Madeira je otok večne pomladi, ki slovi po svoji neokrnjeni naravi. Pohodniki se vedno več odločajo za sprehode skozi levade, ki omogočajo hkrati stik z naravo in zgodovino otoka. Levade so umetni vodni kanali – akvadukti, ob katerih so speljane sprehajalne poti. Ime izvira iz portugalske besede levar, kar pomeni nositi. Zadnje levade so bile zgrajene leta 1940. Prvotni prebivalci otoka so jih začeli graditi zaradi potreb kmetijstva. Potek gradnje je bil težaven in nevaren, zato so kasneje za gradnjo izkoriščali sužnje ali kaznjence. Skozi gore so morali zvrtati tudi 40 kilometrov predorov. Najdaljši predor, skozi katerega se lahko sprehodimo, je dolg štiri kilometre. Zgradili so jih za dovajanje vode iz severa otoka, ki je bolj namočen in gorat, na južni del, ki je bolj suh in sončen. Madeira se zaradi levad lahko ponaša z najdaljšim namakalnim sistemom na svetu, ki meri približno 2170 km. Urejene so tako, da se voda direktno steka iz slapov in izvirov v zbiralnike in naprej skozi kanale. Ob njih so danes speljane lepo urejene sprehajalne poti. Razvil se je tudi poklic lavadeiro, ki je upravljalec in skrbnik levad.

Danes je funkcija levad razširjena. Ne oskrbujejo le južni del otoka z vodo, ampak tudi zagotavljajo vodo hidroelektrarnam, za sprehajalne poti pa se zanimajo tudi pohodniki ter turisti. Speljana je izjemna mreža poti skozi nasade banan, gozdove lovorikovca ter mimo majhnih vasic.

Se želite sprehoditi in doživeti levade ter si jih ogledali? Potem obiščite na našo spletno stran ter si oglejte program Treking na Madeiri. Povpraševanje ali prijavo za vaše potovanje lahko podate preko spodnjega obrazca. Ugodno ponudbo vam bomo posredovali v najkrajšem možnem času:

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  Paste your AdWords Remarketing code here
  CLOSE
  CLOSE