Azorski otoki

Azorski otoki so zadnje evropsko kopno v sredini Atlantika. Sestavlja jih devet večjih naseljenih otokov in več manjših nenaseljenih otočkov ter čeri. Ime so dobili po kanji, ptici ujedi. Upravno spadajo pod Portugalsko. Njihova skupna površina znaša 2.333 km². Vsi otoki so vulkanskega izvora z značilnimi vulkanskimi pojavi kot so majhni gejzirji, vrelci vodne pare in izviri tople vode. Vsak otok predstavlja svet zase.  

Azorski otoki so:

  • Otok Corvo – je najmanjši in najsevernejši otok azorskega arhipelaga. Ima približno 460 prebivalcev. Otok je vulkanskega izvora. Najvišja točka otoka je Morro dos Homens (718 m).Leta 2008 so ustanovili naravni park z namenom, da bi ohranili in zaščitili habitatne vrste in naravne vire.
  • Otok Faial – lahko ga štejemo za najzahodnejšo kopensko točko Evrope, saj otoka Flores in Corvo, ki sta zahodno od Faiala, že ležita na ameriški plošči. Faial je turistični otok z bogato zbirko zgodovinskih, naravnih in sodobnih znamenitosti, ki skozi celotno leto privabljajo jahte, križarke in turiste ter raziskovalce. Otok je poznan po črnih peščenih plažah Praia de Almoxarife, Conceição in Porto Pim.
  • Otok Flores – je otok zahodne skupine azorskega arhipelaga. Njegova površina meri 143 km² ter ima približno 3900 prebivalcev. Bližnji otok Monchique pa je najbolj zahodna točka Portugalske. Prebivalci se ukvarjajo pretežno s kmetistvom. Hiše in ulice otoka spominjajo na arhitekturo portugalskih mest. Santa Cruz das Flores je edino letališče na otoku. Naselja so se razvila vzdolž obale, večje kmetijske površine pa se nahajajo v notranjosti otoka.
  • Otok Graciosa – imenujejo ga tudi Beli otok in je najsevernejši od osrednje skupine Ovalni otok ima površino 60,65 km2, v dolžino meri 10 km in v širino 7 km. Gre za vulkanski otok. Obala otoka je groba in skalnata, vendar na splošno nizka, razen na severozahodu vzdolž Serra Branca, kjer se skale dvigujejo tudi do 200 metrov visoko. Na jugovzhodu in jugozahodu sta dva plitva zaliva, ki ustrezata ribiškim pristaniščem Vila da Praia in Folga. Ob severovzhodni obali pa je v bližini Santa Cruz da Graciosa nekaj manjših zalivčkov, ki so se nekoč uporabljali kot pristanišča.
  • Otok Pico – je otok v osrednji skupini Azorov. Leži 17,5 km južno od otoka São Jorge in le 7 km vzhodno od otoka Faial. V dolžino meri 46 km in v širino 16 km, s tem pa je tudi drugi največji otok Azorov. Najvišja gora Ponta do Pico (2.351 m) je najvišja gora otoka in Portugaske ter je več kot dvakrat višja od ostalih vrhov na Azorih. Na otoku je razvit turizem, ladjedelništvo in proizvodnja vina, ki so poznana na Portugalskem in po vsem svetu.
  • Otok Sao Jorge – je otok, ki se nahaja v osrednji skupini arhipelaga Azori. Otok meri v dolžino 53 km, v širino pa 8 km. Na njem prebiva 9500 prebivalcev. Nastal je prav tako kot ostali otoki z izbruhom vulkana. Lokalna gastronomija vključuje ribje jedi, jedi iz svinjine z obilico začimb. Od slaščic so poznane coscorões, roquilhas de aguardente, espécies, suspiros, olvidados, bolos de véspera, cavacos…
  • Otok Sao Miguel – drugo ime za otok je Zeleni otok (Ilha Verde) in je največji ter najbolj naseljen otok Azorov. Otok pokriva 760 km2 in ima približno 140.000 prebivalcev, od tega jih 000 prebiva v mestu Ponta Delgada. Otok je naseljen predvsem po obalnih in notranjih ravnicah, naselja pa so večinoma agrarna in so bila koncentrirana okoli župnijskih cerkva in številnih rodovitnih parcel. Administrativno otok ureja pet občin, pri čemer imajo Ponta Delgada in Ribeira Grande več administrativnih funkcij.
  • Otok Santa Maria – otok je znan predvsem po svojih belih peščenih plažah, značilnih dimnikih in suhem toplem vremenu. Nahaja se v jugovzhodnem delu Azorskega arhipelaga. Geološko gledano je to najstarejši otok. Zaradi svoje starosti in brez zgodovinskih dokazov o vulkanizmu, je geografija otoka drugačna in vključuje večja odlagališča sedimentov, kot jih je mogoče najti na drugih azorskih otokih. Obstaja veliko primerov (javnih stavb, cerkva, vojaških konstrukcij) kulturne dediščine otoka, ki so bile preurejene in ohranjene zaradi njihove pomembne vrednosti.
  • Otok Terceiera – je eden od večjih Azorskih otokov, s 56.000 prebivalci na območju velikem približno 396.75 km2. Najstarejše mesto na Azorih, Angra do Heroísmo, zgodovinska prestolnica otočja je danes vpisana na seznam Unesca. V mestu je sedež sodnega sistema (vrhovno sodišče) in glavna baza poveljstva zračne cone Azorov.

Za vas smo pripravili poleg opisa otokov tudi treking potovanje po Azorskih otokih. Obiskali bomo otoke Sao Miguel, Pico, Faial in Sao Jorge. V kolikor pa smo v vas prebudili zanimanje za zadnje evropsko kopno, pa vas seveda vabimo, da se tja odpravite skupaj z nami. Več o programu si lahko preberete s klikom na Treking potovovanje Azori. Povpraševanje ali prijavo za vaše potovanje lahko podate preko spodnjega obrazca. Ugodno ponudbo vam bomo posredovali v najkrajšem možnem času:

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Vaše sporočilo

CLOSE
CLOSE