Treking odprava na Elbrus 5642m

Treking odprava na Elbrus©northcaucasusland.wordpress.com  

Termin: 12. – 20. maj 2018 turno smučanje ali peš – ZBIRAMO PRIJAVE NA info@izimanija.si

Program vzpona na Elbrus:

Prvi dan: Zbor udeležencev odprave na bližnjem letališču (predvidoma Dunaj) v večernih urah.

Drugi dan: Predvidoma ob 00:30 uri polet z letalsko družbo Aeroflot na relaciji Dunaj – Moskva. Po prestopanju sledi let Moskva – Mineralnye Vody. Transfer (cca 4 ure vožnje) do doline Baksan pod Elbrusom. Namestitev v hotelu. Večerja. Nočitev.

Tretji dan: Zajtrk v hotelu. Vožnja z gondolo do višine 2800 m. Aklimatizacijska tura na Cheget 3460 m. Daljši počitek na vrhu zaradi boljšega privajanja na višino in spogledovanje z najvišjo goro Evrope. Povratek v dolino. Večerja v hotelu. Nočitev. (3 ure hoje)

Četrti dan: Zajtrk v hotelu. Vožnja z žičnico na pogorje Elbrusa do postaje Mir 3500 m. Sledi počasen vzpon do sodčkov (kontajnerjev) Garabashi 3680 m, ki bodo naš dom naslednjih nekaj dni. Za našo opremo bo ob zadostni količini snega poskrbelo snežno vozilo. Popoldanska aklimatizacijska tura do koče Diesel 4100 m. Povratek. Večerja v sodčkih. Nočitev. (5 ur hoje)

Peti dan: Zajtrk v sodčkih. Aklimatizacijski vzpon do Pastuhovih skal 4700 m. Povratek peš ali s smučmi. Večerja v sodčkih. Nočitev. (5 ur hoje)

Šesti dan: Zajtrk v sodčkih. Prost dan za počitek. Po želji sprehod do postaje Mir 3500 m. Popoldanski počitek in pakiranje za vzpon na Elbrus. Večerja v sodčkih. Nočitev. [V primeru slabše napovedi naslednji dan se bomo ta dan povzpeli na Elbrus]

Sedmi dan: Zajtrk v sodčkih. Vzpon na Elbrus 5642 m po t.i. južni smeri čez sedlo 5350 m. Možnost skrajšanja ture s snežnim vozilom. (doplačilo) Čestitke vsem, ki so osvojili vrh! Turno smučanje z Elbrusa ali peš po snežni pravljici. Večerja v sodčkih. Nočitev. (12-14 ur hoje)

Osmi  dan: Zajtrk v sodčkih. Spust od sodčkov Garabashi 3680 m do postaje Mir 3500 m in naprej z gondolo v dolino Baksan. Namestitev v hotelu. Večerja. Nočitev. (1 ura hoje)

Deveti  dan: Zajtrk v hotelu. Transfer do letališča Mineralnye Vody. Polet preko Moskve nazaj na bližnje letališče (predvidoma Dunaj)

Oprema za treking odpravo na Elbrus: (Seznam opreme prejmete naknadno)

Dokumenti: veljaven potni list; komercialno zdravstveno zavarovanje za cel svet, ki vključuje tudi stroške morebitnega reševanja v Rusiji; veljavna viza za Rusijo (lahko se dogovorimo za skupno urejanje)

Cena treking potovanja na Elbrus je 1599€  (Za prijave s plačilom akontacije do 31.12.2017 le 1499€)

Vključeno:  

 • Povratna letalska vozovnica bližnje letališče (Dunaj,..) – Moskva – Mineralnye Vody,
 • Transfer Mineralnye Vody – dolina Baksan – Mineralnye Vody z minibusom,
 • Polni penzion (3 obroki / dan) v ”sodčkih” (kontejnerjih) Garabashi v času osvajanja Elbrusa,
 • Nočitev z zajtrkom v hotelu (brez lokalne kategorizacije) v 1/2 oz. 1/3 sobah v dolini Baksan,
 • 2 x povratna vozovnica za gondolo (Cheget / Elbrus),
 • Lokalni gorski vodnik za Elbrus in Cheget,
 • Dovolilnica za Elbrus,
 • Vsi lokalni prevozi (minibus ipd.) po programu v Rusiji (od letališča do letališča),
 • Slovenski predstavnik – predvidoma planinski vodnik UIAA,
 • Diploma za osvojitev vrha,
 • Priprava, organizacija in izvedba odprave.

NI vključeno oz. doplačila:

 • strošek pridobitve in izdelave ruske vize cca 50€,
 • morebitni najem snežnega vozila ob vzponu na vrh (cca 400€/ vozilo/ smer do max 10 oseb)
 • prevoz od doma do bližnjega letališča in nazaj,
 • osebna poraba, morebitne napitnine in aktivnosti izven programa.

Informacije in prijave na: info@izimanija.si do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do 15.2.2018. Ob pisni potrditvi prijave je potrebno vplačati akontacijo 700€ na transakcijski račun Agencije Izimanija, turistična agencija, Izidor Furjan s.p., Grajena 74, 2250 Ptuj: SI56 6100 0001 2778 351. Sklic/Referenca: SI 00 5642. Namen: Elbrus. BIC/SWIFT: HDELSI22. Koda namena: SCVE. S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje Agencije Izimanija in se z njimi strinjate. Razlika se poravna najkasneje do 30 dni do odhoda.

P.S. Pred samim odhodom je planirano spoznavno srečanje / izlet.

Preverite kako je bilo pred nekaj leti, ko smo osvojili Elbrus: https://www.izimanija.si/odprava-elbrus-potopis

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

Please leave this field empty.

Kako se prijavim? Svojo prijavo nam pošljite preko kontaktnega obrazca ali na elektronski naslov info@izimanija.si v katerem navedete:

 • ime in priimek (kot v potnem listu)
 • na katero destinacijo in termin se prijavljate
 • vašo telefonsko številko
 • želje glede morebitnih doplačil
 • posebnosti glede potovanja (prehranske ali zdravstvene posebnosti, želje glede spalnega reda, turno smučanje ali peš ipd.)

V kolikor se prijavljate skupaj s partnerjem navedite podatke obeh. Za potrditev prijave je potrebno vplačilo akontacije. Podatki za nakazilo so navedeni zgoraj. Prav tako nam pošljite fotokopijo potnega lista na sedež podjetja ali skeniran na naš email.

Velikost skupine? V skupini nas bo med 10 do 15 udeležencev.

Prtljaga? Pri pakiranju zmeraj velja načelo racionalnosti. Predlagamo večji nahrbtnik / potovalno torbo / transportno vrečo za večje stvari in manjši nahrbtnik, ki bo na letalu kot ročna prtljaga in ga boste uporabljali za ture. Letalski prevoznik Aeroflot omogoča do 23 kg prtljage (1 kos), ki gre v prtljažnik letala in do 10 kg ročne prtljage (1 kos) dimenzij 55x40x20 cm oz. seštevek vseh dimenzij ne sme presegati 115 cm. Del odvečne prtljage je možno za čas odprave pustiti tudi v hotelu.

Jezik? Uradni jezik je ruski jezik in je za nas Slovence lahko razumljiv. Angleščina vam kot mednarodni jezik pride prav.

Namestitev? V dolini Baksan bomo nastanjeni v preprostem hotelu v dvoposteljnih oz. troposteljnih sobah. Ob doplačilu je opcija tudi enoposteljna soba. V času vzpona na Elbrus smo nastanjeni v sodčkih oz. kontajnerjih v katerih je ponavadi 8 postelj (pogradi). En kontajner je namenjen druženju, čajankam in za uživanje obrokov. Sanitarije so zunaj in so skupne. Tuša ni; prav tako ni tekoče vode.

Prehrana? Večinoma bomo uživali rusko hrano (boršt, kaša ipd). V času odprave na Elbrus nam bodo kuharji pripravljali obroke. Zajtrk in večerja sta v kontajnerjih. Za hojo prejmemo lunch-paket ali kakšen priboljšek od doma (pašteta, klobasa, doručak, ribje konzerve ipd.).  Vegeterjanski obroki so možni ob predhodni najavi. V hotelu imamo vključen zajtrk; ostali obroki so v lastni domeni. V bližini se nahajajo restavracije in gostilne, kamor smo se ponavadi odpravili skupaj.

Vodnik? Vodnik je slovenski planinski vodnik in turistični vodnik z mednarodno licenco UIAA, ki je Elbrus že osvojil. 

Prevoz do doline Baksan? Prevoz do bližnjega letališča je v lastni domeni oz. se lahko na spoznavnem srečanju dogovorimo za skupnega (ob doplačilu). Z letalom podjetja Aeroflot bomo poleteli preko Moskve (prestop) do letališča Mineralnye Vody. Organiziran minibus nas na letališču pobere in se zapeljemo do doline Baksan, kjer se namestimo v hotelu.  

Prevozi v Rusiji? V Rusiji se bomo vozili z minibusom. Ceste so razgibane; vozila pa povprečno starejša kot pri nas. Vsi prevozi po programu so vključeni v ceno.

Oprema? Priporočamo planinsko – turistično opremo. Seznam potrebne opreme prejmete naknadno najkasneje 1 mesec pred odhodom.

Vreme? Elbrus se nahaja v pogorju Kavkaz in je kljub svoji višini precej mrzla gora. Temperature se na višini 5000 m pogosto spustijo tudi do -30°C ali z občutkom vetra še nižje. Za vršni greben je značilen močan veter. Na območju sodčkov je temperatura v času vzpona čez dan -5°C do +5°C in z občutkom sonca še višja. V dolini so temperature zmerne cca +20°C.

Ali zmorem? Vzpon na Elbrus 5642 m ni lahek in ni za vsakogar. Četudi morda še niste bili na takšni višini, so gorniške izkušnje z zimskih vzponov po Alpah obvezne. Potrebna je dobra kondicijska pripravljenost in osnovno znanje tehnične opreme (dereze, cepin, vozli,…). V času aklimatizacije bomo hodili cca 5 ur na dan. Dan D oz. vzpon na vrh s povratkom pa navadno traja 12 do 15 ur. Preverite pri svojem zdravniku ali imate kakšne zdravstvene zadržke glede gibanja na visoki nadmorski višini.

Denar? Uradna valuta je ruski rubelj (RUB) in jih bomo zamenjali na letališču ali na poti do doline Baksan. Za menjavo denarja vzemite evrske bankovce ali ameriške dolarje. Plačevanje s plačilnimi karticami praviloma ni možno, zato predlagamo gotovino. Vsota potrebne gotovine je odvisna od navad posameznika.   

Potni list ali osebna izkaznica? Za vstop v Rusko federacijo je obvezen veljaven potni list, ki velja še najmanj 6 mesecev od predvidenega izstopa iz države. Osebna izkaznica ne zadošča za prestop meje.

Ali potrebujem vizum? Slovenski državljani potrebujemo veljaven vizum za Rusko federacijo. Za rusko vizo se zaprosi na Konzularnem oddelku Ruske federacije v Ljubljani.

Varnost? Naši potniki so se v Rusiji počutili varne. Obstajajo določeni zadržki v nekaterih delih države, kjer se mi ne bomo gibali.

Napitnine? Napitnine kot takšne niso obvezne, ampak so zaželene. Domačini jih bodo vsekakor veseli, tako da  jih lahko na tak način nagradimo za njihov trud.  

Plačevanje? Ob prijavi poravnate akontacijo na TRR. Razliko pa do 30 dni pred odhodom. Možno je plačevanje po obrokih, ali v enkratnem znesku. Ko se bo približeval rok plačila vam bomo poslali opomnik. Zaradi lažje razporeditve vaših odhodkov priporočamo zgodnejše prijave.

Lokalne posebnosti? Zaenkrat brez lokalnih posebnosti.  

Dodatna vprašanja? V kolikor je ostalo kakšno vprašanje neodgovorjeno, vam ga z veseljem odgovorimo – le pošljite vprašanje preko spodnjega obrazca:

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

Please leave this field empty.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

CLOSE
CLOSE