Treking odprava Ararat 5137 m

Treking vzpon na Ararat©wallpapersdsc.net

Zakaj z nami na treking Ararat 5137 m?

 • 100 % uspešnost 17-članske odprave v juliju 2019,
 • POLNI penzion ves čas planinskega potovanja (brezskrbnost glede hrane),
 • Preverjen, izkušen in vedno nasmejan lokalni vodnik, ki bo poskrbel za uspešen vzpon,
 • Odhod iz Brnika s slovenskim vodnikom,
 • Lahko dostopen pettisočak – 5137 m.

Termin 1: 19. – 26. julij 2020 – zbiramo info prijave na info@izimanija.si

Termin 2: za zaključene skupine po dogovoru

Program treking odprave na Ararat:

Prvi dan: Zbor udeležencev na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana LJU v zgodnjih jutranjih urah. Jutranji polet z letalsko družbo Turkish Airlines s prestopom v Istanbulu. Pozno popoldanski pristanek na letališču Ferit Melen Van VAN in transfer do mesta Dogubayazit (175 km). Namestitev v hotelu v mestu Dogubayazit. Večerni skupni logistični sestanek vezan na vzpon na Ararat (oprema in morebitna vprašanja). Večerja. Nočitev.

Drugi dan: Zajtrk v hotelu. Sledi vožnja cca 30 km z razmajanim minibusom do vasi Cevirme na višini 2200 m, kjer se naš treking na Ararat začne in velja za nekakšen bazni (avtomobilski) tabor. Za našo prtljago bodo poskrbeli konji in domačini. Mi se pa bomo počasi odpravili proti taboru 1 na višini 3300 m. Naprej bo pot travnata, ki se bo kasneje prelevila v bolj kamnito. Postavitev šotorov na zeleni uravnavi. Večerja. Nočitev v šotorih. (4-5 ur hoje)

Tretji dan: Zajtrk v taboru 1. Aklimatizacijski vzpon na višino 4000-4200 m, kjer si bomo privoščili daljši počitek kateremu sledi povratek v tabor 1 na višini 3300 m. Zelenje bo vse redkejše, a je pot dobro uhojena saj po njej hodijo tudi konji. Večerja. Nočitev v šotorih. (6 ur hoje)

Četrti dan: Zajtrk v taboru 1. Našo odpravo na Ararat bomo nadaljevali z vzponom na tabor 2 na višini 4200 m, kjer nam bodo lokalni vodniki na skalnati uravnavi postavili šotore. Popoldanski počitek. Večerja. Nočitev v šotorih. (5 ur hoje)

Peti dan: Zajtrk v taboru 2. Zelo zgodnjemu vstajanju sledi vzpon na Ararat, ki nam bo vzel cca 6 -7 ur časa. Čestitke vsem za osvojitev najvišje gore Turčije in Anatolije – Ararat 5137 m oz. Agri Dagi po turško. Zmagoslavno fotografiranje in povratek mimo tabora 2 v tabor 1 na višini 3300 m. Večerja. Nočitev. (12 ur hoje)

Šesti dan: Zajtrk v taboru 1. Spust po že znani poti v vas Cevirme, kjer nas bo čakal prevoz. Sledi povratek v Dogubayazit. Namestitev v hotelu. Popoldanski ogled (otomanske) Ishak Pasha palače s katere se nam razprostira pogled nad Dogubayazit. Zadnja večerja in veselo druženje. Nočitev. (3 ure hoje)

Sedmi dan: Lunch-paket namesto zajtrka. Odhod na letališče Van in povratek čez Istanbul proti Sloveniji, kamor prispemo v večernih urah.

Oprema za treking odpravo na Ararat: (Seznam opreme prejmete naknadno)

Dokumenti: Slovenski potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev po predvidenem izstopu iz države; komercialno zdravstveno zavarovanje za cel svet, ki vključuje tudi stroške morebitnega reševanja v Turčiji.

Cena treking odprave na Ararat pri min 10 potnikih znaša le 1290 €/ osebo! (1250 € na osebo za zgodnje prijave s plačilom akontacije do 15.1.2020)

Vključeno:

 • Povratna letalska vozovnica Brnik LJU – Istanbul IST – Van VAN z vključeno 20 kg oddane prtljage in 8 kg ročne prtljage (obroki so na vseh letih),
 • Nočitev v hotelu 3*** lokalne kategorije v dvoposteljnih sobah na bazi nočitev z zajtrkom v mestu Dogubayazit (pred in po trekingu na Ararat) in večerjo v lokalni restavraciji,
 • V času trekinga: nosači oz. konji do višine 4200 m; v taborih: nočitev v postavljenih šotorih, zajtrk, večerja, lunch-paketi za čez dan in neomejena tekočina (voda, kava, čaj),
 • Oprema: šotori, podloge za spanje in pohodne dereze,
 • Vsi prevozi po Turčiji po programu (minibus ali džipi),
 • Slovenski predstavnik na Araratu – predvidoma planinski in turistični vodnik,
 • Vstopnina v palačo Ishak Pasha,
 • Lokalni gorski vodnik za Ararat oz. več njih glede na velikost skupine,
 • Posebna diploma za osvojitev vrha Ararat,
 • Priprava, organizacija in izvedba treking potovanja.

Možna doplačila oz. ni vključeno:  *kasnejše spremembe niso možne

 • Zdravstvena in nezgodna zaščita za potovanje v tujini 25 €/ osebo, (sporočit ob prijavi) Kaj je vključeno?
 • Odpovednina znaša 69 €, (sporočit ob prijavi) Kaj je vključeno?
 • Enoposteljna soba v hotelu (2x) in sam v svojem šotoru na gori 110 €/ celotno potovanje (sporočit ob prijavi)
 • Prevoz od doma do odhodnega letališča in nazaj; dovolilnica za vzpon na Ararat 50 €; priboljški in pijača, ko nismo na trekingu na Araratu; osebna poraba; napitnine cca 20 € na osebo; morebitne podkupnine; kar ni navedeno pod ”vključeno” in aktivnosti izven programa.

Informacije in prijave na: info@izimanija.si do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do dveh mesecev pred odhodom. Ob prijavi je potrebno vplačati akontacijo 500 € v roku 3 delovnih dni na transakcijski račun Izimanija d.o.o., Grajena 74, 2250 Ptuj: SI56 6100 0002 0237 748. Sklic/Referenca: SI 00 5137. Namen: Ararat. BIC/SWIFT: HDELSI22. Koda namena: SCVE. S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje Izimanija d.o.o. in se z njimi strinjate. Razlika se poravna najkasneje 30 dni pred odhodom.

Pred odhodom na odpravo na Ararat je planirano spoznavno srečanje.

*Za treking na Ararat je potrebna psiho-fizična pripravljenost za večurno gibanje na visoki nadmorski višini. Glede svoje sposobnosti se posvetujte z zdravnikom in našo agencijo pred prijavo.

Svojo prijavo, povpraševanje ali vprašanja nam lahko posredujete preko spodnjega obrazca:

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

Kako se prijavim? Svojo prijavo nam pošljite preko kontaktnega obrazca ali na elektronski naslov info@izimanija.si v katerem navedete:

 • ime in priimek (kot v potnem listu)
 • na katero destinacijo in termin se prijavljate
 • vašo telefonsko številko
 • želje glede morebitnih doplačil
 • posebnosti glede potovanja (prehranske ali zdravstvene posebnosti, želje glede spalnega reda ipd.)

V kolikor se prijavljate skupaj s partnerjem navedite podatke obeh. Za potrditev prijave je potrebno vplačilo akontacije. Podatki za nakazilo so navedeni zgoraj. Prav tako nam pošljite fotokopijo potnega lista na sedež podjetja ali skeniran na naš e-mail.

Potujem sam/-a in ne želim enoposteljne sobe? Dobrodošli. V kolikor želite deliti sobo z drugo sopotnico ali sopotnikom to sporočite ob prijavi in vam bomo ”cimro ali cimra” našli mi. Veliko ljudi potuje samih in verjamemo, da se bo našla druga potnica ali potnik za delitev sobe. V kolikor vam ”cimre ali cimra” ne uspemo najdit in ste ob prijavi bili pripravljeni deliti sobo z drugo osebo vam stroška enoposteljne sobe NE zaračunamo.

Kako velika bo skupina? V skupini nas bo predvidoma med 10 do 15 udeležencev. Dodatno bodo del skupine še lokalni vodniki, kuharji in domačini s konji.

Prtljaga? Pri pakiranju zmeraj velja načelo racionalnosti. Predlagamo večji nahrbtnik / potovalno torbo / transportno vrečo za večje stvari in majhen nahrbtnik, ki bo na letalu kot ročna prtljaga in ga boste uporabljali za treking. Letalski prevoznik Turskih Airlines omogoča 20 kg prtljage, ki gre v prtljažnik letala in 8kg ročne prtljage dimenzij 55x40x23 cm. Del prtljage je možno za čas odprave pustiti v hotelu.

Kakšen jezik bomo uporabljali? Domačini govorijo kurdski in turški jezik. Angleščina vam kot mednarodni jezik pride prav pri pogovoru z domačini. Slovenski predstavnik vam bo na poti, v kolikor bo potrebno, tudi prevajal. Znanje tujega jezika ni obvezno pri udeležbi na trekingu.

Kje bomo nameščeni? V Dogubayazit-u bomo nastanjeni v hotelu, kjer bodo dvoposteljne in triposteljne sobe. Na trekingu na Ararat bomo nameščeni v postavljenih šotorih, predvideno dve osebi na šotor. Ob najavi ob prijavi in doplačilu je možna enoposteljna soba in svoj šotor na gori.

Kaj bomo jedli? Kurdska in turška kulinarika s pridihom zahodnjaške. Domačini nam bodo na planinarjenju kuhali okusno nepekočo hrano. Vselej je možnost ”repete-ja”. Zajtrk in večerja sta v šotorskem taboru. Za hojo prejmemo lunch-paket. Vedno je možnost vegeterjanske prehrane, če nas na to opozorite ob prijavi. Za zajtrk nam ponavadi postrežejo s klobasami, sirom, zelenjavo, sadjem, kuhanimi jajci, kolači in napitki: kava v prahu, mleko, čaj, voda. Lunch-paketi so pretežno sladki, a si lahko sendvič za čez dan naredite ob zajtrku. Večerjo ponavadi sestavlja juha in glavna jed: riž, testenine, meso, kuhana in sveža zelenjava, kuskus in podobno.

Ali je voda pitna? Obvezno je kupovanje in pitje vode v plastenkah v dolini. Na trekingu na Araratu boste pri kuharju prejeli neomejeno količino tople ali hladne vode za pit.

Kako je glede alkohola? Potujemo v muslimanski svet, tako da je alkohol omejen, ampak ni prepovedan. Pri pitju alkoholnih pijač moramo biti obzirni do domačinov – možno je uživanje alkohola diskretno in v zmernih količinah. V restavracijah je npr. pivo težko dobiti; v večjih trgovinah in hotelih pa lažje. Cena piva v trgovini je 2 €/ 0,5l pločevinka.

Kdo je vodnik? Vodnik je slovenski planinski vodnik in turistični vodnik z mednarodno licenco. Predviden vodnik: Izidor Furjan. Zraven bo tudi lokalni gorski vodnik s katerim že vrsto let sodelujemo in pozna naše skupine. Glede na velikost skupine se nam pridruži dodatni lokalni vodnik. Skupaj bomo poskrbeli za vaše ugodje in skupen uspeh.

Kako bomo potovali do Dogubayazita? Z letalom podjetja Turkish Airlines bomo poleteli preko Istanbula – novo letališče (prestop) do Vana – letališča Ferit Melen. Organiziran prevoz nas na letališču pobere in se zapeljemo do hotela v Dogubayazitu, kjer bomo nastanjeni. Po želji lahko izberete drugo letalsko družbo ali pa se nam priključite prvi dan v hotelu v Vanu. V primeru, da ne potujete po izbranem itinerariju dodatne stroške krijete sami npr. svoja letalska karta, prevoz letališče – hotel ali dodatna nočitev.

Kako se bomo vozili v Turčiji? Potovali bomo z minibusom ali džipi 4×4 z lokalnim voznikom. Ceste so razgibane; vozila pa povprečno starejša kot pri nas. Vsi prevozi po programu so vključeni v ceno. Vozijo po desni strani kot pri nas.

Kakšno opremo potrebujem? Priporočamo turistično opremo za potovanje in mesto ter planinsko opremo, kot jo imamo v slovenske hribe. Od tehnične opreme nam lokalni vodnik priskrbi pohodne dereze. Za vzpon na vrh je priporočljiva topla puhovka ali bunda. Spalna vreča do -10°C (extreme). Seznam potrebne opreme prejmete naknadno najkasneje 1 mesec pred odhodom.

Kakšno vreme bomo imeli? Napovedovanje vremena je loterija. V dolini v Vanu in Dogubayazitu je predvideno toplo poletno vreme kot pri nas – tudi do 40 °C Vreme Van (klik) Na trekingu so temperature zmernejše ali sveže; možne so padavine v obliki babjega pšena, dežja ali snega. Pri vzponu na Ararat so lahko temperature do -10 °C in veter. Vreme vrh Ararat (klik)

Ali imam dovolj kondicije? Turistični del potovanja je primeren za vsakogar. Za planinski del je potrebna kondicijska pripravljenost. Vsak dan bomo hodili po več ur po utrjeni poti. Za osvojitev Ararata bomo potrebovali 7 ur in nekaj dodatnih ur za povratek. V skupini bo lokalni gorski vodnik, slovenski vodnik in še dodatni vodniki glede na potrebe in velikost skupine, ki bodo skrbeli za varnost in ugodje.

Kako se pripravit na treking potovanje? Gorniške izkušnje so zelo zaželene. Predlagamo, da se pred našim potovanjem podate na kakšno večdnevno planinarjenje po Sloveniji ali sosednjih državah npr. prečenje Velebita ali prečenje Julijskih Alp. Enodnevni tek na Triglav in nazaj ni merilo. Potrebna je vztrajna hoja gor in dol z vsaj 2000 m višinske razlike na dan. Po želji obisk višinske sobe in jemanje Edemox-a po predhodnem posvetu z zdravnikom. Treking hoja je počasna, korak po korak, stopalo pred stopalo – slednje pomeni večje možnosti za osvojitev vrha. Garancije za vrh ni.

Kakšen denar potrebujem? Uradna valuta je turška lira (približna menjava 1€ = 6 TRY), ki jo bomo zamenjali v Turčiji. Za menjavo denarja vzemite evrske bankovce ali ameriške dolarje (serije 2006 ali mlajše). Plačevanje s plačilnimi karticami praviloma ni možno, zato predlagamo gotovino, ki naj bo razporejena na različnih mestih v prtljagi in oblačilih. Priporočamo t.i. money-belt.

Potni list ali osebna izkaznica? Za vstop v Turčijo je obvezen veljaven potni list, ki velja še najmanj 6 mesecev od predvidenega izstopa iz države in mora imeti še vsaj dve prazni strani za žige mejnih oblasti. Osebna izkaznica ne zadošča za prestop meje.

Ali potrebujem vizum? Slovenski državljani za vstop v Turčijo ne potrebujemo vizuma, saj potujemo z namenom turističnega obiska države.  Hrvaški državljani morajo preko spleta zaprositi za vizo. V primeru neslovenskega potnega lista preverite na pristojnem ministrstvu glede vizuma.

Ali je Turčija varna država? Obstajajo določeni zadržki v nekaterih delih države, sploh obmejni pas s Sirijo in Irakom. Zaradi povečane nevarnosti terorističnih napadov so razmere v jugovzhodnih provincah (tudi Van) negotove. Vselej velja povečana previdnost na bazarjih in ob večjih zgostitvah ljudi v mestih. Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve

Kako je z napitninami? Domačini si radi napitnine kar vračunajo v ceno storitve. Vsekakor pa bodo lokalni vodniki ali domačini vsakega denarja/ darila veseli. Priporočamo cca 20 € napitnine po udeležencu za lokalne vodnike.

Ali je možno plačevanje po obrokih? Seveda. Ob prijavi poravnate akontacijo kot je navedeno na razpisu. Razliko pa do 30 dni pred odhodom. Možno je plačevanje po obrokih, ali v enkratnem znesku. Ko se bo približeval rok plačila vam bomo poslali opomnik. Zaradi lažje razporeditve vaših odhodkov priporočamo zgodnejše prijave.

Lokalne posebnosti? Pri pozdravljanju sogovornika bodite previdni pri stisku roke in nikar preveč ne stisnite roke turškemu sogovorniku, saj to pri njih velja za nevljudno in pomeni, da ste kot turist in tujec prišli kazat moč nad domačini.

Kako je glede komunikacije s svetom? V namestitvi v mestu je brezžično internetno omrežje, drugod ne. Telefonski signal je omejen na poseljena območja; v višjih legah pa je omejen. Stroški klicev iz Turčije v Slovenijo so cca 3 € na minuto. Predlagamo nakup lokalne SIM kartice z njihovimi mobilnimi podatki v kolikor morate biti več časa dosegljivi.

Kako je glede cepljenj? Nobeno cepljenje za Turčijo ni obvezno, vendar jih je nekaj priporočljivih. Priporočamo predhoden obisk Potovalne ambulante na najbližjem ZZV, kjer vam bo zdravnik svetoval glede cepljenj in ostalih posebnosti.

Ali bomo pred odhodom imeli srečanje? Srečanje vseh udeležencev je predvideno dober mesec pred odhodom, ko se zaključijo prijave. Srečanje je planirano v osrednji Sloveniji čez teden v popoldanskih urah. Tam se bo predstavil sam potek trekinga, seznam potrebne opreme in prejeli boste odgovore na vaša vprašanja.  

A je še ostalo kakšno vprašanje neodgovorjeno? Zakaj bi čakali na jutri, ko pa lahko izkoristimo prednosti globalizacije še danes. Dosegljivi smo na   +386 70 614 784    ali na   info@izimanija.si   ali preko spodnjega kontaktnega obrazca:

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

CLOSE
CLOSE