El Teide je ognjenik/vulkan, ki se nahaja na otoku Tenerife. Je najvišja gora v Španiji in na Kanarskih otokih ter tretji najvišji ognjenik na svetu. Visok je 3.718 metrov. El Teide je glavni simbol otoka in naravni spomenik Kanarskih otokov. Ime je dobil od domorodcev, ki so ga videli kot bel stožec iznad morja in ga poimenovali Bela gora (Tene = gora, Ife = bel). Že dolgo ni več delujoč vulkan. Najbolj znan izbruh, katerega lava je povzročila opustošenje okolice Garachia, je bil leta 1706 (izbruh Traveja), zadnji pa leta 1909 na področju Santiaga, gore Teno (kjer je najbolj znan kraj Masca).Nahaja se v nacionalnem parku el Teide, ki obsega 189,9 km2 površine. Park je vpisan na seznam svetovne Unescove dediščine in je med najbolj priljubljenimi nacionalnimi parki v Španiji. Na goro El Teide je speljana gondola, od koder so speljane poti za vzpon do vrha, lahko pa se za vzpon na El Teide odpravite tudi iz drugih začetnih točk v nacionalnem parku.

Poti, za vzpon na vrh gore El Teide so:

 • Route No. 6 (Montaña de los Tomillos) – Ta pot ima določeno zgodovinsko vrednost, saj so jo uporabili prvi raziskovalci, ki so se povzpeli na El Teide. Pot je neprekinjenega vzpona, a enostavno prehodna. Ko pridete do Montaña Blanca, pa se prične strm vzpon. Prvi del poteka preko odlagališča lave, nato pa se pot združi z potjo No. 7.
 • Route No. 7 (Montaña Blanca – vrh El Teide) – je v nacionalnem parku El Teide največkrat uporabljena pot za vzpon proti vrhu. Začetni del poti Montaña Blanca poteka mimo odlagališča izbruhane lave. Pot se hitro dviguje skupaj z nadmorsko višino, kar otežuje vzpon, pa se konča v La Rambleti, poleg Mirador de La Fortaleza kjer se na razgledni ploščadi združi s potjo No. 11. Pot je označena samo za ljudi z dobro fizično pripravljenostjo in kondicijo. Ni pa primerna za ljudi, ki imajo težave s srcem.
 • Route No. 9 (Teide – Pico Viejo – TF 38) – pot se na vrhu Pico Viejo združi s potjo No. 12. Do te točke pa se pot vzpenja mimo ostankov črne lave po južni strani kraterja Pico Viejo proti vrhu El Teide. Najtežji del poti je del čez lavo.
 • Route No. 10 (Telesforo Bravo – krater El Teide) – Pot No. 10 je pot do vrha najvišje gore oziroma do kraterja El Teide, ki je dobro urejena. Pot se začne pri zgornji postaji gondole in se začne strmo vzpenjati proti vrhu. Na vrh se lahko povzpnete le, če imate dovolilnico za vzpon, ki jo izda urad nacionalnega parka. Visoka nadmorska višina in močan vonj po žveplu zelo otežujeta vzpon. Priporoča se počasna hoja z vmesnimi krajšimi postanki za aklimatizacijo. Pot je speljana po jugovzhodnem pobočju do vrha kraterja El Teide. Z vrha je v jasnem vremenu čudovit pogled na ostale Kanarske otoke (La Palma, El Hierro, La Gomera, Gran Canaria, Fuerteventura in Lanzarote). Ta pot se priporoča za zgodnji jutranji vzpon na vrh, kjer boste lahko opazovali prve sončne žarke. Pot je posvečena Telesforu Bravu, uglednemu kanarskemu geologu, za katerega mnogi menijo, da je oče vulkanologije na Kanarskih otokih.
 • Route No. 11 (Mirador de La Fortaleza) – pot ima dostop do razgledne točke La Fortaleza, od koder je mogoče videti severni del nacionalnega parka in otoka. Z razgledne točke je mogoče opaziti čudovit razgled. Pot se začne na severovzhodu in ponuja najlepši pogled na vulkan in vrh gore El Teide. Je praktično ravna, ampak nadmorska višina zelo otežuje hojo. Ko se vzpenjate na vrh se gora vidi z leve strani, na desni pa se odpre pogled na pobočje Montana Blanca in tok črne lave, ki je posledica starih izbruhov. Na tem mestu se združi s potjo No. 7. Od tu je pogled na celotno severno stran otoka Tenerife in dolino La Orotava.
 • Route No. 12 (Mirador de Pico Viejo) – pot vodi do razgledne točke na zahodnem delu El Teida, iz katere lahko uživate v osupljivem pogledu na krater Pico Viejo ter na južno obalo otoka Tenerife. Pot je praktično ravna.

V kolikor bi tudi vi želeli osvojiti najvišji vrh Španije, Kanarskih otokov in otoka Tenerife, se lahko skupaj z nami podate na treking potovanje na Tenerife v mesecu novembru. Povzpeli se bomo z gondolo na Teleferico, na višino 3555 metrov ter se podali na vrh gore El Teide. Za več informacij o treking potovanju in odpravi si lahko preberete na Treking potovanje Tenerife. Povpraševanje ali prijavo za treking potovanje na Tenerife lahko podate preko spodnjega obrazca. Ugodno ponudbo vam bomo posredovali v najkrajšem možnem času:

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  Paste your AdWords Remarketing code here
  CLOSE
  CLOSE