Treking Kilimanjaro 5895 m – Machame

Machame pot je ena izmed najbolj priljubljenih poti na Kilimanjaro. Znana je tudi pod imenom »Whisky Route«, glede na to, da se je po njej težje vzpenjati v primerjavi z lažjo potjo Marangu, ki je znana kot »Coca Cola«. Pot je krajša od drugih, ampak je precej bolj težka, strma in zahtevna. Zato je ta pot primernejša za bolj pustolovske popotnike in tiste, ki imajo z pohodništvom že nekaj primernih izkušenj. Mnogi si to pot izberejo tudi zato, ker ponuja impresivne razglede in različne habitate.

Termin: (9 dni)

Program po dnevnih za treking na Kilimanjaro (Machame):

Prvi dan: Jutranji zbor na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, Brnik in polet preko vmesnega letališča v smeri Tanzanije. Pristanek na letališču Kilimanjaro JRO (894 m) in ureditev mejnih formalnosti. Transfer do Moshija in menjava denarja v tanzanijske šilinge. Večerja in nočitev v hotelu.

Drugi dan: Naš treking na Kilimanjaro se začne s transferjem od Moshija do Machame Gate (1640 m). Vožnja traja nekaj manj od ene ure (približno 50 minut) in vodi skozi vas Machame, ki se nahaja na spodnjih pobočjih gore. Trek začnemo iz Machame Gate, pot pa se začne v bujnem deževnem gozdu, ki nas kasneje popelje po ovinkasti poti po grebenu, dokler ne pridemo do tabora Machame (2850 m). Obstaja velika možnost dežja v gozdu, ki lahko pot spremeni v mokro, blatno in spolzko izkušnjo. Ker je pot lahko tudi precej strma so pohodniške palice priporočene.

Tretji dan: Zapustimo okolico deževnega gozda in nadaljujemo po vzpenjalni poti do strmega skalnega grebena. Na planoti Shira gremo skozi odprto barje, nato prečkamo veliko rečno sotesko ter prispemo do tabora Shira 2 (3840 m). Trek je dokaj strm, saj vstopamo v nizko alpsko območje, ki ga zaznamujejo močvirja in travniki. Tabor Shira 2 se nahaja na planoti, ki vam ponuja prvi pogled na Kibo na severozahodu in goro Meru na vzhodu.

Četrti dan: Nadaljujemo proti vzhodu navzgor po grebenu in nato proti jugovzhodu proti visoki kamnini imenovani Lava Tower (4600 m). Lavo Tower obdaja skalnata pokrajina. Odpravimo se proti taboru Barranco (3976 m) skozi čudovito gorovje Senecio (3962 m). Tabor Barranco je nedvomno najspektakularnejši kamp na tej poti, s fantastičnimi pogledi na Kibo. Čeprav začnemo in končamo dan na isti višini, je čas, ki ga bomo preživeli na višji nadmorski višini zelo koristen za aklimatizacijo, ki je za nadaljno pot zelo pomembna.

Peti dan: Dan začnemo z vzpenjanjem na steno Veliki Barranco (257 m). Z vrha stene Barranco prečkamo vrsto hribov in dolin, dokler se ne spustimo v strmo dolino Karanga. Dolina je obdana z visokimi pečinami in je veliko bolj zelena. Še en strm vzpon nas pripelje do tabora Karanga (4000 m). To je krajši dan, ki je prav tako namenjen aklimatizaciji.

Šesti dan: Iz Karange se odpravimo do skalnega odseka, do tabora Barafu (4600 m). Na tej točki smo končali tako imenovani »Southern Circuit«, ki nam ponuja pogled na vrh iz različnih zornih kotov. Tukaj se spočijemo in uživamo v zgodnji večerji, da se pripravimo na naslednji dan, ko se bomo odpravili na vrh. Dva vrhova, Mawenzi in Kibo sta vidna iz te lokacije. Šesti dan je torej kratek in preprost dan.

Sedmi dan: Zelo zgodaj zjutraj/ponoči začnemo s vzponom na vrh. To je najbolj psihično in fizično naporen del trekinga na Kilimanjaro. Veter in mraz na tej višini ter času dneva sta lahko ekstremna. V temi se vzpenjamo več ur, s kratkimi odmori. Pot po Kibu je strma in počasna. Trik za uspeh je, da obdržite svoj zagon, korak za korakom. Da dosežemo točko Stella (5749 m) traja približno 6-8 ur. V bližini točke Stella boste lahko občudovali sončni vzhod, ki ga boste verjetno videli, ko boste prišli čez vrh Mawenzi. Končno prispemo na vrh Uhuru (5895 m) – najvišjo točko na gori Kilimanjaro. Po nekaj časa, se bomo z vrha spustili do tabora Mweka (3068 m), kjer se vmes za kosilo ustavimo v Barafu. Pot je zelo skalnata. Kasneje zvečer uživamo v zadnji večerji na planini in v več kot zasluženem spancu.

Osmi dan: Ta dan je zadnji dan trekinga na Kilimanjaro po Machame poti. Naš dan začnemo s spustom do Mweka Gate (1640 m) in tam prevzamemo svoja potrdila. Tisti, ki so prišli do točke Stella (5749 m), dobijo zelene certifikate, tisti, ki so dosegli vrh Uhuru (5895 m), pa prejmejo zlata potrdila. Na nižjih vzpetinah je pot lahko mokra in blatna. Od Mweka Gate pot nadaljujemo še eno uro, do vasi Mweka. Transfer nas bo čakal v vasi Mweka, da nas odpelje nazaj v hotel v Moshiju. Večerja in nočitev v hotelu.

Deveti dan: Lunch-paket namesto zajtrka. Transfer do letališča Kilimanjaro JRO in polet preko vmesnega letališča proti Sloveniji. Predviden prihod na letališče Brnik je v večernih urah.

Cena:

Vključeno:

 • Povratna letalska vozovnica Ljubljana LJU – Kilimanjaro JRO z vključeno 20 kg oddane prtljage in 8 kg ročne prtljage (topel obrok na vseh letih),
 • Vse dajatve in takse nacionalnega parka Kilimanjaro cca $900/ osebi,
 • V času trekinga: nočitev v planinskih kočah na skupnih ležiščih na bazi polnega penziona (zajtrk, kosilo ali lunch-paket in večerja) in neomejeno pitna voda (topla ali hladna),
 • 2 x nočitev v hotelu brez lokalne kategorizacije v dvoposteljnih sobah na bazi nočitve z zajtrkom, *v kolikor potujete sami vam cimro/cimra najdemo mi
 • Celotna oprema za tabore (kuhinja, pribor, …), razen spalne vreče in druge osebne opreme,
 • Vsi prevozi po programu v Tanzaniji (minibus, kombi, džipi ipd.),
 • Lokalni angleško govoreči vodniki (cca 1 vodnik na 2-3 udeležence), lokalno spremstvo, kuharji in nosači, ki nosijo do 17 kg vaše osebne prtljage,
 • Posebna diploma/ certifikat ob osvojitvi vrha Uhuru, Slovenski spremljevalec – predvidoma planinski vodnik UIAA,
 • Svetovanje in pomoč pri pripravi na treking,
 • Priprava, organizacija in izvedba trekinga na Kilimanjaro.

Doplačila (sporočiti ob prijavi):

 • Enoposteljna soba 100€ (sporočit ob prijavi),
 • Dodatna prtljaga do 23 kg znaša 70€ (sporočit ob prijavi),
 • Transport zložljivih pohodnih palic v obe smeri 10€ (ne sodijo v ročno prtljago; sporočit ob prijavi),
 • Odpovednina 46€ (sporočit ob prijavi),
 • Zdravstvena in nezgodna zaščita z asistenco za potovanje v tujini 15€ (sporočit ob prijavi),
 • Obvezna doplačila vodniku na poti za vse vstopnine po programu €/na osebo
 • Možna doplačila na licu mesta: osebna poraba, nakupi lokalnih izdelkov in aktivnosti izven programa.

Informacije in prijave na info@izimanija.si do zapolnitve prostih mest (max 14). Po potrditvi prijave nakažete 1000 € akontacije na TRR: SI56 6100 0002 0237 748 (Izimanija d.o.o., Grajena 74, 2250 Ptuj). Sklic/Referenca: SI00 5895. Namen: KILI. BIC/SWIFT: HDELSI22. Koda namena: SCVE. S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje Izimanija d.o.o. in se z njimi strinjate. 90 dni pred odhodom se poravna dodatnih 1000 €. Razlika najkasneje 30 dni pred odhodom.

*V primeru nezadostnega števila prijavljenih do 3 mesece pred odhodom se potovanje odpove. Udeleženci dobijo vrnjen celotni vplačan znesek.

**Za treking na Kilimanjaro je potrebna psiho-fizična pripravljenost za večurno gibanje na visoki nadmorski višini. Glede svoje sposobnosti se posvetujte z zdravnikom in našo agencijo pred prijavo.

POSEBNA PONUDBA za zaključene skupine: Možnost prilagoditve programa vašim željam. Planinsko potovanje po Tanzaniji lahko nadgradimo z izletom po Afriki, vzponom na Mt Meru, podaljšek na Zanzibar ali večdnevni safari izlet.

Posredujte nam vašo rezervacijo trekinga na Kilimanjaro ali povpraševanje za vaše treking potovanje Tanzaniji v okviru planinskega društva (PZS) ali drugih interesnih skupin.

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

CLOSE
CLOSE