Treking Maroko in vzpon na Toubkal 4167 m

Treking Maroko©peakmountaineering.com

Privlačen treking po Maroku in vzpon na Toubkal 4167 m, najvišja gora Maroka in Severne Afrike. Čaka nas tudi 3-dnevna saharska preizkušnja in skok v Atlantik. Občutite čarobnost Maroka, pokrajine in ljudi. Vas mika? Pridružite se nam v Maroku

Termin: 16. – 24. november 2019 (9 dni) polno – odpiramo čakalno listo na info@izimanija.si

Termin: 2020 (9 dni) – zbiramo info prijave na info@izimanija.si 

Program aktivnega potovanja po Maroku:

Prvi dan: Zgodnji jutranji odhod na bližnje letališče oz. v večernih urah predhodnega dneva (odvisno od ure poleta). Direktni polet v Marrakech (Maroko). Transfer do mesta. Namestitev v tradicionalni maroški hiši imenovani riad. Prost dan za samostojno raziskovanje in oglede Marrakecha. Priporočamo ogled trga Jemaa El Fnaa, vrta Jardin Majorelle, mošeje Koutobia ali sprehode po Medini z bogato tržnico. Nočitev.

Drugi dan: Zajtrk v riadu. Izlet do kaskad D’Ouzoud, kjer se bomo sprehodili vzdolž reke, se okopali in z ladjico zapeljali pod 110 m visok slap in si ob njem privoščili kosilo (doplačilo). Nadaljevali bomo skozi opičji park. Povratek v Marrakech. Nočitev. (2 uri hoje)

Tretji dan: Zajtrk v riadu. Transfer do vznožja Atlasa do naselja Imlil 1740 m. Povzpeli se bomo po dolini barberskih naselij do zavetišča Nelter 3207 m. Ob poti nas bodo spremljale številne postojanke s sveže-stisnjenim pomarančnim sokom in drugimi dobrotami. Namestitev v planinskem zavetišču. Večerja. Nočitev. (6-7 ur hoje)

Četrti dan: Zgodnji zajtrk v planinskem zavetišču. Vzpon na vrh Toubkal 4167 m, najvišjo goro Maroka, Visokega Atlasa in Severne Afrike. Sestop v dolino Imlil. Transfer v Marrakech. Namestitev v riadu. Nočitev. (6-9 ur hoje)

Peti dan. Zajtrk v riadu. Zapeljali se bomo čez pomembno atlaško sedlo Tizi n’Tichka 2260 m. Ogledali si bomo Aït Benhaddou, nekdaj pomembno vasico in utrdbo na karavanski poti med Saharo in Marakešem. Nadaljujemo skozi filmsko mesto Ouarzazate, dolino vrtnic v smeri doline Dades. Namestitev v penzionu. Večerja. Nočitev.

Šesti dan. Zajtrk v penzionu. Zapeljali se bomo skozi kanjon Todra, naprej skozi Rissani v smeri Merzouge. Jahanje kamel ob sončnem zahodu po sipinah Erg Chebbi vse do barberskega tabora v puščavi. Namestitev v berberskih šotorih ali v zavetišču v puščavi. Berberska večerja. Družabni večer s prijaznimi domačini ob zvokih glasbe in plesa. Nočitev.

Sedmi dan. Ob sončnem vzhodu se s kamelami vrnemo v civilizacijo, kjer si v privoščimo zajtrk. S krajšimi in daljšimi postanki se vrnemo skozi filmsko mesto Ouarzazate, čez Visoki Atlas v smeri Marakeša, kamor prispemo zvečer. Namestitev v riadu. Nočitev.

Osmi dan. Zajtrk v riadu. Celodnevni izlet v Essaouiro, mesto ob atlantskem oceanu – tudi pod zaščito UNESCa. Ustavili se bomo pri arganovih drevesih in izvedeli kako izdelujejo arganovo olje. Obiskali bomo medino, ribjo tržnico v pristanišču in številne obrtnike. Možnost kopanja v Atlantskem oceanu. Nočitev v riadu.

Deveti dan: Lunch-paket ali zajtrk v riadu. Odhod na letališče. Direktni polet Marrakech – bližnje letališče. Transfer do Slovenije, kamor prispemo v večernih urah.

Cena trekinga po Maroku pri min 10 potnikih znaša 1099 € na osebo 

Redna cena: 1150 e na osebo

Vključeno:

 • Povratna letalska vozovnica bližnje letališče – Marrakech – bližnje letališče z vključeno 20 kg oddane prtljage (1 kos) in 1 kos ročne prtljage,
 • Letališki transfer na relaciji Slovenija (MB, CE, LJ) – bližnje letališče – Slovenija (MB, CE, LJ),
 • 5 x namestitev v tradicionalni maroški hiši – riad v večposteljnih sobah z zajtrkom (lokacija je medina: strog center mesta),
 • 1 x namestitev v planinskem zavetišču v večposteljnih sobah oz. skupnih ležiščih na bazi polpenziona,
 • 2 x namestitev v pripravljenih berberskih šotorih ali zavetišču (penzionu) v puščavi na bazi polpenziona,
 • Organiziran prevoz po Maroku po programu od letališča do letališča (minibus in podobno),
 • Lokalni gorski vodnik za vzpon na Toubkal 4167 m,
 • Lokalni turistični vodnik za turistične oglede,
 • Vožnja z ladjico pod slapovi Ouzoud,
 • Priprava, organizacija in izvedba potovanja s slovenskim spremstvom ter ddv.

Doplačila po želji:

 • Enoposteljna soba 125 €, kjer je to mogoče – v Marrakechu, (sporočit ob prijavi)
 • Odpovednina znaša 69 € (sporočit ob prijavi)   Kaj je vključeno? 
 • Zdravstvena in nezgodna zaščita z asistenco v tujini v višini 37 € /čas trajanja potovanja (sporočit ob prijavi)     Kaj je vključeno? 
 • Vstopnine, manjše napitnine, morebitne podkupnine, ostala prehrana, nakupi lokalnih izdelkov, osebna poraba, aktivnosti izven programa in vse ostalo kar ni navedeno pod ”vključeno”.

Informacije in prijave na info@izimanija.si do zapolnitve prostih mest (max 15). Po pisni potrditvi prijave nakažete 350 € akontacije v roku 3 delovnih dni na SI56 6100 0002 0237 748 (Izimanija d.o.o., Grajena 74, 2250 Ptuj). Sklic/Referenca SI 00 4167. Namen: MAROKO. BIC/SWIFT: HDELSI22. . Koda namena: SCVE. S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje Izimanija d.o.o. in se z njimi strinjate. Razlika se poravna najkasneje 30 dni pred odhodom.

*V primeru nezadostnega števila prijavljenih do 4 mesecev pred odhodom se potovanje odpove. Udeleženci dobijo vrnjen celotni vplačan znesek.

PONUDBA za zaključene skupine: Program prilagodimo vašim željam. Planinsko potovanje po Maroku lahko nadgradimo z izletom po Afriki. Posredujte nam vašo rezervacijo planinarjenja po Maroku ali povpraševanje za vaš planinski izlet v okviru planinskega društva (PZS). Pripravimo vam ponudbo in program popolnoma prilagodimo vašim željam.

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

Kako se prijavim? Svojo prijavo nam pošljite preko kontaktnega obrazca ali na elektronski naslov info@izimanija.si v katerem navedete:

 • ime in priimek (kot v potnem listu)
 • na katero destinacijo se prijavljate
 • vašo telefonsko številko
 • želje glede morebitnih doplačil
 • posebnosti glede potovanja (zdravstvene ali prehranske posebnosti, želje glede spalnega reda, …)

V kolikor se prijavljate skupaj s partnerjem navedite podatke obeh. Za potrditev prijave je potrebno vplačilo akontacije. Podatki za nakazilo so navedeni zgoraj. Prav tako nam pošljite fotokopijo potnega lista na sedež podjetja ali skeniran na naš email.

Kako velika bo skupina? V skupini nas bo med 10 do 15 udeležencev. Skupaj z vodnikom bo skupina štela maksimalno 16 avanture željnih.

Kako je glede prtljage? V ceno je vključena oddana prtljaga do 20 kg in ročna prtljaga. Za ročno prtljago priporočamo nahrbtnik, ki ga boste imeli za izlete. Za morebitno dodatno prtljago priporočamo večji nahrbtnik/ potovalno torbo, in ne potovalke ali kovčka.

Kako se bomo pogovarjali z domačini? V Maroku govorijo francoščino pa tudi angleščino. V kolikor slednje obvladate se boste lahko z domačini vse dogovorili. Ker potujemo kot skupina, bo potrebne stvari vodnik na poti prevajal v slovenščino.

Kje bomo nameščeni? V večini bomo nastanjeni v tradicionalni maroški hiši ali riad po izgledu spominja na simpatično manjšo vilo sredi mesta. Naš riad ima na strehi veliko teraso s pogledom na Marrakech. V riadu je velik skupni prostor za druženje, kjer strežejo tudi pivo in imajo brezplačen Wi-Fi. Sobe so večposteljne s svojimi wcji in tuši oz. banami. Riad ima možnost brezplačnega skladiščenja opreme medtem, ko bomo na terenu. V puščavi bomo nastanjeni v postavljenih večjih šotorih. V pogorju Atlas bomo nastanjeni v planinskem zavetišču, kjer so sanitarije skupne.

Kaj bomo jedli? Maroška kulinarika je okusna. Najbolj pogosto bosta na naših mizah ”tajin” in ”kuskus” v številnih različicah (mesni, ribji, zelenjavni…). Za kosilo ali večerjo boste odšteli cca 10€. V Marrakechu predlagamo, da vsakič obiščete drugo restavracijo in poskusite ”street food” na glavnem trgu. Na voljo so tudi vegeterjanski meniji.

Ali je voda pitna? Zaradi preventivnih razlogov za pitje svetujemo nakup vode v plastenkah, čeprav je le-ta speljana iz pogorja Atlas. Domačini pravijo, da če si dobrega srca ne boš imel problemov z vodo, ker bo Alah že tako poskrbel.

Kako je glede alkohola? Alkohol je v muslimanskem svetu prepovedan in ker so prepovedane stvari najslajše, je tudi z alkoholom v Maroku tako. V riadu in v nakupovalnem centru izven medine je moč kupiti alkohol, a so cene dvojne napram slovenskim. Odsvetujemo pitje ali kazanje alkoholnih pijač na javnih mestih.

Kdo je vodnik? Vodnik je slovenski planinski vodnik in turistični vodnik z mednarodno licenco, ki je Maroko že prepotoval. Predviden vodnik: Izidor Furjan

Kako bomo potovali do Maroka? Imamo organiziran transfer (predvidoma kombiji) iz Slovenije (MB, CE, LJ) do bližnjega letališča in nazaj. Z letalom se bomo vozili cca 3,5 ure. Podrobnejše informacije prejmete naknadno.

Kako se bomo vozili v Maroku? Po državi bomo potovali v večini z minibusom z najetim lokalnim voznikom. Ceste so razgibane, a v boljšem stanju kot v Sloveniji; vozila pa povprečno starejša kot pri nas. Vsi prevozi po programu so vključeni v ceno.

Kakšno opremo potrebujem? Priporočamo planinsko in turistično opremo. Seznam potrebne opreme prejmete naknadno cca 1 mesec pred odhodom.

Kakšno vreme bomo imeli? Napovedovati vreme je loterija, pa vendar je Maroko topla država in lahko pričakujemo cca 25°C v mestih. Preverite vreme Marrakech (klik). V puščavi je čez dan prav tako vroče, a se temperature lahko čez noč spustijo do ničle. Preverite vreme puščava Zagora (klik). V pogorju Atlas bodo temperature okoli ničle in lahko pričakujemo sneg. Na vrhu Toubkal bodo temperature pod ničlo cca -10°C. Preverite vreme Toubkal (klik).

Ali bomo veliko hodili? Na aktivnem potovanju po Maroko bomo imeli eno daljšo planinsko turo – dvodnevni vzpon na Toubkal 4167 m, ki ga lahko tudi izpustite in ostanete v Marrakechu oz. se odpravite le do koče Nelter 3207 m. Ostali izleti so lažji, lahki pohodniški ali turistični.

Ali potrebujem pohodne palice? V kolikor jih sicer uporabljate ali ste v dvomih če bi jih vzeli, jih vsekakor vzemite s seboj. Med vzponom na Toubkal in pri slapovih Ouzoud vam bodo v pomoč. Če sicer pohodnih palic ne uporabljate, jih ni potrebe jemati s seboj.

Kakšen denar potrebujem? Uradna valuta je maroški dirham (MAD) in jih bomo zamenjali v Marrakechu, kjer so menjalnice na vsakem koraku. V mestu vse menjalnice ponujajo približno enak menjalni tečaj; na letališču nekoliko višjega. Za menjavo denarja vzemite evrske bankovce ali ameriške dolarje. Večinoma je možno plačevanje tudi v evrih, saj je približni menjalni tečaj 1€ = 10MAD, zato ni potrebno menjat večjega zneska. Plačevanje s plačilnimi karticami je redkost, zato predlagamo gotovino. Odvisno od vaših potreb in želja predlagamo, da imate s seboj cca 150 – 200€ žepnine ali več v primeru če želite nakupovat.

Potni list ali osebna izkaznica? Za vstop v Maroko je obvezen veljaven potni list Republike Slovenije, ki velja še najmanj 6 mesecev od predvidenega izstopa iz države in ima dovolj strani za žige.

Ali potrebujem vizum? Slovenski državljani kakor tudi državljani EU ne potrebujemo vizuma za vstopa v Maroko. Za vstop in izstop iz države bomo izpolnili obrazec Fiche d’embarquement / debarquement, ki vam ga bo priskrbel vodnik.

Ali je Maroko varna država? Maroko je varna severnoafriška država. Obstajajo določeni zadržki v nekaterih delih države v katerih se mi ne bomo gibali. Maročani so (preveč) prijazen in trgovski narod, zato lahko pričakujemo, da nas bomo v mestih kmalu dobronamerno ogovorili. Večja previdnost velja na bazarju, kjer nam v gneči nepridipravi hitro izmaknejo kakšno vredno stvar.

Kako je z napitninami? Domačini radi turiste povprašajo po napitninah, zato so lokalnim vodnikom in spremljevalcem pri jahanju kamel manjše napitnine zaželene.

Ali je možno plačevanje na več obrokov? Seveda. Ob prijavi poravnate akontacijo na TRR v znesku, ki je naveden na razpisu. Razlika se poravna do 30 dni pred odhodom. Možno je plačevanje po obrokih, ali v enkratnem znesku. Ko se bo približeval rok plačila vam bomo poslali opomnik. Zaradi lažje razporeditve vaših odhodkov priporočamo zgodnejše prijave.

Kakšne so lokalne posebnosti? Čeprav je Maroko muslimanska država, nošenje rut ali drugih pokrival ni obvezno. Preveč izzivalna oblačila pa vseeno niso zaželena. Barantanje za ceno je del vsakdanjika. Domačini in tudi otroci ne neradi pustijo fotografirat, razen če jim namenite kakšno napitnino. Vtičnice so enake kot v Sloveniji in tudi vozijo po desni kakor pri nas.  

A je še ostalo kakšno vprašanje neodgovorjeno? Zakaj bi čakali na jutri, ko pa lahko izkoristimo prednosti globalizacije še danes. Dosegljivi smo na   +386 70 614 784    ali na   info@izimanija.si   ali preko spodnjega kontaktnega obrazca:

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

 

CLOSE
CLOSE