Pesem Kilimanjaro, hakuna matata!

Vsako leto se na tisoče obiskovalcev, prav takšnih kot ste vi, odpravi v Tanzanijo, z namenom, da se povzpnejo na Kilimanjaro, najvišjo goro na svetu in na najvišji afriški vrh. Kilimanjaro je kraj mitov in folklore. Nahaja se 321 kilometrov od ekvatorja. Plezanje na Kilimanjaro ne zahteva nobenih tehničnih veščin ali posebne opreme, samo nekaj telesne pripravljenosti in odločnosti.

Med vzponom na Kilimanjaro boste najverjetneje slišali kako osebje, ki vas spremlja poje »Kilimanjaro pesem«. S petjem te pesmi želijo proslaviti vaš dosežek, pa naj bo to ob prihodu v kamp, ko dosežete vrh ali pa preden zapustite park. To je priljubljena pesem, ki je pravzaprav kombinacija dveh pesmi, ki jih boste zagotovo slišali, peta pa je v svahilščini.

Besedilo v originalu
(svahilščina)

Besedilo v prevodu
(slovenščina)

Jambo, jambo Bwana

Habari gani, Mzuri sana

Wageni, mwakaribishwa

Kilimanjaro, hakuna matata

 

Tembea pole pole, hakuna matata

Utafika salama, hakuna matata

Kunywa maji mengi, hakuna matata

 

Kilimanjaro, Kilimanjaro

Kilimanjaro, mlima mrefu sana

Na Mawenzi, na Mawenzi

Na Mawenzi, mlima mrefu sana

 

Ewe nyoka, ewe nyoka

Ewe nyoka, mbona waninzungukaa

Wanizunguka, wanizunguka

Wanizunguka wataka kunila nyama

Pozdravljeni, pozdravljeni, gospod

Kako ste? Zelo dobro

Tujci, dobrodošli ste

Kilimandžaro, brez težav

 

Hodi počasi, počasi, brez težav

Prišel boš tja varno, brez težav

Pij veliko vode, brez težav

 

Kilimandžaro, Kilimandžaro

Kilimandžaro, tako visoka gora

In Mawenzi in Mawenzi

In Mawenzi, tako visoka gora

 

Kot kača, kot kača

Kot kača se viješ okrog mene

Viješ se okrog mene, viješ se okrog

Poskušaš me pojesti kot kos mesa

Pesem je nastala na ragi Karaharapriya. Pesem vsebuje afriška plemenska tolkala, ki so jih ustvarili različni oktapadi in vokali, kar ustreza situaciji pesmi. V vseh treh različicah jo pojejo znani duo Javed Ali in Chinmayi.

Pesem se začne z nekaj koristnimi nasveti za vsakega trekkerja, v besedilu lahko namreč vidimo, da nam pesem daje priročne nasvete kot so; hodite počasi, pijte veliko vode in ne skrbite preveč! Ampak preden pridemo do konca poti se nam lahko zdi kot gorska grozota, izjemno visoka, ki se trudi, da bi nas prežvečila in izpljunila. Ravno zato, se pesem zapoje na koncu, ko smo pot že uspešno prehodili.

To je sicer energična, vesela pesem, ki jo spremljajo ploskanje in glasovi petja celotnega osebja. Petje pesmi »Kilimanjaro« je radostna priložnost, napolnjena s smehom, plesom (tako za goste kot za nosače in celotno osebje) ter praznovanjem.

Naučite se besedilo pesmi ter jo zapojte z njimi na trekingu Kilimanjaro! Videli boste, da bodo navdušeni nad vašim trudom!

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  Paste your AdWords Remarketing code here
  CLOSE
  CLOSE