aprila. Sušno hladnejše obdobje pa od maja do oktobra. To je tipično za tropsko podnebje, ki je na Madagaskarju zelo raznoliko, saj je precejšen del otoka višinski. Prevladujejo travnate površine in grmičevja. Najhladnejši mesec v letu je julij, najtoplejši pa je december. Značilnost tega podnebja so tudi tropski cikloni, ki se razvijajo daleč na vzhodu v osrčju Indijskega oceana. Zaradi izolacije otoka od sosednjih celin in svojevrstne lege je Madagaskar dom številnih rastlin in živali, ki jih ni nikjer drugje. Tukaj uspeva kar 14.883 različnih rastlinskih vrst (orhideje, palme…). Od živalskih vrst pa so tukaj najbolj poznani lemurji in kameleoni, veliko pa je tudi ptic, pajkov in čez osemsto vrst metuljev.

Madagaskar spada v skupino dvajsetih najrevnejših držav sveta. Tri četrtine prebivalstva se preživlja s samooskrbnim kmetijstvom. Na potovanju po Madagaskarju bomo spoznali tipična terasasta riževa polja, ki vdihujejo pokrajini poseben izraz. Riž je malgaški kruh. Za lastne potrebe redijo tudi perutnino, koze in prašiče. Pomembno pa je tudi ribištvo. Otok je bogat z rudami. Industrija zaposluje 1,5 % delovne sile, ki pa je skoncentrirana predvsem v večjih mestih, kot so Antananarivo, Antsirabe, Toamasina, Antsiranana in Mahajanga.

Na potovanju po Madagaskarju bomo spoznali tudi okuse malgaške kuhinja, ki se je razvila pod vplivi tradicionalnih navad. Ker naj bi bili prvi naseljenci Madagaskarja iz daljne Azije, je tudi osnova malgaške kuhinje riž. K rižu spadajo različne priloge, v kateri je pogosto meso zebuja – madagaskarskega goveda ali pa je priloga zelenjavna ali brezmesna. Pogosto jedo tudi ribe. Vse jedi so prefinjeno začinjene, saj na Madagaskarju raste veliko svetovno znanih začimb. Ne manjka niti tropskega sadja, ki se razlikuje glede na sezono. Med pijačami je pogostejši kot kava črni čaj, na voljo so tudi sveži sadni sokovi (odvisno od sezone). Med alkoholnimi pijačami prevladuje lokalno pivo Trije konji, ob obalah pa je veliko različnih vrst ruma.

Vsekakor pa je prav, da omenimo tudi Pedra (po slovensko Petra) Opeko, katerega delo je dobilo plačilo v mnogih svetlih in nasmejanih očeh najrevnejšega sloja prebivalstva na Madagaskarju. Najbolj znan je po svojem misijonarskem delovanju, ki tam deluje od leta 1975. Rodil se je slovenskim staršem v predmestju argentinske prestolnice Buenos Aires. Je prejemnik številnih najvišjih priznanj, med drugim mu je francoski predsednik Sarkozy podelil priznanje Vitez legije časti. Leta 2009 mu je predsednik Republike Slovenije Danilo Türk podelil nagrado za izjemen prispevek na področju humanitarnega dela, socialne in teološke misli in skrbi za sočloveka. Tri leta kasneje pa so ga vsi slovenski poslanci v evropskem parlamentu predlagali tudi za Nobelovo nagrado za mir.

Dežela velja za kotiček na zemlji, kjer vas ljudje še vedno sprejemajo s širokim nasmehom. Pustite se zapeljati tudi vi in z nami odpotujte na treking potovanje na Madagaskar, ki je planirano v letu 2019. Več o trekingu pa spremljajte na naši spletni strani https://www.izimanija.si/treking-potovanje-madagaskar/ , mi pa vas bomo prav tako o vseh novostih pravočasno obvestili. Za vsa vprašanja, povpraševanje ali prijavo za vaše potovanje lahko podate preko spodnjega obrazca. Ugodno ponudbo vam bomo posredovali v najkrajšem možnem času:

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  Paste your AdWords Remarketing code here
  CLOSE
  CLOSE