Kilimanjaro je najvišja gora Afrike. Leži v severovzhodni Tanzaniji in južno od meje s Kenijo. Najvišja točka gore je Uhuru Peak (5895 metrov) na robu kraterja ognjenika Kibo. Ime Kilimanjaro v svahiliju pomeni bleščeča se gora. Zaradi svoje specifične lege blizu ekvatorja ter svoje višine prečkajo pohodniki ob vzponu na vrh večino klimatskih pasov. Na Kilimanjaro lahko pohodniki zbirajo med osmimi potmi, ki vodijo na vrh, sama izbira poti pa je ključnega pomena. Ustrezati mora vašim osebnim zahtevam in prispevati k temu, da uspete priti na vrh.

Poti, ki vodijo na Kilimanjaro so:

 • The Marangu Route – pot poznana tudi pod imenom Coca-cola. Je ena izmed najbolj priljubljenih poti, ki vodijo do vrha Kilimanjara. Mnogi pohodniki menijo, da je najlažja pot za osvojitev najvišje točke Uhuru Peak. Da boste uspešno prispeli na vrh, si morate vzeti čas vsaj 6 dni ali več za vzpon in povratek. Je edina pot, ki nudi planinske koče, opremljene s posteljami in žimnicami. Pot se lahko uporablja za vzpon in spust z gore.
 • The Machame Route – je tudi zelo priljubljena in uspešna pot do vrha. Med vzponom na vrh se spi v šotorih, ki jih postavijo gorski spremljevalci ob vzponu. Pot se da prehoditi v 6 dneh, ampak se priporoča vsaj 7 dni, da imajo pohodniki več časa za aklimatizacijo. Sama pot ima dve slabi stvari. Ena je ta, da je del poti zelo fizično zahteven zaradi grebena Shira in Barranco zidu. Druga slaba stvar pa je v tem, da se v tretjem dnevu vzpona poti združijo, zato je na njej večje število pohodnikov.
 • The Umbwe Route – pot je znana po jamah. Prva noč se prespi v kampu pri jami Umbwe, ki si jo je mogoče tudi ogledati, kasneje pa se spi v šotorih. Je ena najkrajših poti do južnih ledenikov, hkrati pa tudi ena najbolj slikovitih, netehničnih poti na Kilimanjaro. Pot se po drugi noči združi z potjo Machame Route.
 • The Shira Route – planina Shira je ena najbolj slikovitih in najbolj zanimivih območij na Kilimanjaru. Po tej poti se je možno skozi gozd, travnike ter močvirja vzpeti z avtomobilom na višino približno 4000 metrov. Zaradi hitrega vzpona je potreben daljši čas za aklimatizacijo, zato je primerna za pohodnike, ki so vajeni takšnih hitrih sprememb in vzponov.
 • The Lemosho Route – je zelo lepa pot, ki je speljana skozi neokrnjeno naravo, kjer je mogoče v gozdu opazovati divjad. Prav tako je ena bolj tihih poti na Kilimanjaro. Pot se tretji dan pohoda združi s potjo Machame. Pot ni primerna med deževno sezono, saj je začetna točka Lemosho nedostopna med vlažno sezono.
 • The Rongai (Naro Moru) Route – na vrh je speljana iz severovzhodne strani gore, ob meji med Tanzanijo in Kenijo. Pot ohranja drugačen pogled na goro, kot pa s severne strani. Je ena najtišjih poti. Pomanjkljivost poti je ta, da je vožnja do izhodišča poti zelo dolga. Pod kočo Kibo se pot začne združevat s potjo Marangu, vendar se še kljub temu spi v šotorih in ne v planinski koči.
 • The Mweka Route – pot se uporablja kot pot za spust z vrha na vse zahodne poti.

V kolikor vas zanima vzpon za najvišjo goro v Afriki – Kilimanjaro, se lahko nanj podate skupaj z nami. Kilimanjaro bomo osvojili po najstarejši zasnovani poti Marangu. Za vzpon je najudobnejša pot, saj je edina, kjer je možno prenočevanje v planinskih kočah in ne v šotorih. Za več informacij o samem vzponu oziroma trekingu na Kilimandžaro si lahko preberete s klikom na Treking odprava Kilimanjaro. Povpraševanje ali prijavo za vaše potovanje lahko podate preko spodnjega obrazca. Ugodno ponudbo vam bomo posredovali v najkrajšem možnem času:

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

   

  Comments are closed.
  Paste your AdWords Remarketing code here
  CLOSE
  CLOSE