Biškek je relativno mlado mesto, katerega zgodovina šteje manj kot 200 let, zato v njem ne najdemo srednjeveških spomenikov. Se je pa v tem času Biškeku uspelo razviti v mesto s 800.000 prebivalci. Turisti si lahko ogledajo različne muzeje, parke in spomenike, ki ponazarjajo zgodovino in kulturo Kirgiške republike in njene prestolnice.

Poleg tega je Biškek zeleno mesto – ima kar 20 parkov in ogromen botanični vrt. Na obrobju prestolnice so nam ponujene slikovite soteske, kjer se lahko sprostimo v popolni naravi sredi zasneženih vrhov ali pa se podamo na aktiven trek, ki nam bo razkril neverjetne naravne pokrajine Kirgizistana.

Nekaj znamenitosti, ki nam jih ponuja Biškek so:

→ Trg Ala-Too: Glavni trg države, Ala-Too se nahaja v središču Biškeka. Ala-Too v kirgiškem jeziku pomeni „velika gora“, to pa simbolizira gorati teren in naravo države. Ta trg je najljubši kraj za vse, ki prirejajo in se udeležujejo uličnih zabav, prazničnih prireditev, ipd.

Osh Bazaar: Pomembna znamenitost mesta je tudi slavni osrednji bazar Biškeka. Na tem bazarju je mogoče najti tradicionalna kirgiška oblačila, vključno z belimi klobuki iz kaputa, imitacije iz 80-ih in barvite pastirske skrinje. Tukaj lahko okusite okus prave kirgiške kulture. Bazar je ob ponedeljkih zaprt, vse ostale dni v tednu pa je vedno živahen.

Oak park: V prevodu bi Oak Park lahko poimenovali Hrastov trg. Oak Park je skoraj enake starosti kot samo mesto. Prva hrastova drevesa so zasadili učenci kmetijske šole že leta 1890, pod vodstvom botanika A. Fetisova, ki je prišel iz Rusije. Oak Park je eden najstarejših parkov v Biškeku in je dom kipov na prostem, pa tudi več pomembnih spomenikov in zgradb. Čeprav se je park leta 2010 uradno preimenoval v čast Chingiz Aitmatova, je vsem še vedno večinoma znan kot Oak Park.

Botanični vrt: Ogromen botanični vrt, ki je del Narodne akademije znanosti Kirgizije, je dragulj Biškeka in eno izmed njegovih najlepših krajev. Ustanovljen je bil leta 1938 in je danes na prvem mestu po biotski raznovrstnosti vrst v osrednji Aziji.

Panfilov park: Park mestnega jedra, poln zabave, ki ponuja prijetne sprehode. Še posebej pa je prijeten in priljubljen za lokalne družine, predvsem ob poletnih vikendih.

Spomeniki Biškeka: Spoštovanje kulture in zgodovine Kirgizije kažejo različni spomeniki, ki prebivalce Biškeka spominjajo na velike osebnosti, ki so znatno prispevale k razvoju države. Po vsem mestu so postavljeni spomeniki posvečeni pomembnim osebnostim, narodnim epskim junakom, pa tudi drugim pomembnim dogodkom.

Gledališča in koncertne dvorane: Biškek ima veliko prostorov namenjenih kulturni zabavi – prestolnica ima več gledališč, v katerih uprizarjajo predstave iz Kirgizije in druge svetovne dramaturgije. Predstave so v glavnem uprizorjene v ruskem in kirgiškem jeziku, nekatera gledališča pa imajo predstave tudi v tujih jezikih.

Znamenitosti na obrobju Biškeka: Dve uri vožnje izven mesta najdemo slikovite soteske z deročimi rekami, ki se vijejo s snežnih vrhov, zrak pa se napolni z vonjem po borovcih. Tam lahko občutimo pravo osvežitev duha in telesa. V tej slikoviti dolini se nahaja tudi stolp Burana, spomenik XI stoletja.

Če si želiš katero od znamenitosti tega mladega, a nadvse zanimivega mesta ogledati tudi ti, se nam pridruži na našem treking potovanju Kirgizija!

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  Paste your AdWords Remarketing code here
  CLOSE
  CLOSE