Prekmurje je nižinska pokrajina na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije, ob meji z Avstrijo in Madžarsko, na levem bregu reke Mure, po kateri je tudi dobila ime. Prekmurje je pretežno ravninska pokrajina. Geografsko je razdeljeno na tri območja: hribovito področje severno od Murske Sobote je Goričko; vzhodno proti Muri leži Ravensko, jugovzhodno od Murske Sobote pa leži Dolinsko. Okrog Lendave pa je manjše gričevnato področje Lendavske gorice. Mi smo za vas izpostavili in pripravili nekaj opisov znamenitosti Prekmurja, ki si jih lahko ogledate:

 • Plečnikova cerkev – V vasi Bogojina stoji edinstvena cerkev Gospodovega vnebohoda, imenovana tudi »Bela golobica«. Gre za eno vidnejših arhitekturnih del najbolj znanega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Cerkev krasijo kip Kristusa in kip svetega Štefana ter na marmorni steber oprti štirje loki, na katerih stoji raven hrastov strop. Na njem so lončeni izdelki domačih lončarjev iz Bogojine in Filovcev. Stari glavni vhod krasi mogočen že od daleč opazen valjast stolp – zvonik z značilnimi Plečnikovimi arhitekturnimi oblikami, na vrhu valja pa je razgledna terasa.
 • Prekmurska gibanica – je pripravljena iz vlečenega testa ter iz štirih nadevov (makov, skutni, orehov in jabolčni), ki skupaj sestavljajo osem zaporednih plasti in ji tako dajejo specifičen in prepoznaven izgled. Prekmurska gibanica spada med nacionalne kulinarične specialitete, ime pa izvira iz besede »gueba«, ki pomeni guba.
 • Lončarstvo – je bilo najpogostejša domača dejavnost v Prekmurju. V vasi Filovci je bilo nekoč evidentiranih kar 74 lončarjev. Ostanek Panonskega morja namreč ponuja prst, ki je izjemno bogata z glino, zato je bilo materiala za izdelavo na pretek.
 • Grad Rakičan – nahaja se v istoimenski vasi, ki je od Murske Sobote oddaljena le 1,5 km. Prvi pisni zapisi pričajo o njegovi izgradnji v 15. stoletju. Po turški vpadih so grad prenovili v baročnem stilu. Grad Rakičan ima izrazito podeželski izgled, kar sovpada z nekdanjo in današnjo osrednjo aktivnostjo, to je vzrejo konjev. Urejen park in okolica okoli gradu sta idealna za sprehode ter kolesarjenje.
 • Grad na Goričkem – Grad je tudi ime kraja in je največji kraj na Goričkem. Ime je dobil po utrdbi, okoli katere se je razvil. Grad na Goričkem je tudi največji grad na Slovenskem. Njegova posebnost je, da ima 365 sob, kar pomeni, da ima vsak dan v letu svojo sobo. Grajski park je v zadnjih letih znan po izvirni prireditvi Noč čarovnic.
 • Bukovniško jezero – je umetno jezero, ki je nastalo kot zaščita pred poplavami. Obdano je z gostimi kostanjevimi in bukovimi gozdovi. Površina jezera je približno 8 ha, povprečno globino jezera ocenjujejo na 2 m, čeprav ponekod sega tudi 5 m globoko. Ribiči so izkoristili stoječo vodo za gojenje rib, v njem pa uspevata tudi ogroženi rastlini žabji šejek in vodni orešek. Jezero in okolica sta zaradi čistega zraka in neokrnjene narave zelo priljubljen kraj za ribolov, sprehode, kolesarjenje, piknike in gobarjenje.
 • Mlin na Muri – Babičev mlin je še vedno delujoči mlin na reki Muri, kjer lahko kupite v njem mleto moko. Družinska dejavnost Babičevih se tradicionalno prenaša iz roda v rod že nekaj generacij.

To je le del znamenitosti, ki si jih morate ogledati ob obisku severovzhodnega dela Slovenije. Vse to in še marsikaj drugega pa lahko doživite, če se skupaj z nami odpravite na enodnevni izlet. Več informacij o programu izleta si lahko preberete s klikom na Izlet Prekmurje ali s klikom na Izlet Prlekija. Prav tako pa smo vam za vsa vprašanja in vaše povpraševanje dosegljivi preko spodnjega kontaktnega obrazca.

  Vaše ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Comments are closed.
  Paste your AdWords Remarketing code here
  CLOSE
  CLOSE