treking kirgizija

Treking Kirgizistan©applehostel.kg

Pripravili smo čudoviti treking po Kirgiziji, ki je postala popularna destinacija v zadnjih letih. V primerjavi z drugimi agencijami, se bomo mi podali v gorate predele Kirgizije in osvajali vrhove nad 4000 m. Naša osnova so trekingi, zato je v programu vključen tudi en večdnevni treking po Kirgiziji za katerega bodo potrebni nosači, kuharji in vodniki.

Zakaj z nami na treking po Kirgiziji?

 • Povzpnemo se na Peak Učitelj 4540 m – ”lahek” štiritisočak!
 • Dober aklimatizacijski in potovalni plan, da se izognemo možni višinski bolezni
 • Prenočujemo na različne načine – najbolj pristno je spanje v tradicionalnih jurtah
 • Možnost jahanja konjev ob jezeru Song Kul na višini 3000 m
 • Kopanje v toplih vrelcih Altyn Arashan – odlično po 3dnevnem trekingu
 • Ves čas nas spremlja tudi kirgiški lokalni vodnik, ki naše skupine zelo dobro pozna
 • V ceno so vključeni vsi prevozi (tudi letalska karta iz Ljubljane), vstopnine, potrebni nosači, …

Termin 1-2020 trekinga po Kirgiziji: 21.6. – 4.7. 2020 (14 dni) – zbiramo prijave na info@izimanija.si

Termin 2-2020 trekinga po Kirgiziji: 30. julij – 12. avgust 2020 (14 dni) – zbiramo prijave na info@izimanija.si

Program planinskega potovanja po Kirgiziji:

Prvi dan: Jutranji zbor udeležencev na Brniku. Dopoldanski polet z letališča Jožeta Pučnika Brnik LJU proti novemu istanbulskemu letališču IST (Turčija) in naprej proti Kirgiziji z letalsko družbo Turkish Airlines. Po želji lahko izberete drugo letalsko družbo ali se nam pridružite v Biškeku.   

Drugi dan: Jutranji prihod v Biškek, kirgiško prestolnico na letališče Manas FRU 637 m. Menjava denarja v kirgiške some. Transfer iz letališča do mesta cca 30 km. Voden ogled Biškeka s turističnim vodnikom: Oak park, trg Ala-too, Filharmonija, Manas spomenik, trg zmagovalcev in orientalska tržnica – Osh Bazar. Popoldanska namestitev v hotelu. Počitek ali prosti čas. Nočitev.

Tretji dan: Zajtrk v hotelu. Vožnja ob kazahstanski meji do mesta Tokmok in naprej do znamenitega stolpa Burana, ki je ostanek nekdanjega mesta Balasagun. Brez vzpona na omenjen stolp ne gre. Za kosilo se bomo ustavili v soteski Boom. Obiskali bomo družinski muzej in suvenirnico v naselju Kochkor. Še nakupi priboljškov za treking po Kirgiziji in vožnja do jezera Song-Kul na višini 3016 m. Slednje ima dimenzije kar 29 km x 18 km. Namestitev v jurtah. Večerja. Nočitev. (cca 290 km vožnje)

Četrti dan: Zajtrk v jurtah. Lahkoten treking po planoti in bližnjih hribih, ki so vsi 3000-čaki. Song-Kul je idilična pokrajina polna jurt, udomačenih konj ter pastirjev, ki živijo na tradicionalni način. Popoldan bo možna ježa konj ob jezeru ali skok v jezero ali degustacija tradicionalne pijače kimis oz. svežega kobiljega mleka. Večerja. Nočitev. (5 ur hoje)

Peti dan: Zajtrk v jurtah. Jezeru Song-Kul bomo pomahali in našo avanturo nadaljevali do največjega kirgiškega jezera – Issyk-kul dolgo kar 180 km. Le jezero Titicaca v Peruju je večje gorsko jezeru v svetovnem merilu. Na južni obali jezera se bomo okopali in nadaljevali v kanjon Skazka (v prevodu pravljični kanjon), kjer bo naša domišljija poimenovala vse stvaritve narave. Transfer do naselja Karakol. Namestitev v penzionu. Nočitev. (1 ura hoje; cca 350 km vožnje)

Šesti dan: Zajtrk v guesthouse. Sprehodili se bomo skozi slikovito sotesko Jeti-Ögüz, kjer najdemo ‘zlomljeno srce’ in ‘sedem bikov’. Popoldanski krajši treking po pogorju Terskey Ala-Too. Povratek v mesto Karakol, ki je administrativno središče regije Issyk-Kul. Naselje se nahaja pod pogojem Tian Shan (pod nebeškimi gorami v prevodu). Voden ogled Karakola: mošeja Dungan in Ruska ortodoksna cerkev. Nočitev. (2-3 ure hoje; 60 km vožnje)

Sedmi dan: Zajtrk v penzionu. Naš 3-dnevni treking po Kirgiziji. Vožnja z nekdanjimi vojaškimi terenskimi vozili v dolino Karakol. Nato se bomo peš ob reki vzpenjali do slikovitega smaragdnega jezera Ala-Kul, kjer bomo na višini 3500 m postavili tabor. Namestitev v šotorih. Večerja. Nočitev. (6 ur hoje; cca 30 km vožnje)

Osmi  dan: Zajtrk v taboru. Povzpeli se bomo na sedlo Ala-Kul 3860 m, kjer so razgledi zares božanski. Sledi spust v sotesko Keldike po dolini pastirjev, domačinov, ki poletja preživljajo s pašo živine na visokih travnikih in živijo v jurtah. Popoldanski prihod v Altyn Arashan, kjer bo naš naslednji tabor na višini 2500 m. Možnost kopanja v vročih vrelcih. Namestitev v jurtah. Večerja. Nočitev. (7-8 ur hoje).  

Deveti dan: Zajtrk v taboru. Spustili se bomo iz tabora Altyn-Arashan v smeri jezera Issyk-kul. Povratek v Karakol. Namestitev v penzionu. Popoldanski prosti čas za samostojno raziskovanje ”kirgiške Kranjske Gore” ali počitek. Nočitev. (4 ure hoje; 10 km vožnje)

Deseti dan: Zajtrk v penzionu v Karakolu. Zapeljali se bomo na severni del največjega jezera v Kirgiziji – Issyk-Kul in se ustavili v ”kirgiškem Portorožu” Cholpon Ata, ki se bomo sprehodili skozi kulturni center oz. muzej na prostem Rukh Ordo. Popoldan nadaljujemo potovanje proti kirgiški prestolnici. Namestitev v hotelu v Biškeku. Nočitev. (cca 400 km vožnje)

Enajsti dan: Zajtrk v hotelu v Biškeku. Krajši transfer v dolino in nacionalni park Ala Arča v pogorju Tjenšan (Tian Shan). Treking bomo začeli na višini cca 2200 m in nadaljevali mimo Ak-Sai slapu na višini 2700 m v dolino ledenika Ak-Sai. Popoldanski prihod do planinskega zavetišča Ratzek 3330 m. Namestitev. Večerja. Nočitev. (4-5 ur hoje; 40 km vožnje)

Dvanajsti dan: Zajtrk v planinskem zavetišču. Vzpon na Peak Učitelj 4540 m, ki bo najvišja točka trekinga po Kirgiziji. Pot je tehnično nezahtevna (običajno tudi brez snega), ampak je dolga. Sestop po isti poti do zavetišča. Večerja. Nočitev. (7 ur hoje)

Trinajsti dan: Zajtrk v planinskem zavetišču Ratzek 3330 m. Povratek v dolino Ala-Archa in transfer v prestolnico Biškek. Namestitev v hotelu. V popoldanskih urah še zadnji nakupi in individualni ogledi. Veseli zaključek trekinga po Kirgiziji. Nočitev. (3-4 ure hoje; 40 km vožnje) 

Štirinajsti dan: Zajtrk ali lunch paket (odvisno od urnika poletov). Transfer do letališča Manas FRU. Polet proti Istanbulu (IST) in po prestopu proti Sloveniji, kamor prispemo v poznih popoldanskih ali večernih urah. 

Oprema za ‘treking Kirgizija’: Planinska in turistična – Seznam opreme prejmete naknadno.

Dokumenti: Slovenski potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev po predvidenem izstopu iz države; komercialno zdravstveno zavarovanje za cel svet, ki vključuje tudi stroške morebitnega reševanja v Kirgiziji (do višine 4600 m). Vize Slovenci ne potrebujemo.

Cena treking potovanja Kirgizija je le 1580 € na osebo za oba termina
Redna cena: 1630 € po osebi 

Vključeno:

 • Povratna letalska vozovnica Brnik LJU – Istanbul IST – Biškek Manas FRU z vključeno do 20 kg oddane prtljage in do 8 kg ročne prtljage (topli obroki so na vsakem letu),
 • Vsi prevozi po Kirgiziji po programu (minibus, vojaška vozila ipd.),
 • Namestitev v hotelih ali penzionih (t.i. guesthouse) brez nacionalne kategorizacije v Biškeku in Karakolu v dvoposteljnih sobah na bazi nočitve z zajtrkom,
 • Namestitev v tradicionalnih jurtah z več ležišči na bazi polnega penziona (zajtrk in večerja v jurtah; lunch-paket namesto kosila),
 • Namestitev v postavljenih šotorih za 2 osebi na daljšem trekingu v Kirgiziji na bazi polnega penziona (zajtrk in večerja v šotorskem kampu; lunch-paket za treking),
 • Namestitev v planinskem zavetišču na skupnih ležiščih v pogorju Ala-Archa na bazi polpenziona (zajtrk in večerja v zavetišču),
 • Nosači za Ala-kul treking – največ 6 kg prtljage na osebo,
 • Vstopnine po programu: Ala-Archa, stolp Burana, kanjon Skazka, soteska Karakol, soteska Arashan, Rukh Ordo Cholpon Ata, mošeja Dungan,
 • Slovenski predstavnik v Kirgiziji – predvidoma turistični vodnik in planinski vodnik UIAA,
 • Lokalni angleško govoreči vodnik v Kirgiziji,
 • Voden ogled Biškeka in Karakola z lokalnim vodnikom,
 • Priprava, organizacija in izvedba treking potovanja v Kirgizijo ter ddv.

Možna doplačila oz. ni vključeno:  *kasnejše spremembe glede doplačil niso možne

 • Enoposteljna soba, ko smo v hotelu ali guest-house 30 €/noč, (sporočit ob prijavi)
 • Odpovednina znaša 92 € (sporočit ob prijavi) Kaj je vključeno?
 • Zdravstvena in nezgodna zaščita za potovanje v tujini 37 €/ osebo za čas trajanja potovanja (sporočit ob prijavi),    Kaj je vključeno?
 • Prevoz od doma do letališča Brnik in nazaj; hrana in pijača, ko nismo na trekingu; osebna poraba; napitnine za lokalno prebivalstvo, morebitne podkupnine; dodatne vstopnine in aktivnosti izven programa ter vse kar ni navedeno pod ”vključeno”.

Informacije in prijave na: info@izimanija.si do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do 1.5.2020. Ob prijavi je potrebno vplačati akontacijo 500 € v roku 3 delovnih dni na transakcijski račun Izimanija d.o.o., Grajena 74, 2250 Ptuj: SI56 6100 0002 0237 748. Sklic/Referenca: SI 00 4530. Namen: Kirgizija. BIC/SWIFT: HDELSI22. Koda namena: SCVE. S prijavo in plačilom akontacije izjavljate, da ste prebrali splošne pogoje Izimanija d.o.o. in se z njimi strinjate. Razlika se poravna najkasneje 30 dni pred odhodom.

*Za treking po Kirgiziji je potrebna psiho-fizična pripravljenost. Glede svoje sposobnosti se posvetujte z zdravnikom in našo agencijo pred prijavo.

Svojo prijavo, povpraševanje ali vprašanja nam lahko posredujete preko spodnjega obrazca:

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaša telefonska številka (obvezno)

  Izberi doplačila (po želji)

  Naloži sken osebnega dokumenta:

  Vaše sporočilo

  Kako se prijavim na treking po Kirgiziji? Svojo prijavo nam pošljite preko kontaktnega obrazca ali na elektronski naslov info@izimanija.si v katerem navedete:

  • ime in priimek (kot v potnem listu)
  • na katero destinacijo in termin se prijavljate
  • vašo telefonsko številko
  • želje glede morebitnih doplačil
  • posebnosti glede potovanja (prehranske ali zdravstvene posebnosti, želje glede spalnega reda ipd.)

  V kolikor se prijavljate skupaj s partnerjem navedite podatke obeh. Za potrditev prijave je potrebno vplačilo akontacije. Podatki za nakazilo so navedeni zgoraj. Prav tako nam pošljite fotokopijo potnega lista na sedež podjetja ali skeniran na naš e-mail.

  Kako velika bo skupina? V skupini nas bo med 10 do 15 udeležencev. Približno 1-2 meseca pred odhodom je načrtovano spoznavno srečanje v osrednji Sloveniji v popoldanskih urah čez teden, kjer boste lahko svoje ”sotrpine” tudi spoznali.

  Kako je glede prtljage? Pri pakiranju zmeraj velja načelo racionalnosti. Predlagamo večji nahrbtnik / potovalno torbo / transportno vrečo za večje stvari in majhen nahrbtnik, ki bo na letalu kot ročna prtljaga in ga boste uporabljali za treking. Letalski prevoznik Turkish Airlines omogoča 20 kg oddane prtljage (1- 2 kosa), ki gre v prtljažnik letala – dimenzije niso opredeljene in 8 kg ročne prtljage (1 kos) dimenzij 55 x 40 x 23 cm. Del prtljage je možno za čas potovanja po Kirgiziji pustiti v namestitvi v Biškeku in v Karakolu. Natančne informacije glede prtljage prejmete na spletni strani Turkish Airlines.

  Ali potrebujem pohodne dereze? Kirgizija je država s povprečno višino skoraj 3000 m, tako da se bomo tudi mi gibali po višje ležečih planotah ali vrhovih. Včasih nas sredi poletja preseneti sneg, zato zaradi ugodja hoje in varnosti potrebujemo prave dereze na 12-zobcev. To niso Veriga Lesce, ketnice ali derezice, ampak prave gorniške dereze z dvema zobcema spredaj.

  Kakšen jezik govorijo v Kirgiziji? Uradna jezika sta kirgiški in ruski jezik. Večina domačinov govori ruski jezik, ki je podoben slovenščini in je zato nam lažje razumljiv. Angleščina vam kot mednarodni jezik pride prav pri pogovoru z domačini. Slovenski predstavnik vam bo na trekingu potovanju po Kirgiziji, v kolikor bo potrebno, tudi prevajal. Znanje tujega jezika ni obvezno pri udeležbi na trekingu.
  Kirgiški popotniški slovarček <klik

  Kje bomo nameščeni? V Biškeku in Karakolu bomo nastanjeni v hotelu ali v t.i. guesthouse/ penzion (hiša za goste), kjer bodo normalne postelje, elektrika, možnost tuširanja in Wi-Fi. Ob jezeru Song-Kul bomo nastanjeni v tradicionalnih bivališčih – jurtah (brez tega se iz Kirgizije ne gre), kjer ni tušev in so sanitarije posebej. Na daljšem trekingu nad Karakolom bomo prenočevali v šotorih. Na krajšem trekingu v Ala-Archi pa v planinskem zavetišču.

  Kaj bomo jedli? Kirgiška kulinarika je podobna kulinariki sosednjih držav, še najbolj kazahstanski. Večina hrane je pripravljena iz ovčetine, govedine, konjetine in množice mlečnih proizvodov. Zaradi prisotnosti manjšin: Ujgurji, Dungani, Uzbeki in Rusi je več okusnih jedi iz teh držav. Na trekingu nam bodo kuharji pripravljali obroke. Zajtrk in večerja sta v jurtah, šotorskem taboru ali v zavetišču. Kjer je to navedeno za treking prejmemo lunch-paket. Vedno je možnost vegeterjanske prehrane, če nas na to opozorite ob prijavi. V mestih Biškek in Karakol imamo v namestitvi zajtrk; ostali obroki so v lastni domeni, saj je ogromno dobrih in lokalnih restavracij v bližini.

  Ali je voda pitna? Obvezno je kupovanje in pitje vode v plastenkah ali steklenicah. V gorskih predelih je možno pitje vode iz potokov, slapov ipd. (snežnica oz. deževnica), ampak slednjega ne priporočamo. Vodo prodajajo v dolini na vsakem koraku. Na trekingu nam bodo vodo prekuhavali. Lahko pa vzamete dezinfekcijske tabletke ali druge substance za razkuževanje.

  Kako je glede alkohola? Čeprav je Kirgizija muslimanska država (80%, suniti) veliko domačinov redno pije alkohol – predvsem vodko, konjak ali pivo. Pitje na javnih mestih je prepovedano.

  Kdo je vodnik? Vodnik je slovenski planinski vodnik in turistični vodnik z mednarodno licenco, ki je po Kirgiziji že potoval in vodil.   Predviden vodnik: Izidor Furjan   Zraven bo tudi lokalni vodnik.  

  Kako bomo potovali do Biškeka? Z letalom podjetja Turkish Airlines bomo poleteli preko Istanbula (prestop) do letališča Manas Biškek FRU. Organiziran minibus nas na letališču pobere in se zapeljemo do namestitve v Biškeku, kjer bomo nastanjeni. Po želji lahko izberete drugo letalsko družbo ali pa se nam priključite prvi dan v namestitvi. V primeru, da ne potujete po izbranem itinerarju dodatne stroške krijete sami npr. prevoz letališče – hotel, letalska karta ali dodatna nočitev.

  Kako se bomo vozili v Kirgiziji? Po Kirgiziji bomo potovali z minibusom in z lokalnim voznikom. V okviru trekinga nad Karakolom se bomo predvidoma peljali tudi z nekdanjim vojaškim vozilom Gas66. Ceste so razgibane; vozila pa povprečno starejša kot pri nas. Vsi prevozi po programu so vključeni v ceno.

  Kakšno opremo potrebujem? Priporočamo turistično opremo za potovanje in mesto; ter planinsko opremo, kot jo imamo v slovenske hribe. Srednje topla spalna vreča je zaželena. Tehnična oprema ni potrebna. Seznam potrebne opreme prejmete naknadno najkasneje 1 mesec pred odhodom.

  Ali  bomo vso prtljago ves čas imeli s seboj? Naša prtljaga bo večino planinskega potovanja z nami, razen dva krat po 3 dni, ko si jo bomo shranili v hotelu oz. penzionu. Na 3-dnevnem trekingu Alakul bomo odvečno prtljago shranili v penzionu v Karakolu, ki nas bo počakala do povratka. Enako bomo naredili ob 3-dnevnem osvajanju gore Peak Učitelj, ko nas bo prtljaga počakala v hotelu v Bishkeku.

  Kakšno vreme bomo imeli? Napovedovanje vremena je loterija. Kirgizija je topla država in lahko pričakujemo 35 °C ali več v Biškeku in nižinskih predelih. Vreme Biškek (klik) Na trekingu po Kirgiziji so temperature zmernejše ali sveže; možne so padavine v obliki babjega pšena, dežja ali snega. V višjih predelih se temperatura ponoči lahko spusti pod ledišče.

  Ali so ob jezerih komarji? Hodili in bivali bomo v bližini več različnih jezer, ki se nahajajo dovolj visoko, da tam komarji niso prisotni. Dosedanje skupine težav s komarji tudi v nižje ležečih krajih niso imele. Če vas komarji imajo zelo zelo radi ali imate alergijo, vzemite kakšen repelent za vsak slučaj.

  Ali imam dovolj kondicije za treking po Kirgiziji? Turistični del potovanja je primeren za vsakogar. Krajši sprehodi po soteskah tudi niso kondicijski podvig. Dnevno je največ hoje 7-8 ur (le dva dni po programu; ne zaporedoma); ostali dnevi so trekingi zmerne zahtevnosti. Vsak, ki zahaja v gore ne bi smel imeti težav. V skupini bo lokalni vodnik, slovenski vodnik in še dodatna pomoč glede na potrebe in velikost skupine, ki bodo skrbeli za varnost in ugodje.

  Kako se pripravit na treking potovanje? Gorniške izkušnje so zelo zaželene. Predlagamo, da se pred našim potovanjem podate na kakšno večdnevno planinarjenje po Sloveniji ali sosednjih državah npr. prečenje Velebita ali prečenje Julijskih Alp. Enodnevni tek na Triglav in nazaj ni merilo. Potrebna je vztrajna hoja gor in dol.

  Kaj pa višinska bolezen? Čeprav spimo tudi na višini 3500 m in hodimo do višine 4500 m doslej naši potniki niso imeli težav z višinsko boleznijo, saj imamo skrbno pripravljen aklimatizacijski program treking potovanja. V izjemnih primerih se lahko pojavi kakšen glavobol, ki se olajša s pitjem več tekočine ali tabletko aspirina oz. lekadola.

  Ali je veliko prebavnih težav? Kirgizi so kot muslimani čisti narod. Vseeno pa lahko imamo Evropejci kakšne prebavne težave zaradi drugačne prehrane, začimb ipd. Predlagamo, da imate s seboj oglje, Linex, rehidracijski napitek ipd. za primer neprijetnega slučaja.

  Kakšen denar potrebujem? Uradna valuta Kirgizije je kirgiški som KGS in jih bomo zamenjali ali na letališču ali prvi dan v Biškeku oz. drugje v civilizaciji po državi. Približna menjava je 1 € = 80 KGS. Za menjavo 100 € prejmete nekoliko več kot 8000 kirgiških somov. Menjalni tečaj lahko preverite na Banki Slovenije (klik). Za menjavo denarja vzemite evrske bankovce ali ameriške dolarje. Plačevanje s plačilnimi karticami je omejeno, zato predlagamo gotovino. Potniki so doslej povprečno zapravili cca 100 € žepnine. Priporočamo 200 € po osebi za morebitne dodatne izdatke.

  Potni list ali osebna izkaznica? Za vstop v Kirgizijo je obvezen veljaven potni list EU, ki velja še najmanj 6 mesecev od predvidenega izstopa iz države. Osebna izkaznica ne zadošča za prestop meje.

  Ali potrebujem vizum? Slovenski državljani ne potrebujemo vize za potovanje v Kirgizijo. Podatke lahko preverite na Ministrstvu za zunanje zadeve (klik).  

  Ali je Kirgizija varna država? Domačini so odprti in prijazni. Kirgizija je varna država, kljub temu obstajajo določeni varnostni zadržki na jugu države, kamor ne bomo potovali. Velja splošna previdnost na bazarjih in ob večjih zgostitvah ljudi v mestih. Vrednejše stvari naj ostanejo doma, v kolikor niso potrebne za treking potovanje po Kirgiziji. Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve (klik).

  Kako je z napitninami? Napitnine manjših vrednosti so zaželene – sploh za nosače, kuharje, voznika in vodnike. V ta namen predlagam bankovce manjših vrednosti npr. $1 ali $5.

  Kako je glede komunikacije s svetom? V namestitvah v mestih je brezžično internetno omrežje, drugod ne. Telefonski signal je omejen le na poseljena območja; drugod ga ni. Stroški klicev iz Kirgizije v Slovenijo so cca 3 € na minuto. Predlagamo nakup lokalne SIM kartice z njihovimi mobilnimi podatki v kolikor morate biti več časa dosegljivi.

  Ali je možno plačevanje po obrokih? Seveda. Ob prijavi poravnate akontacijo kot je navedeno na razpisu. Razliko pa do 30 dni pred odhodom. Možno je plačevanje po obrokih, ali v enkratnem znesku. Ko se bo približeval rok plačila vam bomo poslali opomnik. Zaradi lažje razporeditve vaših odhodkov priporočamo zgodnejše prijave.

  Kakšne so lokalne posebnosti? Brez večjih lokalnih posebnosti. V mislih moramo imeti, da potujemo v uradno muslimansko državo, kjer je pitje alkohola v javnosti prepovedano. Ženske so lahko normalno oblečene kot pri nas. Vozi se po desni strani. Uporabljajo se enake vtičnice kot v Sloveniji.

  A je še ostalo kakšno vprašanje neodgovorjeno? Zakaj bi čakali na jutri, ko pa lahko izkoristimo prednosti globalizacije še danes. Dosegljivi smo na   +386 70 614 784    ali na   info@izimanija.si   ali preko spodnjega kontaktnega obrazca:

   Vaše ime (obvezno)

   Vaša e-pošta (obvezno)

   Vaša telefonska številka (obvezno)

   Izberi doplačila (po želji)

   Naloži sken osebnega dokumenta:

   Vaše sporočilo

   Comments are closed.
   Paste your AdWords Remarketing code here
   CLOSE
   CLOSE